C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Nutriční epidemiologie - úvod doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav preventivního lékařství LF MU Definice oboru, vymezení, předmět zájmu 2 nStudium výživových determinant nemocí v populaci nStudium výskytu a determinant nemocí a dalších zdravotních důsledků v lidských populacích Epidemiologie: Nutriční epidemiologie: Definice oboru, vymezení, předmět zájmu 3 nMetody zjišťování výživy (stravy) nDesign epidemiologických studií nMetody zjišťování stavu organismu (indikátory nutričního stavu, zjišťování poruch a nemocí) Akreditace – anotace, témata 4 C:\Users\jfiala\Desktop\img011.jpg Akreditace – anotace, témata 5 C:\Users\jfiala\Desktop\img011.jpg Zdroje 6 nVyd. 1998, Oxford University Press, 1399 Kč Willet W: Nutritional epidemiology 7 n1. Overview of Nutritional Epidemiology n2. Foods and nutrients n3. Nature of variation in diet n4. 24-hour dietary recall and food record methods n5. Food frequency methods n6. Reproducibility and validity of food-frequency questionnaires n7. Recall of remote diet n8. Surrogate sources of dietary information n9. Biochemical indicators of dietary intake n10. Anthropometric measures and body composition n11. Implication of total energy intake for epidemiologic analysis n n Willet W: Nutritional epidemiology 8 n12. Correction for the effects of measurements error n13. Issues in analysis and presentation od dietary data n14. Nutrition monitoring and surveillance n15. Vitamin A and lung cancer n16. Dietary fat and breast cancer n17. Diet and coronary heart disease n18. Folic acid and neural tube defects n19. Future research directions n n 9 C:\Users\jfiala\Desktop\img008.jpg nVyd. 2009 (1.vyd.) UK Praha , 216 - 243 Kč Kudlová: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie 10 C:\Users\jfiala\Desktop\img009.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\img010.jpg Zdroje 11 Zdroje 12 13 C:\Users\jfiala\Desktop\Beze jména.jpg 14 C:\Users\jfiala\Desktop\Beze jména.jpg Zdroje 15 C:\Users\jfiala\Documents\img012.jpg Mullerová: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech (2003) 16 C:\Users\jfiala\Desktop\img011.jpg Zdroje 17 C:\Users\jfiala\Documents\img011.jpg Zdroje 18 C:\Users\jfiala\Desktop\img011.jpg Zadání na 6.10. 19 nPřipravit powerpointovou prezentaci k ústnímu přednesení 6.10. n n Téma: nKonkrétní téma si každý zvolí sám, v podstatě jedinou podmínkou je, aby zapadalo do nutriční epidemiologie. n Příklady - možnosti: nCo z mého pohledu především představuje nutriční epidemiologie nHistorický vývoj nutriční epidemiologie nHlavní milníky a výsledky, úspěchy nutriční epidemiologie nSíla a slabiny nutriční epidemiologie nAktuální trendy nutriční epidemiologie nVlastní návrh nutričně epidemiologické studie (konkrétní problém) nRecenze nějaké již realizované nutr. epid. studie n n C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Vliv výživy na riziko rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 20 Ústav preventivního lékařství LF MU Jak velký je podíl výživových faktorů na riziku rakoviny? 21 Doll, Peto (1981): n 35 % (10-70) Moreno (2008): n 30 % Anand (2008): n30-35 % Příčiny rakoviny 22 obr Anand et al. (2008) 23 C:\Users\jfiala\Desktop\opbrBeze jména.jpg 24 C:\Users\jfiala\Desktop\Beze jména2.jpg 25 citróny Beze jména citrón Vitamin B 17 (Laetril) – svět bez rakoviny? 26 vitamin b17001 27 obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org Kategorie důkazů o efektu na riziko (AICR/WCR 2008) 28 C:\Users\jfiala\Desktop\Beze jména2.jpg 29 Epidemiologické metody Data nejsou získávána od jednotlivců, ale na populační úrovni. Např. spotřeba potravin vs. výskyt nádorů, a mezinár. srovnání Ne každá prokázaná souvislost je souvislostí příčinnou (kauzální)! 1)Korelační studie 2)Studie případů a kontrol (case-control) 3)Prospektivní studie Osoby vybrány podle přítomnosti či nepřítomnosti onemocnění, (případy + kontrolní soubor), zpětně srovnávána anamnéza. Skupina zdravých osob sledována řadu let (např. sledování výživy), čeká se na výskyt onemocnění, potom srovnání působením kterých faktorů se lišili zdraví a nemocní. Mohou být i experimentální typu CLINICAL TRIAL Hodnocené potraviny, výživové faktory 30 pyramida - zmenšená nObiloviny (+ vláknina) nZelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky nMaso, drůbež, ryby, vejce nMléko a mléčné výrobky nTuky a oleje nCukry, sůl nVoda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje nAlkoholické nápoje nSuplementa nNadváha a obezita Systém vizualizace efektu výživových faktorů 31 02 - prázdné hodnocení tabulka 1 - vláknina 32 Obiloviny (zrniny), vláknina stravy 33 tabulka 2 - zelenina Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky, koření 