VLÁKNINA Kristýna Helešicová, Pavla Perglová Definice •Dle Americké asociace cereálních chemiků (AACC 2001) •Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela nebo částečně fermentovány v tlustém střevě. Vláknina potravy zahrnuje polysacharidy, oligosacharidy, lignin, a přidružené rostlinné složky. Vláknina potravy vykazuje prospěšné fyziologické účinky: laxativní a/nebo upravující hladinu cholesterolu v krvi a/nebo upravující hladinu glukózy v krvi, a další vlastnosti. • https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMEIRhkenxym6RA33ydRSLytw9RVHkQ961yyeiqOhciWl XuAgQPw NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 • „vlákninou“ se rozumějí uhlovodíkové polymery s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě lidského organismu a náleží do těchto kategorií: • •jedlé uhlovodíkové polymery přirozeně se vyskytující v přijímané potravě, •jedlé uhlovodíkové polymery, které byly získány z potravinových surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky •jedlé syntetické uhlovodíkové polymery, které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky •Neškrobové polysacharidy, oligosacharidy, lignin a rezistentní škrob •Přirozeně se vyskytující v potravě (nejen rostlinné) •Neštěpitelná enzymy tenkého střeva •Není přímo využitelná jako zdroj energie • • •Prochází GIT v takřka nezměněné podobě •Fermentovány účinkem enzymů mikroflóry tlustého střeva→ vznik MK s krátkým řetězcem (propionová, máselná a octová) • • •Energetická hodnota vlákniny •8 kJ/g (2 kcal/g) (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, Příloha XIV: Převodní faktory pro výpočet energetické hodnoty) • • • https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmnSLhyw27RlWFVa2INkODQf6BG7wVPs5G3TlbNrT1e6b WM6Q8Pg Dělení •Rozpustná - část hemicelulóz, pektin, rozpustné slizy, guar, agar, inulin •Tvoří gelovité prostředí v tenkém střevě→ snížení vstřebávání glukózy a MK •Nerozpustná - některé hemicelulózy, celulóza, lignin •Podpora peristaltiky, urychlení průchodu tráveniny a zvětšení objemu stolice • • •(WHO doporučuje nedělit – struktura X fyziologický efekt) •(poměr rozpustné:nerozpustné vlákniny 3:1) Vláknina •neškrobové polysacharidy - celulóza, hemicelulóza, pektiny a tzv. hydrokoloidy (gumy, slizy či betaglukany) •nestravitelné oligosacharidy – například oligofruktóza (FOS, GOS), rafinózy •rezistentní škroby – například chemicky či fyzikálně upravené (modifikované) škroby •ligniny https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4c48WrH0FmzLuDf4gq48Cv5S-pXXPkGBdfxEzRBdcdk- Akm0xxg https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-qzJoiBFwQnSCsmgFoeZeNGETHmQTXOAYUCN1CkonjMY O0yd4 http://www.valosun.com/resources/upload/foto_14.png Chemická struktura http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Inulin_strukturformel.png/250px-Inulin_str ukturformel.png http://www.chempoint.cz/data/imgs/01303l.jpg Funkce •Regulace digesce a absorpce sacharidů v tenkém střevě •Regulace absorpce tuků (cholesterol) •Vazba žlučových kyselin •Vazba vody→ zvětšení střevního obsahu •Potrava pro mikroflóru tlustého střeva→ přeměna na MK(snížení pH)→ energie pro enterocyty •Zvětšení obsahu tlustého střeva → zředění toxických látek • •Zvětšení střevního obsahu •Úprava tranzit time •Pocit sytosti •Antiobstipační působení •Prevence zubního kazu Fyziologické účinky https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoUjkhw7OAnh7-yGoBb5UWYlTQl5CH1SrJnIZSEoGYF1Z 0Miqf Horní část trávicího traktu •Dutina ústní •Prevence zubního kazu – intenzivní kousání a žvýkání, zvýšená tvorba slin • •Žaludek •Ovlivnění pocitu sytosti •Zpomalení vyprazdňování žaludku • Tenké střevo •Vliv na metabolismus sacharidů •Zpomalení - pasáže, resorpce, trávení(zhoršení kontaktu se substrátem) •Působení na produkci GIT hormonů •Vliv na hladinu glykemie •Vliv na snižování hladiny cholesterolu a lipidů •Ovlivnění plazmatických hladin lipoproteinů •Vliv na snižování hmotnosti •Brání enzymům v přístupu k substrátu a následné absorpce • • • • • • • Tlusté střevo •Zkrácení tranzit time •Prevence zácpy •Vazba vody → zvětšení objemu→ pravidelné vyprazdňování •Možnost pozitivního