předmět VÝŽIVA V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ dříve KOMUNITNÍ VÝŽIVA NÁPLŇ • v užším pojetí Práce zabývající se vztahem mezi lidmi a jejich potravou tj. shromažďování informací o konzumaci potravin a nutričním stavu, analýza příjmu potravin, změna stravovacích návyků, poradenství a nutriční výchova a vzdělávání, léčba nemocí aj. • širší definice Práce spojená s plánováním, zaváděním a hodnocením projektů a programů; poradenství a konzultace institucím, skupinám a jednotlivcům ; v oblasti výživy, potravin a souvisejících zdravotních otázek. • zaměřená na místní komunitu (její skupiny nebo individuálně). ÚSPĚŠNÝ ZAČÁTEK...? znát svou náplň práce poznat příslušnou komunitu stanovit si cíle a postupy k jejich dosažení průběžné i závěrečné hodnocení své práce výživová politika = komplex výchovných, ekonomických, technických a legislativních opatření cílených ke zlepšení výživy obyvatelstva ve smyslu aktualizovaných vědeckých poznatků neboli = převedení odborných a vědeckých poznatků o výživě do praktických opatření ke zlepšení nutriční úrovně obyvatelstva zdroj: (Perlín, C. Výživová a potravinová politika. In Potravinářství 94 [Benešová, L. et al.]. Praha: ÚZPI, 1996.) 1. POPIS PRACE v oblasti výživy v ochraně a podpore verejného zdraví • sestavení popisu vlastní práce (rutinní i mimořádné), funkcí, organizační diagram • definovat nutriční problémy dané komunity • podílet se na formulaci vhodné nutriční politiky vč. výběru metod na různých úrovních (místní, oblastní, národní) • plánovat, realizovat a hodnotit programy podporující zdraví zaměřené na výživu a potraviny, dohlížet na podobné programy organizované jinými činiteli (+ nezbytná administrativa) . poskytovat poradenskou činnost • zabezpečit návaznost nutričních intervencí na ostatní oblasti komunitního života (zdravotnictví, sociální péče, ekonomika, politika atd.) • účastnit se, příp. vést, výzkumnou činnost v oblasti potravin, výživy a zdraví • poskytovat nutriční vzdělání různým odborníkům, institucím a veřejnosti (např. zdravotním sestrám, lékařům, porodním asistentkám, učitelům, kuchařům, malo- i velkoprodejcům potravin, provozovatelům společného stravování aj.) • připravovat edukační materiály s tématem zdraví (informační bulletiny, příručky, brožurky, letáky, audiovizuální materiál, internetové stránky aj.) • provádět sebehodnocení a zvyšovat svoji odbornou kvalifikaci 2. KOMUNITA A JEJÍ PROBLÉM . seznámit se s komunitou; její charakteristika, specifika, potřeby . popsat faktory, které ovlivňují potravinovou a výživovou situaci v komunitě (nejlépe s pomocí potravinového řetězce v dané komunitě) • definovat nutriční problémy v komunitě, stanovit jejich pořadí závažnosti, analyzovat jejich příčiny . stanovit různé cílové skupiny (např. podle zdravotního stavu, věku, pohlaví, socioekonomické úrovně, kultury, etniky, povolání, vzdělání aj.) . sestavit diagram znázorňující funkční SYSTÉM podporující práci v komunitní výživě vč. všech jeho aktérů (účastníků, uživatelů). Zvážit cíle aktérů, jejich strategie, priority, způsob přemýšlení. Odhadnout možné konflikty mezi zájmy aktéra a komunitního nutricionisty. .. .01 L... • Při stanovování cílů je nutné vzít v úvahu: - adekvátnost (živiny, energie) a bezpečnost (mikroorganismy, aditiva, rezidua) stravy - kulturní přijatelnost a sociální význam stravy - ostatní (nevýživové) životní potřeby -materiální či nemateriálni - dostupnost doporučovaných potravin Seznam faktorů, které ovlivň definici nutričních cílů nutriční politika potřeby komunity v oblasti potravin, výživy a zdraví profil cílové skupiny dovednosti a zájmy komunitního nutricionisty aktéři, jejich zájmy, možné konflikty podpůrné systémy dostupné a potencionální zdroje (materiální a finanční) lidské zdroje časová omezení požadavky na minimální výsledky Příklad specifických cílů SPECIFICKY CIL očekávaná změna (chování, nutriční stav, materiální aj.) podmínky, za kterých má být změny dosaženo (např. čas, cílová populace, použité strategie a činnosti) míra očekávané změny (minimum uspokojující stanovený cíl) - i spotřebu tuku - dospělí > 20 let - během 5 let - edukace veřejnosti - t nabídku nízkotučných potravin ve velko a maloobchodě - spotřeba tuku < 30% celkového denního energetického příjmu - -i výskyt zubního kazu - děti < 12 let - během 4 let - motivace rodičů, učitelů, praktických lékařů a školáků ■ k t konzumaci škrobnatých potravin na úkor jednoduchých cukrů ■ k pravidelnému čištění zubů ■ k pravidelným preventivním prohlídkám u zubaře - snížení výskytu zubního kazu o 20% STRATEGIE mohou být zaměřeny na: • formulaci potravinové a výživové politiky • potravinářskou legislativu, regulaci a kontrolu . dostupnost potravin • zpracování potravin, potravinářský průmysl • training, edukace a komunikace ??? ■ ■ ■ 1. S kým budu komunikovat? 2. Jaký je jeho dnešní postoj? 3. Jaký postoj chci, aby měl? 4. Jakými argumenty vyplním mezeru mezi 2. a 3. bodem? Nepředpokládej, že každého bude zajímat, co chceš říct! Neříkej více než 1 věc najednou! Nelži (ale dramatizuj pravdu)! Nepřeceňuj sílu edukace! CASOVY ROZVRH příklad —i (N v Činnost y y y Zodpovědná osoba Vl >o> VI VI VI VI % i % % Příprava dotazníku A + B + statistik | Testování dotazníku B + C Případná úprava dotazníku A + B Provedení nutriční studie A + B s pomocí C,D,E Analýza dat A + B + specialista Zpracování závěrečné zprávy A + B Zpětná vazba pro komunitu A + B + C Tisková konference A + B +F HODNOCENÍ - nezbytné!!! • V každé etapě . Předem naplánovat, spojit s analýzou a interpretaci • „formativní" (průběžné) a „sumativní" (konečné) • Evaluátoři: interní/externí, profesionální/laičtí