 Obecně ◦ Netoxické, bez přítomnosti patogenních nebo podmíněně patogenních mikroorganismů, neovlivňující senzorické znaky, hladký, bez kráterů a štěrbin, odolné vůči korozi, odolávající opakovanému čištění a dezinfekci  Plasty, elastomery ◦ Endokrinní disruptory (estery kys. ftalové, bisfenol A; ovlivnění hormonální rovnováhy, poruchy růstu a vývoje, karcinogen) ◦ zbytkové monomery (styren; iritans, hapatotoxicita, možné karcinogenní účinky) ◦ Až 80 % obalových materiálů  Kov a jejich slitiny ◦ Chróm (nekvalitní antikorozní úprava, hranice mezi esenciálními a zdraví škodlivými účinky; iritans, karcinogen)  Silikáty (sklo, keramika, porcelán, smalt), papír a lepenka, celofán ◦ Formaldehyd (klížidla, karcionogen, neurotoxin) ◦ Těžké kovy (Pb, Cd, Hg, As)  Dřevo, korek ◦ Povrch, škůdci, klížidla (formaldehyd) a konzervační látky (kys. benzoová) ◦ Ve stravovacích službách jen v odůvodněných případech  Hygienické požadavky a jejich ověřování ◦ Vyhl. č. 38/2001 Sb. ◦ Pozitivní seznamy materiálů  Migrační zkoušky ◦ Nedestrukční metoda ◦ Simulace nejhorších předvídatelných podmínek ◦ Konvenční zkoušky migrace do simulantů potravin:  Vodné potraviny … destilovaná voda  Kyselé potraviny … 3 % kys. octová  Alkohol … 10 % ethanol  Tukové potraviny … rafinovaný olivový olej http://www.mzcr.cz/obsah/uredni-deska_876_1.html