ovlivnění kancerogeneze •Sekundární žlučové kyseliny, •Nižší pH, změna mikroflóry •Kyselina máselná •Ředění obsahu a vazba toxických látek (těžké kovy – Pb, Cd, Hg) • •Vliv na vstřebávání(železo, zinek…) •Schopnost vázat určité kationty a stopové prvky •Obsah fytátů • • • •Kyselina fytová •Ester myo-inositolu a kyseiny fosforečné •přirozeně vznikající v buňkách a v rostlinných vlákninách •Antinutriční látka X potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů C:\Users\Týna\Desktop\6088.jpg Preventivní účinky •Snížení rizika vzniku onemocnění a funkčních poruch •Zácpa •Divertikulóza tlustého střeva (výchlipky, zánět – divertikulitida) •Rakovina tlustého střeva •Žlučové kameny •Nadváha •Hypercholesterolémie •Diabetes mellitus •Ateroskleróza • https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQE-vg-j_Ioer9GCNLHsvvLtw5qH9L_feMABnuriyHIkWO W3127Uw KVO •Betaglukany (oves, ječmen) •Snížení celkového a LDL cholesterolu •3 g/den •Kontrola hladiny glukózy v krvi(beta glukany a pektin) • •Diabetes mellitus •Betaglukany a pektin •Kontrola hladiny glukózy v krvi • • • • • https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReo5Mfn5gDDHwraaU7Y3Ubp6-4n9q9swyWC1OkkwWCRWR XEAKVqg https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStnCUuZdvnVr4gTzUVkEK_9ipKKS9TU_mjN1QOLUUd_0N n3kYHBw Zdroje vlákniny •Obiloviny a výrobky z nich •Zelenina •Luštěniny •Ovoce •Ořechy • https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQiWPDfeu401iSN2RbEpguhnRjJh7DWCaRqUJU6xLkFoG 1fwmU2g https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR97p3SMT86E2CoeskH9B-gHsAv0fPkEpXqUGvc3fKv4LV oR0INuw Obiloviny a výrobky z nich http://www.newremys.com/img/produkty/vyrobky-z-obilovin/R158-Psenicne-otruby.jpg https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvl3Jv2iRK1pZTncVHApjxxAq7pNh16O8j6a1IteVLl5Z q5oo6 https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRyn1wNcnWDZjFmaKnrRxy9MsKlDQ_qpKTM-I7jwZNaX7S UPyZeNQ https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTyPb-QtSDzX11tQQHeqUxMQ9uyIVaAeRQkpTpghWjnnG uH80WzA Obiloviny a výrobky z nich NÁZEV POTRAVINY HODNOTA (g/100g) PŠENIČNÉ OTRUBY 40,2 g ŽITNÁ MOUKA 11,8 g JEČNÁ MOUKA CELOZRNNÁ 7,6 g OVESNÉ VLOČKY 7,2 g POHANKA (PSEUDOOBILOVINA) 6,6 g KORNŠPITZ 6,1 g CHLÉB PŠENIČNÝ BÍLÝ 4,3 g KUSKUS 4,2 g MOUKA PŠENIČNÁ 3,7 g RÝŽE NELOUPANÁ (NATURAL) 2,5 g www.nutridatabaze.cz Zelenina https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStKDFhgZqrgm4GhULqi4A7UIulF6nKFHC30lJkx_n-8FS MfhJg_A https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTIFv5hMkydN6iDy-lvZ4gflIi8YMSg2wTfe_QnMORJdco X5sOn https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJKHiNYbeZSgdlvUwhvqLGJyXCmt3gcdDm0t1mUBgIYlK oWha6 https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTx7Zy69t1cGohxnDUQyPny1a5k799k4GbvDlIZz4rZeKb FLH7psg https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLa7FEjyzgx5S6S80T22IPJFWG-PLH6pFaq1wIadaBSp0 8W2af Zelenina NÁZEV POTRAVINY HODNOTA (g/100g) HRÁŠEK 6,7 g KAPUSTA HLÁVKOVÁ 4,8 g CELER 4,5 g PETRŽEL - NAŤ 4,2 g RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA 4,1 g BROKOLICE 4,1 g PETRŽEL - KOŘEN 4,0 g KOPR 3,7 g FAZOLKY 3,7 g MRKEV 2,9 g www.nutridatabaze.cz Luštěniny https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTitpYG_Ec0wOreO-iUSW7YW5qd6-I5EzYbxjMBhfhDuli 0mjXd https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS49PWQ0OjhLGwwD5PL_Nx9EeyUpwUCr6yVNlKdyyW27Jd dl6qIJQ https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQMBaonNMJzhfOOiUKknrTARU1EberjmQxccAXkIuXpDgr 776vh2w https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQU_rgoe-QajwQGzSwWwPkVFDJV8f5xF28yqZn1JvWckpW apc3JWA Luštěniny NÁZEV POTRAVINY HODNOTA (g/100g) SÓJA 19,4 g FAZOLE BÍLÉ, SUŠENÉ 19,2 g ČOČKA 15,0 g HRÁCH 12,6 g SÓJA VAŘENÁ 7,9 g FAZOLE VAŘENÉ 7,3 g ČOČKA VAŘENÁ 5,0 g www.nutridatabaze.cz Ovoce https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTp83MOgN_4-FvO2zHXwsFuGCvP3md80Usnb6WdmbsDF3n 4POY3 https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2lzw-4BbBiZ61vaRjk3auag1leHj9ggLu2xQQOKxiTuL BpdBU https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStS1htbJYqIhJlSW3OxU9OzhlhNxRqdtxgsYD5bjBCGZH