OTÁZKY KE ZKOUŠCE PRO BAKALÁŘSKÉ STUDIUM ZÁCHRANÁŘ 1. a) Proces šíření infekcí b) Alimentární nákazy bakteriální a prevence jejich vzniku a přenosu 2. a) Zdroj nákazy b) Virová hepatitida typu B a D 3. a) Mechanismy přenosu původců infekčních onemocnění b) Virová hepatitida typu C 4. a) Pasivní imunizace b) Přenos původců nemocničních nákaz a jeho prevence 5. a) Původci nákaz a jejich vlastnosti b) Virová hepatitida typu A a E 6. a) Sterilizace a kontroly sterilizace b) Etiologická struktura nemocničních nákaz (původci) 7. a) Dezinfekce – spektrum účinku, zásady použití b) Alimentární nákazy virové 8. a) Dezinfekce pokožky b) Distribuce NN podle klinické manifestace, rizikové faktory a prevence 9. a) Protiepidemická opatření v ohnisku nákazy b) Ranné infekce – charakteristika, prevence přenosu 10. a) Přenos původců nemocničních nákaz rukama a jeho prevence b) Aktivní imunizace 11. a) Standardy ošetřovatelské péče, provozní protiepidemický řád b) Chřipka 12. a) Respirační infekce b) Předsterilizační příprava 13. a) Vnímavost a imunita b) HIV / AIDS 14. a) Nemocniční stravovací provoz b) Nákazy přenosné krví a prevence jejich přenosu