Funkce: ► Nejvydatnější zdroj energie (37 kJ/g) ► Nositelé nezbytných látek pro lidský organismus (esenc. MK, vitaminy rozpustné v tucích, steroly) ► Funkce strukturální = součást fosfolipidů buněčných membrán (vliv na jejich fluiditu, permeabilitu, funkci membránových receptoru a signální transdukci), ochrana orgánů ► Funkce regulační = ovlivňují aktivitu transkripčních faktorů regulující genovou expresi ► Dávají stravě jemnost chuti a příjemnost při žvýkání a polykání ► Vyvolávají po určité době po požití pocit sytosti ► Perkurzory pro biologicky důležité molekuly - syntéza tkáňových mediátorů (prostaglandinů, tromboxanů a leukotrienů), uplatňujících se v procesu srážení krve, regulaci tonů cévní stěny či v zánětlivé reakci jako obraně organismu na poškození tkání Funkce: lipidy funkce v lidském organismu triacylglyceroly zásobní - akumulace energie řosfolipidy, steroly strukturální - tvorí bunečné membrány, regulačné funkční lipidy pohlavní hormony, kortizol, aktosteron hormony fosfatidylinozitol a jeho deriváty rezervoáry mesenžrových molekul sloužící k extra/intracelulární signalizací eikosanoidy „tkáňové hormony" prostaglandiny celulámí a tkáfSové funkce řízené prostřednictvím regulaci syntézy intra-celulárnihocAMP, stimulace kontrakce hladkého svalstva, krevni průtok specifickými orgány, cyklus bdění/spánek, odpovéďtkání na adrenalin a glukagon, zvýšeni tělesné teploty, zánét, bolest leukotrieny kontrakce hladké svaloviny dýchacího traktu při anaŕylaktické odpovedi tromboxany modulují krevní srážlivost, krevní průtok Tuky ► Heterogenní skupina sloučenin ► Tuky v potravinách - estery glycerolu a ► starší název = triglyceridy H H- 1 -C-1 -OH H- I -c-1 -OH H- I -c- -OH í mastných kyselin = triacylglyceroly (TAG) DRUHY MASTNÝCH KYSELIN (podle počtu dvojných vazeb) AAAA NASYCENÁ (bez dvojných vazeb) AaAA MONONENASYCENÄ (jedna dvojná vazba) POLYNENASYCENÁ (více než jedna dvojná vazba) Steroidy Jednoduché lipidy Prostanoidy Leukotrieny Tríacylgylceroly (tuky) Vosky Ceramidy Glycerofosfolipidy Fo5fa1idyl5erin Fosfalidylinosřtol Fosfolípídy Fosfát idyl glyceroly Sfingofosfolipidy Sfingomyelin Cerebrosidy Globosidy Sulfoglyko5fingolipidy (sulfalidy) Gangliosidy (sialoglykosfingolipidyj Rozdělení MK: 1) NASYCENÉ MK (SAFA) > s krátkým řetězcem (do C4) - máselná > se středně dlouhým řetězcem (C6-12) - kapronová, kaprinová, kaprylová, laurová —► mléčný tuk > s dlouhým řetězcem (C14-26) - myristová, palmitová, stearová —► tuky živočišného původu, kokosový tuk 2) NENASYCENÉ MK s dlouhým řetězcem > MONOENOVÉ (MUFA) - kyselina olejová —> olivový, řepkový, sójový olej > POLYENOVÉ (PUFA) - n-3 - kyselina alfa-linolenová - n-6 - kyselina linolová —► n-6: slunečnicový, sezamový, kukuřičný olej, margaríny —► n-3: řepkový, sójový, lněný olej a některé margaríny Esenciální mastné kyseliny: ► n-3 a-linolenová kyselina (18:3) —> k. eikosapentaenová (EPA, 20:5), k. dokosahexaenová (DHA, 22:6) —► EPA, DHA: tučné mořské ryby, obohacování potravin, DS druh ryb celkový obsah EPA a DHA (gV 100 g makrela (z Atlantiku} 2.5 losos (z Atlantiku) l.S sletí U Pacifiku) 17 sleď (z Atlantiku) 1,6 pstruh jezem i 1.6 tuňák (bluefin) Thunnm thynnuí 1.6 jeseter 