Kombinované diety při celiakii Bc. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Obsah • stručný popis celiakie • přehled problematiky čtyř kombinací • CD + diabetes mellitus I. typu • CD + laktózová intolerance • CD + potravinové alergie • CD + nespecifické střevní záněty • kazuistiky Celiakie • Postižený orgán • Etiopatogeneze • Klinické projevy • Diagnostika • Léčba Psychická stránka věci • BLP dieta – eliminační charakter • každá další dieta zátěž • non-compliance, deprese • nehodnotný či jednostranný jídelníček Celiakie a DIABETES MELLITUS I. TYPU Koincidence CD + T1DM • 2. nejčastější: 4,4 – 11,1 % • ovlivnění věku diagnózy celiakie • 2 – 3 roky > 7 – 8 let • DM dříve – čím dříve, tím spíš celiakie • brzké zavedení lepku – autoimunita (?) Screening • děti s T1DM 16 % atTG, 6,2 % +histologie • 41,2 % vyvine celiakii do 6 měs. od DM • vyšetření celiakie • hned po diagnóze • 4 roky každý rok • 6 let každé dva roky • pak v případě symptomů Klinické příznaky • převážně silentní, GIT obtíže 10 % • příznaky neurčité • vyčerpání, GIT potíže, pozvolné hubnutí • nevysvětlitelné kolísání glykemie, pády do hypoglykemií • potíže s růstem, opožděná puberta • snížení denzity kostní hmoty • po BLP dietě zlepšení (i retrospektivně) Výživa při CD a T1DM • cíl – dosáhnout optimální glykemie • s ohledem na metabolické parametry Výživa při CD a T1DM • cíl – dosáhnout optimální glykemie • výměnné jednotky – různé S, glykemie • vyšší glykemický index • přirozeně BLP – upravit inzulin • zhojování – upravit inzulin • s ohledem na metabolické parametry Konzultace 1. odstranit lepek 2. výměnné jednotky 3. skryté zdroje • komplexně, ne separátně • problematická compliance – motivace Celiakie a LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE Koincidence CD + LI • hypolaktázie kongenitální / primární / sekundární • někdy jediný projev celiakie • 19 % celiaků mělo LI (norm. 5 – 10 %) • 24 % intolerantních mělo CD (norm. 1 %) Výživa při CD a LI Výživa při CD a LI • suplementace laktázy • bezlaktózová dieta – 4 t. + znovuzavedení • striktní BLP a BML postup 2 – 3 týdny • +vodíkový test ještě 2 – 3 měsíce • odlišení primární a sekundární • bezlepkové a bezlaktózové výrobky •  Na -  kalciurie Rizikové nutrienty • makronutrienty: • mikronutrienty: Rizikové nutrienty • makronutrienty: • plnohodnotné bílkoviny • mikronutrienty: • vitaminy B2, D • Ca Celiakie a POTRAVINOVÉ ALERGIE Koincidence CD + PA • atopie a celiakie předmětem výzkumu • alergie protektivní / neutrální / riziková pro rozvoj celiakie • zvýšení slizniční propustnosti (?) • atopické potíže u 3,1 – 3,8 % celiaků (zvýšený výskyt i u příbuzných) • BLP dieta zatím neprokazatelný vliv Výživa při CD a PA • striktní eliminační dieta – zátěž • mléko – podobné jako LI • sušené mléko, syrovátkový protein • ovoce – zelenina + fortifikované BLP • náplně, příchutě, jogurty, pečivo apod. • kukuřice – významné omezení Rizikové nutrienty • mléko: • ovoce: • kukuřice: Rizikové nutrienty • mléko: • MA – plnohodnotné bílkoviny • MI – Ca, vit. B2, D • ovoce: • MA – vláknina • MI – K, vit. C, antioxidační látky • kukuřice: • MA – sacharidy (komplexní) Celiakie a m. CROHN ULCER. KOLITIDA Trocha genetiky… • společné znaky onemocnění • autoimunitní potenciace (23,5 % vs. 12,8 %) • MYO9B – mutace při CD, až 40 % IBD • CD + UC – tight junctions,  permeabilita • CD rizikový faktor pro IBD a naopak (?) Koincidence CD + IBD • výsledky se rozchází • riziko CD u pacientů s IBD normální • kolísá kolem 1 % • riziko IBD u pacientů s CD zvýšené • zdraví do 2 % MC a do 2,5 % UC • rel. riziko 8,49 pro MC a 3,56 pro UC • příbuzní riziko 4,6 – 15x • nižší u kuřáků – +efekt na UC, CD? Výživa při CD a IBD – prev. • protektivní faktory • vláknina, PUFA, DHA,  n-3/n-6 • rizikové faktory • mono- a disacharidy, >300 g sacharidů nebo >200 g škrobu denně • nadměrné množství živočišných bílkovin • západní styl stravování • strava náchylná k bakteriální kontaminaci Výživa při CD a IBD – prev. • dostatek ovoce a zeleniny • fortifikované BLP výrobky • důraz na olivový olej, ryby, ořechy • bezlepkové výrobky hodně škrobu • až 60 % • zařazovat přirozeně BLP potraviny