Mgr. JANA STÁVKOVÁ Ústav preventivního lékařství, LF MU 259058@mail.muni.cz PA, ZZ - Podzim 2013 Alternativní způsoby stravování pestrá strava blackchick.blog.cz Alternativní směry výživy —Obecný pojem —Způsoby stravování odlišující se od nutričních zvyklostí většiny společnosti i od doporučení odborníků na výživu. —Jedná se o celou řadu výživových směrů, které mají výhrady k obecně uznávaným zásadám správného stravování a jejich jídelníček se více či méně liší od oficiálních výživových doporučení. PROČ SE LIDÉ ROZHODUJÍ PRO ALTERNATIVNÍ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ ? —Zdravotní důvody — —Morální a etické důvody — —Ekologické hledisko — —Ekonomické důvody — —Náboženství — —Sociální faktory — —Chuťová preference Jednotlivé typy —Vegetariánství —Veganství —Makrobiotika —Biopotraviny —Jiné alternativní směry ¡dělená strava ¡výživa podle krevních skupin ¡vitariánství ¡fruktariánství Vegetariánství a veganství —Nejznámější a nejrozšířenější forma v ČR —Původ ve východních náboženstvích buddhismu a hinduismu — —Termín pochází z 19. století — —Vegetariánské společnosti — — •The Vegetarian Society (1847 Anglie) •IVU – Mezinárodní vegetariánská unie (1908 Drážďany) •EVU – Evropská vegetariánská unie • •Česká společnost pro výživu a vegetariánství •Česká vegetariánská společnost • — Bez názvu2 Bez názvu3 Vegetariánství a veganství —Obecně: vegetarián → člověk, který nejí maso —Neuznávají příjem všech nebo alespoň některých živočišných potravin —Životní styl – střídmost, nekuřáctví, vyhýbání se alkoholu, pravidelná fyzická aktivita —Rozdělení: ¡Veganství - žádné živočišné potraviny ¡Lakto-ovo vegetariánství - konzumují mléko, vejce ¡Semivegetariánství - důbeží maso, ryby, mléko, vejce ¡Pulovegetariánství - drůbeží maso ¡Peskovegetariánství - ryby, korýši ¡Vitariánství ¡Fruktariánství ¡ ¡ — vegetarian_pyramid Vegan%20Food%20Guide%2070%20dpg%2075pc NUTRIČNÍ A ZDRAVOTNÍ ASPEKTY —Stanovisko Americké dietetické asociace, Britské dietetické asociace a Kanadských dietologů — „Správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění.“ — —KLADNÉ STRÁNKY ¡Vysoký příjem ovoce a zeleniny ¡Nízký příjem živočišných tuků ¡Větší pozornost věnována tomu, co jedí NUTRIČNÍ A ZDRAVOTNÍ ASPEKTY —ZÁPORY ¡Každá potravinová skupina je bohatým zdrojem látek pro tělo nezbytných a proto není vhodné žádnou potravinovou skupinu z jídelníčku vyřadit. ¡Vegetariánství: Fe; potenciální rizika nejčastěji vycházejí ze špatné skladby stravy ¡Veganství: kvalitní bílkoviny, Fe, Zn, Ca, B12, B2, D3, I, omega-3 PUFA; stravu musí obohacovat o chybějící složky formou doplňků stravy nebo fortifikovaných potravin Deficit a možná kompenzace nedostatku —Bílkoviny: obiloviny - méně lysinu, luštěniny – methionin, kukuřice – tryptofan → nutnost konzumace velmi široké škály potravin (luštěniny + obiloviny) —Železo: v rostlinné stravě nepřítomnost hemového železa → výběr vhodných rostlinných potravin a současný příjem vitaminu C —Zinek: z rostlinné stravy hůře vstřebatelný —Vápník: absence mléčných výrobků, dbát na dostatek rostlinných zdrojů (košťálová zelenina, mák, ořechy, semena….) —Jód: v rostlinných potravinách obsah nízký (dle půdy) x strumigenní látky v košťálové zelenině —Vitamin B2: bohatší zdroje jsou z živočišných potravin —Vitamin B12: výskyt výhradně v živočišných potravinách → fortifikované potraviny —Vitamin D3: je lépe využitelná forma vitaminu, která se nachází v živočišných potravinách → fortifikované