EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQy4Qro58ihHxnnJLVmcrW-8pcY4r22QHQVQKjAneOLwhLWMITJ_g Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2863362/?tool=pubmed PRODUKTY RYBOLOVU VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA ¢Zdravotní prospěch —Esenciální nutriční faktory ¢Zdravotní riziko —Patogenní bakterie, viry, paraziti —Toxiny bakterií —Environmentální znečištění (těžké kovy) — NA ČEM ZÁVISÍ KONKRÉTNÍ RIZIKO? ¢Druh a stupeň (antropogenního) znečištění oblasti —Zejména měkkýši přijímají potravu filtrací organického materiálu rozpuštěného ve vodě, takže pravděpodobnost zachycení patogenních agens je velká! ¢Legalita lovišť ¢Způsob zpracování —Chladící voda ¢Přepravní podmínky http://blog.sme.sk/blog/474/68946/rybolov.jpg BEZ INFRASTRUKTURY SE VĚTŠINOU USPOKOJIVÉ VÝSLEDKY NEDOSTAVÍ… BAKTERIÁLNÍ AGENS ¢Vibrio sp. —Halofilní, rozšířené v životním prostředí, z 30 druhů 14 patogenních pro člověka ¢V. vulnificus, V. parahaemolyticus —Cesta přenosu ¢Alimentární ¢Znečištění otevřených poranění (smrtnost 25 až 50 %) —Sezonalita: léto a časný podzim (teplota) —Prevence: ¢Mikrobiální testování prostředí a výrobků ¢indikátory fekální kontaminace (E. coli) nejsou indikátorem výskytu vibrií v prostředí! ¢Pasterace nebo mražení výrobků BAKTERIÁLNÍ AGENS ¢Salmonella sp. —Na 2.500 serotypů —Tyfoidní, netyfoidní (enterické) serotypy —Rezervoáry významné v rybolovu ¢Netyfoidní serotypy: ptáci, mořští savci ¢Tyfoidní serotypy: člověk (odpadní vody) —Prevence: ¢Mikrobiální monitoring (indikátory fekální kontaminace) ¢Způsob zpracování a distribuce (křížová kontaminace) ¢Tepelná úprava pokrmů — BAKTERIÁLNÍ AGENS, VIROVÁ AGENS ¢Shigella sp. —Extrémně nízká infekční dávka (méně než 10 životaschopných buněk) —Cesty přenosu ¢Přímý, nepřímý kontakt ¢Clostridium botulinum —Botulotoxin —Marinované výrobky z ryb a plodů moře ¢Typicky: losos ¢Intoxikace Cl. Perfringens, B. cereus, stafylokoková enterotoxikóza —Rezervoáry: Mořské ekosystémy (Cl. Perfringens, B. cereus), člověk (S. aureus) ¢VHA, další enteroviry —Měkkýši z oblastí JV Asie v období dešťů — — ¢ PARAZITIČTÍ ČERVI ¢Faktory ovlivňující šíření infekce —Mořští živočichové jsou infikováni ještě za života (často plní úlohu mezihostitele) —Červ se v potravině už nemnoží —Nedostatek vhodných diagnostických testů ¢Škulovec široký (Diphyllobothrium latum) —Tasemnice —Vajíčko → larva (slaná voda) → buchanka (vodní korýš) → ryby živící se buchankami → pleocerkoid ve svalovině → definitivní hostitel (pes, vlk, tuleň, rys, vepř, člověk) ¢Sleďový červ (Anisakis simplex) —Hlístice —Vajíčko → larva (slaná voda) → sleďovité ryby → infekce člověka a nebo ryb živících se sledi (definitivní hostitelé)