Výživa při CD a IBD • malnutrice: 20 – 75 % pacientů • nechutenství, katabolismus, průjmy, maldigesce, malabsorpce, resekce, bypass • deficity • Fe (krvácení), Ca (vstřebávání, mléko), Zn+Se (píštěle), B9 (bezezbytkové diety), B12 (resekce), ADEK (malabsorpce MK) • obezita • prozánětlivé působení produktů adipocytů Výživa při CD a IBD • individualizace stravy • vliv živin na remisi • kombinace opatření • prohloubení malnutrice – neznalost • absence obilovin – deficity • velmi žádoucí pravidelné návštěvy NT Rizikové nutrienty • makronutrienty: • plnohodnotné bílkoviny, PUFA • mikronutrienty: • vit. A, B9, B12, D, E, K • Ca, Fe, Zn, Se KAZUISTIKY Praktická část • kazuistiky • paní M., 28 let, CD + T1DM + alergie na BKM • paní L., 26 let, CD + LI + obezita • paní D., 28 let, CD + vícečetné alergie Kazuistika 2 − paní L., 26 let • celiakie, laktózová intolerance, obezita • 171 cm, 120 kg, BMI 41 kg/m2 • od 2009 po konzumaci lepku průjmy a křeče • podzim 2014 návštěva PL, odeslána na alergologii • 12/2014 − alergologie, atTG, slíbil doporučení • kontaktovala PL − vynechat mléko a lepek • po urgencích vydáno doporučení na 06/2015 • nepochopitelné zanedbání lékařské péče Kazuistika 2 − paní L., 26 let • strach z jídla − jízlivé poznámky o jejím vzhledu • pocit neustálé časové zaneprázdněnosti • poruchy spánku − spí asi 4 hodiny denně • poruchy menstruačního cyklu • hraniční hypothyreóza • hypoproteinemické otoky • kombinuje 6 různých doplňků stravy • betaglukany, Nahrin Basico, Nahrin OsArTen, Favea Superželezo, Lymphomyosot, Enterosgel Nutriční anamnéza • velmi nepravidelná strava − 2−4x denně • často vynechává oběd • večeří velmi nepravidelně • vynechává tučné a sladké pokrmy, omáčky, hovězí maso a bílé pečivo • pohyb: 5x týdně alpining nebo kalanetika • občas kolapsové stavy Příklad denního jídelníčku • Sn: 1 pl. žitného chleba, 10 g Lučiny, 40 g papriky • Sv: − • Ob: 0,2 l zeleninové polévky, 200 g dušené rýže, 50 g dušené zeleniny, 100 g okurkového salátu • Sv: pomeranč • Ve: 150 g salátu z červené řepy, 20 g hrášku, 20 g okurky, 20 g strouhaného Eidamu 30 % t. v s. Hodnocení nutriční spotřeby Doporučený přívod Průměrný přívod Energie 7 764 kJ 3 379 kJ Bílkoviny 88 g 34,3 g Tuky max. 61,3 g 25,8 g Sacharidy 225 g 119,6 g Vitamin B9 400 μg 135,8 μg Vitamin B12 3 μg 1,4 μg Vápník 1 000 mg 479,2 mg Železo 15 mg 7,8 mg Nutriční diagnózy • obezita • nedostatečný příjem stravy z hlediska energie a makronutrientů • nedostatečný příjem vitaminů A, D, E, skupiny B a minerálních látek • nepravidelný příjem vlákniny • nevyvážený příjem mastných kyselin • nedostatečné zastoupení mléčných výrobků, ryb a luštěnin ve stravě • nevhodná skladba jídelníčku s ohledem na plánované těhotenství Nutriční intervence • 3 oblasti intervencí • kompenzace celiakie • normalizace jídelníčku • redukce hmotnosti • kompenzace celiakie • vyloučení lepku ze stravy • edukace pacientky ohledně BLP diety Nutriční intervence • normalizace jídelníčku • zvýšení množství stravy • zvýšení podílu mléčných výrobků (B, Ca) • zvýšení podílu živočišných potravin (B, Fe, B12) • zařazení ryb do jídelníčku (EPA, DHA) • upravení poměru mastných kyselin • zařazení alespoň 5 porcí O/Z denně • zařazení modulačních dietetik (Protifar) • edukace pacientky ohledně zásad správného stravování Nutriční intervence • redukce hmotnosti • edukace pacientky ohledně redukčních postupů při zachování plnohodnotné stravy • omezení nevhodných technologických postupů (smažení aj.) • omezení jednoduchých sacharidů • omezení tučných potravin, např. smetanových jogurtů, tučného masa a uzenin apod. • redukce hmotnosti alespoň o 10 %, tj. na 108 kg (příp. méně − otoky) Dotaz do poradny Dobrý den, mám 4letou dceru diabetičku s celiakií, alergií na mléko a sóju. Potřebovala bych poradit, jak účinně doplnit vápník a další prvky, poradit jídelníček. Děkuji. Závěr • teoretická část • guidelines kombinovaných diet neexistují • kombinace dietních opatření zvyšuje rizika karencí • vytvoření doporučení pro jednotlivé kombinace • praktická část • prokázány deficity rizikových živin • potřeba důsledné edukace • dlouhodobý monitoring stravování