Střevní infekce a hlavní původci průjmů MUDr. Lenka Černohorská, PhD. D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\stolice.gif Normální flóra zažívacího traktu •Dutina ústní (ústní neisserie, streptokoky, anaeroby) •Jícen (amikrobie) •Žaludek (enterokok ojediněle, laktobacilus) •Dvanáctník (enterobakterie, enterokok) •Tenké střevo (málo bakterií) •Tlusté střevo (anaerobní - bifidobacterium, clostridia; aerobní - E. coli, enterokoky aj.) • Rozdělení trávicích infekcí •infekce v dutině ústní •infekce hltanu – viz respirační infekce •infekce jícnu – vzácné, většinou sekundární •infekce žaludku (spíše spolupůsobení žaludečních mikrobů u některých chorob) •infekce tenkého střeva (enteritidy) •infekce tlustého střeva (kolitidy) –infekce obou částí (enterokolitidy) Biofilm v dutině ústní •Přemnožený biofilm na zubu • (zubní plak) může být zdrojem zubního • kazu •Biofilm může zvápenatět – vzniká zubní kámen •Přemnožený biofilm v tzv. gingiválním sulku může být příčinou onemocnění závěsného aparátu zubu (parodontu) •Plak na zubních náhradách - odlišné složení oproti plaku na zubech • • převzato z prezentace doc. Woznicové Vývoj zubního plaku (převzato z prezentace doc. Woznicové ) Do 24 hodin v plaku převládají streptokoky skupiny mutans, sanguis a mitis Dny přibývá G+ tyčinek a vláknitých mikroorganismů - laktobacily a aktinomycety Týden sloupcovité mikrokolonie kokoidních mikrobů, na něž při povrchu plaku nasedají tyčinky až vlákna Tři týdny převaha vláknitých mikrobů, na povrchu útvary vzhledu kukuřičných klasů: centrální vlákno (Eubacterium yurii) obklopeno G+ koky corn cob complex Zdroj: Socransky et al. 1998 P.gingivalisT.forsythiaT.denticola P.intermedia P.nigrescens P.micros F.nuc.nucleatum F.nuc.vincentii F.nuc.polymorphum F.periodontium S.mutans S.oralis S.sanguis E.corrodens C.gingivalis C.sputigena C.ochracea A.actinomyc. V.parvula A.odontolyticus Vztah bakteriálních společenství k parodontitidě Důležitý je hlavně tzv. červený komplex. Prevence •Soustavné odstraňování zubního plaku pravidelným a správným čištěním zubů •Dokonalé odstranění zubního kamene •Úprava exogenních faktorů (vadné protetické náhrady atd.) zubní kámen 2 Převzato z prez. V. Woznicové Infekce v ústní dutině kromě zubního kazu a parodontitidy •Viry: –lokální (např. herpesviry) –projevy systémových virových infekcí (např. Koplikovy skvrny u spalniček) •Bakterie: –Většinou jde o porušenou rovnováhu ústní mikroflóry, zřídka jde o infekci •Houby: –Ústní mykóza (soor), často u osob s imunodeficity, HIV chron Léčba infekcí dutiny ústní •Pokud se léčí, je vhodná lokální léčba: mechanické odstranění plaku, genciánová violeť (proti sooru), různé protibakteriální ústní vody aj. •Prevence: správná hygiena ústní dutiny • •Jícnové infekce • •Infekce jícnu jsou vzácné. Občas se vyskytuje kvasinková infekce jícnu Helicobacter pylori •Peptické (gastrické či duodenální) vředy vznikají souhrou více příčin. H. pylori – spolupodílí se na vzniku •Terapie: trojkombinace 2 antibiotik + inhibitoru vodíkové pumpy, např.: clarithromycin + amoxicilin/metronidazol + omeprazol •Případně též soli vizumutu • 39 helicobacter%20pylori Střevní infekce • Průjmy Otravy z potravin • • Příznaky střevních infekcí üPrůjem üZvracení üNechutenství üTeploty üDehydratace – a z toho plynoucí až šokový stav ü D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\prujmy.jpg Přenos střevních infekcí • Fekálně orální přenos znamená přenos z řiti/fekálií zdroje do úst nakažené osoby. To je možné různými způsoby: • –alimentárně (kontaminace potravin: salmonely –přes špinavé ruce a předměty (shigely) –pasivními přenašeči (mouchy, švábi) Původci infekčních průjmů •Bakterie •Viry •Paraziti • D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\infectedrotavirus.jpg Bakteriální původci průjmů • U nás •Campylobacter jejuni •Salmonella