VÝŽIVA Výživa při antikoagulační léčbě Léčebná výživa Mgr. Jana Stávková blood clotting C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg POJMY ¢Srážení krve ¢Shlukování krevních destiček ¢Antikoagulans ¢Enteroragie ¢Krvácení ¢Krvácení z nosu ¢Sraženina ¢ ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg POJMY ¢Hemokoagulace —Srážení krve ¢Agregace trombocytů —Shlukování krevních destiček ¢Antikoagulans —Látka, která působí proti krevní srážlivosti ¢Enteroragie —Čerstvá krev ve stolici (červená, krvácení ze střeva, zejm. tlustého) ¢Epistaxe —Krvácení z nosu ¢Hemoragie —krvácení ¢Koagulum —sraženina ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg SRÁŽENÍ KRVE (KOAGULACE) Coagulation cascade.png C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg SRÁŽENÍ KRVE ¢Průběh srážení krve spočívá v několika krocích, které na sebe vzájemně navazují a ovlivňují se. ¢Ke srážení krve dochází při porušení kontinuity některé z cév a vede k zabránění vykrvácení. ¢Na počátku procesu srážení krve stojí stah drobných cév, které tím sníží průtok krve postiženou částí těla. Do místa poranění cestují krevní destičky, odborně trombocyty, které vytvoří provizorní zátku. Zároveň se ale aktivují faktory krevního srážení, což jsou hlavně enzymy přítomné v krvi. Při zranění se aktivované faktory navzájem kontrolovaně štěpí, přičemž produkty štěpení získávají nové vlastnosti umožňující aktivovat další faktory. Výsledkem tohoto poměrně složitého procesu je vznik bílkoviny fibrinu, který slepí krevní destičky, což je vlastní proces srážení krve. ¢Aby celý proces správně fungoval, je důležitý dostatek vápníku. Celý tento proces trvá několik málo minut a projeví se zástavou krvácení. ¢V krvi koluje několik druhů látek, které mají za úkol udržovat rovnováhu v celém systému, funkce některých je závislá na vitaminu K. K tomuto systému patří i látky, které případné sraženiny, které systému kontroly unikly, odstraňuje. C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg TROMBÓZA ¢Vznik krevní sraženiny v cévním řečišti nebo v srdečních dutinách ¢Vznik sraženiny v tepenném řečišti —Ucpání tepny (na podkladě aterosklerózy) – tkáním či orgánům, ke kterým tato tepna přivádí krev, se nedostává kyslíku → odumření příslušné tkáně —Př. IM, CMP ¢Vznik sraženiny v žilním systému —Důsledky různě závažné dle toho, jaké žíly jsou trombózou postiženy. —Př. trombóza hlubokých žil DK (porucha odtoku krve z postižené končetiny → bolest a často i otok, změna barvy končetiny) —Komplikací hluboké žilní trombózy může být i plicní embolie (část trombu se utrhne a krví je přes pravou síň a komoru odnesena do plicní tepny, kterou ucpe; pocit nedostatečného dechu, event. bolest na hrudníku, někdy pocit na omdlení nebo až náhlé bezvědomí) —po operacích, úrazech, upoutání na lůžko, sádrové fixace, dlouhodobé vynucené pozice, některá akutní onemocnění (srdeční selhání, těžké infekce, CMP), užívání některých léčiv (hormonální antikoncepce, vysoké dávky kortikoidů, protinádorová léčba), trombofilní stavy — * Trombofilní stavy •Vrozené – Leidenská mutace, snížená hladina proteinu C nebo S, nebo antitrombinu •Získané – nádorová onemocnění, idiopatické střevní záněty, antifosfolipidový syndrom C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg LÉČBA TROMBÓZY - ANTIKOAGULANCIA ¢HŽT a PE —Akutní fáze - nitrožilní/podkožní podávání heparinu/nízkomolekulároního heparinu (zábrana dalšímu narůstání krevní sraženiny a umožňují tak sraženinu rozpouštět). Po odeznění akutního