Definice Vitamíny Pro bc. a mgr. studia Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 7. října 2015 n 9 - » S Význam pro organismus • účastní se regulací chemických reakcí, při kterých se v buňkách uvolňuje energie (s jednou výjimkou - C), • regulují stavbu a obnovu buněk, • podporují zdraví, kladně ovlivňují proces stárnutí a pomáhají předcházet nemocem. Potřeba Většinou se potřeba denního příjmu pohybuje od stovek mikrogramů po miligramy, výjimkou je opět vitamín C, jehož potřeba kolísá kolem 100 mg. n 9 - - < *D«.C* Provitaminy a antivitamíny Provitaminy Jsou látky, které samy nemají vitamínovou aktivitu (nebo jen malou), ale tělo si z nich dovede vitamín vytvořit. Antivitamíny Jsou látky, které snižují využitelnost vitamínu v těle (různými mechanismy) I některá antibiotika a chemoterapeutika působí jako antivitamíny - ale pro mikroby, které mají jiné potřeby než lidský organismus. Vitamín A a kuřáctví Longitudinální studie kuřáků beroucích a neberoucích vitamín A - skrečována! Vitamíny jsou organické látky, které si organismus nedokáže sám vytvořit (případně ne v dostačujícím množství) a musí je přijímat zevně (v naprosté většině případů potravou). Dělení Rozpustné v tucích - A, ,3-karoten, D, E, K Rozpustné ve vodě - skupina B, C □ 9 - » S -O Vitamín A Funkce Kosti, zuby, černobílé vidění, imunita, tvorba spermií, kůže a epitely, buněčné povrchy. Nedostatek Šeroslepost, poruchy spojivky, sliznic a kůže. Nadbytek Padání vlasů, poruchy kůže, kostí nevolnost, zvracení; fatální je postižení kostí spolu s postižením vnitřních orgánů (otrava játry ledního medvěda) Zdroje Játra, mléčné výrobky, ryby, vše, co obsahuje karoteny. Léky pro snížení cholesterolu, barbituráty, Aspirin, alkohol snižují vstřebávání, kouření zvyšuje spotřebu. □ 9 ~ » 1 -O^O 13- karoten Jedná se o provitamin A. Rovněž jde o silný antioxidant a pohlcovač volných radikálů. Uvedené účinky jsou nezávislé na jeho přeměně na vitamín A. Na rozdíl od vitamínu A není jedovatý. n 9 ~ » 1 ^Q.C* n 9 ~ » 1 O provitamin D3 přeměna: provitamin D3 —> cholekalciferol Vitamín D Biosyntéza 2 přeměna: cholekalciferol —> calcitriol Děje se ve dvou fázích, v první fázi přibude -OH skupina v radikálu (vpravo nahoře na obr.), děje se na endoplasmatickém retikulu jaterních buněk a výsledný produkt koluje v krvi a je v zásobách, ve druhé přibude -OH skupina vpravo dole, děje se v ledvinách a výsledný je biologicky aktivní, (vzorce wikipedia) n 9 - - č *D«.C* Vitamín D Výskyt Zdroje kalciferolu rybí tuk klasicky se jedná o potravinářsky vyčištěný tuk mořských ryb, ale v zásadě fungují i tučné druhy ryb, včetně sladkovodních játra všech poživatelných druhů živočichů vejce s ohledem na velikost žloutku, v bílku není mléko a tučné mléčné výrobky, chybí v netučných Rostliny Skutečný kalciferol se vyskytuje v houbách (některých). V zelených rostlinách se může vyskytovat v oleji ergokalciferol, rovněž přeměnitelný na kalcitriol. □ 9 - - i 0 Epidemiologie Opalování Jaké opalování je správné Pro syntézu potřebné denní dávky vitamínu D v letním období v mírných zeměpisných šířkách u bělochů postačuje cca 60 minut denně v lehkém oděvu a polostínu, v časných dopoledních nebo pozdních odpoledních hodinách. Vyšší syntéza není potřebná, nevyužije se. Problémy s opalováním Problémy mohou mít afroameričané a podobná plemena, žijící v mírných a subpolárních zeměpisných šířkách - nemají dostatečnou syntézu v kůži, musejí brát suplementy. Problém je u malých dětí narozených pozdě na podzim, které se přes zimu neopalují a mohou vyčerpat zásoby z prenatálního období - řeší se jednorázovou suplementací dětí narozených v určitém období roku. □ a - » i K syntéze v kůži Předpokládá se, že nepigmentovaná pokožka je adaptace na pobyt ve vyšších zeměpisných šířkách, kde je nižší osvit a nutnost nosit oděv. Podle některých genetických studií měli světlou pokožku i neandrtálci. Výjimka potvrzující pravidlo Etnika s tmavší pletí, žijící vysoko na severu, mají dostatečný příjem vitamínu D z ryb. Opalování Nadbytek vitamínu D Solária Tohle následuje Rozvrat metabolismu vápníku s kalcifikacemi vnitřních orgánů, vedoucí až ke smrti. Ideální jed na potkany, problémem je příliš vysoká cena. n 9 ~ » 1 O B-\ - thiamin Funkce Thiamin je nutný pro uvolňování energie ze sacharidů, pomáhá při trávení a mentálních procesech. Stimuluje růst a má utišující účinky na nervový systém. Usnadňuje udržování svalového tonu. Nedostatek Mírný nedostatek se projevuje zvýšenou únavou, dráždivostí, depresemi a zapomnětlivostí. Vážná forma nedostatku způsobuje nemoc beri-beri, ztrátu chuti, zánět nervů a zácpu. Zdroje Thiamin je obsažen v ledvinkách, hrášku, pivních kvasnicích, slunečnicových semenech, integrované mouce. Neloupaná rýže, chřest, ořechy, mléko obsahuje méně vitamínu Bi. Jeho příjem je narušován vysokou teplotou, uhličitanem sodným, salicyláty, kávou, alkoholem. □ 9 ~ » 1 -O^O B2 - riboflavin Funkce Zapojen do metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Pomáhá růstu, reprodukci, slouží k upevnění imunitního systému, je prospěšný pro zrak a udržení zdravé kůže a nehtů. Nedostatek způsobuje praskliny v koutcích úst, poškození zraku a poruchy metabolismu. Dalšími znaky je zpomalený růst, záněty kožních řas mezi nosem a ústy. Zdroje Získáváme z masa, jater, ledvinek, srdce, zelené listové zeleniny, mléka a vajec. Je ovšem znehodnocován ultrafialovým zářením a dlouhým máčením potraviny. Užívání estrogenů, antikoncepčních pilulek, kouření, alkohol jsou důvodem pro zvýšení dávek. n 9 ~ » 1 ^Q.C* n 9 ~ » 1 O