Nutriční aspekty v péči o akutně nemocného seniora •Petra Přibylová ÚVN-VFN Praha Důsledky akutního onemocnění pro seniora •Ztráta svaloviny: –akutní stav- katabolická reakce, snížený příjem živin a snížená pohybová aktivita • •» ztráta soběstačnosti » potřeba další hospitalizace v ústavech následné péče • •» nižší kvalita života nemocných a současně nežádoucí dopady sociální a ekonomické • •»prognóza těchto pacientů závisí na vývoji klinického stavu a odpovědi na rehabilitaci během prvních několika měsíců (post acute care) • •» determinováno : věk, přidružené choroby, funkční a nutriční stav, umístění • •obecně vyšší mortalita • • • Tato teorie by naznačovalo, že rizika v kritickém 30day období po propuštění může pocházet jak hodně z alostatické a psychologického stresu, že pacienti zkušenosti v nemocnici, jako je tomu z doznívající účinky původního akutního onemocnění. V době propuštění, fyziologické systémy jsou postižení, rezervy jsou vyčerpány, a tělo nemůže účinně bránit proti ohrožení zdraví. –Post-Hospital Syndrome — An Acquired, Transient Condition of Generalized Risk Harlan M. Krumholz, M.D., engl j med 368;2 nejm.org january 10, 2013 •Time-dependent prognostic factors of 6-month mortality in frail elderly patients admitted to post-acute care •(JOAN ESPAULELLA1, ANNA ARNAU2, DOLORS CUB´I1, JORDI AMBLA` S1, AINA YA´NEZ2) • •Vliv akutního onemocnění u geriatrických pacientů – efekt časné nutriční podpory a fyzioterapie •(DĚDKOVÁ Z.1, ANDĚLOVÁ P.1, JURAŠKOVÁ B.1, TOŠNEROVÁ V.2, SOBOTKA L.) •Reducing Functional Decline in Hospitalized Elderly •Ruth M. Kleinpell;1 Kathy Fletcher;2 Bonnie M. Jennings.3 • • AKUTNÍ ONEMOCNĚNÍ - SPECIFIKACE • •Akutní stavy ---- IM (infarkt myokardu), CMP •Infekce ---- bronchopneumonie, IMC (infekce močových cest) •Traumata ---- fraktury •Exacerbace chronických chorob •Operační výkony Možnosti specifické nutriční podpory • • • • Výživa energie ↑ (tuky, Calogen) protein – suplementace (Protifar) - vitamin D Imunomodulační účinky Ω - 3 FA arginin glutamin antioxidanty Potlačení katabolismu Megesterol acetate ACE inhibitory Podpora anabolismu Fyzioterapie Identifikace rizikového pacienta • •Poor nutritional habits are predictors of poor outcome in very old hospitalized patients (Nadya Kagansky, Yitshal Berner, Nira Koren-Morag, Luiza Perelman, Hilla Knobler, and Shmuel Levy) • • SCREENINGOVÉ DOTAZNÍKY • NRS 2002 ESPEN • • MNA (antropometrie, projevy deprese, demence, stravovací zvyklosti…) • » prodloužení doby hospitalizace a zvýšené riziko mortality • • ! zejména rozbor stravovacích návyků a obtíží při příjmu stravy ! a individuální nutriční plán! hraje u křehkého geriatrického pacienta zásadní roli ! • • tj. akutní geriatrický pacient je klient pro nutričního terapeuta (pokud to lze J) • • • • •Individuální dieta + bílkovinné přídavky, modulární dietetika (Protifar, Calogen), Nutilis • •Enterální výživa: sipping, NGS, NJS, PEG – nečekat na známky podvýživy, 3 dny jsou pro geriatrického pacienta zásadní, „pokud neživíme v prvních 3 dnech akutního stavu, nemusíme živit vůbec“ –Rozlišovat paliativní péči vs. terminální fázi (demence n. chronického onemocnění) • •Parenterální výživa: pooperačně, pokud není možná cesta enterální, reálná šance na zlepšení stavu • • • • • •Potřeba energie >70 let: •Normální hmotnost : 27 kcal x kg TH •BMI <21 : 31 kcal x kg TH • •Catabolism during cachexia – “energy resistance” • •Konzervativní přístup; ~20-23 kcal/kg TH/d při CRP ↑ •Protein 1,1 g protein / kg TH/ d •Vit . D - ! Rizikový i dlouhodobý pobyt na lůžku! Kam nechodí slunce, tam chodí lékař J •Suplementace vitaminů + minerálních látek • Perioperační péče •Indikace k výkonu ! –+ kardiopulmonální a nutriční rezerva (chůze) • •Indikující lékař: kurativní vs. paliativní výkony –předoperační nutriční podpora, imunomodulační sipping –perioperační zajištění maltodextrinovými tekutinami 2 hod. před operací (inzulinorezistence, anxieta, žízeň, svalový katatolismus) • •Předoperačně: •TPN 7-10 dní - středně těžké a těžké výkony •EV- NJS (IBD), sipping, úprava diety (střevo) •Imunomodulační sipping – IMPACT oral, zejm. karcinomy horní části trávicího traktu • •Pooperačně: –!!! dlouhodobé rozjídání pacienta = prohlubování nutričního deficitu, lépe enterální výživa 10 – 20 dní ! • •Pokles senzitivity k inzulínu: Malá operace 15-20%, střední 50% (otevřená cholecystektomie), velká 75%, na dobu několika týdnů. (Thorell A.Curr Opin Clin Nutr Metab Care 1999;2(1):69-78) • Motivovaný sipping u geriatrických pacientů •Redukuje nepříznivý průběh po ortopedické operaci, zlepšuje prognózu pac. s dysfagií po CMP • •Snížení počtu pádů –Short-term nutritional intervention decrease the number of falls in malnourished older patients (Floor Neelemaat, VU University Medical Center, Amsterdam, The Netherlands) •2x denně 3 měsíce (tj. 600 kcal/den, 24 g B/den), 1x / day 400 IU vitamin D3 plus 500 mg calcium, úprava stravy • •„Motivovaný sipping u geriatrických pacientů neovlivňuje spontánní příjem stravy a má pozitivní efekt na hladinu sérového albuminu. Jeho podávání umožní zvýšit denní příjem energie i proteinů v průběhu hospitalizace, spolu s fyzioterapií zlepšuje dlouhodobou kondici po akutním onemocnění.“ (Dědková Z., Andělová P., Sobotka L. Klinika gerontologická a metabolická FN Hradec Králové) BUĎME trpěliví, LASKAVÍ, nápomocní 0904[1] NT Petra Hýsková Odd. léčebné výživy ÚVN Praha Tel. 973 202 804 portrety08[1]