Bakteriální alimentární nákazy Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Teze přednášky ze dne 14. 10. 2010 Vymezení pojmu: Infekční onemocnění vyvolané patogenními bakteriemi, které pronikají do organismu orální cestou (ústy). Po proniknutí do organismu vyvolávají onemocnění s postižením a) GIT: průjmy, zvracení, křeče, bolesti b) jiných systémů: septické stavy, systémová onemocnění Původce nákazy se obvykle vylučuje stolicí, v některých případech i močí (viry ve viremické fázi onemocnění) Faktory, které ovlivňují proces alimentárních nákaz v populaci: − hygiena chovu zvířat chovaných pro produkci potravin (např. Rozšíření salmonel v chovech drůbeže na maso i nosnic, přeprava zvířat) − obchodování s potravinami (postižení velkých skupin obyvatelstva, zvětšování intervalu mezi výrobou a konečnou spotřebou umožňuje množení nenáročných mikroorganismů – více o listeriích v samostatné přednášce) − turismus (jednotlivě importované případy nákaz) Dělení alimentárních bakteriálních infekcí 1. Antropozoonózy: primárně vzniká jako onemocnění zvířat a nebo bezpříznakové nosičství, přenos na člověka kontaminovanými potravinami (primárně – za života zvířete; sekundárně v průběhu technologického zpracování. Zástupci: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Yersinióza, některé kmeny E. Coli (rostoucí počet případů infekce E. Coli O157:H7 po použití hovězího masa) 2. Antroponózy: přímý nebo nepřímý fekálně-orální přenos. Zástupci: břišní tyfus, paratyfy, bacilární úplavice, většina kmenů E. Coli. Klinický obraz a) postižení GIT: gastroenteritis, enterocolitis. Symptomy: růjem, horečka, nausea, zvracení, bolesti břicha, meteorismus, křeče, dehydratace jako nejzávažnější důsledek! Formy „infekčního“ průjmu: − sekretorický: bez anatomických lézí sliznice střeva. Typicky virové infekce, enterotoxikózy (podrobnějí samostatná přednáška) − exsudativní: anatomické léze sliznice střeva, někdy příměs hlenu a krve. Typicky bakteriální infekce. Obě formy se mohou překrývat. b) celkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav, sepse. Některé celkové vyplývají ze stavu dehydratace organismu c) extraintestinální formy s různou lokalizací zánětu (S. Typhi – nosičství ve žlučníku; netyfoidní salmonely - vznik hnisavých abscesů v různých orgánech) Průkaz původce nákazy: − v biologickém materiálu: kultivační vyšetření, účelné při vyšetřování epid. souvislostí, terapeutické hledisko. Ne každý průjem se vyšetřuje na původce nákazy, proto neúplné statistiky. 1 − průkaz původce nákazy v potravině (nebo vodě) – často nedostupnost materiálu k vyšetření, nepřímé důkazy (indikátorové mikroorganismy ve vodě). Principy terapie − Rehydratace: při mírné rehydrataci vystačíme s kombinací minerálních vod, sladků džusů a silných bujónů, střední až těžká rehydratace vyžaduje rehydratační nápoj (připravuje se magistraliter v lékárně), event. parenterální rehydratace organismu − střevní dezinficiens (Endiaron) − šetřící dieta − podle stavu a indikace lékaře další medikace: antiemetika, antibiotika, léčiva omezující motilitu střeva. Prevence: 1. na úrovni zdroje nákazy  veterinární prevence v chovech  tlumení salmonel v rodičovských a prarodičovských chovech  zajištění nezávadného krmiva  tlumení výskytu v prostředí (chovatelská péče)  vakcinace nosnic (povinná při výskytu větším než 10 % na národní úrovni)  veterinární dozor při prorážce zvířat  hygienické návyky pracovníků v potravinářských profesích 2. na úrovni cesty přenosu  