Choroby dutiny ústní a přilehlých oblastí Anatomie GIT Přednáška č. 2 Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 13. října 2015 Zubní kaz, caries dentium 1 Etiologie Multifaktoríální onemocnění: ► Složení bakterií v dutině ústní ► Složení skloviny (přítomnost F ve sklovine) ► Přítomnost jednoduchých sacharidů v potravě ► Další zdroje sacharidů, zdroje látek destruktivních vůči sklovine ► sacharidy vč. škrobu ► kyseliny ► brusné materiály ► Přirozený otěr plaku potravou ► Hygiena / kosmetika dutiny ústní Zubní kaz, caries dentium 3 Fluoridace, suplementace fluoru 1 V 60. letech u nás byla, po skandinávských zemích, v některých lokalitách (vč. Brna) zavedena fluoridace pitné vody jako hromadné opatření ke zlepšení kazivosti. Tohoto zlepšení se podařilo dosáhnout, nicméně neustáíle přetrvávaly námitky proti fluoridaci od ekologických (zátěž prostředí fluorem) po medicínské (zátěž fluorem populace, která ho k ničemu nepotřebuje). V Bernu byl prokázán po zavedení fluoridace skokový nárůst incidence zhoubných nádorů u populace 60 +. Celosvětově byla fluoridace pitné vody zastavována a zákony zakazována zhruba v pořadí, jak byla zaváděna, u nás v Praze v roce 1986 a další po roce 1989. V té době část brněnských dětí trpěla vzhledem k dalším zdrojům F hyperfluorózou. Fluoridovaná voda by nevyhověla tehdejším veterinárním předpisům pro meditovaná krmiva. Zubní kaz, caries dentium 5 Sacharidy v potravě Představují nabídku substrátu pro kyselinotvorné bakterie. Největším problémem je sacharóza a hyperspotřeba sacharózy moderní populací. Přispívá k tomu i vysoká acidita některých zdrojů sacharózy (Coca-Cola -y pH = 4.0). Mohou se uplatnit i další látky včetně škrobu resp. mouky. Destruktivní látky Jedná se o látky, které se vyskytují v prostředí a mohou přispívat k počkození skloviny. Především to může být prach s vysokým obsahem škrobu (nebo dokonce jednoduchých cukrů), vyvolávající profesionální kazy u mlynářů, pekařů a podobně ohrožených profesí. Ohroženi byli i pracovníci s kyselinami (průmysl, laboratoře), dnes stav lepší. Podobně i pracoviště s výskytem velmi jemného prachu, přispívajícího k obrusovaní zubů (větší problém je zde silikóza). ► Zubní kaz ► Parodontopatie ► Otok jazyka ► Rozštěpy ► Zlomeniny a vykloubení čelistí ► Angína ► Adenoidní vegetace ► Nádory ► Lithiáza slinných žláz Zubní kaz, caries dentium 2 Bakterie v dutině ústní Některé bakterie se vyznačují jednak pohotovostí vytvářet na povrchu zubů povlak, jednak do něj zabudovávat jednoduché polysacharidy, jednak z nich vytvářet organické kyseliny schopné naleptat sklovinu. Výskyt agresivních bakterií je jednak dán infekcí (včetně kontaktů v rodině od útlého věku), jednak složením potravy. Přítomnost F ve sklovine Existuje optimální příjem fluoru, který vede k zabudování atomů F do krystalů apatitu, které se stanou odolnými vůči kyselinám. Nadbytek F vede k nárůstu neplnohodnotné nerovné a hnědě skvrnité skloviny. Hlavním problémem je velice úzká terapeutická šíře F. Zubní kaz, caries dentium 4 Fluoridace, suplementace fluoru 2 Fluor je možné suplementovat též ústní kosmetikou (ústní vody, pasty na zuby). U dospělých je význam sporný, u dětí dochází požíváním této kosmetiky k celkové saturaci a zabudování F do skloviny nově tvořených zubů. Řízené lze stejného efektu u dětí dosáhnout tabletami NaF. Jako výkon v zubařském křesle je fluoridování roztoky a pastami s vysokou koncentrací F (jsou proto silně toxické). Ke zvýšení příjmu F do určité míry přispěly i kyselé deště (F je součástí imisí, je také okyselenou vodou vyplavován z podloží), proto se objevil i nárůst v říční vodě apod. i ► 1 -o^o Zubní kaz, caries dentium 6 Přirozený otěr plaku potravou Ovoce, zelenina i tužší masa mohou otřít plak z povrchu zubů a vést ke snížení rizika zubního kazu. U národů, které požívají potravu prakticky bez výskytu jednoduchých sacharidů a s omezenou přítomností škrobu to plně postačuje pro udržení bezvadného chrupu do vysokého věku. Ústní hygiena / kosmetika Čištění zubů v podstatě kompenzuje přítomnost jednoduchých sacharidů ve stravě. Musí být prováděno správnou technikou a pasta by neměla mít abrasívní účinky. IQM9M|H1> 1 O 1 O 1 O 1 O