STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY Certifikace – nepovinná aktivita • Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí výhradně orgány státního dozoru • Nepovinné aktivity: certifikace • externí audit provedený druhou nebo třetí stranou (certifikační nebo dodavatelský audit) • Základní typy norem: • Mezinárodní normy • Normy obchodních řetězců • Česká certifikace • Věstník MZe č. 1/2001 Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpečí a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci Mezinárodní normy • ISO: International Organisation for Stanardisation (Ženeva, 1947) • ISO 9001:2000 • standardizace systémů jakosti • PDCA přístup • ISO 22.000:2005 • Klíčové oblasti: komunikace, management, program nezbytných předpokladů, HACCP • Schopnost plánovat, vytvořit, udržovat a zlepšovat bezpečný potravinářský produkt s ohledem na požadavky zákazníka a zákonné regulace Plan Do Check Act Normy obchodních řetězců • BRC: British Retail Consorcium (1998) • verze č. 6, 2012 • EFSIS: verze BRC pro malé podniky • IFS: International Food Standard (Německo, 2003) • verze č. 5, 2007 • GFSI: Global Food Safety Initiative (The Food Bussines Forum, 2000, Paříž) • Sloučení požadavků norem BRC, IFS a dalších (Dutch HACCP, SQF, FSSC 22.000)