manipulace s potravinami  HACCP, SVP/SHP, ISO...  vybavení a technologické postupy  dezinfekce, dezinsekce a deratizace 3. prevence na úrovni vnímavé osoby  osobní hygiena  informovanost, aktivní přístup spotřebitele je nevyhnutelný při současné úrovni výskytu patogenů v určitých potravinách (např. Zvýšeně vnímavé osoby se mohou vyhýbat konzumaci určitých potravin/potravin v určité úpravě)  Imunizace (u lidí omezeně – očkování pro břišnímu tyfu) Salmonelóza  Antropozoonóza  Zdroj nákazy: nemocné zvíře (vzácně člověk), u zvířat subklinicky (neprospívání, úhyn mláďat)  Původce onemocnění: Enterické salmonely, asi 2.500 serotypů  S. enteritidis, S. typhimurium, ...  Cesta přenosu: kontaminovaná potravina, pomnožení salmonel  Inkubační doba 6 až 48 hod. (průměr)  Rizikové potraviny (Nařízení ES č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny)  Syrové maso a některé produkty určené ke konzumaci za syrova  Vejce a produkty obsahující syrová vejce  Nepasterizované mléko a některé výrobky z něj  Naklíčená semena, nepasterizované ovocné šťávy (Pozn.: Naklíčená semena a nepasterizované šťávy z důvodu sekundárního znečištění - hnojení suroviny, minimální 2 technologické opracování – konzumace v syrovém stavu) Kampylobakterióza  Antropozoonóza  Zdroj nákazy: jatečná drůbež, domácí mazlíčci  Původce onemocnění: Termofilní bakterie rodu Campylobacter, serotypy: C. jejuni, C. coli...  Cesta přenosu: nejčastěji primárně nebo sekundárně kontaminovaná potravina (drůbeží maso), v potravinách se nemnoží! Yersinióza  Antropozoonóza  Zdroj nákazy: Nemocné zvíře nebo bacilonosič (prase)  Původce: Některé serotypy Yersinia enterocolitica  Cesta přenosu: Konzumace tepelně neopracovaného vepřového masa, potravinách se nemnoží  Klinický obraz: Často abdominální bolesti jako apendicitida Bacilární dyzentérie (úplavice)  Antroponóza  Původce onemocnění: Shigella sonnei (90 %), Sh. flexneri, Sh. disenteriae  Klinický obraz: Mnohačetné průjmy s příměsí krve a hlenu, tenesmy (bolestivé nutkání na stolici)  Inkubační doba 1 až 3 dny  Cesta přenosu: voda, osobní kontakt (velmi snadné šíření – dětské kolektivy, kolektivy seniorů, uprchlické tábory...) Břišní tyfus  Antroponóza  Původce onemocnění: Salmonella typhi  Klinický obraz  4-denní horečnatý stav se zácpou, kašlem, vyrážkou na břiše, zvětšení jater a sleziny  Komplikace: krvácení, perforace střev  nosičství 10 % dočasně, 3-5 % celoživotně  Inkubační doba: průměrně 12 dní  Cesta přenosu: zejména vodou Paratyfy  Antroponóza  Původce onemocnění  Salmonella paratyphi  Serotyp A, B, C  Výskyt Arabský poloostrov, Indie, Čína, Vietnam  Klinický obraz:  Napodobuje tyfus, ale mírnější  Cesta přenosu: jako břišní tyfus 3 Infekce způsobené E. coli  Zdroj nákazy: člověk nebo zvíře  Původce nákazy: různrodá skupina patogenních nebo podmíněně patogenních Escherichia coli  EHEC (enterohemorhagické); O 157:H7 – hemolyticko-uremický syndrom  ETEC (enterotoxigenní) – průjmy cestovatelů, importované případy  EIEC (enteroinvazivní) – připomíná dyzenterii  EPEC (enteropatogenní) – novorozenci, kojenci  Přenos nákazy: Potraviny (E. coli O157:H7), voda, přímý kontakt  Rizikové potraviny pro přenos enterohemorhagické E. Coli (O157:H7)  Syrové nebo nedostatečně tepelně opracované hovězí maso  Maso z dalších přežvýkavců  Mleté maso  Fermentované hovězí maso a výrobky z něj  Syrové mléko a výrobky ze syrového mléka  Čerstvé produkty, zejm. naklíčená semena a nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy 4