Základní legislativa
První snahy o regulaci obchodu s potravinami lze vystopovat už v dávné historii. Z dnešního pohledu již historické snahy vytvořily jakýsi základ moderních přístupů (postihy za falšování vína dnes známe jako ochrana spotřebitele před falšováním potravin a nápojů; profesní sdružení některých odvětví potravinářské výroby mají svůj předobraz v cechovním charakteru výroby ve středověké Evropě). Za první významný dokument můžeme označit označit Codex alimentarius austriaticus (1897 - 1911), který můžeme považovat za přímého předchůdce současného mezinárodního potravinového kodexu (WHO/FAO); http://www.codexalimentarius.net .
Za počátek moderní česká historie v hygieny výživy můžeme považovat rok1952, kdy byla ustanovena instituce hygienicko-epidemiologické služby. Historickým vývojem dospějeme až k zákonu č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích (dále jen zákon o potravinách). Z pohledu hygieny výživy ve stravovacích službách je podstatné, že zákon o potravinách definuje kompetence v hygieně potravin (používané zkratky: OOVZ - orgány ochrany veřejného zdraví, SVS ČR - státní veterinární správa České repbuliky, SZPI - Státní zemědělská a potravinářská inspekce, UKZUZ - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský). V souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie vznikla nutnost implementace struktury evropského potravinového práva.
Efektivita systému bezpečnosti potravin by nemohla fungovat bez účinné výměny informací, která je v rámci systému HACCP zajišťována Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed). Ve smyslu hygieny potravin jsou krmiva neodmyslitelnou součásti produkčního řetězce potravin živočišného původu a zapadají tak do kontextu strategie "od farmy na stůl" (zajištění hygieny potravin ve všech stupních řetězce). Systém RASFF pracuje se čtyřmi typy notifikací (hlášení), a to varování, informace, odmítnutí produtku na hranicích a příp. novinky systému.
Podívejte se na krátký videozáznam o fungování systému RASFF (česky): http://vimeo.com/32843093