BEZPEČNOSTA ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno e-mail: aperina@med.muni.cz vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 1 Pokrm a jeho vlastnosti  Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci  Domácnost  Hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu ( občerstvení v dopr. prostředcích)  Vlastnosti  Senzorické  Výživové složení: dieta jako výživové tvrzení  Bezpečnost 2 Kdy je potravina/pokrm bezpečná?  Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků  ... a zároveň je-li produkt vhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí 3 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Biologická nebezpečí  Patogenní mikroorganismy:  Kampylobakterióza  Salmonelóza  Listerióza  Vibrio paraheamolyticus  Intoxikace  stafylokoková enterotoxikóza, intoxikace B. cereus, Cl. Perfringens),  virové nákazy (enteroviry)  Kažení potravin  Proteolýza, lipolýza  DMT vs. DP 0 5000 10000 15000 20000 25000 30000 35000 40000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A02 Salmonelózy A04.5 Kampylobakterióza 4 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A32 Listerióza Klasifikace nebezpečí podle závažnosti  Původci ohrožující život  Clostridium botulinum, Salmonella typhi, Listeria monocytogenes (těhotné ženy, děti, lidé v imunosupresi), Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, paralytická intoxikace z mlžů (ústřic), intoxikace z mlžů (ústřic) způsobující amnésii  Původci vážných nebo chronických onemocnění  Brucella, Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella sp., Streptococcus typ A, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia enterocolitica, virus hepatitidy A, mykotoxiny, ciguateratoxin, tetramin  Původci mírných onemocnění – Bacillus sp., Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes (zdravé dospělé osoby), Staphylococcus auerus, Norwalk-like viry, většina parazitů, průjmová intoxikace z mlžů (ústřic), otrava histaminem, otrava většinou těžkých kovů 5 Alimentární infekce v roce 2011 - Zbytek příběhu Foodborne disease in 2011 – The rest of the story. (N England J Med. 2001, vol. 364, pp 889-891) 6 Listerióza v zemích EU 7  Fyzikální nebezpečí  Úlomky skla, plechu, dřeva  Úlomky nátěrů  Kamínky, hlína, písek  Skořápky z vajec  Žíraviny Možnost akutního poranění v oblasti GIT Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Chemická nebezpečí  Toxické látky vyskytující se přirozeně v potravinách (jedovaté houby)  Alergeny  Materiály ve styku s potravinami (ftaláty, bisfenol A, Al)  Chemické látky vznikající při výrobě potravin/pokrmů  Potravinářská aditiva („éčka“) … Acceptable Daily Intake  Environmentální znečištění potravin (rezidua) … Torelable Daily Intake  EFSA (European Food Safety Authority) 9 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Recomendation, Public HealthAgency of Canada Canadian Family Physician, vol. 56, 2010, ISSN 0008-350X (licence MU) • Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. • Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží). • Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci. Kojit vždy, protože… • Optimální nutriční složení • Imunologické faktory • Prevence diabetu II. typu, nadváhy/obezity, kardiovaskulárních onemocnění • Psychologické, sociální a etické faktory Zdravotní riziko? • Nepřevyšuje prospěch z kojení • CMV, HBV, HIV, jiné viry vzácně • Bakteriální infekce • HIV+ matky: kojit alespoň prvních několik měsíců, pokud nejsou další predisponující faktory (otevřené herpetické léze u dítěte, nová HIV+ až v průběhu kojení - na začátku infekce vysoká HIV-virémie) • HBV: vakcinace dítěte, kojit • Otevřená forma TBC matky: antituberkulotika pro matku i dítě • Mammární výsev herpes simplex: pokračovat v kojení po ošetření lézí Epidemiologická bezpečnost kojení Bezpečnost odstříkaného ženského mléka • Pasterované MM • 62,5 st. C po dobu 30 minut • Zchlazené, zmražené • Nepasterované MM • Žena vlastnímu dítěti • Trendy • Tkáň nebo potravina? Nelze splnit aseptické podmínky odběru srovnatelné s venepunkcí při dárcovství krve a krevních derivátů. Terapeutické přínos v některých případech srovnatelný např. s krevními převody • Procesní přístup zaměřený na prevenci sekundární kontaminace • Výběr dárkyně → bakteriologický screening (CPM  104) → skladovací podmínky → zacházení na lůžkovém oddělení • Typy provozů pro manipulaci s mateřským mlékem • Banka mateřského mléka • pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti, skladování a distribuci mateřského mléka mimo vlastní zdravotnické zařízení • Sběrna mateřského mléka • pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti a skladování mateřského mléka pouze pro potřebu vlastního zdravotnického zařízení • Organizace práce • Čerstvé: vlastní dítě, skladovat do 4 ℃, spotřeba do 24 hod. • Zchlazezené: pasterace při 62,5 ℃ 30 min., skladovat do 4 ℃, ohřev ve vodní lázni na 37 ℃ , spotřeba do 48 hod. • Zmrazené: pasterace při 62,5 ℃ 30 min., skladovat -18 ℃ a nižší (až 3 měsíce), ohřev na 37 ℃, rozmrazení, ohřev ve vodní lázni na 37 ℃ • Zahraničí: • Čerstvé mléko po bakt. screeningu: bezpečné, pokud CPM< 103 /𝑚𝑙 • Šetrné metody ošetření (nízkoteplotní pasterace + ultrazvuk, ošetření vysokým tlakem, UV) Bezpečnost odstříkaného ženského mléka