NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY Mgr. Jana Petrová http://4.bp.blogspot.com/_lHs-JGRviD4/TUwtTZKcGqI/AAAAAAAABDo/z1UQ040r-K4/s1600/Allergy_Foods.jpg POTRAVINOVÁ INTOLERANCE } }Potravinová nesnášenlivost }Nežádoucí reakce na potraviny, které nejsou vyvolány imunitními mechanizmy } }Mechanizmem může být: }metabolický defekt }nedostatečnost enzymů odbourávajících jednotlivé složky potraviny - intolerance laktózy, fenylketonurie } }nadměrná reaktivita na látky s farmakologickým účinkem, které se přirozeně vyskytují v potravině }biogenní aminy - histamin, tyramin, fenyletylamin, serotonin, dopamin }metylxantiny - kofein, teobromin, teofylin }aspirin senzitivita aj. HISTAMINOLIBERAČNÍ REAKCE } }Jeden z typů potravinové intolerance, nejedná se tedy o imunologický typ reakce. } }Potravina sama obsahuje látku s určitou schopností dráždit, popřípadě je schopna takové látky uvolnit v organismu konzumenta. } }Obvykle to bývají budivé aminy (histamin, tyramin, atd.) } }Chemické reakce probíhající většinou ve sliznici tenkého střeva, důsledkem je pak např. svědivá vyrážka, zčervenání kůže, otoky, dušnost, atd. } }Příznaky se objevují v bezprostřední vazbě na požitou potravinu. } }Od podobně časné alergické reakce nám v odlišení pomáhá množství požité potraviny - zatímco u alergie bývá časná reakce i po minimálním množství, tato farmakologická histaminoliberační intolerance předpokládá většinou nadměrnou konzumaci podezřelé potraviny. } }Budivé aminy nalezneme v uzených, zrajících a kvašených potravinách, rybách (uzená makrela či tuňák), aromatickém koření, v zelenině (kyselé okurky, velmi zralá rajčata, papriky, atd.), kyselém ovoci (hlavně citrusy, jimž často bývají neprávem připisovány alergické reakce, přitom se většinou jedná právě o tento typ intolerance), jahodách, alkoholu, kávě, čokoládě a kakau, zrajících sýrech. POTRAVINOVÁ ALERGIE } }Nežádoucí reakce na potraviny vyvolaná neadekvátní imunitní reakcí " imunitní systém přehnaně reaguje proti látkám z potravy, které za normálních okolností nepředstavují pro jedince žádné nebezpečí. } }Klinicky reprodukovatelná reakce na dotyčnou potravinu nebo její součást } }Postihuje 2-3 % celosvětové populace } } }Podstatně častější u dětí, postihují asi 6-8 % dětí během prvního roku života } }Pro střední Evropu je typická alergie na mléko, vajíčko, ovoce mírného pásma, ořechy, mák, kořenovou zeleninu http://www.mimi-klub.cz/cs/images/resize/tema-mesice/potravinova-alergie-800.jpg POTRAVINOVÁ ALERGIE } }Prokázaná patologická imunitní reakce } }potravinová alergie zprostředkovaná protilátkami IgE – atopie, (I. typ reakce) }atopie - vrozená tendence k nadměrné produkci protilátek třídy IgE jako odpověď na nízké dávky alergenů, obvykle proteinů. Výsledkem je vznik alergického zánětu s rozvojem typických atopických onemocnění (např. průduškové astma, alergická rýma a zánět spojivek nebo atopický ekzém) } } }„non IgE“ potravinová alergie }pozdní, buňkami zprostředkovaná alergie, vyznačuje se pozvolným nástupem reakce po požití potraviny (jedná se o hodiny až dny) a pravděpodobně má význam u chronických obtíží, hlavně kožních a zažívacích }nositeli non-IgE alergické odpovědi jsou nejčastěji antigen specifické lymfocyty (T-lymfocyty) } } POTRAVINOVÉ ALERGENY }Antigeny, spouštěče alergické reakce } }Jakákoliv bílkovina rostlinného či živočišného původu } }Potravinové proteiny, glykoproteiny se svou přirozeně antigenní povahou } }Potravinově senzibilizovat dokáže celkem 41 bílkovinných rodin } }Na reálné alergii se podílí jak samotná sekvence AMK, tak i jejich prostorové uspořádání } }Klíčovou roli v senzibilizaci mají pouze malé úseky polypeptického řetězce – sekvence jen několika málo AMK (obvykle 5-10 AMK) – epitopy } }Epitopy jsou zodpovědné za fenomén zkřížené alergie PATOGENEZE PA }Na PA se podílí několik typů alergické reakce, které se mohou i vzájemně kombinovat }I. typ – okamžitá reakce }Výrazná dědičná vazba }Po 1. styku s alergenem se tvoří specifické protilátky IgE g tzv. senzibilizace }Při 2. nebo opakovaném kontaktu }Degranulace mastocytů }Vyplavení histaminu, dalších působků } Zánět }Klinické projevy http://www.stefajir.cz/files/AlergickaReakce.jpg PATOGENEZE PA } }III. typ – imunokomplexy zprostředkovaná alergická reakce }Podmíněna převážně IgG protilátkami. }Vytvořené komplexy antigenů s protilátkou se usazují