stadia – nutno pacienta dlouhodobě zajistit proti vzniku nové trombózy → léčba warfarinem (sekundární prevence trombózy). —Účinek heparinu nastupuje ihned. Účinek warfarinu se rozvíjí postupně během několika dní – zpočátku je nutné podávat zároveň. Heparin je vysazen teprve tehdy, kdy je účinek warfarinu dostatečný k zabránění vzniku nové trombózy nebo zhoršení trombózy stávající. Účinek se měří pomocí protrombinového času (Quickův čas, INR). —Primární prevence podávání warfarinu – u stavů s vysokým rizikem vzniku trombózy (pacienti po implantaci umělé chlopně, nemocní s fibrilací síní) — C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg ANTIKOAGULANCIA ¢Přímá (přímo působící) – heparin, nízkomolekulární heparin ¢Nepřímá – warfarin (kumarinová perorální ant.) ¢Základní vlastnosti antikoagulancií ¢ ¢ Heparin Nízkomolekulární hepariny Warfarin Cesta podání při léčbě intravenózní subkutánní perorální Nástup účinku ihned několik minut hodiny Plný účinek ihned desítky minut dny Aktivace fibrinolýzy nepatrná malá žádná Antidotum protaminsulfát protaminsulfát vitamin K Odeznění účinku po vysazení hodiny hodiny dny Podání v těhotenství možné možné ne mezi 6.–12. a od 36. týdne Přechod do mléka stopy stopy stopy heparin Přímá antikoagulancia vedou k inhibici koagulačních enzymů aktivací antitrombinu III, proto jejich účinek nastává ihned po styku s krví a jejich použití je vhodné u akutních případů. Dlouhodobé podání je výjimečné např. během těhotenství, při recidivující paraneoplastické trombóze nebo při nutnosti dlouhodobé antikoagulační léčby a zároveň přítomnosti specifické kontraindikace kumaronových preparátů. V klinické praxi se používají dva druhy heparinu. Jedná se o nefrakcionovaný heparin (UFH) a heparin frakcionovaný – nízkomolekulární (LMWH). Léčba nízkomolekulárními hepariny je výhodnější. Mezi hlavní výhody patří dlouhodobější účinek, možnost subkutánní aplikace a nižší výskyt trombocytopenií. Nepřímá antikoagulancia vedou k inhibici jaterní syntézy koagulačních faktorů, které jsou závislé na přítomnosti vitaminu K. Způsobují vznik nefunkčních faktorů krevního srážení. Jejich antitrombotický účinek nastává za několik dní z důvodu doznívání účinnosti koagulačních proenzymů. Jejich antagonistou je vitamin K. C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg LÉČBA WARFARINEM ¢Délka léčby: ¢u trombózy vyvolané přechodným vyvolávajícím faktorem (operace) stačí 3 – 6 měsíců ¢v případě přetrvávání vyvolávajícího faktoru (zhoubný nádor) trvalá léčba ¢Při nezjištěném vyvolávajícím faktoru dlouhodobá léčba ¢Mechanizmus působení: ¢Antagonista vitaminu K → narušení tvorby některých koagulačních faktorů ¢Správná dávka: ¢Ne moc nízká (riziko trombózy), ne moc vysoká (riziko krvácení) Pozor! různá citlivost na warfarin u různých osob, kolísání účinku v průběhu života → individuálně ¢Ověření správné dávky – protrombinový čas (Quickův test, tromboplastinový čas) ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PROTROMBINOVÝ ČAS ¢Z plazmy vzniklé odstředěním žilní krve a odebrané do speciální zkumavky s citrátem ¢Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) —Fyziologická hodnota (u zdravých osob neléčených warfarinem) kolem 0,8-1,2 —Při léčbě warfarinem INR stoupá (projev zpomalení krevního srážení – při hodnotě INR=2 se plazma sráží zhruba 2x pomaleji než plazma neléčeného jedince) —Léčebné rozmezí je stanoveno lékařem, zpravidla 2-3, nebo 2-3,5 nebo 2,5-3,5 —Při poklesu INR pod dolní hranici rozmezí (zpravidla