1 JÓD MUDr. Michaela KrMUDr. Michaela Kráállííkovkováá BiochemickýBiochemický úústav LF MUstav LF MU EE--mail:mail: mkralikmkralik@med.muni.cz@med.muni.cz 2 3 JJÓÓD (D (IodiumIodium) I) I •• ZZ = 53= 53 •• AAr = 126,905r = 126,905 •• skupina VII. Askupina VII. A •• (Kr)4d(Kr)4d10105s5s225p5p55 •• oxox.. čč.. ––I, I, V, VIII, I, V, VII •• ččernofialovýernofialový halogenhalogen 4 Metabolismus a významMetabolismus a význam •• II-- /S/S ≈≈ 150150 µµµµµµµµmol/lmol/l •• v organismuv organismu (dosp(dospěělléém)m) celkem 15celkem 15 -- 20 mg;20 mg; 7070 -- 80 % ve80 % ve ššttíítntnéé žžlláázeze •• ppřřííjem potravou a resorpce jako Ijem potravou a resorpce jako I-- •• zz cirkulace vychytcirkulace vychytáávváány folikulny folikuláárnrníímimi bubuňňkamikami ššttíítntnéé žžlláázyzy (akt. transport)(akt. transport),, oxidace na Ioxidace na I22 →→ syntsyntééza Tza T44 a Ta T33 5 •• DDD (DDD (dospdosp.) =.) = 150 - 300 µµµµg/d • hlavní zdroj = mořské produkty • ČR ↓ jódu v půdě→ v 50. letech 20. st. zavedeno jodování kuchyňské soli (2020 -- 35 mg j35 mg jóódu, tj. 33du, tj. 33 -- 60 mg KIO60 mg KIO33 / 1 kg/ 1 kg solisoli), jodování kojenecké výživy apod. PPřřííjem potravoujem potravou 6 Obsah jObsah jóódu v potravindu v potravinááchch Potravina Obsahjodu (µg/100g) Potravina Obsahjodu (µg/100g) Treska, makrelačerstvá, uzená 120-240 Zelí, brokolice 12-15 Sardinkyvoleji,rybí filémražené 20-30 Chléb 2-8 Treskan.rybí filémražené 5-30 Brambory 0,5-4 Vepřovájátra 14 Jablka 2 Vejce 10 Rohlíkobyčejný 2 Mléko, sýry 5-15 Sláma 2008, doplněno Vincentka 6,36 mg/l 7 VyluVyluččovováánníí jjóódudu •• 67% mo67% moččíí •• zbytekzbytek žžluluččíí (nepolární metabolity) •• →→ stanovenstanoveníí joduriejodurie •• koncentrace jkoncentrace jóódu v ranndu v ranníí momočči nebo vyloui nebo vylouččenenéé mnomnožžstvstvíí /den/den •• informuje o tom, zda je pinformuje o tom, zda je přříívod jvod jóódu dostatedu dostateččnýný 8 JodurieJodurie • Léčba deficitu: I¯ (větš. KI) v dávce 100-150 µg/d > 1,580> 200Nadbytečný příjem 0,7850,785 –– 1,5801,580100100 -- 200200NormaNorma 0,158 – 0,78420 - 99Mírný nedostatek < 0,158< 20Závažný nedostatek, poruchy vývoje µmol/lµg/l 9 Deficit jDeficit jóódudu →→ hypotyrehypotyreóózaza:: •• vrozenvrozenáá → novorozenecký screening •• v dv děětstvtstvíí:: •• kognitivnkognitivníí poruchy aporuchy ažž utlumenutlumeníí somaticksomatickéého aho a sexusexuáálnlníího vývojeho vývoje •• strumastruma • extrémní = kretenismus •• v dospv dospěělosti:losti: •• myxedmyxedéémm 10 KretenismusKretenismus 9m9měěssííččnníí ddííttěě •• vzhled tvvzhled tváářřee •• vystupujvystupujííccíí bbřřichoicho •• svalovsvalováá slabostslabost (bez pomoci neschopné sedět) 11 Endemický kretenismusEndemický kretenismus –– myxedematózní forma (Valašsko, 30. léta 20. st.) •• typický vzhledtypický vzhled •• zzáávavažžnnáá poruchaporucha psychosomatickpsychosomatickééhoho vývojevývoje 12 HypotyreHypotyreóózaza u dospu dospěělléé (myxed(myxedéémm)) Klinicky: • odulý vzhled tváří a víček • prořídlý a těžko upravitelný účes • tupý obličej • apatický výraz • chladná, drsná, suchá pokožka • hrubý hlas • hyporeflexie