Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista Vitamíny —Nezbytné pro život —Účastní se biochemických pochodů, antioxidační potenciál (působí proti volným radikálům, které mohou v těle škodit- volné radikály mohu vznikat v těle nebo při nepřiměřeném opalování) —Většinu vitamínů tělo nedovede vyrobit- musí se přijímat potravou —Vhodná pestrá strava a optimální úprava stravy Vitamíny —Mechanické či tepelné zpracování-> snížení obsahu —Rozpustnost ve vodě či v tucích-> zásoby v těle —Vitamíny rozpustné v tucích- větší zásoby než vitamíny rozpustné ve vodě —Vitamíny rozpustné ve vodě- zásoba-týdny (výjimka B12- více let) —Vitamíny rozpustné v tucích- zásoba- měsíce Vitamíny —Jsou snadno vstřebávány a vylučovány —Zřídka dosáhnou toxické úrovně Vitamíny-pojmy —hypovitaminóza – částečný nedostatek některého vitamínu —avitaminóza – plný nedostatek vitamínu —hypervitaminóza – nadbytek vitamínu Vitamíny- Proč vzniká nedostatek? —Příčiny jejich vzniku nemusí být pouze nedostatečný obsah vitamínů v potravě, ale i jejich zvýšená spotřeba v organismu (těhotenství, v období kojení, při některých onemocněních- zvláště horečnatých, při zvýšené námaze, při alkoholismu, během redukční diety, poškození složení bakterií osidlujících zažívací ústrojí (například při podávání antibiotik) B1= Thiamin lVýznam: je potřebný pro správný metabolismus sacharidů, ze kterých pak organismus získává energii – působí tedy příznivě při únavě, zvýšené námaze, stresu ldůležitý je i pro normální vývoj a funkci mozku, srdce a cév lZdroje: luštěniny, maso, ryby, vejce, celozrnné produkty či ovesné vločky lNedostatek: potíže v metabolismu sacharidů, neurologické příznaky či svalová slabost, beri-beri Beri-beri —Výskyt: dříve v oblastech, kde je hlavní potravinou rýže- Asie, Japonsko —Dnes: výskyt velmi zřídka, v extrémních podmínkách- chudé populační skupiny —Dvě hlavní formy: suché beri beri= parestézie končetin a svalová slabost —Vlhké beri beri= otoky obličeje, dolních končetin, ascites, poruchy srdečního rytmu-kardiomyopatie- nemocní umírají na srdeční a plicní selhání Otázka —Pro jaký metabolismus je důležitý vitamín B1? B1=Thiamin —DDD: pro ženy: 1 mg / den — pro muže: 1-1.3 mg/den B2= Riboflavin —Význam: Podílí se například na metabolismu mastných kyselin, glykolýze a je součástí některých enzymů — Je také důležitý v úloze energetického metabolismu —Pro zdravou sliznici-dobrý stav oči a úst, ochrana DNA, bílkovin a lipidů před oxidací, pro normální funkci NS —Zdroje: vnitřnosti (játra, ledviny), hlíva ústřičná, kvasnice či mléčné výrobky —Nedostatek: poruchy růstu, záněty sliznice dutiny ústní, jazyka, ragády ústních koutků, chudokrevnost B2= Riboflavin —Jak uhradit denní potřebu? 60 g jater, 400 g tvrdého sýra, 400 g vajec, 500 g hub, 700 g čočky, 1 l mléka Otázka —S čím může souviset nedostatek vitamínu B2? (nápověda: můžeme pozorovat na sobě, jistě ho každý měl  ) B2= Riboflavin —DDD: pro ženy: 1.2 mg/den — pro muže: 1.2-1.5 mg/den B5= kyselina pantotenová —Význam: Metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin —Zdroje: játra, mléko, vejce, luštěniny, některé druhy zeleniny, houby —Nedostatek: Projevy jsou nespecifické a málo známé, pálení chodidel, svalová slabost, únava —DDD: pro ženy: 6 mg/den pro muže i ženy, EFSA doporučuje 5 mg