pod 2) je účinek warfarinu nedostatečný a pacient je ohrožen trombózou → dávku nutno zvýšit —Při vzestupu INR nad horní hranici je účinek warfarinu nadměrný → pacient je ohrožen krvácivými komplikacemi → dávku snížit — — C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg VÝZNAM STABILITY ÚČINKU WARFARINU ¢Každý výkyv INR ohrožuje pacienta trombotickými komplikacemi nebo krvácením – optimem je co největší stabilita INR ¢ ¢Faktory zvyšující účinek warfarinu: ¢Horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukce hmotnosti), alkohol, některá léčiva ¢Alkohol – 1 drink denně bez většího rizika (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu) ¢ ¢Faktory snižující účinek warfarinu: ¢některá léčiva, užívání potravinových doplňků s vitaminy, užívání vitaminu K ¢Mimořádný příjem vitaminu K v potravě —Přijímat stabilní množství vitaminu K (vždy stejné množství během 2 – 3 dnů), ani příliš vysoké ani příliš nízké —Vyhýbat se potravinám s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K —Vyhýbat se náhlým změnám v množství i složení stravy —Vyhýbat se jakýmkoliv jídelním excesům C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg WARFARIN V TĚHOTENSTVÍ ¢KONTRAINDIKACE —pokud je warafinu užíván mezi 6. – 12. týdnem těhotenství, hrozí poškození plodu —→ důležitost včasného zjištění těhotenství a hned po jeho potvrzení lékařem warfarin vysadit —pacientka je převedena na nízkomolekulární heparin (pro plod neškodný) po celou dobu těhotenství, ihned po porodu je možno převést zpět na warfarin (neprochází do MM, kojení bez rizika) ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg ÚLOHA VITAMINU K ¢Nutný pro aktivaci řady koagulačních faktorů vytvářených v játrech (f. II, VII, IX, X) a ovlivnění tvorby přirozených inhibitorů koagulace – proteinu C a S ¢ ¢Formy vitaminu K: ¢Vitamin K1 (fylochinon) v potravě rostlinného původu (především listová zelenina, ale i jiné zdroje) ¢Vitamin K2 (menachinon) vyráběn bakteriemi v tenkém a tlustém střevě, také vytvářen z K1 zvířaty i člověkem (přítomen i v potravinách živočišného původu – maso, játra) ¢Vitamin K3 (menadion) syntetická forma, v těle se mění na K2 ¢ ¢Vitamin K je poměrně stabilní při tepelné úpravě i skladování, k významným ztrátám dochází na denním světle. Jeho množství kolísá podle ročních období. ¢V lidském těle jsou jen minimální zásoby vitaminu K (ač je vitamin rozpustný v tucích) obrázekk-vitamin K Nutný pro aktivaci řady koagulačních faktorů vytvářených v játrech (f. II, VII, IX, X) a ovlivnění tvorby přirozených inhibitorů koagulace – proteinu C a S ¢ Formy vitaminu K: ¢Vitamin K1 (fylochinon) v potravě rostlinného původu (především listová zelenina, ale i jiné zdroje) ¢Vitamin K2 (menachinon) vyráběn bakteriemi v tenkém a tlustém střevě, také vytvářen z K1 zvířaty i člověkem (přítomen i v potravinách živočišného původu – maso, játra) ¢Vitamin K3 (menadion) syntetická forma, v těle se mění na K2 Vitamin K je poměrně stabilní při tepelné úpravě i skladování, k významným ztrátám dochází na denním světle. Jeho množství kolísá podle ročních období. V lidském těle jsou jen minimální zásoby vitaminu K (ač je vitamin rozpustný v tucích) Protein C – přirozený antikoagulační faktor, závislý na vitaminu K, který brání zvýšenému srážení krve. Jeho nedostatek může být vrozený či získaný a vede ke vzniku žilních trombóz. Protein S - přirozený antikoagulační faktor, závislý na vitaminu K, který spolu s proteinem C brání zvýšenému srážení krve. Jeho nedostatek může