potraviny —Omega-3 PUFA- při odmítání ryb a vajec. Možná kompenzace - lněná semínka, sojový olej, ořechy, mořské řasy — Makrobiotika —Celosvětově rozšířený životní styl, úzce spjatý s výživou —Jedná se o filozofický směr s kořeny v zen-budhismu —Makrobiotika je založena na dynamice dvou protichůdných sil jin a jang. Poměr jin a jang určuje nutriční hodnotu každé potraviny, která nemá nic společného s obsahem živin, minerálních látek a vitaminů. —Energeticky nejvíce vyvážené - obiloviny —Vyznavači makrobiotiky věří, že se některé minerální látky mohou v lidském těle přeměňovat na jiné, což současná věda odmítá (teorie tzv. biologické transmutace) Bez názvu7 George Ohsawa, profesor orientálnej medicíny (1893-1966) Makrobiotika Přednáška2.JPG Bez názvu7 Jídelníček îZáklad tvoří obiloviny, zelenina, luštěniny, fermentované potraviny îMenší část zastupují mořské řasy, semena, ořechy, ovoce mírného pásma a ryby î —Důležité zásady •Jez jen při pocitu hladu •Důkladně kousej (50 x a více jedno sousto) •Jez v sedě, v klidu, uvolněně •Jez pravidelně 2-3 x denně množství podle potřeby, od stolu odcházej uspokojený, ne plný •Tekutiny pij střídmě, pouze při pocitu žízně •Jez naposledy alespoň 3 hodiny před spánkem — Jídelníček – standardní makrobiotická výživa podle Kushiho î50 – 60 % celozrnné obiloviny, celozrnné plodiny, produkty z celozrnné mouky ÷denně - hnědá rýže, ječmen, jáhly, pšenice, oves, žito, kukuřice, pohanka ÷občas celozrnné těstoviny, celozrnný kváskový chléb, celozrnný žitný chléb, bulgur, kuskus, polenta î25-30 % zelenina – v každém jídle •2/3 vařená, opečená na malém množství rostlinného oleje, 1/3 syrové saláty, pickles (kvašená) •denně - zelí, čínské zelí, kapusta, pórek, brokolice, květák, mrkev, cibule, dýně, ředkvičky, kedluben, řeřicha, petržel, pampeliška… •2-3 x týdně – okurky, celer, houby, bylinky •nevhodné – brambory, špenát, červená řepa, papriky, rajčata î5-10 % luštěniny (ne více jak jednou denně), mořské řasy î5-10 % (1-2 šálky denně) polévky Jídelníček – standardní makrobiotická výživa podle Kushiho îObčas: 2-3 x týdně rybí maso; 2-3 x týdně čerstvé nebo sušené sezónní ovoce mírného pásma; 1-2 šálky týdně semínka (sezamová, dýňová, slunečnicová) a ořechy (mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kaštany, arašídy, kokos); na slazení –rýžový sirup, ječný slad; olej nejlépe nerafinovaný kukuřičný nebo sezamový îNápoje: čistá voda, vhodné druhy čaje îVyhýbat se: maso, mléko, živočišný tuk, vejce, mléko a ml. výrobky, rafinovaný cukr, med, melasa, čokoláda, jednoduché cukry a jimi slazené potraviny, tropické ovoce, umělé nápoje, aromatické a stimulující čaje, přibarvený čaj, opracovaná obilná zrna, bílá mouka a výrobky z ní, pálivé koření, aromatické stimulující potraviny, umělý ocet, tvrdý alkohol. Všechny uměle přibarvené, konzervované, chemicky ošetřené, zmražené, ozářené potraviny. — Standardní makrobiotický talíř Přednáška1.JPG Přednáška1.JPG NUTRIČNÍ A ZDRAVOTNÍ ASPEKTY —KLADY ¡omezený příjem živočišných tuků, jednoduchých sacharidů ¡vím co jím (klid, pohoda při jídle) ¡pohybová aktivita ¡střídmost ¡ —RIZIKA ¡nedostatek: bílkoviny, železo, možný energetický deficit, omega3-PUFA /pokud nejsou ryby/, vitamin D3, B2, B12, zinek, vápník ¡jíst jen pokud máme hlad, žízeň — Biopotraviny —Potraviny vyrobené z bio výrobků z produkce ekologického zemědělství. —Ekologickým zemědělstvím se myslí maximální šetrný přístup k životnímu prostředí, který nevnáší