34 tabulka 3 - maso Maso, drůbež, ryby a vejce 35 tabulka 4 - mléko Mléko a mléčné výrobky 36 tabulka 5 - tuky Tuky a oleje 37 tabulka 6 - cukry a sůl Cukry a sůl 38 tabulka 7 - nápoje Voda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje 39 tabulka 8 - alkohol Alkohol 40 tabulka 9 - suplementa Suplementa 41 tabulka 10 - obezita Nadváha a obezita 42 shrnutí A Shrnutí – výživové faktory s přesvědčivými důkazy: 43 shrnutí b Shrnutí – výživové faktory s pravděpodobnými důkazy: Vliv výživy na rakovinu kolorekta, prsu a prostaty 44 World Cancer report 2008 (WHO / IARC): n„Pro diskutované 3 hlavní nádory, prospektivní studie a randomizované klin. studie neukázaly buď žádné asociace, nebo asociace mnohem menší, než naznačovaly ekologické a case-control studie.“ n„Není pravděpodobné, že by zásadní změny ohledně některých důležitých složek stravy (např. větší snížení příjmu tuku nebo významné zvýšení příjmu ovoce a zeleniny) vedly k významným změnám incidence těchto 3 nádorů.“ WHO / IARC World Cancer Report 2008: 45 “There is sufficient evidence in humans for a cancer- preventive effect of physical activity” for cancers of the colon and breast “There are no cancers for which the evidence was evaluated as sufficient to conclude that higher fruit or vegetable intake has a preventive effect’ Vliv vegetariánství: 46 nU vegetariánů poloviční incidence…………….. nU vegetariánů stejné jako u ostatních Rakovina prsu, prostaty: Kolorektum: Ale: nAsociováno mnohem více s nižším BMI a pohybovou aktivitou, než s vlastním vegetariánstvím nTo, na čem skutečně záleží, nejsou jednotlivé živiny nebo jejich skupiny, ale spíše kombinace stylu výživy a dalších komponent životního stylu Zřejmě tedy platí, že: (WHO / IARC, World cancer report 2008) 47 Pohyb 48 tabulka 12 - pohyb 49 obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org 50 A co důležité pro riziko není, apod. nZbytky pesticidů v potravinách nKonzervační a jiné látky, tzv. É-čka nSuplementa, vitamínové přípravky nKáva, čaj nUmělá sladidla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nezaměřovat se na speciální druhy potravin… 51 Doporučení pro prevenci 52 obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org 53 RECOMMENDATION 1 TĚLESNÁ HMOTNOST, TĚLESNÝ TUK Být co nejvíce štíhlý v rámci normálního rozmezí nUdržovat hmotnost v normálním rozmezí BMI = 18.5 – 25 (WHO) nPopulační medián BMI by měl být mezi 21 a 23 nPro děti jsou speciální percentilové grafy nSměřovat (přes detství a adoledcenci) aby v dospělosti byla hmotnost k dolnímu konci rozmezí nVyvarovat se přírůstku hmotnosti a zvýšení obvodu břicha v dospělosti 54 RECOMMENDATION 2 POHYBOVÁ AKTIVITA Být fyzicky aktivní jako součást každodenního života nMírná fyzická aktivita (ekvivalent rychlé chůze) přinejmenším 30 minut každý den nPo zlepšení kondice se snažit o 60 a více minut mírné aktivity, nebo 30 či více minut intenzivnější aktivity každý den nLimitovat sedavé návyky jako sledování TV nPrůměrná PAL by měla být nad 1.6 PAL = celkový energ.výdej x basální metabalosmus, „sedavý“ – sedentary = 1.4 55 RECOMMENDATION 3 POTRAVINY A NÁPOJE PODPORUJÍCÍ NABÍRÁNÍ VÁHY Omezit konzumaci energeticky bohatých potravin Nepít sladké nápoje nPrůměrná energetická densita stravy by měla být snížena ke 125 kcal / 100g 56 RECOMMENDATION 4 ROSTLINNÉ POTRAVINY Jíst převážně potraviny rostlinného původu nJíst nejméně 5 porcí (min. 400g) rozmanitosti neškrobové zeleniny a ovoce každý den nJíst relativně nezpracované cerálie a luštěniny s každým jídlem nLimitovat rafinované škrobové potraviny (refined starchy foods) 57 RECOMMENDATION 5 ŽIVOČIŠNÉ POTRAVINY Limitovat konzumaci červeného masa a vyhýbat se konzumaci masných výrobků (processed meat*) nLidé, kteří jedí červené maso konzumovat méně než 500g týdně, a velmi málo (pokud vůbec) zpracovaného (processed)* nPopulační průměrná konzumace červeného masa by neměla přesáhnout 300 g týdně *Processed = meat preserved by smoking, curing or salting, or addition chemical preservatives 58 RECOMMENDATION 6 ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Limitovat konzumaci alkoholu nLidé, kteří jedí konzumují alkohol, omezit konzumaci na max. 2 dávky denně pro muže a 1 dávku pro ženy *1 dávka = 10-15g etanolu 59 RECOMMENDATION 7 UCHOVÁVÁNÍ, ZPRACOVÁNÍ, PŘÍPRAVA Limitovat konzumaci soli Vyvarovat se plesnivých potravin nVyvarovat se solí konzervovaných a slaných potravin, konzervovat potraviny bez použití soli (Preservation, Processing, Preparation) nLimitovat spotřebu soli na méně než 6 g (2.4g sodíku) denně nNejíst plesnivé potraviny 60 RECOMMENDATION 8 POTRAVINOVÉ DOPLŇKY Zaměřit se na naplnění výživových požadavků stravou samotnou nPotravinové doplňky nejsou doporučeny pro prevenci rakoviny (Dietary Supplemets)