Monika Šotková Veronika Volavá 6. 11. 2014 §přeměna látek v těle je provázena spotřebou energie §spotřebovaná energie je nakonec vydána z těla ve formě tepla §výdej energie tak odpovídá spotřebě energie §pro měření spotřeby energie je rozhodující počáteční a konečný stav §cesta přeměny nerozhoduje § http://www.n-i-s.cz/userfiles/Tauber/23.jpg 2 §závisí na velikosti těla §většina energie je spotřebována v buněčné tělesné hmotě (BCM, body cell mass) §tuková hmota (FM, fat mass) je metabolicky málo aktivní §potřeba energie odpovídá lépe než tělesné hmotnosti velikosti netukové tělesné hmoty (FFM, fat free mass) §fat-free mass (FFM) je beztuková hmota (zůstatkové sloučeniny a tkáně, vč. vody, svalů, pojivové tkáně a vnitřních orgánů) §lean body mass (LBM) je fat-free mass + esenciální tuk (nebo-li aktivní tělesná hmota) § http://cdn.hoboken411.com/wp-content/uploads/2008/11/evolution-of-man-and-technology.jpg 3 §Lavoisier a Black – před více než 200 lety zjistili, že hoření je proces produkující teplo a využívající kyslík §Benedikt a Atwater – počátkem 20. stol. objevili princip nepřímé kalorimetrie §Kinney – počátkem 60. let ukázal vzájemný vztah mezi energetickým výdejem, poklesem hmotnosti a nemocností §od 70. let se rozvíjel zájem o parenterální výživu a s ní nutnost sledování přesné energetické bilance pomocí nepřímé kalorimetrie http://photos2.demandstudios.com/dm-resize/photos.demandstudios.com%2Fgetty%2Farticle%2F142%2F105%2 F78154558_XS.jpg?w=267&h=10000&keep_ratio=1 4 §Bazální energetický výdej = BEV §anglicky: Basal Energy Expenditure = BEE §nejnižší energetický výdej organismu ráno těsně po probuzení za 12-18 hod. po posledním jídle §je definován jako minimální produkce tepla v organismu a je ovlivňován antropometrickými ukazateli (věk, výška, váha, tělesná teplota, pohlaví) §podmínky pro měření: úplný tělesný i psychický klid, bdělý stav, lačnění nejméně 10 hod. (postabsorptivní stav), termoneutrální prostředí, korekce podle atmosférického tlaku a vlhkosti prostředí - § 5 §Klidový energetický výdej = KEV §anglicky: Resting Energy Expenditure = REE §odráží metabolické nároky organismu v kteroukoli denní dobu §měření je prováděno po 30minutovém klidu na lůžku, nejméně 2 hod. po jídle, v tepelně neutrálním prostředí §podmínky pro měření: úplný tělesný i psychický klid, bdělý stav, lačnění, ostatní podmínky nemusí být splněny §KEV je o 10 % vyšší než BEV - 6 §déletrvající hladovění: snížení o 0-15 % §adaptace na nízký příjem energie §energetická malnutrice: snížení až o 40 % §léky s tlumivým účinkem §sedativa, neuroleptika, opioidy §hypotermie §tělesná teplota < 36 oC §spánek §snížená funkce štítné žlázy § 7 §metabolický stres §infekce, sepse §popáleniny §těžké trauma, polytrauma §horečka §léky s dráždivým účinkem §adrenalin, psychostimulancia §zvýšená funkce štítné žlázy §kofein § § 8 §Termický efekt potravy §představuje nárůst energetického výdeje s maximem za 90 min. po perorálním příjmu potravy a návratem k preprandiálním hodnotám za 2-4 hod. §je způsoben metabolickými nároky organismu na zpracování potravy §uvádí se v procentech přijaté energie §nejvyšší termický efekt mají bílkoviny (30 %), nižší sacharidy (6 %) a nejmenší tuky (4 %) §Smíšená strava 10 % http://zena-in.cz/media/2011/09/13/vpz.jpg 9 §játra 29 % §mozek 19 % §srdce 10 % §ledviny 7 % §střevo 20 % §svaly 18 % § 10 §přímá kalorimetrie §měření tepla §nepřímá kalorimetrie §měření dýchacích plynů §kalkulace z tělesných parametrů §výška, hmotnost, věk, pohlaví §Harris-Benediktova rovnice §tabulky §počítačový program § http://www.fsps.muni.cz/~tvodicka/data/reader/book-24/images/pics/03-01.png 11 §založeno na skutečnosti, že spotřeba kyslíku je přímo úměrná energetickému výdeji organismu (zákon o zachování energie) §měří se spotřeba kyslíku a výdej oxidu uhličitého §měření probíhá pomocí canopy, plastové helmy, která se nasadí na horní část těla §vypočítaná hodnota, CO2/O2, je označována jako respirační kvocient (RQ) § § §RQ je poměr udávající objem vydýchaného oxidu uhličitého na 1 litr vdechnutého kyslíku (CO2/O2). Dává informaci o složení energetických zdrojů v potravě. Běžně