Vyhláška č. 137/2004 Sb. o
hygienických požadavcích na stravovací služby
§ 49 Provozní hygiena
(1) Pro provozování stravovacích služeb,
výrobu potravin a uvádění potravin do oběhu platí tyto zásady provozní hygieny:
a)
udržování sanitárních
zařízení (šaten, umýváren, sprch a záchodů) a pomocných zařízení (zařízení k
umývání pracovní obuvi, sušení pracovních oděvů, ohříváren, místnosti pro
odpočinek, prostor pro poskytování první pomoci a prostory pro uskladnění
úklidových prostředků) a jejich vybavení v čistotě a provozu schopném stavu,
b) skladování produktů a potravin neurčených pro stravovací
službu jen v samostatném a označeném chladicím nebo mrazicím zařízení, které je
umístěno mimo prostor výroby, přípravy, skladování a oběhu (dále jen
"prostor manipulace") potravin a produktů, například v kanceláři,
místnosti pro odpočinek nebo šatně,
c) nepřechovávání předmětů nesouvisejících s výkonem pracovní
činnosti v prostorách manipulace s potravinami a produkty,
d) nepřipuštění vstupu nepovolaných osob do prostor manipulace
s potravinami a produkty,
e) odkládání osobních věcí, občanského oděvu a obuvi pouze v
šatně nebo ve vyčleněném prostoru,
f)
pro úklid používání jen
mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků, které jsou určeny pro
potravinářství,
g) nekouření v prostorách manipulace s potravinami a produkty a
v prostorách, kde se myje nádobí,
h) skladování čisticích prostředků a přípravků pro provádění
běžné ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace v originálních obalech mimo
prostory manipulace s potravinami a produkty,
i)
nepoužívání nádob a
obalů určených pro potraviny a produkty k úschově čisticích přípravků a
přípravků pro provádění běžné ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace.
(2) Na infekčních odděleních zdravotnických
zařízení a v dalších zařízeních, pokud to vyžaduje charakter jejich provozu, je
vždy nutno před mytím dezinfikovat nádobí, náčiní a přepravní obaly.
§ 50 - Osobní hygiena
Pro provozování stravovacích služeb, výrobu
potravin a uvádění potravin do oběhu platí tyto zásady osobní hygieny:
a)
pečování o tělesnou
čistotu a před započetím vlastní práce, při přechodu z nečisté práce na čistou
(například úklid, hrubá příprava), po použití záchodu, po manipulaci s odpady a
při každém znečištění si umýt ruce v teplé vodě s použitím vhodného mycího,
popřípadě dezinfekčního prostředku,
b) nošení čistých osobních ochranných prostředků odpovídajících
charakteru činnosti, zejména pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy při
výrobě potravin a pokrmů. Udržování pracovního oděvu v čistotě a jeho
vyměňování podle potřeby v průběhu směny. Při pracovní činnosti vyžadující
vysoký stupeň čistoty nebo při vyšším riziku kontaminace používání
jednorázových ochranných rukavic a ústní roušky,
c) neopouštění provozovny v průběhu pracovní doby v pracovním
oděvu a v pracovní obuvi,
d) vyloučení jakéhokoliv nehygienického chování (například
kouření, úpravy vlasů a nehtů),
e) zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko,
čisté, bez lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty a
f)
ukládání použitého
pracovního oděvu, jakož i občanského oděvu na místo k tomu vyčleněné; ukládání
pracovního oděvu a občanského oděvu odděleně.