B6= pyridoxin —Význam: metabolismus AMK, podílí se na syntéze erytrocytů a žlučových kyselin, důležitý pro správnou funkci nervového systému, je důležitý pro imunitní systém (vyrábí i střevní mikroflóra), přispívá k zachování normálního metabolismu homocysteinu —Zdroje: játra, ryby, kvasnice, banány, hrách nebo brambory, kuřecí a vepřové maso, zelí —Nedostatek: únava, záněty kůže, anémie, v těhotenství křeče dolních končetin, neurologické poruchy(poruchy senzoriky, epileptiformní křeče v kojeneckém věku), mikrocytární anemie Otázka Co způsobuje nedostatek vitamínu B6? B6= pyridoxin —DDD: pro ženy 1.2 mg/den — pro muže 1.4-1.5 mg/den B12= Kobalamin —Význam: syntéza nukleotidů, které jsou důležité pro správný růst a také množení buněk, pro obnovu myelinu nervových vláken —Je důležitý pro správnou krvetvorbu a také hraje roli v metabolismu sacharidů, tuků a proteinů —Nadbytečný přísun sacharidů a sladkostí celkově potravou snižuje množství vitamínu B12, protože se snižuje množství prospěšných střevních bakterií, které jsou schopné tento vitamín produkovat —K zachování normálního metabolismu homocysteinu B12= Kobalamin —Zdroje: maso, ryby, vejce, játra, fermentované potraviny —Nedostatek: makrocytární anemie, polyneuropatie, zvýšení homocysteinu, poruchy absorpce, zpomaluje se dělení buněk v těle- riziko pro plod —Nadbytek B12 se ukládá v játrech- zásoby vydrží několik let —DDD: 3µg/den pro muže i ženy B12=Kobalamin —Jak uhradit denní potřebu? 5-10g jater, 10 g ledvin, 30 g sardinek, 50 g vajec, 100 g makrely —Intrinsic factor- glykoprotein buněk žaludeční sliznice- absorbování v terminálním ileu Otázka —Jaká je jedna z hlavních úloh vitamínu B12? Otázka —Pro jaké skupiny obyvatelstva je příjem tohoto vitamínu rizikový?? Proč? Niacin —Význam: metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin, pro správnou fc. nervového systému, udržování normálního stavu kůže a slizničních membrán —Částečně se může tvořit syntézou z AMK tryptofanu- je to složité a málo efektivní —Zdroje: Droždí, maso, obiloviny, ryby —Nedostatek: onemocnění pellagra- dermatitida (změny na kůži, která je vystavena slunečnímu záření), průjmy, změny sliznice v dutině ústní, jazyka a GITu, depresivní psychóza, bolesti hlavy, únava, zmatenost Niacin —Smíšená strava obsahující 60 g bílkovin je zdrojem 600 mg tryptofanu- může vzniknout až 10 mg (ne niacin ekvivalent) —Tryptofan (prekurzor) přeměna 60 mg= 1 mg niacinu Niacin —DDD: pro ženy 13 mg / den — pro muže 13-17 mg/ den Otázka —Jaké onemocnění způsobuje nedostatek niacinu a jak se projevuje? Kyselina listová-otázka —V kterém období života je kyselina listová velmi důležitá??? Proč?? Kyselina listová —Význam: Kyselina listová má důležitou roli v těhotenství, protože je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu — Podílí na metabolismu bílkovin, tvorbě nukleotidů, krvetvorbě a v neposlední řadě na neurálním vývoji —Chrání plod před malformacemi, nízkou porodní hmotností, předčasným porodem Kyselina listová —Nedostatečný přísun v počátečních stádiích gravidity může být velmi nebezpečný z hlediska vzniku malformací u plodu —Právě z tohoto důvodu by se kyselina listová měla začít suplementovat již v období před koncepcí —Krvetvorba- červené i bílé krvinky, krevní destičky —Vliv na metabolismus