1.5 sandei íančov čkaj M iprot 1.3 sardinka u Esenciální mastné kyseliny: ► n-6 kyselina linolová (18:2) —> k. arachidonová (20:4) ► ikosanoidy PGM, TXA3, LTB5 (odvozené z n-3): - vazodilatační, antiagregační, snižují produkci zánětlivých cytoki solubilních adhezivních molekul a PDGF —> brzdí tak formaci a destabilizaci ateromového plátu ► ikosanoidy PGE2, TXA2, LTB4 (odvozený z n-6): - proagregační, vazokonstrikční a prozánětlivé účinky ČLOVEK 18:0 k. ste arová 1""""" £,2-desaturasa 18:1(9) k. olejová ROSTLINY PLANKTON elongasa 20:1(11) elongasa 22:1(13) I elongasa 24:1(15) k. nervonová A*-desaturasa 18:2(6,9) elongasa f 20:2 (8,11) A5-desaturasa 20:3(5,8,11) elongasa 22:3(7,10,13) £.*-d e sa tu r a sa r 22:4(4,7,10,13) 18:2(9,12) k. linolová A**klesatur asb i £*-desaturasa 18:3(6,9,12) y-linolenová i elongasa 20:3(8,11,14) dihomo-y-linolenová i As-desaturasa 20:4(5,8,11,14) k.arachidonová elongasa 22:4(7,10,13,16) I £*-desaturasa 22:5(4,7,10,13,16) 18:3(9,12,15) k. a-Jinolenová i A5-desaturasa 18:4(6,9,12,15) elongasa 20:4 (8,11,14,17) I As-desaturasa 20:5(5,8,11,14,17) EPA (k. eikosapentaenová) 1 elongasa 22:5(7,10,13,16,19) T A*-desaturasa 22:6(4,7,10,13,16,19) k. all-cis-dokosahexaenová kyselina I in olova kyselina y-linolenova kyselina a-linolenovä EIKO S ANO IDY trombocyty. endotel, leukocyty PGE2, TA2. LT-B, 5 PGE3. TA3, LT-B f záněty vasokostrikce t agregace tnombocytú 5 | záněty vasodilata.ce t agregace trombocytCi Zdroje: ► Nasycené MK: máslo, hovězí tuk, sádlo, maso, mléko a mléčné výrobky, kokosový, palmový a palmojádrový tuk ► Mononenasycené MK olivy, řepka olejka, ořechy (pistacie, mandle, lískové, kešu, arašídy), avokádo ► Polynenasycené MK vlašské ořechy, sója, lněné, slunečnicové a sezamové semínko, tučné ryby Trans mastné kyseliny (TFA) ► Jde o izoméry nenasycených mastných kyselín, jejichž prostorové uspořádání připomíná nasycené mastné kyseliny (napřímený řetězec). CH3(CH2)5 \ H / (CH2)7COOH / \ H cis fatty acid H \ ( / CH3(CH2)5 (C H2)7COOH / \ H trans fatty acid Trans mastné kyseliny (TFA) Vznik!!! ► Z cis mastných kyselin činností bakterií v bachoru přežvýkavců, odkud se dostávají do všech výrobků z jejich masa a mléka ► Mohou vznikat také při nešetrné hydrogenaci nenasycených mastných kyselin - výroba "tvrdých" maragarínů pro pečení a smažení ► měkké margaríny určené k přímé konzumaci (nový název roztíratelné jedlé tuky) jsou vyráběny jinými technologiemi a téměř neobsahují trans izoméry mastných kyselin ► Vznikají v malém množství také při dlouhodobém vystavení nenasycených mastných kyselin vysoké teplotě (např. při smažení -souvisí to i s použitím nekvalitních tuků ke smažení) FA v margarínech? ► U dnešních moderních rostlinných tuků se již v naprosté většině případů částečně ztužené tuky při výrobě nepoužívají. ► Používají procesy jiné, např. interesterifikace, při které škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají. ► S použitím tohoto nového postupu je vyráběna většina rostlinných tuků na našem trhu (Perla, Hera, Flora, Rama, Bertolli, aj.). ► Roztíratelné jedlé tuky ► Přehled složení mastných kyselin v jednotlivých tucích na našem trhu (Medical Tribune, duben 