BEZPEČNOSTA ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno e-mail: aperina@med.muni.cz vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 1 Pokrm a jeho vlastnosti  Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci  Domácnost  Hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu ( občerstvení v dopr. prostředcích)  Vlastnosti  Senzorické  Výživové složení: dieta jako výživové tvrzení  Bezpečnost 2 Kdy je potravina/pokrm bezpečná?  Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků  ... a zároveň je-li produkt vhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí 3 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Biologická nebezpečí  Patogenní mikroorganismy:  Kampylobakterióza  Salmonelóza  Listerióza  Vibrio paraheamolyticus  Intoxikace  stafylokoková enterotoxikóza, intoxikace B. cereus, Cl. Perfringens),  virové nákazy (enteroviry)  Kažení potravin  Proteolýza, lipolýza  DMT vs. DP 0 5000 10000 15000 20000 25000 30000 35000 40000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A02 Salmonelózy A04.5 Kampylobakterióza 4 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A32 Listerióza Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 Alimentární infekce v roce 2011 - Zbytek příběhu Foodborne disease in 2011 – The rest of the story. (N England J Med. 2001, vol. 364, pp 889-891) 6 Listerióza v zemích EU 7  Fyzikální nebezpečí  Úlomky skla, plechu, dřeva  Úlomky nátěrů  Kamínky, hlína, písek  Skořápky z vajec  Žíraviny Možnost akutního poranění v oblasti GIT Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Chemická nebezpečí  Toxické látky vyskytující se přirozeně v potravinách (jedovaté houby, metanol)  Alergeny  Materiály ve styku s potravinami (ftaláty, bisfenol A, Al)  Chemické látky vznikající při výrobě potravin/pokrmů  Potravinářská aditiva („éčka“) … Acceptable Daily Intake  Environmentální znečištění potravin (rezidua) … Torelable Daily Intake  EFSA (European Food Safety Authority) 9 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Dieta se sníženým obsahem mikroorganismů • Princip: vyloučení potravin, které mohou být ve zvýšené míře kontaminovány mikroorganismy • Výběr potravin • Maso, masné výrobky: tepelně zpracované, ne pokrmy z tepelně neopracovaných mas, vajec a ryb • Vejce po důkladné tepelné úpravě nebo pasterované výrobky z vajec • Mléko a mléčné výrobky: z pasterovaného mléka, tvrdé (nezrající) sýry • Ovoce, zelenina: čerstvé, nezpracované • Kličky: tepelně opracované • Hotové pokrmy (zchlazené, zmrazené): tepelná regenerace (75 oC)! • Lahůdkové výrobky: omezit, anebo výjimečně upřednostnit čerstvé balené druhy (doložitelné datum použitelnosti, možnosti kontaminace omezené) • Voda: pitná, nepoužívat filtry na domácí úpravu pitné vody (biofilmy), balená voda jen při nevyhovující mikrobiologické jakosti zdroje pitné vody (skladování balených vod, stojany na pitnou vodu!) Pokud deficit mikronutrientů, suplementovat doplňky stravy. 11 Recomendation, Public HealthAgency of Canada Canadian Family Physician, vol. 56, 2010, ISSN 0008-350X (licence MU) • Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. • Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží). • Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci. • Typy provozů pro manipulaci s mateřským mlékem • Banka mateřského mléka • pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti, skladování a distribuci mateřského mléka mimo vlastní zdravotnické zařízení • Sběrna mateřského mléka • pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti a skladování mateřského mléka pouze pro potřebu vlastního zdravotnického zařízení • Organizace práce • Čerstvé: vlastní dítě, skladovat do 4 ℃, spotřeba do 24 hod. • Zchlazezené: pasterace při 62,5 ℃ 30 min., skladovat do 4 ℃, ohřev ve vodní lázni na 37 ℃ , spotřeba do 48 hod. • Zmrazené: pasterace při 62,5 ℃ 30 min., skladovat -18 ℃ a nižší (až 3 měsíce), ohřev na 37 ℃, rozmrazení, ohřev ve vodní lázni na 37 ℃ • Zahraničí: • Čerstvé mléko po bakt. screeningu: bezpečné, pokud CPM< 103 /𝑚𝑙 • Šetrné metody ošetření (nízkoteplotní pasterace + ultrazvuk, ošetření vysokým tlakem, UV) Bezpečnost odstříkaného ženského mléka