5 klíčů5 klíčů kk bezpečnémubezpečnému stravovánístravování Kdy je potravina bezpečná?  Potravina je bezpečná, když − Není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativní toxické účinky  Zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků − Je-li vhodná k lidské spotřebě 5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO) Klíč č. 1 Udržujte čistotu Před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často umývejte ruce Umývejte si ruce po použití toalety Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy používané pro přípravu pokrmů Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci 5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO) Klíč č. 2 Oddělujte pokrmy syrové a uvařené Oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny tak, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a uvařenými potravinami 5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO) Klíč č. 3 Pokrmy důkladně vařte Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajec a mořských plodů, důkladně vařte  Polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo nejméně 70 o C po dobu 10 min.. Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekrvavé. Nejlépe, když použijete teploměr Zvláštní pozornost vyžaduje sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež v celku Pokrmy vždy řádně ohřívejte 5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO) Klíč č. 4 Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny (pozn.: stravovací služby zcela zakázáno!)  Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny uložte včas do lednice (max. teplota 5 o C)  Servírujte pokrmy velmi horké (min. 60 o C) Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce 5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO) Klíč č. 5 Používejte nezávadnou vodu a suroviny Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby nezávadná byla Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny Volte zpracované potraviny, jako např. pasterované mléko (pozn.: problematika mlékomatů ... veterinární zajištění, zodpovědnost spotřebitele!) Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové Nepoužívejte potraviny po uplynutí jejich trvanlivosti a doby použitelnosti