2007): http://www.kardio-cz.cz/resources/upload/data/102 MT 2007.pdf rFA v margarínech? Názov výrobku TFA% Flora ^^^^^ Hera 0,6 Máslo 2,3 Perla Tip 0,2 Rama 0,2 Tesco rostlinný tuk s máslovou příchutí Zlatá Haná 0,6 Stolní máslo jihočeské Vývoj obsahu TFA v Here TFA% Rok 1993 29,2 Rok 2002 0,2 0.4 Rok 2011 0,4 Jsme před TFA chráněni? ► Česká legislativa nyní neobsahuje žádné limity omezující obsah TFA v potravinách. Výrobci navíc nejsou povinni uvádět informaci o přítomnosti transmastných kyselin na obalu produktů. ► Východoevropští spotřebitelé mů být konzumací průmyslově vyráběných TFA v současnosti ohroženi více, než jejich západní sousedé. ZDROJE!!! ► Znepokojivé množství TFA je možné stále najít v mnoha balených potravinách, například v nekvalitně vyráběných tucích, sušenkách, zákuscích, chipsech, trvanlivém pečivu či jídle prodávaném na ulici, jako je pizza či hranolky. Zdrojem jsou i potraviny vyráběné z masa a mléka. Trans mastné kyseliny (TFA) ► Mají proaterogenní účinky, jejich zvýšený příjem zvyšuje hladinu LDL-a snižuje hladinu HDL-cholesterolu a může tak akcelerovat aterosklerózu! ► Mimo to, strava obsahující TFA obsahuje taky vyšší koncentraci triacylglycerolu (TAG), který je v epidemiologických studiích spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Tak při odpovídajících koncentracích obou složek můžou TFA zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění více než nasycené mastné kyseliny. ► V evropských zemích je však příjem TFA asi desetkrát nižší než příjem nasycených tuků a proto i nebezpečí zvýšeného výskytu kardiovaskulárních problémů vyvolaných TFA je mnohem nižší než vyvolaných nasycenými tuky, které tvoří běžnou součást stravy v mnoha evropských zemích. ► SLEDOVAT!!! Fosfo lipidy mastná kyselina glycerol mastná kyselina fosfát ► Jsou základní součástí všech buněčných membrán na celulární i subcelulární úrovni a tvoří také povrchovou strukturu krevních lipoproteinů. Působí preventivně proti některým onemocněním, zpomalují stárnutí. ► Syntézy fosfolipidů jsou schopny všechny buňky. ► Nejbohatšími zdroji jsou mozek, vaječný žloutek a panenské oleje (zejména sójový), méně bohatým zdrojem je podmáslí. Řada preparátů obsahuje lecitin (komernční název pro fosfolipidy). Cholesterol HO ► Doprovází tuky ► Patří mezi základní biologické sloučeniny: ► má klíčovou funkcí ve stavbě membrán na celulární i subcelulární úrovni, je výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů, žlučových kyselin a vitamínu D ► je nutný pro resorpci a transport triacylglycerolů a v tucích rozpustných vitaminů ► jeho syntézy jsou schopny prakticky všechny buňky v těle, intenzivní syntéza probíhá v především v hepatocytech, enterocytech, neuronech a v endokrinních žlázách produkujících steroidní hormony Cholesterol ► Exogénni (1/3) - příjem stravou do 300 mg ► Endogenní(2/3) ► V krvi je cholesterol transportován v lipoproteinech, z těla je eliminován cestou žluče (v nezměněné podobě a ve formě žlučových kyselin), přičemž asi 50 % takto vyloučeného cholesterolu a asi 95 % žlučových kyselin je opět ve střevě reabsorbováno. Obsah cholesterolu ve vybraných potravinách (mg na 100 g) Vejce 438 Rostlinné tuky 0 Žloutek 1636 Sýry 