se pohybuje od 1,0 při čistě sacharidové stravě až k 0,7 při stravě čistě tukové, při smíšené stravě je hodnota kolem 0,85. http://i.idnes.cz/10/042/cl6/DRP32656c_ZG0H4561rez.jpg 12 § § vydýchaný CO2 § RQ = § spotřebovaný O2 § § § §Vydaný CO2 nebo spotřebovaný O2 jsou §při nepřímé kalorimetrii měřeny v ml/min. § 13 § RQ § §sacharidy 1,0 §tuky 0,7 §bílkoviny 0,8 § §lipogeneze > 1,0 §ketogeneze < 0,7 § 14 §vysvětlit nemocnému podstatu vyšetření §tělesný i psychický klid vleže nejméně 30 min. před a během vyšetření §nepředchází větší námaha §v nemocnici ráno po celonočním klidu §nemocný nalačno §nejméně 10 hod. před vyšetřením nejí §klidná neprůchozí místnost §tlumené osvětlení §příjemná teplota a vlhkost prostředí § http://www.pet365.co.uk/blog/wp-content/uploads/noteat.jpg 15 §zadání přesné aktuální tělesné hmotnosti i výšky §zadání celkového odpadu dusíku/24 hod. §zejména při měření utilizace živin §uvedení medikace užité před vyšetřením §zejména tlumivé léky, katecholaminy §měření tělesné teploty před a po vyšetření §měření pulsu před a po vyšetření §záznam o chování nemocného během vyšetření §neklid, hyperventilace, spánek apod. § http://www.ordinace.cz/img/articles/16b9/12739.jpg 16 §nejznámější a nejpoužívanější je Hariss-Benedictova rovnice §jedná se o matematickou závislost energetického výdeje a základních antropometrických parametrů (hmotnost, výška, pohlaví, věk) § §BEV = § §muži §66,5 + 13,75 * hmotnost + 5 * výška - 6,8 * věk § §ženy §655 + 9,6 * hmotnost + 1,85 * výška - 4,7 * věk § §hmotnost kg, výška cm, věk roky § 17 §Faustův vzorec §muži: BEV (kcal) = hmotnost * 24 §ženy: BEV (kcal) = hmotnost * 23 § 18 §Energetická bilance je poměr mezi příjmem a výdejem energie. §Dodávaná energie nahrazuje spotřebované energetické zásoby, nebo je přímo přeměněna na potřebnou energii. §Vyrovnaná bilance: Jestliže se množství energie spotřebované rovná množství energie vynaložené, pak je energetická bilance vyvážená. §Pozitivní bilance: Při nadměrném energetickém příjmu je nadbytečná energie uložena v podobě tukových zásob a tělesná hmotnost člověka se zvyšuje (pozitivní energetická bilance). §Negativní bilance: V případě velmi nízkého energetického příjmu potravou musí tělo člověka využívat i energii uloženou v zásobách a tělesná hmotnost klesá (negativní energetická bilance). http://www.aktin.cz/obrazky/thumb/13842.jpg?width=415&height=300&trim=0 19 §Celkový obsah energie v hlavních živinách: § §1 g sacharidů 4,1 kcal 17,2 kJ §1 g tuků 9,3 kcal 38,9 kJ §1 g bílkovin 4,1 kcal 17,2 kJ §1 g alkoholu 7 kcal 29,3 kJ § §1 kcal = 4,18 kJ §1kJ = 0,24 kcal § 20 § § § §Bílkoviny 10-15 % 1 g §Tuky 30 % 1 g §Sacharidy 55-60 % 4 g http://4.bp.blogspot.com/-0YGY-HhZCrk/UWWPjAxyXPI/AAAAAAAABiQ/OuJ52kqrizQ/s1600/pyramida.jpg 21 §Anglicky: Total Energy Expenditure = TEV § §CEV = KEV + PPV + FAV § §KEV: vliv genetiky, věku, pohlaví, složení těla (ATH), zdravotního stavu, léků, stresu, stravy, pohybu, historie hubnutí, vývoje hmotnosti… §PPV: ↑ termogeneze, potřeba energie na digesci, absorpci, asimilaci, anabolické procesy §FAV: KEV * [druh pohybu * intenzita * délka trvání FA * (tělesná hmotnost, trénovanost…)] 22 druh fyzické aktivity muži ženy lehká 9,5-12 MJ 8-9 MJ středně těžká 12,5-14,5 MJ 10,5-11,5 MJ těžká 14,5-17 MJ 13-14 MJ 23 §zapečené těstoviny s uzeným zapečené brambory s uzeným, vejcem a §masem a vejci (250 g) cibulí (250 g) § http://www.tradicnirecepty.cz/upload/img/catalog/products/gallery/detail/201210/3152-2518-135033088 5.jpg http://www.tradicnirecepty.cz/upload/img/catalog/products/gallery/detail/201210/3142-2474-135033088 5.jpg 24 §zapečené těstoviny s uzeným zapečené brambory s uzeným, vejcem a §masem a vejci (250 g) cibulí (250 g) § http://www.tradicnirecepty.cz/upload/img/catalog/products/gallery/detail/201210/3152-2518-135033088 5.jpg http://www.tradicnirecepty.cz/upload/img/catalog/products/gallery/detail/201210/3142-2474-135033088 5.jpg 2900 kJ 1700 kJ 25 §Klasik bílý jogurt 2,4 % tuku Choceňský bílý jogurt smetanový (150 g) §(150 g) http://www.olma.cz/produkty/1/340/olma-klasik-150g-3d.jpg