Bakteriální alimentární nákazy Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. 14. 10. 2010, 15:00 – 16:40 hod. Co je to bakteriální alimentární onemocnění? Infekční onemocnění vyvolané patogenními bakteriemi, které Pronikají do organismu orální cestou Vyvolávají onemocnění s postižením gastrointestinálního traktu (GIT): průjmy, zvracení, křeče, bolesti Jiných systémů: septické stavy, zánětlivá ložizska v různých lokalizacích Obvykle se vylučují se stolicí Faktory, které ovlivňují šíření Člověk (chov zvířat, obchod s potravinami, turismus) Dvě skupiny bakteriálních infekcí Antropozoonózy Primárně onemocnění zvířat Přenos na člověka kontaminovanými potravinami Intravitální nemoc zvířete Křížová kontaminace Antroponózy Primární onemocnění člověka Interhumánní přenos Od člověka k člověku Častým vehikulem je voda Průsaky odpadních vod do zdrojů pitné vody Dvě skupiny bakteriálních infekcí Antropozoonózy Salmonelóza Kampylobakterióza Yersinióza Některé kmeny E. coli Antroponózy Bacilární úplavice Břišní tyfus Paratyfus Většina kmenů E. coli Klinický obraz Gastroenteritis, enterocolitis Průjem, horečka, nausea, zvracení, bolesti břicha, meteorismus, křeče, dehydratace Formy průjmu: Sekretorický: bez anatomických lézí střevní stěny, obv. bez teplot, difuzní bolest břicha, převážně toxikózy nebo virové infekce Exsudativní: anatomické léze sliznice střeva, někdy krev a hlen ve stolici, horečka, převážně bakteriální infekce. Obě formy se v praxi kombinují. Celkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav, sepse Extraintestinální formy s různou lokalizací zánětu Principy terapie Rehydratace Mírný stupeň: minerálky, sladké džusy, silné bujóny Střední až těžký stupeň: podle indikace lékaře, rehydratační nápoj (léčivý přípravek) nebo intravenózně Střevní dezinficiens (Endiaron) Podle stavu pacienta: Antiemetika Léky omezující střevní motilitu (???) Antibiotika (Pouze přísně indikované případy!) Dietní opatření, probiotické kultury (???) Průkaz původce nákazy V biologickém materiálu Mikrobiologické vyšetření stolice, moči, sekretů Serologické vyšetření (protilákty proti VHA) Pouze v indikovaných případech Klinické hledisko: neustupující průjem pod dobu 3 až 4 dnů Epidemiologické hledisko: pátrání po zdroji nákazy Klinicky zachyceno pouze asi 10 % všech alimentárních infekcí Průkaz původce nákazy Ve vehikulu (potravině/vodě) Mikrobiologické vyšetření Omezená možnost retrospektivního záchytu Jiné metody: Metody založené na identifikaci DNA Nanosenzory pro detekci patogenů (NSD) v potravinách (antigen-protilátka). Prevence Na úrovni zdroje nákazy Veterinární prevence v chovech hospodářských zvířat tlumení salmonel v rodičovských a prarodičovských chovech zajištění nezávadného krmiva tlumení výskytu v prostředí (chovatelská péče) vakcinace nosnic (povinná při výskytu větším než 10 % na národní úrovni) Veterinární dozor při porážce zvířat Hygienické návyky pracovníků v potravinářských profesích Prevence Na úrovni cesty přenosu Nezávadná manipulace s potravinami HACCP, SVP/SHP, ISO... vybavení a technologické postupy dezinfekce dezinsekce a deratizace Prevence na úrovni vnímavé osoby osobní hygiena, informovanost Imunizace (u lidí omezené možnosti) Salmonelóza Antropozoonóza Zdroj nákazy nemocné zvíře (vzácně člověk), u zvířat subklinicky (neprospívání, úhyn mláďat) Původce onemocnění Enterické salmonely, asi 2.500 serotypů S. enteritidis, S. typhimurium, ... Cesta přenosu Kontaminovaná potravina, pomnožení salmonel Inkubace 6 až 48 hod. (průměr) Salmonelóza