C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Managment u kariologického pacienta Mgr. Petra Bielczyková C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Kariologický pacient OZkratka KAR – je pacient, který má problémy s kazivostí, ale nemá parodontitidu OPři vyšetření zjistíme více jak 3 aktivní kazy, výplně, nebo extrahované zuby OMikrobiologické vyšetření slin – více jak půl milionu SM a LB ONa RTG ani klinicky není přítomna resorpce kosti OMožná je přítomnost gingivitidy O C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Faktory ovlivňující vznik kazu OStav chrupu a jeho ošetření OVýživa OFluoridace OÚstní hygiena OSekrece slin OMikroorganizmy ONepřímé rizikové faktory C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Příčiny vzniku kazu O OPostavení zubů –anomálie (stesnaní, rotace, sklon ) O - retenční místa plaku O ODALŠÍ OVLYVŇUJÍCÍ FAKTORY: O O-druh a príjem potravy O-množství nánosů ( hloubka plaku) O-rychlost produkce, množství a složení sliny O--pufrová kapacita - neutralizačná schopnosť sliny proti kyselinám O-tvar a postavení zubů O-činnost jazyka a tvářového svalstva O-dýchání ústy O-ústní hygiena a fluoridace O-povolání a sociální postavení C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Zubní kaz OZubní kaz definujeme jako demineralizaci, tedy ztrátu minerálů, ztrátu anorganických látek a destrukci organických částí zubu. OVznik zubního kazu závisí od poměru , od rovnováhy mezi demineralizací a reminera-lizací, měknutím a vytvrzením zubu. O Období, kdy zubní kaz vzniká označujeme jako aktivitu kazu. Pokud zubní kaz vznikne dříve jak za 6. měsíců hovoříme o vysoké aktivitě kazu. C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Zubní kaz OJe lokalizované onemocnění tvrdých zubních tkání O-nedá se vyléčit O-chronická ztráta minerálů O-kaz není dědičný O-začíná tehdy, jakmile jsou příčinné a ovlivňující O faktory O-kaz nevzniká bez bakterií a cukrů O OPRÍČINNÉ FAKTORY- 1.baktérie (ústní hygiena) O 2.cukry (úprava výživy) O 3.zuby (fluoridy) O 4.čas (intervaly) O OBaktérie - streptokoky, laktobacily O-fermentují cukry - vznik kyseliny - klesá pH v DÚ - odvápnění skloviny = demineralizace O OCukry - v potravinách (ovocný, hroznový, mléčný) O - sladidla O C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Kritické pH OPři kterém dochází k uvolňování minerálů ze skloviny je pH 5,2 – 6,7. OPo vypití 1 kyseliny citrónové dochází k poklesu pH až na hodnotu pH 3 OPokles pH působením erozivních faktorů způsobí, že slina je nedostatečně nasycená minerály. OPokud 2 x denně pijeme kyselý nápoj, který způsobí pokles pH až na 2,9 bez následného vypláchnutí, kyselé prostředí trvá asi 90 minut. Pokud opakujme 21 dní, z povrchu zubu se ztratí vrstva minerálů o tloušťce 1 mikrometr C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Zubní kaz C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Indexy kazivosti OKazivost vyjádříme indexem KPE ( DMF) O K - kaz - D – decayed – defektní O P – plomba – F – filled - zaplněný O E – extrahovaný – M – missed – chybějící OVelká písmena - stálý chrup, malá značí chrup dočasný. O OJde o součet zubů postižených kazem (K), opatřených plombou (P) či zubů extrahovaných (E), přičemž se má za to, že zuby extrahované byly kariézní. OTento index vykazuje určitou nepřesnost (část extrahovaných zubů je bez kazu, zuby opatřené protetickými konstrukcemi nebyly všechny kariézní). Nejrozšířenější je užití KPE indexu ve formě percentuální podle vzorce: I = (KPE/32) × 100. Srov. kazivost chrupu, DMF index C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Výživový protokol OJe schéma na výpočet doby demineralizace a remineralizace v průběhu jednoho dne. OZjistíme množství, frekvenci a typ přijímaného cukru OČas demineralizace – je čas v minutách ( hodinách), který vyjadřuje, jak dlouho působí kyseliny na zub po příjmu cukru. Je to čas pokles pH, kdy je zub v kyselém prostředí. OKritické pH je 5,5 a méně C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Cíl protokolu výživy OOdhalí pacientovi častost přijímání