http://www.eklasa.cz/img/content/products/chocen_ml_chocensky-smetanovy-jogurt_bily.jpg 26 §Klasik bílý jogurt 2,4 % tuku Choceňský bílý jogurt smetanový (150 g) §(150 g) http://www.olma.cz/produkty/1/340/olma-klasik-150g-3d.jpg http://www.eklasa.cz/img/content/products/chocen_ml_chocensky-smetanovy-jogurt_bily.jpg 390 kJ 750 kJ 27 §Olomoucké tvarůžky (100 g) Romadur (100 g) http://i.lidovky.cz/10/071/lngal/BAT1e9942_tvaruzky.jpg http://static.zlacnene.sk/foto/vyrobky/494000/493804.jpg 28 §Olomoucké tvarůžky (100 g) Romadur (100 g) http://i.lidovky.cz/10/071/lngal/BAT1e9942_tvaruzky.jpg http://static.zlacnene.sk/foto/vyrobky/494000/493804.jpg 520 kJ 1140 kJ 29 §Kefírové mléko čokoládové (500 ml) Kefírové mléko neochucené (500 ml) http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1585250/1585211.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1564250/1564206.jpg 30 §Kefírové mléko čokoládové (500 ml) Kefírové mléko neochucené (500 ml) http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1585250/1585211.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1564250/1564206.jpg 1300 kJ 800 kJ 31 §Minerální voda Mattoni citrón (500 ml) Voda s citrónem http://www.obchodnicentrum-milada.cz/fotky27732/fotos/_vyr_8114obrazek.jpg http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1180097_sklenice-voda-citron.jpg 32 §Minerální voda Mattoni citrón (500 ml) Voda s citrónem http://www.obchodnicentrum-milada.cz/fotky27732/fotos/_vyr_8114obrazek.jpg http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1180097_sklenice-voda-citron.jpg 400 kJ 5 kJ 33 http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena-2/moje-zdravi/zdravi/zdravi/66b_4.jpg 34 § § §Proč je důležitý pohyb? § http://kolo.cz/media/2010/12/05/seniori.jpg 35 §pro vývoj svalového aparátu §pro odpovídající složení těla §pro podporu dalších funkcí v průběhu života § - správná funkce oběhové systému § - regulace krevního tlaku § - prevence osteoporózy § - zlepšení psychického stavu § - aj. http://www.mixonline.hu/System/Articles/Images/04a0654c-f2e7-471d-bd83-e3108b2fd6ad.jpg 36 §výkonnostní (sport) – osobní úspěch, výkon §rekreační – aktivní odpočinek §cílené, zdravotně orientované – relaxační a kompenzační, preventivní, rehabilitační, aj. § http://www.heat-ostrava.cz/wp-content/uploads/2011/08/kompenzace.jpg 37 §do 400 kJ – čtení, rybaření, úřednické práce – aktivity v sedě §400 – 800 kJ – žehlení, řízení auta, hra na hudební nástroj §800 – 1000 kJ – věšení prádla, kuželky, chůze 4 km/h §1000 – 1500 kJ – rekreační badminton, vysávání, chůze 6 km/h §1500 – 1900 kJ – bruslení, skákání přes švihadlo, chůze 8 km/h §1900 – 2100 kJ – tenis, kraul, cyklistika 20 km/h §2100 – 2500 kJ – běh na lyžích, horolezectví § http://img.ceskyinternet.cz/clanky/odstavce/21768-547228-1_600-shutterstock_27606082.jpg 38 §v době tréninku či závodu může : § sportovec spotřebovat 2000 – 4000 kJ/hod. § vrcholový sportovec (atlet) až 6700 kJ/hod. § cyklista při extrémním závodu až 25 000 kJ/den § http://www.everymantri.com/.a/6a00d83451b18a69e20115721b98e0970b-500wi 39 §…nedostatek pohybu a nadměrný příjem energie… http://innerwestcrossfit.com/wp-content/uploads/2011/07/Evolution-of-Obesity.jpg 40 §Dospělí jedinec bez ohledu na věk by se měl denně minimálně 30 min. věnovat mírné tělesné aktivitě (např. rychlá chůze). §Pro prevenci obezity se doporučuje denně 45 – 60 min. tělesné aktivity. §Pro udržení hmotnosti po zhubnutí se doporučuje 60 – 90 min. http://www.hotelpostbezau.com/tl_files/Contentimages/natur%20und%20aktiv/nordic%20walking/nordic-wa lking-bregenzerwald-post-bezau.jpg 41 §KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. 1. vyd. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. §MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. §MAUGHAN, Ron J. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. §Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. §SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. §ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. 42 http://www.michaelmansfieldfitness.com/storage/kids_nutrition.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=123887 8611587 43