být vrozený či získaný a vede ke vzniku žilních trombóz. C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍJEM VITAMINU K ¢DDD(dle DACH) muži 15-50 let 70 µg, ženy 60 µg ¢DDD muži >50 let 80 µg, ženy 65 µg ¢Zdroje: ¢přibližně 50 % z potravy: ¢Nejbohatší zdroje obecně: listová zelenina a játra, zelené a bylinné čaje ¢Menší množství v mase (zvláště kuřecím), v některých rostlinných tucích ¢50 % tvořeno střevními bakteriemi (sníženo při léčbě ATB, zvýšeno při užívání probiotik) ¢Snížení absorpce vitaminu K – přítomnost nasycených tuků v potravě, vysoké dávky vit. E, vápníku ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg DIETA PŘI ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBĚ ¢Správně vytvořená dieta by měla vycházet ze zásad správné výživy, měla by zohlednit případná další dietní doporučení, která pacient dodržuje, vycházet ze stravovacích zvyklostí pacienta a zároveň zabezpečit stabilní příjem vitaminu K (bez výkyvů v jeho příjmu) Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství, ale také jeho nízký příjem. ¢Pozor na léčiva s obsahem vitaminu K a na potravinové doplňky (1 kapka Kanavit gtts obsahuje 1000 µg vit. K a může vést ke zrušení efektu perorálních antikoagulancií na několik týdnů) ¢Nebezpečí nedostatečného příjmu vitaminu K – kolísání hladiny INR, případně jeho rychlé snížení po požití běžné dávky vitaminu K → nevylučovat potraviny obsahující vitamin K ¢Denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg denně ¢Přesáhnutí doporučené dávky více než 4x, tzn. 300 – 750 µg vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být vyrovnaný ¢Nebezpečně vysoký příjem vitaminu K přesahující 9 – 10x doporučený příjem (750 µg) vede k rozkolísání INR C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg RIZIKA NEVHODNĚ PROVEDENÉ ÚPRAVY DIETY ¢Vynechání ovoce a zeleniny - nedostatek vlákniny, vitaminu C, A, draslíku —Riziko vzniku zácpy, žlučníkových obtíží, vysoké hladiny cholesterolu (vláknina), snížení obranyschopnosti a zvýšení počtu infekčních komplikací, až zvýšení krvácivosti (vit. C), snížení střevní peristaltiky, poruchy srdečního rytmu (draslík) ¢Náhrada kuřecího masa za vepřové (vyšší obsah nasycených MK a cholesterolu) C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg VÝBĚR POTRAVIN – ZELENINA A OVOCE ¢Listová zelenina – vysoké množství vitaminu K, nevhodná (riziková) ¢Kořenová zelenina – nízké množství, vhodná ¢ Mléčné kvašení zvyšuje množství vitaminu K v zelenině – kysané zelí i jiná kysaná zelenina není vhodná, obsah vitaminu K je zde vysoký a nestabilní. ¢ Alternativa zelí – kedlubnové zelí, dušená mrkev ¢ Listová zelenina – kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, hlávkové zelí, polníček, rukola, smetánka apod. Lze povolit malé množství (10 – 20 gramů) na přípravu polévek, jako součást hlavních pokrmů nebo jako obloha. ¢ Brokolice a květák – nevhodné jako hlavní součást pokrmu ¢ Petrželová nať, pažitka, kopr, řeřicha – velké množství vitaminu K, ale nejsou konzumovány ve velkém množství ¢ Bezpečné druhy: kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, ředkvičky, také zralá rajčata, okurky, paprika, brambory … zařazujeme denně pro splnění doporučené dávky ovoce a zeleniny ¢Ovoce – většinou bezpečné (s nízkým obsahem vitaminu K), výjimky – sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny, maliny, hrozny, fíky C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg VÝBĚR POTRAVIN – MASO A ŽIVOČIŠNÉ PRODUKTY ¢Kuřecí a krůtí maso – nepravidelný