skrytého a přímého cukru OUpozorní pacienta na potraviny, které představují riziko pro jeho zuby a dásně OIndividuálním přístupem upozorní pacienta na možné alternativy v jeho stravovacích návicích C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Klinické parametry výživy OČastost přijímání cukru OPrůměrný čas působení kyselin plaku OZpůsob a vhodný čas pro ústní hygienu OPokles pH – džus, ovocné šťávy 3,0 – 3,7 O - zeleninové saláty 4,0 – 4,2 O - limonády 3,0 – 3,7 O - coca cola 2,6 – 3,0 O - ledový čaj 3,8 – 3,9 O - sycená minerální voda 5,5 O - káva 5,2 – 5,6 O - černý čaj 6,5 – 7,0 C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Vyšetření aktivity kazu OStanovení aktivity zubního kazu nám pomáhá při stanovení náplně individuální prevence, při plánování léčby a termínu kontrol na: OPrověření účinnosti doporučených pomůcek a návyků orální hygieny, změny výživy, indikaci chemických prostředků OZpůsob motivace a remotivace pacienta OStanovení prognózy OStanovení prognózy při indikaci finančně náročných rekonstrukcí OIndikaci vhodné prevence při orto – léčbě, před nasazením fixu. C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Sestavení plánu ošetření 1.Návštěva -Anamnéza -Extraorální vyšetření -Kompletní vyšetření sliznic -Vyšetření stavu zubů a jejich náhrad -Vyšetření stavu ústní hygieny indexy -Rtg vyšetření ( BW + HF+ DF), OPG -Vyšetření rizikových faktorů kazu, erozí, parafunkce -Výživový protokol, fluoridová anamnéza -Vyšetření mukogingivální oblasti – tahy řas, orientačně zaznamenat gingivální recesy C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Sestavení plánu ošetření O2 a další návštěva OVyšetření stavu ústní hygieny indexy ( lokalita a množství plaku) OZhodnocení stavu výživy a fluoridace, index BEWE při erozích OSlinné testy, mikrobiální testy, pufrová kapacita OÚprava výživy OOdstranění nánosů, supragingivální skejling OOdstranění iatrogenního dráždění, lokální chemická léčba OŘešení parafunkcí + jiné důležité záznamy OTermín kontroly za 3 měsíce O C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Kariologický pacient s malými nánosy plaku a ZK OIndex KOD, CKP– 2 min OM+I podle výsledku indexu 2 min OVyšetření aktivity kazu OVýživový protokol 5 min OOZK UZ, kyrety 10 -15 min v celém chrupu OÚprava a leštění výplní 5 – 10 min. OPolishing + fluoridace 2 min OAirflow 5 – 10 min OPočet návštěv v HF – 2 ORecall – 1 – 2x ročně C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Kariologický pacient s velkými nánosy plaku a ZK OIndex KOD, CKP– 2 min OM+I podle výsledku indexu 3 -5 min OVyšetření aktivity kazu OVýživový protokol 5 min OOZK UZ, kyrety 10 -15 min po kvadrantech, čelisti OÚprava a leštění výplní 5 – 10 min. OPolishing + fluoridace 2 min OAirflow 5 – 10 min OPočet návštěv v HF – 3 ORecall –2x ročně O C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Recall OŠest měsíců po HF OKontrola stavu ústní hygieny indexem OKontrola stavu aktivity kazu, erozí, při progresi je nutná léčba zubním lékařem. OZopakovat protokol výživy, případmě MIO testy na SM + LB ODalší kontrola závisí od stavu ústní hygieny a aktivity kazu, aktivity erozí, od celkového stavu pacienta, typu užívaných léků a léčby (snížená salivace) C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Recall ODalší recall po šesti měsících/ až rok po prví návštěvě OAnamnéza, změny ve zdravotním stavu, užívání nových léků OStav zubů a jejich náhrad – změny, aktivita kazu, eroze – zopakovat protokol výživy, případně slinné testy. Při progresi léčba ZL ORTG vyšetření i.o. každých 12 – 18 měsíců OKontrola stavu ústní hygieny indexy. Při zhoršení stavu upozornit na možný vznik parodontitidy OKontrolní měření gingiválních recesů OKontrolní měření šířky připojené gingivy OKontrola parafunkcí OTermín kontroly – dle stavu a spolupráce ( 6 měsíců) O C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png C:\Users\Administrator\Desktop\Pushpin Dev\Assets\pushpinLeft.png Úkol OSestavte plán prevence a léčby svého spolužáka, kamaráda, rodičů..včetně výživového protokolu O