PŘEDMĚTY PRO STYK S POTRAVINAMI A POKRMY Předměty pro styk s potravinami (I.) • Obecně • Chemické požadavky • Senzorické požadavky (nesmí docházet ke změně senzorických vlastností potravin a pokrmů) • Mikrobiologické požadavky (většinou splněny, kromě případů hrubého znečištění) • Plasty, elastomery • Až 80 % všech obalových materiálů • Polyethylen (PE), polypropylen (PP), polyvinylchlorid (PVC), polystyren • Riziko zbytkových monomerů po nedokonalé polymeraci: • Ethylen, propylen: ve vyšších koncentracích narkotické účinky, v potravinách senzorické změny • vinylchlorid karcinogen; styren  iritans… • Kov a jejich slitiny • Chróm (nekvalitní antikorozní úprava, hranice mezi esenciálními a zdraví škodlivými účinky; iritans, karcinogen) Předměty pro styk s potravinami (II.) • Silikáty (sklo, keramika, porcelán, smalt), papír a lepenka, celofán • Formaldehyd (klížidla, karcinogen, neurotoxin) • Těžké kovy (Pb, Cd, Hg) • Dřevo, korek • Povrch, škůdci, klížidla (formaldehyd) a konzervační látky (kys. benzoová) • Ve stravovacích službách jen v odůvodněných případech • Jednotný systém klasifikace a označování nebezpečných vlastností chemických látek • R-věty (od 2015 přechod na analogický systém H-vět) • R 25 (H 301) – toxický při požití • R 40 (H 351) – podezření na karcinogenní účinky • R 63 (H 360) – možné nebezpečí poškození plodu v těle matky • atd. Materiály pro styk s potravinami • Hygienické požadavky a jejich ověřování • Vyhl. č. 38/2001 Sb. • Pozitivní seznamy materiálů • Migrační zkoušky • Stanovení celkové migrace a specifické migrace látek • Nedestrukční metoda • Simulace nejhorších předvídatelných podmínek • Konvenční zkoušky migrace do simulantů potravin: • Vodné potraviny … destilovaná voda • Kyselé potraviny … 3 % kys. octová • Alkohol … 10 % ethanol • Tukové potraviny … rafinovaný olivový olej http://www.mzcr.cz/obsah/uredni-deska_876_1.html