LISTERIÓZA Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Historie • 1926: • Cambrigde: úhyn ptactva, neznámá bakterie pojmenovaná jako Bacterium monocytogenes • 1940: • Finální klasifikace jako Listeria monocytogenes, pojmenována po Josephu Listerovi (1827 – 1912), zakladateli antiseptických postupů v chirurgii • 2001: • 2 lidská úmrtí po konzumaci paštiky ve Francii, příčína L. monocytogenes • 2006: • Zostřená kontrola, Nařízení ES č. 2073/2006 o mikrobiologických kritériích pro potraviny Původce onemocnění • Listeria monocytogenes • Gram pozitivní tyčkovitá bakterie • Aerobní nebo fakultativně aerobní • Růst při teplotách 0 až 50 ℃ • Generační doba 7,5 dne při 0 ℃, 41 min. při 35 ℃ • Přežívá při 20 % NaCl, množení do 10 % NaCl • Nesnáší sterilační teploty, pH ≤ 4,4 (nízkokyselé potraviny), 𝑎 𝑤 <0,92, běžné dezinfekční prostředky • Nepatogenní druhy • L. innocua, L. Ivanovii, L. seeligeri, L. welshimeri, L. Grayi..., indikátorový význam Epidemiologie alimentárních listerióz Environmentální kmeny LM Pasáž zažívacím traktem dobytka Aktivace faktorů virulence v podmínkách optimální dostupnosti živin, asi aktivace genu Virulentní kmeny LM Životní prostředí zvířat Mléko, maso Chlévská mrva PícninyVýživa zvířat Zelenina Nákaza lidí Interhumánní přenos Významné výskyty listeriózy v Evropě Země Rok Počet případů(a) Vehikulum USA 1998 108 párky 2000 43 mexické měkké sýry, pečené krůtí maso 2001 16* pečené krůtí plátky 2002 54 pečené krůtí maso Anglie 1999 4 chlebíčky – nemocnice 2003 40 máslo, neidentifikováno chlebíčky – nemocnice 2004 2 chlebíčky – nemocnice Nový Zéland 2000 4* pečené krůtí plátky Francie 1999-2000 42 výrobky z vepřového Švédsko 2001 50* sýry Japonsko 2001 38* sýry Švýcarsko 2005 10 sýry ČR 2006 78 měkké sýry Německo 2006 6 tvrdé sýry (a) všechny těžké poruchy celého organismu s výjimkou případů označených *, při nichž převládaly horečnaté gastroenteritidy Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-listerii-v-evrope.aspx Epidemiologie non-alimentárních listerióz • Zdroj nákazy • Těhotná žena s infekcí L. monocytogenes • Hospitalizovaný novorozenec (zpravidla novorozenecká JIP) • Cesta přenosu • Transplacentární • Perinatální • Nemocniční nákaza (zdravotnický personál, prostředí) Etiopatogeneze onemocnění • Intracelulární parasitismus 1)Adheze k cílové buňce (enterocyt, leukocyt, buňky CNS) 2)Lýza stěny vakuoly (fagosomu) vlastními fosfolipázami 3)Intezivní množení v cytoplazmě 4)Napadení sousedících buněk • Inkubační doba 3 až 70 dní, obv. 21 dní • Infekční dávka • Zdravé osoby - vysoká (cca 108 a více) • Imunosuprese, plod - nízká (??? 102 ) Diagnostika • Anamnéza • Konzumace rizikových potravin: syrové maso, nepasterované mléko, některé mléčné výrobky (zrající sýry), ryby a výrobky z nich (uzený losos), nedokonale očištěná zelenina a výrobky z ní, cukrářské a lahůdkové výrobky • Doba použitelnosti rizikového výrobku je delší než 5 dní • Pamatuje, že dle Nařízení ES č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny platí limity, které nezaručují nulový výskyt listerií ve všech potravinách: • Konec výrobního cyklu: 0 KTJ/g nebo ml • Distribuční síť po dobu použitelnosti výrobku: 100 KTJ/g nebo ml • Potraviny pro zvláštní výživu: 0 KTJ/25 g nebo ml • Klinický obraz • Laboratorní diagnostika • Izolace L. monocytogenes z krve, mozkomíšního moku, amniotické tekutiny... Klinický obraz a léčba • Jinak zdraví jedinci: • Bezpříznakový průběh • Někdy gastroenteritida • Mírné chřipkové onemocnění • Jedinci s imunodeficitem • Purulentní (bakteriální) meningoencefalitida • Intenzivní bolest hlavy, meningeální dráždění, šokový stav, smrtnost až 60 % • Listeriová endokarditida • Listeriová peritonitida • Těhotné ženy • Potrat a nebo porod mrtvého plodu • Antibiotická, event. i protišoková terapie Preventivní opatření • Zaměřená na zdroj • Zdroj neznámý, pokud se nejedná o případ interhumánního přenosu • Zaměřená na cestu přenosu („prevence listerií v potravinářském prostředí“) • Původ surovin • Dodržení chladícího řetězce • Praní surovin, tepelná úprava (pokud se provádí), režim zchlazování • Osobní a provozní hygiena • Prevence křížové kontaminace • Cenovky v potravinách, odpady… • Zaměřená na vnímavého jedince • Chování spotřebitele: u zvýšeně vnímavých skupin populace omezit konzumaci rizikových potravin • Prevence nemocničních nákaz (zvl. případy)