BEZPEČNOSTA ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno e-mail: aperina@med.muni.cz vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 1 Kdy je potravina/pokrm bezpečná?  Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků  ... a zároveň je-li produkt vhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí 2 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Biologická nebezpečí  Patogenní mikroorganismy:  Kampylobakterióza  Salmonelóza  Listerióza  Vibrio paraheamolyticus  Intoxikace  stafylokoková enterotoxikóza, intoxikace B. cereus, Cl. Perfringens),  virové nákazy (enteroviry)  Kažení potravin  Proteolýza, lipolýza  DMT vs. DP 0 5000 10000 15000 20000 25000 30000 35000 40000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A02 Salmonelózy A04.5 Kampylobakterióza 3 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 A32 Listerióza Klasifikace nebezpečí podle závažnosti  Původci ohrožující život  Clostridium botulinum, Salmonella typhi, Listeria monocytogenes (těhotné ženy, děti, lidé v imunosupresi), Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, paralytická intoxikace z mlžů (ústřic), intoxikace z mlžů (ústřic) způsobující amnésii  Původci vážných nebo chronických onemocnění  Brucella, Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella sp., Streptococcus typ A, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia enterocolitica, virus hepatitidy A, mykotoxiny, ciguateratoxin, tetramin  Původci mírných onemocnění – Bacillus sp., Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes (zdravé dospělé osoby), Staphylococcus auerus, Norwalk-like viry, většina parazitů, průjmová intoxikace z mlžů (ústřic), otrava histaminem, otrava většinou těžkých kovů 4 Alimentární infekce v roce 2011 - Zbytek příběhu Foodborne disease in 2011 – The rest of the story. (N England J Med. 2001, vol. 364, pp 889-891) 5 UZIS:A32 – Listerióza; © Infekční nemoci 2012 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 r. 1 - 4 r. 5 - 9 r. 10 - 14 r. 15 - 19 r. 20 - 24 r. 25 - 34 r. 35 - 44 r. 45 - 54 r. 55 - 64 r. 65+ r. počet muži ženy DorduynY. et al.: Invasive Listeria monocytogenes infections in the Netherlands, 1995–2003. European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. 2006. doi: 10.1007/s10096-006-0157-4 0 20 40 imuhosuprese malignity těhotenství a porod diabetes mellitus onemocnění ledvin onemocnění jater transplantace alkoholismus Predisponující faktory v % Listeria monocytogenes, distribuce ČR; © RASFF portal database CFU/g Potravina Země původu Rok 190 – 4.500 Různé druhy sýrů Francie 2012 ≤140 Masné výrobky Španělsko 2012 1.900 – 2.500 Uzený platejs Polsko 2011 200; 420; 1.040 Šunka Česká republika 2010 11.000 Sýry Francie 2009 280 Uzená makrela Polsko 2009 31.000 Sýr „Mascarpone“ Itálie 2008 40 - 126 Modrý (plísňový) sýr Česká republika 2007 1.200; >4.500; 4.200 … Uzený losos Německo 2007 230; 140; 180 Sýry z nepasterovaného mléka Slovensko 2006  Fyzikální nebezpečí  Úlomky skla, plechu, dřeva  Úlomky nátěrů  Kamínky, hlína, písek  Skořápky z vajec  Žíraviny Možnost akutního poranění v oblasti GIT Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Chemická nebezpečí  Toxické látky vyskytující se přirozeně v potravinách (jedovaté houby)  Alergeny  Materiály ve styku s potravinami (ftaláty, bisfenol A, Al)  Chemické látky vznikající při výrobě potravin/pokrmů  Potravinářská aditiva („éčka“) … Acceptable Daily Intake  Environmentální znečištění potravin (rezidua) … Torelable Daily Intake  EFSA (European Food Safety Authority) 10 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Recomendation, Public HealthAgency of Canada Canadian Family Physician, vol. 56, 2010, ISSN 0008-350X • Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. • Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží). • Těhotné ženy, stejně jako zbytek populace, by se měly vyhnout konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci. Kojit vždy, protože… • Optimální nutriční složení • Imunologické faktory • Prevence diabetu II. typu, nadváhy/obezity, kardiovaskulárních onemocnění • Psychologické, sociální a etické faktory Zdravotní riziko? • Nepřevyšuje prospěch z kojení • CMV, HBV, HIV, jiné viry vzácně • Bakteriální infekce • HIV+ matky: kojit alespoň prvních několik měsíců, pokud nejsou další predisponující faktory (otevřené herpetické léze u dítěte, nová HIV+ až v průběhu kojení - na začátku infekce vysoká HIV-virémie) • HBV: vakcinace dítěte, kojit • Otevřená forma TBC matky: antituberkulotika pro matku i dítě • Mammární výsev herpes simplex: pokračovat v kojení po ošetření lézí Epidemiologická bezpečnost kojení • Typy provozů pro manipulaci s mateřským mlékem • Banka mateřského mléka • pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti, skladování a distribuci mateřského mléka mimo vlastní zdravotnické zařízení • Sběrna mateřského mléka • pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti a skladování mateřského mléka pouze pro potřebu vlastního zdravotnického zařízení • Organizace práce • Čerstvé: vlastní dítě, skladovat do 4 ℃, spotřeba do 24 hod. • Zchlazezené: pasterace při 62,5 ℃ 30 min., skladovat do 4 ℃, ohřev ve vodní lázni na 37 ℃ , spotřeba do 48 hod. • Zmrazené: pasterace při 62,5 ℃ 30 min., skladovat -18 ℃ a nižší (až 3 měsíce), ohřev na 37 ℃, rozmrazení, ohřev ve vodní lázni na 37 ℃ • Zahraničí: • Čerstvé mléko po bakt. screeningu: bezpečné, pokud CPM< 103 /𝑚𝑙 • Šetrné metody ošetření (nízkoteplotní pasterace + ultrazvuk, ošetření vysokým tlakem, UV) Bezpečnost odstříkaného ženského mléka