PESTROST STRAVY • • VYVÁŽENÁ, PESTRÁ STRAVA ? Trochu ... … od všeho… ... i toho,co máme rádi • oeufs POTRAVINOVÁ PYRAMIDA potravinova-pyramida 0106a 0106b [USEMAP] 0 ANO PŘEMÝŠLEJ Vyrovnaná snídaně Koblihy • • • • • • Obiloviny,výrobky z obilovin, pečivo, rýže 3-6 porcí za den Najdeme zde •všechny tři základní živiny •vlákninu •vitaminy skupiny B a řadu minerálních látek Celozrnné obiloviny - energie, která dlouho vydrží • • Obiloviny,výrobky z obilovin, pečivo, rýže 1 porce je 60 g chleba 1 rohlík 125 g vařených těstovin nebo rýže 100 g müsli nebo cornflakes • • Ovoce,zelenina (houby) 2-4 porcí ovoce 3-5 porcí zeleniny 1 porce = 100g Najdeme zde • málo energie • minerální látky a vitamíny • vlákninu • antioxidanty Mléko a mléčné výrobky 2-3 porce za den Najdeme zde • všechny tři základní živiny • vápník • vitamin D Mléko a mléčné výrobky Vybírat pestře! Mléčné dezerty x zakysané mléčné výrobky 1 porce = 300 mg vápníku 250 ml polotuč.mléka 250 g tvarohu 32 g sýru Eidam 45% 80g sýru Camembert • • Maso, drůbež, vnitřnosti, ryby, vejce, luštěniny, ořechy, semena 1 až 3 porce denně BUDOVÁNÍ NAŠEHO TĚLA leg secs Najdeme zde • vysoce kvalitní bílkoviny • minerální látky a vitaminy • esenciální mastné kyseliny (ryby) • vlákninu (jen rostlinné zdroje) • • • Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny VYBÍREJTE PESTŘE ! Libové maso má přednost Vejce patří k výživově nejhodnotnějším potravinám Ryby a luštěniny 2x týdně oeufs 1 porce 80g vař.masa,ryb 1 vejce 100g uzenin 125g vař.luštěnin 50g ořechů Vepřová kotleta (140 g) s 1,2 cm tuku po okraji Energie 1881kJ z toho z tuku 1317kJ % denního příjmu Tuk celkem 54 % Nasycené mastné kyselin 13g 65 % Vepřová kotleta (113 g), tuk na okraji odstraněn Energie 961kJ z toho z tuku 418kJ % denního příjmu Tuk celkem 17 % Nasycené mastné kyselin 4g 20 % Najděte 8 rozdílů • • Tuky a cukry 1 porce=10g příklad: 1 tatranka = 3,5 porce (cukry 2 porce) Upřednostňovat přírodní cukr Pít ovocné džusy bez „přidaného cukru" Sladké dezerty nechat na slavnostní příležitosti Slazené nealkoholické i alkoholické nápoje pít s mírou ? Tatranku bez obalu POTRAVINOVÁ PYRAMIDA potravinova-pyramida 3-6 porcí 2-4 porce 3-5 porcí 1-3 porce 2-3 porce max. 2 porce Nezakazuj si, ale přemýšlej! 0106b oeufs DÉLKA KONZUMACE STRAVY •dobře rozmělněné jídlo v dutině ústní znamená menší zátěž pro náš žaludek • •rychlejší zpracování jídla zažívacím traktem • •pokud jíme rychle, sníme více jídla, než když jíme pomalu, až po 20 minutách stravování dostáváme zprávu, že došlo k nasycení • • PROČ DBÁT NA DÉLKU KONZUMACE JÍDLA DOPORUČENÁ DÉLKA KONZUMACE JÍDLA 1)teplá hlavní jídla - minimálně 20 minut, lépe 30 minut 2)studená hlavní jídla - min.15 minut, lépe 20 minut 3)svačiny - min. 5 - 10 minut 4) •Délka konzumace samozřejmě vždy závisí na množství přijímaného jídla ! 1)