Voda – němá živina •Často se voda mezi živiny neřadí , přestože je opomíjená, je nepostradatelná. •Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života, bez vzduchu mohou lidé žít pouze několik minut, bez vody několik dní, vlastně život každého z nás začal v tekutině. •Tři čtvrtiny zemského povrchu tvoří voda, z toho je však 97 % voda slaná a pouze 3 % tvoří vodu sladkou, z ní je však značná část ukrytá v ledovcích a na pólech, takže k přímé spotřebě slouží jedna čtvrtina. Ne všude je však tato voda dostupná a kvalitní – na následky pití kontaminované vody denně na světě umírá 25 000 lidí. Funkce vody v lidské těle (45 -75 %): •65 kg obsahuje asi 40 l vody z toho: •25 l v buňkách a 15 l v extracelulárních tekutinách •prostředí pro životní děje •rozpouštědlo pro většinu živin •odvádí odpadní produkty •nosič živin •termoregulace, KT •účast metabolických reakcích •lubrikans kloubů •šokový nárazník (oko, amniová tekutina, páteř) Průměrná vodní bilance při normální teplotě •Příjem vody/den Výdej vody /den •Nápoje 1200 - 1500 ml Moč 500 - 1400 ml •Voda obsažená Stolice 150 ml •v potravinách 800 - 1000 ml •Tvorba vody při Vydechovaný vzduch 350 ml •metabolismu 300 - 400 ml Vypařování kůži+pocení • 450 - 900 ml •Celkem 2300 - 2900 ml 1450 - 2800 ml • Faktory , které zvyšují potřebu tekutin(vody) : •Konzumace alkoholu •Onemocnění jako např. diabetes ( narušení vodní rovnováhy) •Fyzická aktivita •Teplé počasí nebo prostředí •Těhotenství a kojení •Věk – děti a staří •Léky- diuretika •Zvýšený příjem vlákniny, bílkovin, soli nebo jednoduchých sacharidů, kofeinu ? •Průjmy , zvracení nebo zvýšená teplota •Chirurgické zákroky, popáleniny nebo krevní ztráty Nápoje •Vody vyhláška z roku 2004 •Přírodní minerální vody •slabě mineralizované - 50-500mg/l •středně 500mg - 1500 mg/l • a silně 1500mg/l - 5g/l • Dobrá voda, Valvert, Evian, Ondrášovka. Mattoni, Magnesia Hanacká přírodní, Poděbradka,Korunní •Kojenecké vody – podzemní zdroje-Baby welness Horský pramen •Pramenité vody ( dříve stolní) •Bonaqua,Aquila, Rajec, Fromin,Toma •Pitná voda nemusí pocházet z podzemního zdroje, kvalita pitné vody Spar, Tesco, Aqua •Ostatní vody – léčivé minerální vody – ne potraviny - léčebné využití - Vincentka Nealkoholické nápoje •Ovocná / zeleninová šťáva, džus - 100% podíl • lisovaná šťáva nebo koncentrát – nejvíce falšování •Nektary- nejméně 50 % ovocné složky – kyselost nízká nebo vysoká( banán -brusinky) + kyseliny cukr a voda •Ovocný /zeleninový nápoj méně než 25 % •Limonáda (CO2) •Sirup – nápojový koncentrát více než 50 % přírodních sladidel •Energetické nápoje – limonády s vysokým obsahem cukru obohacené o povzbuzující a jiné fyziologicky působící složky ( kofein-50-200mg/l, chinin, taurin, L-karnitin, vitaminy….) – tvrzení problematická, nepřehánět konzumaci Potřeba vody v ml / kg tělesné hmotnosti •Kojenci 110 •Děti do 10 let 40 •Dospělí 30 - 35 Procento vody v různých potravinách •Hlávkový salát 96 •Mléko 87 •Pomeranč 86 •Brambory 80 •Kuře 63 •Hovězí maso 47 •Chléb 36 •Máslo 20 •Cukr 0,5 •Olej 0 Zásady pitného režimu: •Základ pitného režimu tvoří neenergetické nápoje – voda z veřejného vodovodu, případně balené vody s mineralizaci 150-500 mg/l. Tekutiny lze doplnit dle potřeby vodou více mineralizovanou či jiným druhem nápoje. •Nápoje s vysokým obsahem sacharidů obsahují zbytečně vysoké množství energie. Většina slazených nápojů obsahuje i vyšší množství přídatných látek, jejichž příjem není žádoucí. •Nekonzumovat často nápoje s vyšším obsahem oxidu uhličitého. •Při nákupu balených vod je důležité sledovat obsah minerálních látek, především celkovou mineralizaci. Měla by být sledováno i skladování balené vody – ne na slunci a při vyšších teplotách. •Pít v průběhu celého dne, předcházet pocitu žízně – pocit žízně, je již indikátorem vzniklé dehydratace. Ztráta více než 5 % hmotnosti těla snižuje výkon o 30 %. •Ideální teplota nápoje se má pohybovat kolem 16 °C (min. 10 °C), nebo i vyšší. Teploty nižší pocit žízně následně rovněž zvyšují tím, že vedou k překrvení sliznice hltanu. Intoxikace vodou •nadměrný příjem vody (5 a více litrů vody bez solí) - krátkém čase několika hodin – hyponantremie •omezení příjmu tekutin při zvýšené ztrátě pocením 1-1,5 l /hodinu •onemocnění ledvin •Nedostatkem nejvíce trpí mozek, srdce a ledviny •Fluoridace vody Spotřeba nápojů v USA •28 % slazené nápoje •14 % alkohol •13 % káva, čaj •11 % balená voda •11 % mléko •5 % ovocné nápoje •2 % nápoje pro sportovce •15 % jiné – voda z kohoutku, zeleninové šťávy…