Rizikové potraviny (ES č. 2073/2005) Syrové maso a některé produkty určené ke konzumaci za syrova Vejce a produkty obsahující syrová vejce Nepasterizované mléko a některé výrobky z něj Naklíčená semena Nepasterizované ovocné šťávy Pozn.: Naklíčená semena a nepasterizované šťávy z důvodu sekundárního znečištění (hnojení suroviny, minimální technologické opracování – konzumace v syrovém stavu) Infekce v ČR – salmonelózy (podle věkových skupin) 0 1 až 4 5 až 9 10 až 14 15 až 19 20 až 24 25 až 34 35 až 44 45 až 54 55 až 64 65 a více 0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 2001 2006 2009 Salmonelóza v ČR, 2009 (UZIS) Kampylobakterióza Antropozoonóza Zdroj nákazy: jatečná drůbež, domácí mazlíčci Původce onemocnění: Termofilní bakterie rodu Campylobacter Serotypy: C. jejuni, C. Coli... Cesta přenosu: nejčastěji primárně nebo sekundárně kontaminovaná potravina (drůbeží maso), v potravinách se nemnoží! Infekce v ČR 2000 – 2009 (EPIDAT) 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 0 5 000 10 000 15 000 20 000 25 000 30 000 35 000 40 000 45 000 Salmonelóza Kampylobakterióza Švýcarská studie kontaminace drůbežího masa kampylobakterem ICBP, 11. 6. 2010 Drůbeží maso s kůží Drůbeží maso bez kůže Drůbeží maso upravené Pozitivních 50 % (12/24) Pozitivních 39 % (11/28) Pozitivních 35 % (8/35) Yersinióza Antropozoonóza Zdroj nákazy: Nemocné zvíře nebo bacilonosič (prase) Původce: Některé serotypy Yersinia enterocolitica Cesta přenosu: Konzumace tepelně neopracovaného vepřového masa, potravinách se nemnoží Klinický obraz: Často abdominální bolesti jako apendicitida Bacilární dyzentérie (úplavice) Antroponóza Původce onemocnění: Shigella sonnei (90 %), Sh. flexneri, Sh. disenteriae Klinický obraz: Mnohačetné průjmy s příměsí krve a hlenu, tenesmy (bolestivé nutkání na stolici) Inkubační doba 1 až 3 dny Cesta přenosu: voda, osobní kontakt (velmi snadné šíření – dětské kolektivy, kolektivy seniorů, uprchlické tábory...) Infekce v ČR – shigelóza 0 1 až 4 5 až 9 10 až 14 15 až 19 20 až 24 25 až 34 35 až 44 45 až 54 55 až 64 65 a více 0 10 20 30 40 50 60 70 80 2001 2006 2009 Břišní tyfus Antroponóza Původce onemocnění: Salmonella typhi Klinický obraz 4-denní horečnatý stav se zácpou, kašlem, vyrážkou na břiše, zvětšení jater a sleziny Komplikace: krvácení, perforace střev nosičství 10 % dočasně, 3-5 % celoživotně Inkubační doba: průměrně 12 dní Cesta přenosu: zejména vodou Paratyfy Antroponóza Původce onemocnění Salmonella paratyphi Serotyp A, B, C Výskyt Arabský poloostrov, Indie, Čína, Vietnam Klinický obraz: Napodobuje tyfus, ale mírnější Cesta přenosu: jako břišní tyfus Infekce v ČR (EPIDAT) 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Břišní tyfus Paratyfy (A, B) Infekce způsobené E. coli Zdroj nákazy Člověk nebo zvíře Původce nákazy Různrodá skupina patogenních nebo podmíněně patogenních Escherichia coli, čeleď Enterobacteriaceae EHEC (enterohemorhagické); O 157:H7 – hemolytickouremický syndrom ETEC (enterotoxigenní) – průjmy cestovatelů EIEC (enteroinvazivní) – připomíná dyzenterii EPEC (enteropatogenní) – novorozenci, kojenci Infekce způsobené E. coli Přenos nákazy Potraviny, voda, přímý kontakt Rizikové potraviny pro přenos enterohemorhagické E. Coli (O157:H7) Syrové nebo nedostatečně tepelně opracované hovězí maso Maso z dalších přežvýkavců Mleté maso Fermentované hovězí maso a výrobky z něj Syrové mléko a výrobky ze syrového mléka Čerstvé produkty, zejm. naklíčená semena a nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy