© Ruprich,J a kol., Zpráva MZSO, projekt IV, rok 2014, CZVP SZÚ, Brno 2015 1 Jód Zjištěné hodnoty obvyklého přívodu: Odhad distribuce obvyklého přívodu jódů pro jednotlivé věkové kategorie je zobrazen v tabulce níže. Střední hodnota přívodu (p50) byla u dětí 4-6 let na úrovni 141 ug/den, u dětí 7-10 let 137 ug/den, u chlapců 11-14 let 169 ug/den, u dívek 11-14 let 139 ug/den, u mužů 15-17 let 188 ug/den, u žen 15-17 let 121 ug/den, u mužů 18-59 let 162 ug/den, u žen 18-59 let 103 ug/den, u mužů starších šedesáti let 140 ug/den a u žen starších šedesáti let 112 ug/den. Výsledné hodnoty nezahrnují přívod z doplňků stravy. Tabulka 1: Obvyklý přívod jódu podle věku a pohlaví, srovnání s doporučeními JÓD ug/den 4-6 let 7-10 let 11-14 let 15-17 let 18-59 let ≥ 60 let n = 182 n = 311 muži n = 54 ženy n = 55 muži n = 55 ženy n = 55 muži n = 711 ženy n = 746 muži n = 166 ženy n = 255 P5 105 88 108 91 117 60 95 55 80 63 P25 124 112 136 112 158 105 131 83 112 89 P50 141 137 169 139 188 121 162 103 140 112 P75 158 167 207 170 230 142 196 126 176 140 P95 194 210 236 192 360 190 254 163 238 185 AI (ug/d) EU 2014 90 90 120 120 130 130 150 150 150 150 Prevalence nedost. přívodu nízká nízká nízká nízká nízká ns nízká ns ns ns EAR (ug/d) USA 2006 65 1 65 1 73 2 73 2 73 2 95 3 95 3 95 3 95 3 95 3 95 3 % < EAR 0 0 1 0 0 2 11 5 40 12 34 ns – nelze specifikovat 1 EAR 4-8 let 2 EAR 9-13 let 3 EAR ≥14 let Doporučení pro přívod jódu: U jódu lze k hodnocení využít AI (Adequate Intake, EFSA, 2014), avšak pomocí AI lze adekvátnost přívodu hodnotit pouze omezeně. Pokud je střední hodnota přívodu v populační skupině vyšší než AI, pak lze uvažovat o tom, že přívod je adekvátní. V opačném případě nelze hodnocení provést. K hodnocení adekvátnosti přívodu v populaci byla také využita referenční hodnota EAR (Estimated Average Requirements, USDA, 2006), která pro tento účel vyhovuje a je stanovena i pro věkové kategorie dětí. Jiná doporučení pro přívod jódu: Pro děti ve věku 4-6 let DACH (2011) uvádí doporučený příjem (DP) ve výši 120 ug/den. Pro děti ve věku 7-10 let DACH udává rozmezí DP 140–180 ug/den. Pro chlapce a dívky ve věku 11-14 let DACH uvádí DP v rozmezí 180–200 ug/den. Pro muže a ženy ve věku 15-17 let DACH uvádí DP ve výši 200 ug/den. Pro muže a ženy starší 18 let DACH uvádí DP v rozmezí 180–200 ug/den. Takto definované referenční hodnoty však nejsou příliš vhodné pro posouzení adekvátnosti přívodu jódu u populačních skupin. © Ruprich,J a kol., Zpráva MZSO, projekt IV, rok 2014, CZVP SZÚ, Brno 2015 2 Hodnocení obvyklého přívodu: Při porovnání hodnot s evropským doporučením (AI) byla zjištěna nízká prevalence nedostatečného přívodu u dětí i dospívajících s výjimkou dívek ve věkové skupině 15-17 let. U dospělých mužů ve věku 18-59 let je pravděpodobnost nedostatečného přívodu jódu také malá. V ostatních populačních skupinách není možné prevalenci nedostatečného přívodu specifikovat, vzhledem k tomu, že střední hodnoty zjištěného přívodu jsou nižší než doporučení AI. Při srovnání s doporučením EAR (USA) lze hodnotit přívod jako adekvátní u dětí a mužů. U žen byl potvrzen možný nedostatek, vzhledem ke skutečnosti, že 11 % dospívajících, 40 % dospělých a 34 % starších žen nemělo přívod jódu odpovídající danému doporučení. Je třeba poznamenat, že se však jednalo o hodnocení, které nebere v úvahu použití jódované soli při přípravě pokrmů a dosolování. Dá se tedy předpokládat, že celkový přívod jódu je vyšší než námi uváděné hodnoty. V doplňkové studii s využitím stanovení sodíku ve 24-hod. moči byl podíl žen s malnutricí jódem odhadnut na 7– 10 %. Jak vyplývá z modelu znázorněného v grafu 1, pokud by spotřeba jednotlivých skupin potravin v populaci odpovídala doporučení podle výživové pyramidy, došlo by u většiny osob k navýšení přívodu jódu. Graf 1: Modelový přívod jódu (ug/osobu/den) u vybraných populačních skupin (výpočet na základě doporučených dávek potravin) Nejvýznamnější zdroje ve stravě: K nejvýznamnějším zdrojům jódu ve stravě patřilo pečivo, mléko a dále mléčné, masné a rybí výrobky. Podíl jednotlivých skupin potravin na celkovém přívodu je uveden v grafu 2. Nejvyšší obsah jódu byl zaznamenán u polévek v prášku (v důsledku použití jódované soli při výrobě), u mléčných výrobků, masných výrobků a mořských ryb. Potraviny s nejvyšším obsahem jódu, jak byly zjištěny v projektu IV Monitoringu, jsou uvedeny v grafu 3. Jak již bylo zmíněno, uvedené hodnoty nezahrnují použití jódované soli při přípravě pokrmů a dosolování. © Ruprich,J a kol., Zpráva MZSO, projekt IV, rok 2014, CZVP SZÚ, Brno 2015 3 Graf 2: Podíl jednotlivých skupin potravin na celkovém přívodu jódu Graf 3: Potraviny s nejvyšším obsahem jódu (na kg potraviny „jak nakupováno“)