obsah vitaminu K podle toho, čím je drůbež krmena. Zvířata z velkochovů mají nižší obsah vit. K, kuřata a krůty krmené zeleným krmivem naopak → volit pokrmy s menším množstvím masa, př. rizoto, ražniči, zapečené brambory s kousky masa, aj. ¢Zvážit, zda je vhodná výměna za maso vepřové, které má nízké hodnoty vit. K ¢U pacientů s problémy s obezitou a cholesterolem je vhodnější zmenšit porci kuřecího masa a zvolit vhodnou úpravu – úpravy, kde je menší podíl masa (rizoto, zapečené brambory, kuřecí nudličky se zeleninou, ražniči) ¢Hovězí maso – množství vitaminu K také kolísá podle krmiva ¢Játra (drůbeží, hovězí, vepřová) – velmi vysoký obsah vitaminu K, vynechat (rizikové) ¢Tuky – větší množství v olivovém a sójovém oleji, nízké množství ve slunečnicovém a řepkovém – bezpečné, stejně tak máslo ¢Vejce – vitamin K v žloutku (v 1 žloutku asi 44 µg vit. K), záleží na zkonzumovaném množství, menší množství – 1 vejce povoleno. Bílek bezpečný. ¢Mléko a mléčné výrobky - bezpečné C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg VÝBĚR POTRAVIN - OSTATNÍ ¢Obiloviny – bezpečné ¢Luštěniny – v literatuře nejednoznačné údaje o množství (v naší literatuře vysoký obsah, v USDA nízký). Možné jako součást polévek, ozdob, salátů. Ne jako hlavní jídlo, hlavní komponenta polévek, salátů, pomazánek aj ¢Nápoje – omezovat bylinné čaje, zejména kopřivový a zelený čaj. Černý čaj a ovocné čaje bezpečné. ¢Vitaminové doplňky – mohou obsahovat vysoké množství vit K. Pozor na suplementa s výtažky ginkgo biloba a zeleným čajem, ¢Alkohol – při jednorázovém podání zvyšuje účinek warfarinu C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM VITAMINU K Potravina µg/100 g USDA Brokolice 130 - 270 101,6 (syrová) Čínské zelí 175 76 Kapusta 750 - 817 177 Špenát 335 - 500 482,9 Zelí hlávkové 80 - 300 38 Zelí kysané 1540 35 Petržel nať 620 - 700 1359 (sušená) Kopr 400 Květák 170 - 300 15,5 (syrový) Salát hlávkový 120 - 200 126,3 Kuřecí maso 300 10 Sójový olej 193 - 542 183,9 Olivový olej 200 - 400 60,2 Zelený čaj 712 C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM VITAMINU K Potravina µg/100 g USDA Mrkev 14 13,2 Okurka 16 16,4 (včetně slupky) Paprika 15 7,4 (zelená) 4,9 (červená) Rajčata 10 - 23 2,8 Brambory 4 - 8 1,9 Žampiony 9 - 14 Slunečnicový olej 7 - 10 5,4 Vepřové maso 18 C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg POTRAVINY S ROZDÍLNÝM MNOŽSTVÍM VITAMINU K DLE RŮZNÝCH ZDROJŮ ??? potravina Obsah vitaminu K (µg/100 g potraviny) České zdroje USDA Kuřecí maso 300 10 Krůtí maso 250 10 Hovězí maso 210 10 Sója 190 25 Sójová mouka 200 30 Kysané zelí 62 - 1540 35 C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg JINÝ ZDROJ COMBS, GERALD, F. THE VITAMINS: FUNDAMENTALS ASPECTS IN NUTRITION AND HEALTH. BOSTON: ELSEVIER/ ACADEMIC PRESS, 2012. 570 P. Potravina (100 g) Vitamin K (µg/100 g) Potravina (100 g) Vitamin K (µg/100 g) kapusta 275 játra vepřová 88 špenát 266 játra kuřecí 80 květák 191 sójový olej 200 brokolice 154 olivový olej 58 zelí 149 vaječný žloutek 149 hlávkový salát 113 vejce celé 50 chřest 40 mléko kravské 4 mrkev 13 ovoce 5-30 okurek 5 brambory 4 C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg VÝMĚNNÉ JEDNOTKY ¢Pro snadnější plánování jídelníčku ¢1 výměnná jednotka = 50 µg vitaminu K ¢Při maximálním tolerovatelném příjmu 250 µg vitaminu K je to 5 výměnných jednotek. —Najít si v tabulce, jaké množství konkrétní potraviny odpovídá 1 výměnné jednotce: — 17g kuřecího masa…….1 VJ —Zvážit konzumaci jiných potravin, které