Nutriční aspekty stáří Petra Hýsková 20. 10. 2015 Nutriční stav ve stáří •gerontologičtí „ zdraví x nemocní“ • •Příčiny váhového úbytku ve stáří: kombinace fyzických, sociálních a psychických problémů •meals on wheels – dysfagie, dentice (kvalita chrupu, parodontóza, zubní náhrady), zhoršení chuti a čichu, snížení pocitu hladu a žízně, tvorby slin, malabsorbce, restriktivní diety, léky, demence, deprese, chudoba, sociální izolace. •stárnutí (f-ční rezervy- kardiovaskulární, respirační) + ↓ celkové svalové a kostní hmoty – ˃ největší vliv na ↑ morbidity a mortality •deficity mikronutrientů – následek spíše akutního nebo chronického onemocnění • •Velká náchylnost k malnutrici při akutním onemocnění: • - nižší rezervy • - pomalejší návrat chuti k jídlu • - pomalejší návrat mobility • •→ nutriční intervence má význam v péči o geriatrického pacienta Změny ve složení těla + f-ční změny • •4 stadia vývoje: • •1.st. růst a vývoj v dětství • •2. st. 20 – 30 let, vrchol fyzické zdatnosti, maximum svalové a kostní hmoty • •3. st. postupný úbytek svalů + nárůst tukové hmoty (především abdominálně, infiltrace svalů tukem a vazivem) – závislé na dietě a pohybu • =˃ sarcopenia of aging •Příčiny: hormonální změny, chronický zánět, ↓ anabolické schopnosti AMK • •4. st. ˃ 80 let progrese úbytku fyzické zdatnosti, ↑ závislosti na druhé osobě • •Diagnostika sarkopenie: -Vyšetření svalové hmoty + úbytku svalové síly (handgrip) a f-ce (peak flow) -výrazně se zhoršuje při akutním a chronickém onemocnění • •Důsledky sarkopenie: pády a následné zlomeniny, ↓ respirační f-ce, ↑ morbidita a zdravotní postižení, ↓ odolnost vůči onemocnění • •Svaly = zásobárna AMK : glutamin (obnova poškozených tkání a imunitní f-ce) • •Prevence a léčba sarkopenie je složitá (stagnuje pouze po dobu cvičení), dieta: bílkoviny 1 g.kg.d a během nemoci 1,5 g.kg.d • Akutní stav: časná mobilizace (fyzioterapie) + mentální stav + ochota spolupracovat • • •Ostatní netuková hmota: kolagen, vazivo, imunitní bb., nosiče léků + další • • ↓ buněčné hmoty ↓ rezervy odpovědi v nemoci • ↓↓↓ buněčného draslíku (nejvíce K je ve svalech kosterních) • •Tuková hmota: distribuce centrálně, po 75 roku se celkové množství tuku snižuje • •Kosti: úbytek už po 30 roce života, u žen vystupňován po menopauze, PEM, nízkou tělesnou hmotností, ↓ příjem vit. D a Ca, nedostatkem fyzické aktivity • •Termoregulace: • poškození termoregulace vystupňováno PEM, nízká TH snižuje vnímavost k teplotním změnám =˃ zvýšené riziko hypotermie • snížení o 1 – 2°C v korové oblasti – poškození kognitivních f-cí, koordinace + svalové síly --- ˃ úrazy a pády • • • •Energetická bilance: redukce BMR o 10 -20% mezi 30 -75 lety • zpočátku to vede k pozitivní energetické bilanci, poté – anorexie ve stáří – negativní energetická bilance + úbytek svalové i tukové hmoty • •Apetit: ↓ vnímání chuti jídla, mírné zvýšení chuťového prahu – potřebují bohatší chuť jídla, + také časná sytost (aperitiv 60 min. před jídlem) • •Bakteriální přerůstání v tenkém střevě: i bez anatomických defektů, příčina malabsorpce a podvýživy, významný vliv ATB léčba (historie) • •Imunitní systém: • - ovlivněn dietními vlivy – tuky (prekurzory eikosanoidů, prostaglandinů a leukotrienů) –modifikovatelné antioxidanty (vit. C, E, Se, Cu, Zn) –korekce nutričních deficitů může ovlivnit imunitní odpověď ve stáří (snížení počtu respiračních infekcí) • • –Interakce léků ve stáří: – - ovlivňují chuť k jídlu, vstřebávání, metabolismus a vylučování, interakce potraviny x léky, hypoalbuminémie – vyšší koncentrace volné nevázané formy – potenciální toxicita léku – - grepová štáva (furanokumariny): statiny (↓ cholesterolu), antihistaminika, léky na TK, sbs. horm. štítné