cizorodé syntetické chemické látky do životního prostředí, vylučuje týrání zvířat a klade důraz na šetrné zpracování výrobků. logobiopotravin_pbz Porovnání biopotravin a konvenčních potravin — BIOPOTRAVINY 1. Přítomnost reziduí pesticidů NIŽŠÍ 2. Přítomnost těžkých kovů NENÍ ROZDÍL 3. Přítomnost polychlorovaných bifenylů NENÍ ROZDÍL 4. Přítomnost dusičnanů NIŽŠÍ 5. Přítomnost mykotoxinů NENÍ ROZDÍL NEB O VYŠŠÍ 6. Přítomnost antibiotik NEPŘÍTOMNY 7. Geneticky modifikované organismy NEPŘÍTOMNY 8. Množství vitaminů NENÍ ZÁSADNÍ ROZDÍL 9. Množství minerální látky NENÍ ZÁSADNÍ ROZÍL 10. Senzorická kvalita NENÍ ROZDÍL NEBO NIŽŠÍ 11. Ochrana přírody VYŠŠÍ 12. Cena VYŠŠÍ OKRAJOVÉ SMĚRY - Dělená strava —William Howard Hay – lékař z New Yorku — —Hlavní zásada – oddělená konzumace potravin bohatých na bílkoviny a potravin bohatých na sacharidy —Zásadité (většina ovoce, zeleniny, obiloviny a výrobky z nich, brambory…) a kyselé potraviny (živočišné produkty), neutrální potraviny (tuky, zakysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, tvaroh, některé druhy zeleniny, bylinky, ořechy a semena) — —Později připojené zásady •Nekombinovat potraviny bílkovinné s ovocem •Ovoce nekombinovat se zeleninou •Dodržovat pitný režim (2-3 l tekutin denně) •Jíst v klidu •Konzumovat tři jídla denně s přestávkou 3- 4 hodin • —Vhodnost stravy •Při dodržování pestrosti a pravidelnosti může zajistit dostatečné množství všech potřebných nutrientů •Principy oddělené konzumace sacharidových a bílkovinných potravin jsou neopodstatnělé a vědecky nepodložené • — Výživa podle krevních skupin —1998 - Kniha Výživa a krevní skupiny autora Petera J.D. Adama — —Stravování jedince podle typu jeho krevní skupiny — —Seznam potravin pro každou krevní skupinu — —3 kategorie potravin •Velmi prospěšné •Neutrální •Zakázané • —Důvodem tohoto způsobu stravování je podle autora výskyt lektinů v potravinách a reakce imunitního systému člověka na tyto látky, která je ovlivněná krevní skupinou. — —Výživa podle krevních skupin •Teoretické předpoklady této výživy nejsou seriózní •Při striktním dodržování doporučovaných pravidel by mohlo u nositelů některých krevních skupin dojít k deficitu životně důležitých nutrientů — Další vybrané alternativní směry výživy — —Vitariáni – konzumují pouze syrovou stravu ¡Určité kladné stránky ¡Negativa - › obsah přírodních toxických a antinutričních látek. Otázkou je hygienická jakost. Horší stravitelnost, nelze zajistit dostatek všech esenciálních živin v potřebné míře • — —Fruktariáni - konzumují pouze plody (ovoce a ořechy, jen ze země), tedy nic, čemu by svým konáním ublížili. Zcela nevhodný způsob stravování — ZDRAVOTNÍ ASPEKTY alternativních směrů îZpůsob výživy spolu se zdravotním stylem sehrávají významnou úlohu v ochraně zdraví a prevenci chronických degenerativních onemocnění a metabolických poruch. î îMortalita - u vegetariánů nižší míra úmrtnosti na ICHS îKardiovaskulární onemocnění î↓ hodnoty krevního tlaku o 5-10 mmHg, ↓výskyt hypertenze î↓ hmotnost, BMI o 1-2 kg/m2 nižší înižší hodnoty celkového cholesterolu, LDL a TAG, trans-MK, vyšší hodnoty HDL îDiabetes mellitus 2. typu îNádorová onemocnění - kolorekta, prostaty a prsu (?) îDalší onemocnění – prevence zácpy, divertikulózy, vzniku žlučových kamenů Vybrané rizikové populační skupiny îDĚTI î îDOSPÍVAJÍCÍ î îTĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY î îSPORTOVCI î îSENIOŘI — Děkuji za pozornost pestrá strava blackchick.blog.cz