Úloha č. 4 Stanovení koncentrace IgA v lidském séru metodou RID (precipitační reakce - jednoduchá radiální imunodifúze dle Manciniové) Teorie: Kvantitativní zjištění hladiny mnohých antigenů je možno provést pomocí jednoduché radiální imunodifuze (metodika podle Manciniové). Principem je difuze antigenu z jedné jamky gelem s konstantním obsahem rozpuštěné protilátky. Po ustálení rovnovážného stavu dochází v místě ideálního poměru mezi antigenem a protilátkou ke vzniku precipitační linie tvaru prstence okolo centrální jamky. Pomocí RID je možno stanovit koncentrace mnohých bílkovinných součástí séra - metodika se dříve používala při měření hladin celkového IgG, IgA, IgM, složek komplementu nebo různých proteinů akutní fáze. Většina těchto vyšetření je však v dnešní době automatizována a provádí se na principu nefelometrie. V naší laboratoři metodou RID ale stále měříme koncentrace C2, C5 složek komplementu a revmatoidní faktor. Provedení: * Navážit 0,048 g agarózy, přidat 4 ml PBS (pro gel velikosti podložního sklíčka 7,5 x 2,5 cm) a rozvařit cca 30 min. * Zchladit ve vodní lázni o teplotě 50 ^oC po dobu 10 min. * K vytemperovanému roztoku agarózy přidat vytemperovaných 265 ml antiséra anti-IgA (také na 50 ^oC), dobře promíchat a rozlít na skleněnou desku. * Nechat ztuhnout, pak dát do lednice cca na 1 hodinu. * Naředit standardní vzorek roztokem PBS na jednotlivé koncentrace – viz schéma: * Naředit vyšetřovaná séra 1:2 roztokem PBS, např.: 20 ml PBS + 20 ml séra. * Vykrojit v agaróze pomocí jehly jamky podle šablony. * Do jamek napipetovat 5 ml jednotlivých ředění standardního vzorku a vyšetřovaných sér – viz schéma: * Inkubace ve vlhké komůrce při laboratorní teplotě 48 hodin. * Odečíst velikost precipitačních prstenců pomocí speciálního pravítka SEVAC a interpolací z kalibrační křivky (přímky) vypočítat koncentrace IgA ve vyšetřovaných vzorcích. Výsledek: Druhá mocnina průměru precipitačního kruhu (pravítkem SEVAC odečítám rovnou tuto hodnotu) je přímo úměrná koncentraci antigenu. Ref. rozmezí nad 13 roků: 0,82 g/l – 4,53 g/l