KONKRÉTNÍ PŘÍPADY NUTRIČNĚEPIDEMIOLOGICKÉHO HODNOCENÍ CHEMICKÝCH ŠKODLIVIN Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VÝŽIVY  Infekční nemoci, otravy chemickými látkami, nevyváženost stravy  Principy hodnocení a řízení rizik  Stanovení nebezpečnosti zkoumaného faktoru (kvalitativní)  Odhad pravděpodobnosti, že k poškození zdraví skutečně dojde (kvalitativní)  Plánování opatření  Komunikace o opatřeních  Nekarcinogenní látky  RfD (U. S. EPA), ADI (WHO)  Karcinogenní látky  Lineární model  Faktor směrnice (U. S. EPA), UCR (WHO) PRINCIP EXTRAPOLACE DO OBLASTI NÍZKÝCH DÁVEK (KARCINOGENNÍ RIZIKA) Zdroj: EPA Water quality standards academy PRINCIPY KVALITATIVNÍHO A KVANTITATIVNÍHO HODNOCENÍ RIZIK  Pokusy in vitro a in vivo  Laboratorní zvířata, studie na dobrovolnících  QSAR analýza (Quantitative Structure-Analysis Relationship)  Epidemiologické studie  Kohortové: známá expozice, studujeme následek  Případů a kontrol: známý následek, ale pátráme po příčině  Nejistoty  Ohraničená populace, etické důvody, extrapolace výsledků do malých dávek, mezidruhová extrapolace… Melamin/kreatinin v moči > 7,1 μg/mmol Statistika Ne (n = 455) Ano (n = 47) Chlapci 153 14 Dívky 302 33 Věk (prům.) 13,3 (sm. odch. 3,0) 12,0 (sm. odch. 2,8) t-test p = 0,04 Hmotnost kg (prům.) 44,1 (sm. odch. 11,7) 39,3 (sm. odch. 12,1) Výška cm (prům.) 152,8 (sm. odch. 13,4) 147,4 (sm. odch. 14,6) BMI kg/m2 (prům.) 18,6 (sm. odch. 3,0) 17,5 (sm. odch. 2,4) t-test p = 0,02 Konzumace mléka >1 sklenice denně *) 85 14 (14 + 25 = 39) RR = 1,72 (CI 95 % 0,95; 3,11) RR = 3,84 (CI 95 % 2,51; 5,87) Konzumace mléka 1 sklenice denně *) 347 31 KONG ET AL., BMC PUBLIC HEALTH 2011,L VOL. 11, P. 354 *) – údaje o konzumaci mléka chybí u 25 respondentů