HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. aperina@med.muni.cz Tel.: 549 49 4719 ÚPL, místnost 316 Výživa člověka Sacharidy Vitamíny Minerální látky Kontaminace Bílkoviny Tuky • Jakost • Soubor charakteristických vlastností • Bezpečnost (zdravotní nezávadnost, food safety) • Codex alimentarius: bezpečná potravina je ta, která nevyvolá poškození konzumenta, je-li připravena a snědena k účelu, pro který je určena • Dietetická a léčebná funkce Bezpečnost potravin • Potravina (pokrm) je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků • Krátkodobých • Dlouhodobých • Na zdraví dalších generací • Kumulativně toxických • ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků • a nebo není-li nevhodná k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí Základní pojmy • Potravina (EU): • jakákoliv látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určené ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně přepokládat, že je člověk bude konzumovat • mezi potraviny patří také: nápoje, žvýkačky a jakékoliv látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování • mezi potraviny nepatří: krmiva, živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě (některé plody moře uváděné na trh v živém stavu), rostliny před sklizní, léčivé přípravky, kosmetické prostředky, tabák a tabákové výrobky, omamné a psychotropní látky, rezidua a kontaminující látky • Doplněk stravy × léčivý přípravek • Pokrm (CZ) • potravina (včetně nápoje), kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci v rámci stravovací služby • Pokrm = ready to eat food (RTE) • Pokrm v širším kontextu spadá pod definici potraviny Základní pojmy • Stravovací služba (CZ) • Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci provozované hostinské živnosti, ve školní jídelně, menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. • Maloobchod (EU) • manipulace s potravinami nebo jejich zpracování a skladování v místě prodeje nebo dodávky konečnému spotřebiteli • zahrnuje distribuční terminály, provozy veřejného stravování, závodní jídelny, podnikové restaurační služby, restaurace a další podobné stravovací provozy, obchody, distribuční centra supermarketů a velkoobchodní prodejny Domácí úkol: sledujte • Příklady dobré praxe • (Potenciální) chyby při zacházení s potravinami v maloobchodě, zařízeních strav. služeb domácnosti…