v jednotlivých tkáních a orgánech. Aktivací komplementu, agregací trombocytů a akumulací neutrofilů se rozvíjí zánět, který vede k poškození cílových struktur. }Reakce se objevují obvykle za 4-12 hodin po požití alergenu } }IV. typ - oddálený typ alergické reakce }Zprostředkován buněčnou imunitou }Reakce se objevují až po uplynutí několika dnů (v některých případech hodin) po opakovaném setkání senzibilizovaného jedince s antigenem. }Reakce pozdní přecitlivělosti je spuštěna T buňkami, které reagují s antigenem a produkují cytokiny. Tyto cytokiny přitahují další buňky, zejména makrofágy, které uvolňují lyzosomální enzymy. Histologicky se tato reakce prokáže přítomností infiltrujících lymfocytů, makrofágů a ojediněle eozinofilními polymorfonukleárními leukocyty. }K této reakci dochází především v kůži, příkladem mohou být kontaktní dermatitidy. III. typ Imunokomplexy zprostředkovaná al. reakce IV. typ Oddálený typ alergické reakce MANIFESTACE A KLINICKÉ PROJEVY PA }50 - 80 % v GITu }Orální alergický syndrom }Akutní symptomy (zvracení, bolesti a průjem) }Eozinofilní ezofagitida }Eozinofilní gastritida }Protein indukované enterokolitidy, kolitidy, proktitida, enteropatie } }20 - 40 % na kůži }Kopřivka, angioedém (otok podkožní tkáně) , exantém (vyrážka) }Atopická dermatitida }Kontaktní dermatitida (expozice dotykem, např. při přípravě potravin) }Purpura, alergické vaskulitidy } }10 - 25 % v respiračním ústrojí }Akutní bronchospazmus (atopické astma) }Akutní rinokonjuktivitida } }Postižení více systémů } }Anafylaktická reakce }Život ohrožující }Nadměrné vyplavení histaminu, vazodilatace, pokles krevního tlaku, otok, bronchospazmus KOŽNÍ PROJEVY PA http://www.angiooedem.net/typo3temp/pics/bc58c8b15f.jpg http://www.allergyclinic.co.uk/images/angioedema2.JPG http://img.mf.cz/213/725/53.jpg Kopřivka Angioedém Atopická dermatitida (ekzém) CROSS (ZKŘÍŽENÁ) REAKTIVITA }Vzniká na základě strukturní podobnosti, podstatou je vzájemná podobnost (homologie) alergenů – sekvence AMK- epitopy } }Specifické IgE vytvořené proti takovéto sekvenci AMK pak mohou reagovat s obdobnou či identickou skupinou AMK obsaženou kdekoliv jinde } }Nejčastěji u příbuzných druhů rostlin a živočichů } }Klasickým příkladem zkřížené alergie jsou: }Pyly – rostlinné potraviny (ovoce, zelenina, ořechy) }Roztoči – korýši (mořské plody) }Peří – vaječné bílkoviny – drůbeží maso }Latex – ovoce – pyly }Mléko – mezidruhová zkřížená reaktivita } }Panalergeny – bílkoviny s univerzálním výskytem v rostlinné i živočišné říši, které jsou zároveň i definované alergeny }Profilin, patatin, chitináza, parvalbumin, thaumatin, tropomyosin }Př.: panalergen s označením Bet v 1 – hlavní alergen břízy, homologie – jablko, třešeň, lískový ořech } http://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/tabulka-zkrizene-alergie.gif } http://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/tabulka-zkrizene-alergie.gif http://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/tabulka-zkrizene-alergie.gif DIAGNOSTIKA PA }Důkladná anamnéza } }Kožní prick testy - bodové kožní testy (SPT) }Základní diagnostická metoda }Standardizovaný alergen, nativní potravina }V oblasti předloktí s odečtením reakce po 15-20 minutách }Nepřímý průkaz přítomnosti specifického imunoglobulinu }Nutná pozitivní (histamin) a negativní kontrola (fyziologický roztok) } }Pomocí specifických IgE }Vyšetření specifických protilátek } }Funkční testy }Test aktivace bazofilů } }Eliminačně - expoziční testy }Testy otevřené, jednoduše zaslepené, dvojitě zaslepené } }Náplasťové testy } Na zádech s odečítáním po 48 až 72 hodinách } http://img.mf.cz/418/642/47.jpg KOŽNÍ PRICK TESTY } http://2.bp.blogspot.com/-ap_LaQcNCu4/TlehGXEugQI/AAAAAAAAAIo/6dCL-acEzd4/s1600/allergy_test.jpg http://img.mf.cz/420/642/48.jpg http://img.mf.cz/422/642/51.jpg LÉČBA PA } }Eliminační dieta } } }Farmakologická léčba }Antihistaminika }Kortikosteroidy }Antileukotrieny }Adrenalin u anafylaxí ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA }Imunologicky podmíněná reakce na některou z bílkovin kravského mléka }Touto alergií u nás trpí 3-5 % dětí, výskyt hlavně u dětí věku do 3 let }ABKM se může vyvinout jak u plně kojených dětí (stopy bílkovin kravského mléka přecházejí do MM), tak u dětí živených umělou kojeneckou výživou }GIT projevy má asi 60% dětí, u 50-60% nemocných projevy na kůži, 1/3 projevy respirační, (atopickým ekzémem, chronickými gastrointestinálními obtížemi a neprospíváním). } }Ve více než 80 % dochází do 3 let k nástupu tolerance kravského mléka. }Děti s alergií na kravské mléko zprostředkovanou IgE protilátkami mají větší riziko vývoje dalších potravinových alergií, průduškového astmatu, alergické rýmy a zánětu spojivek do věku 10 let. ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA }Bílkoviny syrovátky }alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin }v podmínkách tepelného zpracování a enzymatického rozkladu snadno ztrácí chemickou stabilitu }u dětí do tří let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny syrovátky } }Bílkoviny kaseinu }u malých dětí je alergie na bílkoviny kaseinu méně častá }kaseiny částečně odolávají varu i proteolytickým enzymům trávicího traktu }alergie na bílkoviny kaseinu často bývá znamením pozdějšího nástupu alergie jiné, obvykle respirační } }Bílkoviny ostatní }gamaglobuliny, laktoferin, mléčný sérový albumin }u dospělých se častěji setkáme s alergií na bílkoviny sérové např. na hovězí sérový albumin, tyto bílkoviny mohou svou podstatou původu nést otisk zkřížené alergie, postižený může zareagovat nejen na kravské mléko, ale i na hovězí steak ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA - LÉČBA } }Dospělí }eliminační dieta }nutno zvážit možný nedostatek vápníku } }Děti }U plně kojených dětí – pokračovat v kojení, pokud nejsou přítomny varovné známky }Eliminace mléka a mléčných výrobků ze stravy matky (dgn. perioda minimálně 2 týdny) }Kompletní eliminace preparátů s kravským mlékem z výživy dítěte }Není vhodné používat jako náhradu kozí a ovčí mléko, protože existuje podobná antigenicita a alergenicita }Alergie na sójové preparáty u 17 - 47 % kojenců s ABKM }Výživa extenzivními hydrolyzáty } SENZIBILIZACE K BÍLKOVINĚ KRAVSKÉHO MLÉKA } }v krvi vyšetřovaného jedince nacházíme zvýšené alergické protilátky (specifický imunoglobulin izotypu E - sIgE) proti jedné či více BKM } }nález pouhé senzibilizace k BKM rozhodně diagnózu pravé ABKM nedělá a ordinovat eliminační dietu jen na základě vyšší hladiny sIgE je chyba } }k definitivní diagnóze alergie musíme důkladně zhodnotit anamnestické údaje, obtíže případně eliminačně-expoziční testy ALERGENY V POTRAVINÁCH - označování }NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 z 25. října 2011 } }Povinnost uvést každou látku nebo pomocnou látku uvedenou na seznamu v příloze II nebo odvozenou z látky či produktu uvedených na tomto seznamu způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny, a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě } }Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich, kromě… }Korýši a výrobky z nich }Vejce a výrobky z nich }Ryby a výrobky z nich, kromě… }Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich }Sójové boby a výrobky z nich, kromě… }Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě… }Skořápkové plody (mandle , lískové ořechy, vlašské ořechy , kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich) }Celer a výrobky z něj }Hořčice a výrobky z ní }Sezamová semena a výrobky z nich }Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l }Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj }Měkkýši a výrobky z nich ALERGENY V POTRAVINÁCH - označování }NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 z 25. října 2011 } } }od 13.12.2014 (účinnost nařízení) - povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech } } }Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech. } PREVENCE PA } }Kojení ve srovnání s kojenci živenými přípravky umělé kojenecké výživy je považováno za nejlepší prevenci rozvoje alergického onemocnění je považováno } }Rozsah preventivního účinku je však sporný } }V současnosti se doporučuje kojence s rizikem rozvoje alergie kojit nejméně 1 rok a déle } }Časné zavádění nemléčných příkrmů v prvních 4 měsících je spojeno s větším rizikem atopické dermatitidy až do 10-ti let věku dítěte (zařazení až po ukončeném šestém měsíci) } }Není-li kojení možné, u dětí s vysokým rizikem rozvoje alergie, lze použít preparát se sníženou antigenicitou } }Kravské mléko zařadit až po 1. roce života, vajíčka po 2. roce, arašídy, ořechy a ryby až po 3. roce života. http://i.iinfo.cz/rs2/164/kojeni-16.jpg Děkuji za pozornost, přeji příjemný zbytek dne.