Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Osnova 2  = Výskyt rakoviny u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory  = Příčiny rakoviny (ovlivnitelné)  = možnosti ovlivnění příčin (rizikových i ochranných faktorů) a tím snížení rizika vzniku onemocnění EPIDEMIOLOGIE ETIOLOGIE PREVENCE Obecný stav znalostí o prevenci rakoviny 3  Neinformovanost o skutečných příčinách rakoviny (někdy i u lékařů!), zcela mylné názory  Chybné zaměření ve snaze žít zdravě, jíst zdravě…  Je obtížné orientovat se v záplavě nepodložených zpráv o faktorech ovlivňujících riziko rakoviny  Nevyužívání možností primární prevence rakoviny (stále drtivě převažuje sekundární) Epidemiologie (Cancer epidemiology) Přehled o situaci:  27 % ze všech úmrtí  Ročně přes 50 tis. nových případů (bez dg.C44)  Postihne každého 3.člověka (onemocnění)  Letalita = 54%, přežívá 46% * *Orientační čísla vycházející z prostého poměru incidence a mortality  Ve věkovém rozmezí 45-64r ale zodpovídá za 50% všech úmrtí! (EU)  Ročně cca 28 tisíc na rakovinu zemře Prostata Průdušky a plíce Colon Rectum Ledvina Pánvička Melanom Prs Corpus uteri Cervix Colon Průdušky a plíce Rectum Ovarium Melanom Žaludek Žaludek Muži: Ženy: 1.Plíce - 27 % 2.Kolorektum – 16 % 3.Prostata - 9 % 4.Slinivka - 6 % 5.Žaludek – 5 % 6.Ledviny – 5 % 7.Játra – 3 % 8.Moč. Měchýř – 3 % ---------------------- Těchto 8 = celk: 73 % Pořadí nádorů dle úmrtnosti 1.Prs – 15 % 2.Kolorektum – 14 % 3.Plíce – 11 % 4.Slinivka - 7 % 5.Vaječníky – 6 % 6.Žaludek – 4 % 7.Ledviny – 4 % 8.Žlučník – 3 % ---------------------- Těchto 8 vybr. nádorů – celk. 73 % Incidence: Mortalita: Kolorektum 3. na světě 5. na světě Incidence: Mortalita: Prs 31. na světě 35. na světě ETIOLOGIE Čím vzniká rakovina? Karcinogen Nádor ? Tak jednoduché (přímočaré) to zpravidla není… 21 22 23 24 25Cancer cell Příčiny rakoviny 26  Zjišťování pomocí epidemiologických studií  Kvalita důkazů (daná mj. typem studie), otázka kauzality 27 Ne každý výsledek je důkazem příčinné souvislosti…. 28 Epidemiologické metody Data nejsou získávána od jednotlivců, ale na populační úrovni. Např. spotřeba potravin vs. výskyt nádorů, a následná mezinárodní srovnání (Úroveň 1 mají i experimenty na zvířatech, buněčných kulturách apod.) Ne každá prokázaná souvislost je souvislostí příčinnou (kauzální)! 1) Korelační studie 2)Studie případů a kontrol (case-control) 3)Prospektivní studie Osoby vybrány podle přítomnosti či nepřítomnosti onemocnění, (případy + kontrolní soubor), zpětně srovnávána anamnéza. Skupina zdravých osob sledována řadu let (např. sledování výživy), čeká se na výskyt onemocnění, potom srovnání působením kterých faktorů se lišili zdraví a nemocní. Mohou být i experimentální typu CLINICAL TRIAL Case-control studie 29 Retrospektivní Nemocní („případy“) Kontrolní skupina Dotazníky…… Lišila se expozice? (např. konzumace zeleniny) Minulost Současnost Prospektivní kohortová studie 30 Prospektivní Zdraví lidé Studovaná populace Lišila se jejich expozice? Současnost (začátek studie) Nemocní („případy“) Budoucnost Počáteční vyšetření Vyšetření 5.rok Vyšetření 15.rok Vyšetření 10.rok Vyšetření: detailní individuální výživová spotřeba, odběr krve – hladiny sledovaných živin apod. Varianta – intervenční studie „klinický pokus“ 31 Prospektivní Expo- novaní Současnost (začátek studie) Budoucnost Počáteční vyšetření Vyšetření 1.rok Vyšetření 2.rok Placebo Expo- novaní Placebo Co NEJSOU dostatečné důkazy? 