30 - 100 Játra Majonéza 75 Ledviny 350 Mléko -v -v. Zvenna Máslo 120 Telecí mozek 1500 ► Čím je buňka složitější a členitější, tím více membrán obsahuje. Jelikož je cholesterol součástí buňkových membrán, nejčlenitější buňky osahují i nejvíce cholesterolu. Rostlinné tuky cholesterol neobsahují. Vejce - jíst či nejíst? ► Obavy z cholesterolu patří mezi hlavní příčinu poklesu spotřeby vajec ve většině vyspělých zemí. ► Na základě dalšího výzkumu však byly mnohé z dřívějších postojů přehodnoceny, cholesterol přijímaný potravou je v dnešní době posuzován o trochu shovívavěji. ► Výhodou je obsah plnohodnotných, lehce stravitelných bílkovin, vitaminů i minerálních látek. ► Navíc vejce obsahují již zmíněný lecitin (fosfolipid), který působí příznivě proti ukládání cholesterolu. ► Podle mnoha odborníků proto nepředstavuje přiměřená konzumace vajec (3-4-krát týdně) pro zdravé jedince riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem cholesterolu a nasycených tuků z jiných zdrojů. Vztah k aterogenezi??? ► Zvýšená hladina cholesterolu je základním rizikovým faktorem pro rozvoj aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. ► Cholesterol je vždy základní součástí aterosklerotického ložiska (není aterosklerózy bez cholesterolu). ► Intervenční studie prokázaly, že snížení hladiny cholesterolu v krvi o 1 % vede ke snížení výskytu ischemické choroby srdeční asi o 2%. ► Při agresivním snížení hladiny cholesterolu je možné dosáhnout i regrese aterosklerózy. Stav Optimální hladina cholesterolu Zdraví jedinci Do 5 mmol/l Osoby v primární prevenci Do 4,5 mmol/l Osoby v sekundární prevenci Do 4,0 mmol/l Prevence ► Primární prevence Cílem je omezit incidenci onemocnění (nebo alespoň oddálit jeho vznik) odstraněním jíž vzniklých rizikových faktorů. Tento typ prevence se týká celé populace nebo skupin vystavených zvýšenému riziku, ovšem ještě bez prokazatelné formy nemoci. ► Sekundární prevence ► Její podstatou je včasná diagnostika (screening), která vede k zabránění progrese nebo k vyléčení asymptomatického nebo časného stádia vývoje nemoci. Cílovou skupinou jsou pacienti ve stadiu nejlehčí klinické manifestace onemocnění. ► Terciární prevence ► Cílem je omezení progrese onemocnění, zabránění opakování klinických příhod a zabránění vzniku postižení nebo ztráty soběstačnosti. Tato prevence je zaměřena na pacienty v rozvinutém stádiu onemocnění. Omezovat cholesterol? Diétni doporučení jsou zaměřeny hlavně na změny ve stravě v souvislosti se snížením hladiny LDL-cholesterolu v plasmě. Je však důležité si uvědomit, že existuje genetická variabilita v reakci hladiny LDL-cholesterolu na příjem cholesterolu v potravě. Různí lidé reagují na stejnou dávku cholesterolu ve stravě jinak. ► Redukce příjmu cholesterolu tak už u většiny lidí není považována za nejdůležitější část dietních doporučení. Fytosteroly ► Rostlině steroly pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu tím, že s ní soutěží o absorpční místa (mají podobnou chemickou strukturu) a podporují jeho zvýšené vylučovaní stolicí. ► Optimálního efektu je dosaženo při příjmu 2 g fytosterolů denně. Fytosteroly - zdravotní tvrzení Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin Zdravotní tvrzení Podmínky nebo omezení Rostlinné steroly: Steroly získané z rostlin, ve formě volných sterolů nebo esterů potravinářských mastných kyselin Bylo zjištěno, že rostlinné steroly a estery rostlinných stanolů snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční. Při příjmu 1,5-2,4 g rostlinných sterolů denně. Transport tuku v těle ► Tuk je hydrofóbní - nemůže volně cirkulovat v krvi ► Transport probíhá za pomoci Mpoproteinů. ► Jejich hlavní funkce spočívá ve transportu TAG a cholesterolu ► Přenášejí také jiné látky rozpustné v tucích ► K vytvoření Mpoproteinů je zapotřebí proteinové částice zvané apolipoproteiny. Jsou důležité pro vazbu na příslušné receptory, aktivaci či inhibici některých enzymů. Chylomicron 0Oo • VLDL IDL LDL HDL Lipoproteiny ► Chylomikra ► Největší a nejlehčí lipoproteiny, transportují TAG přijaté stravou. Během jejich transportu do jater jsou podle aktuální potřeby těla uvolňovány mastné kyseliny do tukové nebo svalové tkáně. Do cílové destinace tak dorazí jednom zbytky zvané remnanta, které jsou relativně bohaté cholesterolem (jsou pro hepatocyty zdrojem exogenního cholesterolu). ► VLDL (Very low-density lipoprotein) ► Vznikají v játrech resyntézou TAG z sem transportovaných mastných kyselin. Transportují endogenní triacylglyceroly (syntetizované v játrech) do periferních tkaní (především tkáně tukové a svalové) a cholesterol. Od částic HDL přebírá částice VLDL esterifikovaný cholesterol výměnou za TAG, částice VLDL je tak ochuzována o TAG a obohacována o estery cholesterolu, zmenšuje se a stává se z ní částice IDL ("remnanta" VLDL). Lipoproteiny ► IDL (intermediate-density lipoprotein) ► Nesou v sobě přibližně stejné molární zastoupení cholesterolu i triacylglycerolů. ► Jejich osud je dvojí: a) Jsou vychytávány hepatocyty a v játrech jsou degradovány. Podléhají účinku jaterní lipázy, která v nich hydrolyzuje většinu zbývajících triacylglycerolů a vzniká částice LDL Lipoproteiny ► LDL (Low-density lipoprotein) ► Hlavní funkcí LDL je transportovat cholesterol do tkání, kde je ho potřeba k výstavbě buněčních membrán a k syntéze metabolitů - prakticky všechny buňky na svém povrchu obsahují LDL-receptor. ► HDL (High-density lipoprotein) ► Je syntetizován ve střevě a játrech. Jeho úlohou je zbírat cholesterol z periferních tkání. Další osud HDL částic může být dvojí: a) Jsou vychytávány hepatocyty cestou H DL-receptoru a takto získaný cholesterol hepatocyty vylučují do žluče. Účinkem jaterní lipázy jsou hydrolyzovány TAG a vzniká opět menší částice HDL, která se vrací do procesu zpětného transportu cholesterolu. Lipoproteiny (from enterocytes) Vztah jednotlivých tříd Upoproteinů k ateroskleróze Třída lipoproteinů Zkratka názvu Riziko ischemické choroby srdeční Chylomikra CL Neovlivňují Zbytky chylomiker CL remnanta Zvyšují (++) Lipoproteiny o velmi nízké VLDL (very low density Mírně zvyšují (+) hustotě lipoproteins) Lipoproteiny o IDL (intermedial density Silně zvyšují (+++) střední hustotě lipoproteins) Lipoproteiny o nízké LDL (low density Silně zvyšují (++++) hustotě lipoproteins) Lipoproteiny o vysoké HDL (high density Silně snižují (----) hustotě lipoproteins) Doporučení