NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH Nebezpečí vs. riziko Nebezpečí • Nebezpečí (Hazard) • Biologický, chemický nebo fyzikální činitel, který může porušit bezpečnost (zdravotní nezávadnost potraviny/pokrmu) • Vlastnost látce „vrozená“; kvalitativní ukazatel • Escherichia coli O157:H7 je podmíněně patogenní bakterie, která způsobuje hemolytickouremický syndrom • Olovo je těžký kov s kumulativnětoxickými účinky • Úlomky skla v potravině jsou nebezpečím z hlediska poranění dutiny ústní Riziko • Pravděpodobnost, se kterou za skutečně definovaných podmínek dojde k uplatnění nebezpečí; R = 0 až 1,00 • Semi-kvantitativní ukazatel • Nízké, střední, vysoké… • Onemocnění cholerou z pitné vody v ČR je velmi nízké • Kvantitativní ukazatel • pravděpodobnost vzniku onemocnění E. coli O 157:H7 po konzumaci hamburgerů z hovězího je 5,7 × 10−5 (Kanada) • Pravděpodobnost výskytu nádorového onemocnění z konzumace arsenu 1,7 × 10−6 (ČR) Typy nebezpečí • Biologické • Patogenní, podmíněně patogenní agens • Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter sakazakii, stafylokokový enterotoxin (Nařízení ES č. 2073/2005 o mikrob. kritériích pro potraviny) • Campylobactery, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens… • Zdroje • Lidé, rostliny, zvířata • Vehikula • Ruce, pracovní oděvy, povrchy a zařízení Monitoring zoonóz (© SVS ČR, 2011) 145 4644 5577 750 350 1060 1299 0% 20% 40% 60% 80% 100% Campylobacter spp. drůbeže Salmonella spp. skot Salmonella spp. prasata Salmonella spp. kuřata Salmonella spp. krúty E. coli O157 skot E. coli O157 prasata % pozitivních Vyšetřených Typy nebezpečí • Chemické • Pěstování a produkce potravin: růstové preparáty, veterinární léčiva, hnojiva, pesticidy, kontaminanty z prostředí • Zpracování a výroba potravin: maziva, čistící prostředky, pesticidy, insekticidy, chladící média • Toxické potraviny • Rostliny, byliny, doplňky stravy s obsahem farmakoaktivních látek • Paralytické a průjmové otravy z ryb, scombrotoxické ryby (důsledek špatného skladování) • Aditiva • E-kódy a jejich nejvyšší přípustná množství (pokud syntetický původ) • Typy limitů • Kontaminace: • TDI: Tolerable Daily Intake (mg/kg t. hm. a den) • ADI: Acceptable Daily Intake (mg/kg t. hm. a den) • Aspartam (E 951; ADI = 40 mg/kg t. hm. a den) • Nejvyšší přípustná množství (mg/kg) Monitoring dietární expozice (© SZU, subsystém IV, 2011) Typy nebezpečí • Fyzikální • Sklo (čiré) • Sponky, části oprýskávajícího nátěru, šrouby, matky, třísky, provázky, kousky lepenky, knoflíky, šperky… • Další typy nebezpečí • Značení potravin • Značení uvádějící spotřebitele v omyl • Alergeny • Zakrývání pravého původu potraviny („žádný údaj taky údaj“) • Radioaktivní izotopy v potravinách [Bq] • Přímo ionizující (dlouhodobější účinky po vstřebání) [Gy  Sv] • alfa, beta: přirozené pozadí, následek havárií (nejčastěji) • Nepřímo ionizující [Gy  Sv] • Gama: Průmyslové ozařování potravin • Černobyl, 1986; Fukushima, 2011 • Radiofobie Vývoj radioaktivních izotopů v ČR (©SURO) Radioaktivita v potravinách, 2011 (© SURO) 0,10 1,00 10,00 100,00 1000,00 10000,00 Bq/l;Bq/kg Aktivita 137Cs Základní modely • Kvalitativní odhad • Syrové maso může způsobit onemocnění • Chybí kvantifikace • Semikvantitativní odhad • HACCP, část Hazard Analysis • QMRA (kvalitativní hodnocení mikrobiologického rizika) • Kvantitativní hodnocení rizika • 4 stupňový proces 1. Identifikace nebezpečnosti 2. Vztah dávka účinek 3. Hodnocení expozice 4. Charakterizace rizika • Podklad pro řízení rizik (legislativa), EFSA, SZU…