32  Funguje v pokusu na zvířeti……  Obsahuje látky, které „jsou známé svými protirakovinnými účinky“ (např. antioxidanty)  Funguje „in vitro“, např. na buněčných kulturách  Zprostředkovaná souvislost (nepříčinná), přidružené faktory  Faktory zjišťovány na skupinové úrovni, nikoliv individuální (např. výživa)  Nejsou výsledky z tzv. prospektivních studií (studie “případů a kontrol“ jsou zatíženy přílišnými chybami Všechny ty, které jsou založeny pouze na následujících zjištěních: Kategorie důkazů o efektu na riziko 33 Dvojí možný způsob popisu nádorové etiologie a) Dle působících vnějších faktorů b) Dle nádorů Jejich vliv na riziko rakoviny obecně či na riziko jednotlivých nádorů U jednotlivých nádorů přehled jejich specifických rizikových či ochranných faktorů Příčiny rakoviny: 35 Geny 5-10% Vnější vlivy 90-95% Anand et al. (2008) Vnější příčiny rakoviny – míra jejich příspěvku k úmrtnosti na nádory 36 Kouření 25-30% Strava 30-35% Alkohol 4-6% Obezita 10-20% Infekce 15-20% Ostatní 10-15% Anand et al. (2008) *Mezi „ostatní“ patří např. záření (ionizující i neionizující, včetně slunečního, kosmického, rtg…), chemické znečištění životního prostředí (vč. znečištění ovzduší, půdy, potravin), pracovní expozice….. * Kouření Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) V kouři cigaret cca 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů Důkazy o karcinogenitě kouření pro člověka (kategorie důkazy dostatečné) 38 1. Ústní dutina 2. Oropharynx 3. Nasopharynx 4. Hypopharynx 5. Jícen 6. Žaludek 7. Kolorektum 8. Játra 9. Pankreas 10. Nosní dutiny a paranasální sinusy 11. Hrtan 12. Plíce 13. Cervix dělohy 14. Ovarium 15. Močový měchýř 16. Ledvina 17. Močovod 18. Kostní dřeň (myeloidní leukemie) 19. Prs (limitované důkazy) Vliv výživy na riziko rakoviny 39 40 Nevěřte všem nesmyslům, co se publikují! (Obzvláště záludný je internet a „ženské“ časopisy) Vitamín B17 – jádra z meruněk proti rakovině! Zelený čaj proti rakovině! Škodlivá „éčka“?? Glutamát? Aspartam? Akrylamid? Žijeme v „době jedové“??? Čokoládou proti rakovině! Citrón proti rakovině Zaměření této části přednášky: 41  Popis mechanismů působení výživy, které mohou vést k nádorovému bujení Obsahem nebude:  Přehled výživových faktorů s prokázaným* efektem na riziko vzniku nádorů Ale spíše: * = s dostatečnými důkazy, dle exaktních kritérií Hodnocené potraviny, výživové faktory 42  Obiloviny (+ vláknina)  Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky  Maso, drůbež, ryby, vejce  Mléko a mléčné výrobky  Tuky a oleje  Cukry, sůl  Voda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje  Alkoholické nápoje  Suplementa  Nadváha a obezita 43 Obiloviny (zrniny), vláknina stravy 44 Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky, koření 45 Maso, drůbež, ryby a vejce 46 Mléko a mléčné výrobky 47 Tuky a oleje 48 Cukry a sůl 49 Voda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje Pozn.: V této skupině byly hodnoceny veškeré další nealko nápoje, včetně např: čaj zelený, černý, bylinkový, kolové nápoje, káva, a další. 50 Alkohol 51 Nadváha a obezita 52 53 54 Nejlepší řešení? Pestrá a vyvážená strava! A co podstatné není, nemá vliv: 55  Éčka  Zbytky pesticidů v potravinách  Náhradní sladidla  Čaj (zelený i černý)  Káva  Suplementa, vitamíny v tabletách  Biopotraviny 56 58 Děkuji za zájem a pozornost! 59