dle WHO: ► 15 - 30 % z celkové energetické potřeby ► SFA< 10% ► PUFA6-10 % (n-6 5-8 %, n-3 1-2 %) ► transFA < 1 % ► MUFA- 10-14% ► exogénni cholesterol: <300mg/denně World Health Organization ► Poměr SAFA:MUFA:PUFA 1 : 1,4 : 0,6 ► Poměr n-6 : n-3 —> 5:1 až 2:1 Sacharidy 55% BiJkcmm ■ 15% Pl/FA 10% MUFA 10% lAFA+TFA 0% Rozdělení tuků: ► ROSTLINNÉ ■v "V "V / ► ŽIVOČIŠNÉ ► SKRYTE TUKY ► obsaženy v potravinách ► tvorí približne 2/3 príjmu ► hlavně maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky ► VOLNE TUKY ► v potravinách viditelné tuky ► rostlinné oleje, margariny, máslo, sádlo Pojmy ► SATIATION proces sycení, uspokojení chuti k jídlu, které probíhá v průběhu jídla a vede k ukončení příjmu potravy ► definován trváním jídla a velikostí (množstvím) ► kolik sníme potravin během jídla pocit sytosti - stops a meal ► přítomnost potravy (nutrientů) v žaludku a tenkém střevě vysílá nervové a hormonální signály mozku o stavu příjmu potravy Pojmy ► SATIETY ► sytost jako stav, který brání dalšímu příjmu potravy a objevuje se jako důsledek příjmu potravy ► délka mezi jídly ► nutrienty a hormony v krevním řečišti udržují stav sytosti až do dalšího jídla ► časná sytost je charakterizována stavem sytosti do 30 minut po příjmu potravy a je testována jako příjem potravy následujících 30 min. po testovacím (jídle) pokrmu Energetická denzita a objem potravy ► tuky mají vysokou energetickou denzitu - 38kJ/g ► mají malou sytící schopnost ► nasycení si vyžádá konzumaci většího množství tuků případě bílkovin a sacharidů Proč? ► hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární onemocnění ► ročně zemřou 4 miliony osob (muži 43 %, ženy 55 %) ► v evropských zemích také nejčastější příčinou úmrtí u osob mladších 65 let ► v ČR v roce 2010 zemřelo pro ischemické nemoci srdce 25 178 osob ► doporučení ke snížení celkové konzumace tuků na maximálně 30% z CEP byla přijata, jako opatření předcházející mnoha onemocněním ► kardiovaskulárním onemocněním ► některým typům nádorových onemocněním ► obezitě ► snížení celkového cholesterolu v krvi o 10% vede ke snížení rizik KVCH Úmrtnost na ICHS a IM v letech 2003-2010 2003 2004 2005 2006 2007 200Ö 2009 2010 I i E ■Hospitalizačni úmrtnost ICHS (úmrtí na 100 hospitalizaci) Úmrtnost ICHS (úmrtí na 100 000 obyvatel) ■Hospitalizačni úmrtnost IM (úmrtí na 100 hospitalizaci) ■Úmrtnost IM (úmrtí na 100 000obyvatel) Vliv MK na hladinu cholesterolu v krvi ► na zvýšení hladiny cholesterolu mají vliv hlavně SAFA ► zvyšují hladinu LDL-cholesterolu ► kyselina laurová - kokosový tuk ► kyselina myristová - kokosový t., máslo, oleje tropických rostlin ► kyselina palmitová - máslo, sádlo, palmový olej ► kyselina stearová - kakaové máslo (čokoláda) - vůči LDL neutrální, ale trombogenní ► MUFA ► kyselina olejová - neutrální ► PUFA ► n-6 ► výrazně snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu v krevní plazmě ► nevýhodou současné snížení hladiny HDL cholesterolu ► n-3 ► patrně výrazně neovlivňují hladiny cholesterolu ► snižují hladinu triacylglycerolů v krevní plazmě ► TFA ► zvyšují LDL cholesterol a snižují HDL cholesterol Zdravotní tvrzení Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin Zdravotní tvrzení Podmínky nebo omezení Kyselina a-linolenová (ALA) a kyselina linolová (LA) Esenciální mastné kyseliny jsou potřebné pro normální růst a vývoj dětí. Informace spotřebiteli, že příznivého účinku se dosáhne při příjmu 2 g ALA a 10 g LA denně. Kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová (EPA/DHA) EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně. Kyselina linolová (LA) Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pouze u potravin, které poskytují min 1,5 g LA na 100 g a 100 kcal. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 10 g LA denně. Zdravotní tvrzení Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin Zdravotní tvrzení Podmínky nebo omezení Kyselina olejová (KO) Nahrazení nasyc. tuků nenasyc. tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. KO je nenasycený tuk. Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Kyselina a-linolenová (ALA) ALA přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g ALA denně. Potraviny s nízkým nebo sníženým obsahem nasycených mastných kyselin Snížená konzumace nasycených tuků přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pouze u potravin, které mají přinejmenším nízký nebo snížený obsah nasycených MK. Zdravotní tvrzení Živina, látka, potravina nebo kategórie potravin Zdravotní tvrzení Podmínky nebo omezení Kyselina dokosahexaenová (DHA) DHA přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Pouze u potravin, s přívodem 2 g DHA denně a v kombinaci s ERA. Účinku se dosáhne při přívodu 2 g DHA denně. Kyselina dokosahexaenová (DHA) Příjem kyseliny dokosahexaenová (DHA) z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku (těhotný a kojící) se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a ERA. Pouze u potravin, které poskytují denní příjem nejméně 200 mg DHA. Složení vybraných olejů Tok/olej SAFA TFA MUFA n-3 PUFA n-6 PUFA /-s_ Řepkový olej 8 1 61 9 20 Shinečftšjový olej 12 1 25,5 0=5 61 Sójový olej 16 1 23 53 7 OKvový olej 15 0 75 1 9 Palmový olej 50 0,5 40 9=5 0 Palmojádrový olej 82 0 14 0 4 Kokosový tuk 90 0 7 0 3 Složení vybraných tuků Tuk/olej SAFA TFA MUFA n-3 PUFA m-6 PUFA Vepřové sádlo 41 2 48 1 8 Mléčný tuk 67,5 2,5 22 0,5 1,5 Hovězí hij 50 4,5 40 0,5 5 Kuřecí tuk 41 1 37 1 20 Rybí tuk 28 0 52 15 5 Kakaové máslo 60 0 38 0 2 SFA PUFA MUFA TFA Vepřový tuk (sádlo) 1 % klaurová 2% k.myristová 20-30% kpalmitová 10-20% kstearová 10%k.linolová 1% k.a-linolenová Méčný tuk Významnejší množství MK s krátkým a středním řetězcem 10% k.myristová 20-30% kpalmitová 10-15% k.stearová 2,5% klinolová 1% k.a-linolenová 25% kolejová Do 5% Kokosový tuk 50% klaurové 15-20% k.myristové 5-10% k.palmitové Olivový olej 60-80% kolejová Repkový olej 10% k.a-linolenová 50-60% kolejová Podzemnicový olej 40-70% kolejová Slunečnicový olej 40-70% klinolová Sójový olej 50% klinolová Lněný olej 40% ka-linolenová __ Ryby DHA, EPA Zdroje ► VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-17-6. ► SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. ► http://www, vup.sk/index. php?mainlD=1&navlD=41 ► http://www.mzcr.cz/dokumentv/seznam-schvalenvch-a-zamitnutvch-zdravotnich-tvrzeni 7579 2643 5.html Dekujeme za pozornost! (S