sp. •Escherichia coli (ETEC, EIEC, EPEC, EHEC) •Shigella sp. •Yersinia enterocolitica •Enterobakterie, kvasinky aj. •Clostridium difficile - po užívání linkosamidů • • • Ve světě •Vibrio cholerae aj. •Aeromonas sp. •Plesiomonas shigelloides D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\caje.jpg C. jejuni Viroví původci průjmů •Rotaviry •Adenoviry •Kaliciviry – virus Norwalk •Coronaviry •Astroviry • D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\norwalk.bmp D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\rotavirus.jpg Norwalk rotavirus Parazitární původci průjmů •Giardia lamblia – bičíkovec •Entamoeba histolytica - améba •Cryptosporidium parvum •Cyclospory, Isospory aj. D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\cyclospora.jpg D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\giardia.jpg Isospora sp. G. lamblia Kvasinky ve střevě •Přítomnost kvasinek ve střevě je normální jev •Pokud se kvasinky přemnoží, jde o dysmikrobii (narušení ekosystému) •Léčba spíše úpravou střevní mikroflóry než antimykotiky •Antimykotika lze použít, pokud kvasinky dělají trvalé problémy ve střevě, či mimo střevo (např. poševní mykózy se střevním rezervoárem) Terapie průjmů •Běžné infekce neléčíme antibiotiky •Vážná onemocnění •Parazitární původce •Ve většině případů je nutná hydratace •Vhodná je i úprava střevní flóry (zelí, jogurty, probiotika) léčíme Prevence a epidemiologie •Správná příprava pokrmů (vajec, kuřat, majonéz, polévek…) •Správná hygiena •Úprava pitných zdrojů • D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\prevence.jpg Otravy z potravin • • Mikrob sám není původcem otravy! • • •Původcem je enterotoxin, který se vylučuje během množení mikroba v potravině !!!! Otravy z potravin •Staphylococcus aureus (majonézy) •Bacillus cereus (pokrmy z rýže) •Clostridium botulinum (botulotoxin v konzervách – zelenina, klobásy) •Clostridium perfringens typ A D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\ryze.jpg D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\s958_pap009-copy-copygif.gif Terapie a prevence otrav •Stafylokoková - rychle odezní sama •B. cereus – hydratace •Botulinismus – JIP - antisérum, umělá ventilace, často infaustní prognóza •Prevence - správná příprava pokrmů, hygiena rukou • Odběr + transport stolice na jednotlivá vyšetření •Bakterie – v transportní půdě •Viry – lískový oříšek •Paraziti – lískový oříšek do zkumavky • •Otravy – zvratky, zbytky jídel • Diagnostika bakteriálních původců •Průkaz toxinů A a B (C. difficile) –samotná kultivace nestačí •Kultivace na různých půdách (výběr závisí na stáří pacienta a diagnóze) •U cestovatelů přidáváme i méně obvyklé půdy • • D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\Cldif-ToxinA.jpg Průkaz toxinu A u C. difficile Den 0. (přijatá stolice) •Negativní výsledek je za 48h Pozitivní za 72h a déle selenit 24hod 48hod identifikace endo endo XLD MAL MCs KA Nacl CCDA CIN + 72hod 42°C 28°C *Není-li uvedeno jinak kultivace probíhá při 37°C Identifikace bakterie •Biochemická (pestré řady, ENTEROTEST) •Serotypizace •Citlivost na ATB běžně nestanovujeme • • D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\entero1.gif Pestrá řada Zdroj: prezentace dr. Zahradníčka pro obor BLLM Průkaz virových a parazitárních původců •Viry : přímý průkaz – elektronová mikroskopie, PCR, ELISA, latex. aglutinace •Parazité: mikroskopický průkaz ve stolici, u Giardie v duodenální šťávě C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Clipart\cagcat50\HM00363_.wmf Původci otrav – diagnostika •Nestačí kultivační průkaz mikroba •Vždy nutný průkaz toxinu (NRL, specializované techniky - chromatografie, pokus na myši aj.) D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\mouseface1.jpg • Děkuji za pozornost D:\Documents and Settings\lenka\My Documents\My Pictures\salmonella.gif