LISTERIÓZA Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Historie • 1926: • Cambrigde: úhyn ptactva, neznámá bakterie pojmenovaná jako Bacterium monocytogenes • 1940: • Finální klasifikace jako Listeria monocytogenes, pojmenována po Josephu Listerovi (1827 – 1912), zakladateli antiseptických postupů v chirurgii • 2001: • 2 lidská úmrtí po konzumaci paštiky ve Francii, příčína L. monocytogenes • 2006: • Zostřená kontrola, Nařízení ES č. 2073/2006 o mikrobiologických kritériích pro potraviny Původce onemocnění • Listeria monocytogenes • Gram pozitivní tyčkovitá bakterie • Aerobní nebo fakultativně aerobní • růst při teplotách 0 až 50 • Generační doba 7,5 dne při 0 ℃, 41 min. při 35 ℃ • Přežívá při 20 % NaCl, množení do 10 % NaCl • Nesnáší sterilační teploty, pH ≤ 4,4 (nízkokyselé potraviny), 𝑎 𝑤 <0,92, běžné dezinfekční prostředky • Nepatogenní druhy • L. innocua, L. Ivanovii, L. seeligeri, L. welshimeri, L. Grayi..., indikátorový význam • Výskyt listerií je ubikvitární • Půda, prach, povrchové vody, rostliny, siláže… Zdroj nákazy a cesta přenosu Alimentární přenos Agens Prostředí ovzduší, voda, půda, potraviny Vnímavý jedinec Interhumánní přenos (z matky na dítě) Zdroj nákazy inaparentní infekce bacilonosič Cesta přenosu tranplacentární perinatální nozokomiální Vnímavý jedinec Významné výskyty listeriózy v Evropě Země Rok Počet případů(a) Vehikulum USA 1998 108 párky 2000 43 mexické měkké sýry, pečené krůtí maso 2001 16* pečené krůtí plátky 2002 54 pečené krůtí maso Anglie 1999 4 chlebíčky – nemocnice 2003 40 máslo, neidentifikováno chlebíčky – nemocnice 2004 2 chlebíčky – nemocnice Nový Zéland 2000 4* pečené krůtí plátky Francie 1999-2000 42 výrobky z vepřového Švédsko 2001 50* sýry Japonsko 2001 38* sýry Švýcarsko 2005 10 sýry ČR 2006 78 měkké sýry Německo 2006 6 tvrdé sýry (a) všechny těžké poruchy celého organismu s výjimkou případů označených *, při nichž převládaly horečnaté gastroenteritidy Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-listerii-v-evrope.aspx Patogeneze • Intracelulární parasitismus 1)Adheze k cílové buňce (enterocyt, leukocyt, buňky CNS) 2)Lýza stěny vakuoly (fagosomu) vlastními fosfolipázami 3)Intezivní množení v cytoplazmě 4)Napadení sousedících buněk • Inkubační doba 3 až 70 dní, obv. 21 dní • Infekční dávka • Zdravé osoby - vysoká (cca 108 ) • Imunosuprese, plod - nízká (??? 102 ) Klinický obraz • Jinak zdraví jedinci: • Bezpříznakový průběh • Někdy gastroenteritida • Mírné chřipkové onemocnění • Jedinci s imunodeficitem • Purulentní (bakteriální) meningoencefalitida • Intenzivní bolest hlavy, meningeální dráždění, šokový stav, smrtnost až 60 % • Listeriová endokarditida • Listeriová peritonitida • Těhotné ženy • Transplacentární infekce plodu • Potrat a nebo porod mrtvého plodu • Antibiotická, event. i protišoková terapie Diagnostika • Anamnéza • Konzumace rizikových potravin: syrové maso, nepasterované mléko, některé mléčné výrobky (zrající sýry), ryby a výrobky z nich (uzený losos), nedokonale očištěná zelenina a výrobky z ní, cukrářské a lahůdkové výrobky • Doba použitelnosti rizikového výrobku je delší než 5 dní • Pamatuje, že dle Nařízení ES č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny platí limity, které nezaručují nulový výskyt listerií ve všech potravinách: • Konec výrobního cyklu: 0 KTJ/100 g nebo ml • Distribuční síť po dobu použitelnosti výrobku: 100 KTJ/100 g nebo ml • Potraviny pro zvláštní výživu: 0 KTJ/25 g nebo ml • Klinický obraz • Laboratorní diagnostika • Izolace L. monocytogenes z krve, mozkomíšního moku, amniotické tekutiny... Preventivní opatření • Zaměřená na zdroj • Zdroj neznámý, pokud se nejedná o případ interhumánního přenosu • Zaměřená na cestu přenosu („prevence listerií v potravinářském prostředí“ • Původ surovin • Dodržení chladícího řetězce • Praní surovin, tepelná úprava (pokud se provádí), režim zchlazování • Osobní a provozní hygiena • Prevence křížové kontaminace • Cenovky v potravinách, odpady… • Zaměřená na vnímavého jedince • Chování spotřebitele: u zvýšeně vnímavých skupin populace omezit konzumaci rizikových potravin