homocysteinu —Zdroje: zelená zelenina: brokolice, špenát, hrášek či petržel, dále v pomerančích, luštěninách, játrech či ovesných vločkách —DDD: 400µg/ den ale v těhotenství DDD: 600µg/den Kyselina listová —Deficit: poruchy syntézy bílkovin, makrocytární anémie (B12) —Pozor na tepelnou úpravu, vyluhování, oxidaci- velmi labilní Biotin —Význam: Účastní se metabolických reakcí v organismu – syntéza MK, uvolňování energie z bílkovin, vhodný pro kůži a vlasy, podpora fc. nervového systému —Avidin (bakteriostatický) protein váže biotin (syrová vejce) —Zdroje: játra, sójové boby, vaječný žloutek, ořechy, ovesné vločky, špenát, žampiony a čočka, květák, kvasnice —Je tvořen střevní mikroflórou —Nedostatek: u výhradně kojených dětí -je ho velmi málo v mateřském mléce —Nedostatek: dermatitida, slabost, padání vlasů, anorexie, nauzea, deprese Biotin —DDD: 30-60 µg/ den pro muže i ženy, EFSA doporučuje 40 µg Otázka V kterém životním období hrozí nedostatek biotinu? Vitamín C —Je důležitý pro tvorbu kolagenu, chrání před infekcemi, pomáhá zvyšovat využitelnost některých látek (jakých??), podpora imunitního systému, antioxidant, regeneruje redukované formy vitaminu E —Zdroje: ovoce, zelenina (vyjmenujte druhy??) —Nedostatek: změny na dásních, krvácení a zvýšená citlivost dásní, horší hojení ran —Nedostatek: Jaké onemocnění způsobuje nedostatek vitamínu C? —DDD: 100 mg/ den, pozor u kuřáků DDD: 150 mg/den, EFSA doporučuje ženám 95 mg a mužům 100 mg Vitamin C —Jak uhradit denní spotřebu? —65 g černého rybízu, 80 g papriky, 165 g jahod, 280 g citrusových plodů, 300 g zelí, 500 g rajčat, 2 kg jablek —Chybění enzymu (gulonolakton oxidáza) pro tvorbu vitaminu C z glukózy-mutace před miliony lety —Glukóza volná jako zdroj energie- člověk, někteří primáti- gorila 4-5 g denně, morče, frugiforní netopýři, většina ryb, někteří ptáci Kurděje-skorbut —Otázka: U koho se tato nemoc dříve vykytovala? Jak se tito lidé snažili předejít kurdějím? —Projevy: —Otoky a krvácení dásní —Zhoršené hojení ran —Únava a slabost —Krvácení z nosu anémie —Prevence kurdějí: příjem vitamínu C v dávce 20-30mg/den Paprika 183,5 mg/100 g Guava 228 mg/100 g Tmavá listová zelenina 120 mg/100 g Kiwi 92,7 mg/100 g Brokolice 89,2 mg/100 g Jahody 58,8 mg/100 g Citrusy 53,2 mg/100 g Rajčata 22,8 mg/100 g Hrášek 60 mg/100 g Papája 60,9 mg/100 g Zdroje vitaminu C Výživová tvrzení —S VYSOKÝM OBSAHEM (NÁZEV VITAMINU/VITAMINŮ) NEBO (NÁZEV MINERÁLNÍ LÁTKY/MINERÁLNÍCH LÁTEK) —Tvrzení, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem vitaminů nebo minerálních látek, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň dvojnásobek hodnoty "zdroje (NÁZEV VITAMINU/VITAMINŮ) nebo (NÁZEV MINERÁLNÍ LÁTKY/MINERÁLNÍCH LÁTEK)". Vyjmenujte vitamíny nacházející se v dané potravině Vyjmenujte vitamíny nacházející se v dané potravině Vyjmenujte vitamíny nacházející se v dané potravině Na jaký vitamín by se tato žena měla zaměřit? Vyjmenujte vitamíny nacházející se v dané potravině — Děkujeme za pozornost Použité zdroje lPÁNEK, Jan. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, 207 s. ISBN 80-863-2023-5. lSTRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2010, 182 s. ISBN 978-807-3942-410. lReferenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3. lEFSA-European Food Safety Authority