žlázy, antikoncepce, antacida, léky proti kašli – - vit.K: warfarin, vyrovnaný příjem vit. K – - lékořice: deplece K + retence Na (srdeční selhání), warfarin (↓ účinku) – - náhražky soli: digoxin (↓ srdeční selhávání), ACE inhibitory (↑kalémie) – - tyramin: MAOI (antidepresiva), léky na Parkinsonovu chorobu – –PEM : souvislost mezi BMI a mortalitou -V mládí riziková nadváha, ve stáří podváha -ve věku ˃ 75 let nejlepší prediktor MAC (antropometrie paže, výška se s věkem snižuje) -měření svalové síly -doplňkové vyšetření: ADL, IADL, fyzické zdraví, kognitivní a mentální f-ce, socioekonomické prostředí – •Lékařské vyšetření: ztráta více než 5 % za 6 – 12 měsíců, zejména ve stáří • - – Potřeba živin •Energie: –BMR x 1,3 pro udržení tělesné hmotnosti –BMR x 1,5 -1,7 pro nárůst tělesné hmotnosti –30 – 35 kcal.kg.d. – • •CALORIES per DAY FOR: •Activity Level Women aged 51+ Men aged 51+ • •Sedentary (not active) 1,600 2,000 •Moderately active 1,800 2,200 to 2,400 •Active 2,000 to 2,200 2,400 to 2,800 • •Reviewed December 2012 • – •Bílkoviny: • –u zdravých 0,8 g.kg.d, lépe 1 g.kg.d –nemocní 1,0-1,5 g.kg.d –konzumace více než 30g v rámci jednoho jídla nevede ke zvýšení syntézy svalového proteinu – nejen množství ale i rozložení má vliv !!! –Imobilita: nutná rehabilitace, ani ↑ příjem nevede ke zlepšení stavu – •Tuky: • –do 30 % CEP, 9 – 10 g EPA kys. linolová a linolenová –celkový sérový cholesterol + LDL lineárně stoupá s věkem, plato 60 – 70 let, snižuje se v 70 a více letech –HDL konstantní po celý život – •Sacharidy: • – škroby 55 -60 % –deficit laktázy • • •Vláknina: –prevence zácpy, 5% energetické potřeby z rozpustné vlákniny –celozrnné výrobky, ovoce, zelenina: 30 g/ den po 50 roce • •Tekutiny: –1 ml.kcal n. 30 ml.kg, nespecifické obtíže + kognitivní změny při dehydrataci • •Vitaminy: –zejm. vit D (nedostatek slunečního záření, ↓ konzumace ml.výrobků – prevence pádů a zlomenin) •Minerální látky: –Fe (anémie) + Ca (osteoporóza) •Ca + vit. D 3 porce/ den: mléko, mléčné výrobky, fortifikované cereálie, džusy, tmavě zelená listová zelenina, rybičky, multivitaminy lépe Ca + vit. D v komb. •Draslík: ↑ K ↓ Na korekce TK (zelenina, ovoce, ml.výrobky) Udržení svalové hmoty • •Svaly – klíčová role v udržení zdraví mužů i žen •Cvičení proti odporu – významné v prevenci sarkopenie a osteoporózy •Sarcopenia of aging- po 30 roce úbytek 3 – 8 % svalu v závislosti na výživě a pohybu •Cvičení 2-3x týdně 20´ + kvalitní bílkoviny •Největší riziko ve stáří – pády - zlomeniny •Využití vlastní tělesné hmotnosti Nutriční intervence • •většina geriatrických pac. v rámci hospitalizace zhubne – nedostatečný příjem stravy (40 -60 % porce zůstává) • ===˃ snížit porci a zvýšit denzitu stravy (ev. fortifikace bílkovin) • •adekvátní menu, menší porce častěji (svačiny mezi jídly) •pomoc při jídle •plán péče: preferován p.o.příjem •tolerance PND : motivovaný sipping • •Časná nutriční podpora a rehabilitace • z nutriční podpory (sipping 600 kcal/ 24g B/d) + rehabilitace (i při zápalu plic) prvních 10 dní hospitalizace profituje senior dalších 6 měsíců • •Zabrání kritickému úbytku svalové hmoty a ztrátě soběstačnosti v časné fázi akutního onemocnění. • •Jako nejvíce účinné pro zachování nebo tvorbu svalové hmoty se uplatňuje zejména odporové cvičení a to nejlépe 12 týdnů. • Empty Refrigerators Predict Poor Health of Older 3106-a-man-looking-inside-an-empty-refrigerator-royalty-free-clipart-picture-090912-179092-448054 “Elderly people with empty refrigerators are more likely to be readmitted to the hospital after assessment compared with patients with adequate refrigerator content.” Sieber at al 2002Geneva University Hospital in Switzerland • • • • pokračování = ˃ akutní geriatrický pacient