Bezpečná technologie  Bakteriostatický a nebo baktericidní účinek  Křížová kontaminace  Křížová × obecná kontaminace z prostředí  Rozmrazování potravin  Omezit množení mikroorganismů nebo tvorbu toxinů  Tepelná úprava  Tepelná regenerace po dokončení tepelné úpravy  Zchlazování, zmrazování  Ihned, rychle (nebezpečné rozmezí teplot), před spotřebou tepelná regenerace  Uvádění do oběhu  Zabránit znečištění  První obal: předměty pro styk s potravinami a pokrmy  Teplota nejméně 60 ℃ Nakládání s odpady, ochrana proti škůdcům  Uzavíratelné nebo jiné vhodné nádoby  Dezinfekce, dezinsekce a deratizace  Běžná ochranná součást čištění a běžných technologických a pracovních postupů, směřuje k předcházení výskytu škodlivých a epidemiologicky významných členovců, hlodavců a dalších živočichů  tj. úklid, uzavírání dveří, sítě na oknech, likvidace odpadů …  Speciální ochranná odborná činnost cílená na likvidaci původců a přenašečů infekčních onemocnění  tj. kladení nástrah Sanitace  Další legislativní východiska  Vyhláška č. 137/2004 Sb., § 49 – provozní hygiena  Příloha č. 3 k vyhlášce č .195/2005 Sb.  Zásady  Použití podle návodu výrobce  Čistící a dezinfekční prostředek vhodný pro styk s potravinami  Správnost ředění, příprava na každou směnu  Omývání, otírání, ponoření, postřik  Oplach pitnou vodou  Střídání dezinfekčních prostředků  Odlišení úklidových pomůcek podle způsobu použití Zdraví personálu; Osobní hygiena  Zákon č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 195/2005 Sb.  Činnost epidemiologicky závažná  Výroba a uvádění potravin/pokrmů do oběhu  Povinnosti osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné  vstupní lékařská prohlídka → zdravotní průkaz  Odpovídající zdravotní stav  Mimořádná lékařská prohlídka, je-li osoba stižena průjmovým, hnisavým, horečnatým nebo jiným závažným infekčním onemocněním, virovou hepatitidou a nebo byla-li fyzická osoba v epidemiologicky významném kontaktu s nemocným s průjmovým onemocněním, virovou hepatitidou nebo jiným závažným inf. Onemocněním v domácnosti, na pracovišti nebo v místě pobytu  Osobní čistota, ochranný oděv, obuv, pokrývka hlavy, další pomůcky podle druhu vykonávané činnosti Školení  Osoby manipulující s potravinami musí být vyškoleny nebo poučeny v otázkách hygieny přiměřeně ke své pracovní činnosti  Vyhláška č. 490/2000 Sb. o odborné způsobilosti, příloha 3:  požadavky na zdravotní stav osob  zásady osobní hygieny  zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce  zásady hygienicky nezávadné manipulace s potravinami  základní znalosti o alimentárních nákazách a otravách (epidemiologie a prevence)  speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní činnosti