c9lDH https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQO_s7T8BspQyAce1_Qo2tLlQKzLvfSl5Fv1rGlGFesnJf uIAevlQ https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBvmYZltycKeTx60_TWh8oWeT_sQWfHaghpPDPEAy7OJ2 GuvMF Ovoce NÁZEV POTRAVINY HODNOTA (g/100g) FÍKY SUŠENÉ 9,8 g ŠVESTKY SUŠENÉ 9,3 g ROZINKY 6,8 g MALINY 6,4 g ČERNÝ RYBÍZ 5,8 g OSTRUŽINY 5,6 g AVOKÁDO 4,9 g BORŮVKY 3,4 g HRUŠKY 3,3 g JABLKA 2,3 g www.nutridatabaze.cz Ořechy a semena https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2jUiHplWWL761SB9f7LXa5JKllUffVLP465ifuvsklm9 nRl2-hg https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbHXaCc4KxW4a1erg_BHyNpG-pYlUE2dZyV8S8UVG2BdX uxfrJYA https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1muA8aliZmtyjugPXwu-xc05NpudeaY9h3LG3626IZ8u -QDhzaw https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcROfrLhb_gXkvFi71AEJnp7PdGmPK3yva-43_RJ3WBptxN HixNybw https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS98h9rsj-KWk4XHTvAS2dre3RwPzRKA6FWPtBngTTxCzy gjX2H Ořechy a semena NÁZEV POTRAVINY HODNOTA (g/100g) MÁK 20,5 g MANDLE 12,2 g PISTÁCIE 10,4 g LÍSKOVÉ 8,7 g SEZAM 7,9 g ARAŠÍDY 7,6 g VLAŠSKÉ OŘECHY 6,2 g SLUNEČNICOVÁ SEMENA 6,0 g DÝŇOVÁ SEMENA SUŠENÁ 3,9 g KEŠU OŘECHY 2,1 g www.nutridatabaze.cz tab www.svet-potravin.cz http://www.svet-potravin.cz/shared/clanky/1971/tab2.jpg Zdroj tabulek: - Kopec, K.: Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Praha, ÚZPI, 1998, 72 s. - Smrčinová, H. – Ouhrabková, J.: Závěrečná zpráva projektu EP9025 „Vláknina potravy a potravinářských produktů“, VÚP Praha 2001, 23 s. Doporučený denní příjem - dospělí STÁT DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM - DOSPĚLÍ (g/den) WHO > 25 g (vláknina) > 20 g NSP USA 38♂, 25 ♀ g ANGLIE 18 g NSP SKANDINÁVIE 25-35 g NIZOZEMÍ 32-45 g DÁNSKO 20-30 g FRANCIE 25-30 g NEMĚCKO 30 g ŘECKO 15-20 g JAPONSKO 20-30 g SLOVENSKO 30 g ♂, 24 g♀ Doporučený denní příjem – děti STÁT DOPORUČENÝ PŘÍJEM USA 3,4 g/MJ nebo 14 g/1000 kcal 1–3 roky: 19 g 4–14 roků: 26 g 14–18 roků: 38 g ANGLIE Do 2 let nekonzumovat potraviny bohaté na vlákninu. NIZOZEMÍ 1–3 roky: 2,8 g/MJ nebo 12 g/ 1000 kcal 4–8 roků: 3,0 g/MJ nebo 13 g/ 1000 kcal 9–13 roků: 3,2 g/MJ nebo 13 g/ 1000 kcal 14–18 roků: 3,4 g/MJ nebo 14 g/ 1000 kcal SLOVENSKO 4–6 měsíců: 1 g/den 7–12 měsíců: 3 g/den 1–3 roky: 10 g/den 4–6 roků: 14 g/den 7–10 roků: 17 g/den 11–14 roků: 20 ♂18 ♀ 15–18 roků: 22–25 ♂18–22 ♀ EFSA VĚK DOPORUČENÝ PŘÍJEM (g/den) 1-3 10 g 4-6 15 g 7-10 16 g 11-14 19 g 15-17 21 g DOSPĚLÍ 25 g https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpApVTvR5VCuUpOgT2jZo3jFAzmuXsTXCaNE4qiVfX7Y9 Y1ksG DACH •30 g/den • •Dospělí •Ženy: 3,8 g/MJ nebo 16 g/1000 kcal •Muži: 2,9 g/MJ nebo 12,5 g/1000 kcal •Děti •Od 5. měsíce 4 g/1000 kcal •V 1 roce 10 g/den • Společnost pro výživu •Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky • •V roce 2007 byl přijat pracovní dokument komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha). • •V nutričních parametrech by mělo být dosaženo následující změn, které jsou v souladu s výživovými cíli pro Evropu (WHO) a s doporučením evropských odborných společností: • •zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den u dospělých •u dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte • https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBQM7gGogWjyKqlZIYKpdHU6JTKzAMODOzZBfZ1AfFUIa NkzIwUg Značení potravin NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin. •Obsah povinných výživových údajů podle odstavce 1 je možné doplnit o uvedení množství jedné nebo více z těchto živin: vláknina. •ZDROJ VLÁKNINY •Tvrzení, že se jedná o potravinu, která je zdrojem vlákniny, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň 3 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 1,5 g na 100 kcal. (→ > 3 g/100 g nebo > 1,5 g/100 kcal) • •S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY •Tvrzení, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň 6 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 3 g na 100 kcal. (→ > 6 g/100 g nebo > 3 g/100 kcal) • Schválená zdravotní tvrzení NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ Vláknina z pšeničných otrub Vláknina z pšeničných otrub přispívá k urychlení střevního tranzitu. Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem této vlákniny podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY na seznamu v příloze (ES) č. 1924/2006. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že uváděného účinku se dosáhne při přívodu nejméně 10 g vlákniny z pšeničných otrub denně. ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ Vláknina z pšeničných otrub Vláknina z pšeničných otrub přispívá ke zvýšení objemu stolice. Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem této vlákniny podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY na seznamu v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. Vláknina ze zrn ječmene Vláknina ze zrn ječmene přispívá ke zvýšení objemu stolice. Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem vlákniny podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY na seznamu v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ Vláknina ze zrn ovsa Vláknina ze zrn ječmene přispívá ke zvýšení objemu stolice. Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem vlákniny podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY na seznamu v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. Žitná vláknina Žitná vláknina přispívá k normální činnosti střev. Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem vlákniny podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY na seznamu v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ Beta-glukany Beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 3 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů denně. ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ Beta-glukany z ovsa a ječmene Konzumace beta-glukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 4 g beta-glukanů z ovsa nebo ječmene na každých 30 g využitelných sacharidů v kvantifikované porci jakožto součásti jídla. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne konzumací beta-glukanů z ovsa, nebo ječmene jakožto součásti jídla. ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ pektin Pektiny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 6 g pektinů denně. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 6 g pektinů denně. (Je třeba varovat před udušením, které hrozí osobám s polykacími obtížemi nebo při zapití neodpovídajícím množstvím tekutin – uvést instrukce zapít velkým množstvím vody, aby bylo zajištěno, že se látka dostane do žaludku.) ŽIVINA, LÁTKA NEBO KATEGORIE POTRAVIN TVRZENÍ PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ TVRZENÍ pektin Konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují 10 g pektinů v kvantifikované porci. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne konzumací 10 g pektinů jako součásti jídla. (Je třeba varovat před udušením, které hrozí osobám s polykacími obtížemi nebo při zapití neodpovídajícím množstvím tekutin – uvést instrukce zapít velkým množstvím vody, aby bylo zajištěno, že se látka dostane do žaludku.) Děkujeme za pozornost! https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRS-qu3RgZW8GJ4y0JK3hMK2_9qSc7vMV4AWNh1TKcykEM RVm2Cag Odkazy: Zdravotní tvrzení •http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/l21306_cs.htm •http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/nutrition.htm •http://ec.europa.eu/nuhclaims/ • Zdroje a použitá literatura •http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/nutrition.htm •http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/l21306_cs.htm •http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=8 •http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=1971 •MAHAN, L, Sylvia ESCOTT-STUMP, Janice L RAYMOND a Marie V KRAUSE. Krause's food & the nutrition care process. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, c2012, xix, 1227 p. ISBN 9781437722338. •SOBOTKA, Luboš a S ALLISON. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Praha: Galén, c2011, xxxii, 723 s. ISBN 9788072628216. •Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. • •