Základní rozdělení Minerální látky Pro bc. a mgr. studia Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 7. října 2015 Biogenní a nebiogenní prvky Jako biogenní'jsou označovány následující prvky, které mají funkci v živé hmotě. Další prvky se mohou vyskytovat v živých orgenismech jako kontaminanty, o biogennosti některých se vedou spory. Makroelementy plastické C, O, H, N tvoří cca 95 % živé hmoty. Makroelementy ostatní S, P, Mg, Ca, Na, K, Cl tvoří přibližně 4,9 % živé hmoty Mikroelementy Fe, Cu, Co, Mn, V, Zn, I, B, F, Si, AI, Ti, Ni, Mo, Se, ?Au tvoří zbytek. Význam makroelementů z hlediska výživy Anorganické sloučeniny uhlíku Význam mají některé sloučeniny uhlíku, voda (je ale vztažena spíše k pití a pitnému režimu), sloučeniny fosforu, vápník, hořčík, sodík, draslík, chloridy Elementární uhlík ve formě s velkým povrchem se používá jako adsorpční uhlí (živočišné uhlí v medicíně). Oxid uhelnatý\e silně jedovatý plyn (vazba na hemohlobin), byl součástí svítiplynu, může se vyskytovat v kouři (vedlejší proud u cigarety) a jako produkt suché destilace. Oxid uhličitý je dusivý, může okyselit krev, v nižší koncentraci stimuluje dýchací centra. Kyselina uhličitá, uhličitany a hydrogenuhličitany jsou součástí krevních pufrů. Kyanovodík a kyanidový iont specificky blokují enzymy dýchacího řetězce -> zvlášť nebezpečné jedy. Sloučeniny dusíku Síra Organismy se liší podle způsobů získávání dusíku. Některé orgynismy mohou získávat elementární dusík, jiné jen organické sloučeniny (případně určité druhy), jiné i sloučaniny anorganické (opět určité druhy). Člověk potřebuje dusík v organických sloučeninách. Nadbytek některých sloučenin dusíku může moderovat jeho metabolismus (viz různé výkrmové látky). Některé sloučeniny dusíku byly identifikovány jako nervové mediatory, především NO. je součástí některých aminokyselin a dalších sloučenin, které často požíváme z více jiných důvodů, proto „zdroje síry v potravě" nesledujeme. Fosfor Vápník Potřeba Organické sloučeniny fosforu - důležité jako zdroj, ale deficity nebývají. Některé fosfolipidy ve výživě byly považovány jako prostředek pro rozvoj membránových systémů. Soli fosforu snižují využitelnost Ca, zdroj - tavící soli v sýrech, nápoje typu kola. Denní potřeba Ca děti do půl roku 400 mg neřešíme u kojených dětí děti 0,5 -1 rok 600 mg neřešíme u dětípřikrmovaných mateřským mlékem děti starší postupně až na „dospělé hodnoty" dospělí muži cca 800 mg dospělé ženy 800 - 1200 mg vyšší hodnoty - gravidita a laktace Uvedené hodnoty platí pro zdravé, při nedostatečném obsahu Ca se příjem zvyšuje, ale nejde se nad 1500 mg, protože při příjmu 1500 - 2000 mg se začínají objevovat chorobné projevy nadbytku Ca, zejména postižení ledvin. Vápník Zdroje Mléčné výrobky Mléko > 1 g (1000 mg) na litr Tvrdé sýry 400 - 600 mg na 100 g Tavené sýry cca 200 - 300 mg na 100g (vazba na tavící soli) Měkké sýry, tvaroh, jogurty - přepočet na tvrdé přes sušinu (trojčlenka) Využitelnost Ca z mléka a mléčných výrobků je cca 30% Vápník Zdroje Další zdroje Mák cca 600 mg na 10Og Sardinky v oleji 150 - 200 mg na 100 g Pražené mandle cca 125 na 100g (podobně ořechy) Fazole bílé cca 100 mg na 10Og Brokolice cca 60 mg na 100 g (podobné hodnoty sezam a kakaový prášek) Bílé zelí cca 50 mg na 100 g (podobně kedlubna, květák, ředkvičky) Tofu cca 25 mg na 100 g Špenát cca 20 mg na 100 g Sojový nápoj 3 mg na 100 g Vápník Zdroje Hořčík Hodnota nemléčných zdrojů Využitelnost Ca z rostlinných zdrojů je cca 10%, u sardinek je vyšší, ale využitelnosti mléka nedosahuje. Využitelnost rostlinných zdrojů snižuje přítomnost fytátu a oxalátu, které tvoří s Ca nevstřebatelné komplexy. Je ubikvitérní a podílí se s Ca na iontových dějích na membránách. Může být deficitní při nedostatečné kvalitě potravin, může se doplňovat z některých minerálek. Draslík Sodík Důležitá součást biologických iontů - viz sodíkodraslíková pumpa. Projevy nedostatku jsou různé nespecifické potíže -bolesti hlavy, únava, zvýšení krevního tlaku. Nedostatek opět souvisí spíše se sníženou kvalitou než složením potravy. Do jisté míry může antagonizovat nadbytek Na Poruchy rovnováhy Na x K mohou vést k otokům při dlouhodobé fyzické námaze (extrémní vytrvalostní sporty) Místní nadbytek K (v extracelulární tekutině) může vést k nekróza buněk (šíření infarktu) Normálně ho máme nadbytek. Doporučený příjem je kolem 4g/den, reálně máme i přes deset. Populace s nízkým příjmem (těsně pod 1 g/den) ještě netrpí deficitem. Řešíme spíše nadbytečný příjem. Chlor Železo Chloridový iont je součástí elektrolytů v těle. Nedostatek vzniká silným pocením (neadaptované osoby v tropech), kdy vznikají hypochloremické křeče, které jsou léčeny podáváním NaCL nebo KCL nebo jejich směsi. Součást barviv v krvi a ve svalu, součást enzymů dýchacího řetězce. Vstřebatelné je výlučně dvojmocné železo. Vstřebání napomáhají redukující látky (vitamín C), blokují je fytáty a šfavelany. Významné zdroje jsou především živočišné tkáně (hemové železo). Z rostlin se vstřebává výrazně hůř. Špatně se vstřebává i anorganická forma a může vyvolat (to, co se nestačí zpracovat) toxické příznaky. n 9 - » 1 O