obsahují větší množství vitaminu K —Pokud ne, lze využít všech 5 VJ: — 17 g kuřecího masa x 5 ….85 g kuřecího masa —Pokud ano, je nutné množství potravin rozdělit, např.: 3 VJ kuřecího masa………17 x 3……….51 g 2 VJ čínského zelí………….29 x 2……….60 g — C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg VJ (DLE KOHOUT, P., KESSLER, P., RŮŽIČKOVÁ, L. DIETA PŘI ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBĚ. PRAHA: FORSAPI, 2007.) ¢Potravina množství potraviny (v g) odpovídající 1 VJ ¢Brokolice syrová 25 ¢Brokolice vařená 19 ¢Čínské zelí 29 ¢Fenykl 21 ¢Kapusta listová / růžičková 6 / 9 ¢Květák 17 ¢Salát hlávkový 25 ¢Špenát 10 ¢Zelí bílé / červené / kysané 29 / 17 /3 ¢Sója / sójová mouka / sójový olej 26 / 25 / 9 ¢Olivový olej 13 ¢Cizrna 19 ¢Žloutek 34 ¢Hovězí maso / kuřecí maso 24 / 17 ¢Tresčí játra 50 ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU (1)- UPRAVTE ¢Sn: Chléb, rostlinný tuk, lučina, zelený čaj ¢Př: Banán ¢O: Polévka brokolicová ¢ Kuře pečené, bramborová kaše, ¢ mrkvový salát ¢Sv: Jogurt s müsli ¢V: Květákový nákyp, brambory C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU (1)- NEVHODNÉ POTRAVINY ¢Sn: Chléb, rostlinný tuk, lučina, ¢ zelený čaj (ovocný čaj) ¢Př: Banán ¢O: Polévka brokolicová (polévka zeleninová s brokolicí) ¢ Kuře pečené (filé zapečené se sýrem, ražniči s kuřecím masem), bramborová kaše, mrkvový salát ¢Sv: Jogurt s müsli ¢V: Květákový nákyp, brambory C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU (2)- UPRAVTE ¢Sn: Dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka, ¢ kopřivový čaj ¢Př: Hlávkový salát ¢O: Polévka hovězí s nudlemi ¢ Hovězí maso v kapustě, houskový knedlík ¢Sv: Ovocný tvaroh ¢V: Rizoto zeleninové, salát z kysaného zelí C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU (2)- NEVHODNÉ POTRAVINY ¢Sn: Dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka (1-2 plátky), kopřivový čaj (černý čaj) ¢Př: Hlávkový salát (kořenová zelenina – mrkev, kedluben) ¢O: Polévka hovězí s nudlemi ¢ Hovězí maso v kapustě (vepřové maso se zeleninou jako příloha), houskový knedlík ¢Sv: Ovocný tvaroh ¢V: Rizoto zeleninové, salát z kysaného zelí (okurkový salát) ¢ C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU (3)- UPRAVTE ¢Sn: rohlík, máslo, sýr eidam, paprika ¢Př: mango ¢O: Polévka gulášová ¢ játra na cibulce, rýže, salát rajčatový ¢Sv: jogurtový nápoj, rohlík ¢V: chléb, máslo, vejce uvařené natvrdo, okurkový salát C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU (3)- UPRAVTE ¢Sn: rohlík, máslo, sýr eidam, paprika ¢Př: mango (broskev, jablko,…) ¢O: Polévka gulášová ¢ játra na cibulce, rýže, salát rajčatový (rizoto s vepřovým masem) ¢Sv: jogurtový nápoj, rohlík ¢V: chléb, máslo, vejce uvařené natvrdo (pozor na množství), okurkový salát C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg POUŽITÁ LITERATURA ¢KOHOUT, P., KESSLER, P., RŮŽIČKOVÁ, L. Dieta při antikoagulační léčbě. Praha: Forsapi, 2007. ¢Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. ¢COMBS, Gerald, F. The vitamins: fundamentals aspects in nutrition and health. Boston: Elsevier/ Academic Press, 2012. 570 p. ¢ŠAFÁŘOVÁ, J. Výživa u antikoagulační terapie. Masarykova univerzita: Brno, 2010. Bakalářská práce. C:\Users\Kamisak\Desktop\Nová složka\cévy.jpg DĚKUJI ZA POZORNOST http://i1.wp.com/www.dobrotaprozdravi.cz/wp-content/uploads/2014/07/cevy.jpg?resize=900%2C421 http://i2.wp.com/www.dobrotaprozdravi.cz/wp-content/uploads/2014/10/zelenina-a-vitamin-k.12.jpg?res ize=591%2C394