MINERÁLNÍ LÁTKY MAKROELEMENTY Bc. Zuzana Arnoštová Ashes to ashes and dust to dust ¨ 60 kg tělesné hmotnosti: ¤2,325kg popela n1150g Ca n600g P n210g K n150g S n90g Na n90g Cl n30g Mg nDále 2,4g Fe, 2g Zn, 0,09g Cu, Mn, I, Se,…. ¤ Minerální látky – úvod ¨Definice: složky potraviny, které zbývají po úplné oxidaci organické matrice vzorku (složky popela potraviny). ¤Proč stanovuje ML v potravinách: nkontrola složení výrobku npřirozený obsah esenciálních prvků nfortifikace sloučeninami Ca, Fe, … nhygienická jakost ntechnologická jakost n ¨ Výsledek obrázku pro makroelementy Minerální látky ¨ ¨Anorganické součásti potravin. ¨Prokázána jejich nezbytnost při příjmu. ¨Organismus si je neumí vytvářet → příjem potravou. ¨V těle ve formě iontů (kationty, anionty), ve formě solí, nebo jako součást organických sloučenin. ¨Příjem více než 100mg/den - makroelementy, 10-100mg/den – mikroelementy. ¤ ¨ ¨ Účinnost ML ¨Optimální přívod – účinný, bezpečný rozsah zajišťující optimální fci. ¨Deficitní přívod – pravděpodobně může deficit EML vést k narušení fyziologických fcí. ¨Toxický přívod – pokud přesahuje bezpečný rozsah – projevy toxicity. ¤Koncentrace, při kterých se projevuje toxicita, pro jednotlivé ML rozdílné. ¨Index relativní toxicity – poměr mezi minimální toxickou dávkou a nejvyšší doporučenou denní dávkou. ¨ ¨ ¨ ¨ Prvek Nejvyšší denní doporučovaný příjem (mg) Odhadovaná min. toxická denní dávka (mg) Index relativní toxicity Ca 1200 12000 10 P 1200 12000 10 Mg 400 6000 15 Uptake x intake x bioavalability ¨Uptake ~ příjem = rychlost a rozsah absorpce ML. ¨Intake ~ přívod = množství ML v potravě, kterou konzumuji. ¨Bioavalability = rychlost a rozsah absorpce (uptake) a využití nutrientu. ¤Množství absorpce a využití organismem: nÚčinnost trávicího systému a transit time v GIT. nKombinace s jinými potravinami. nMetody přípravy – vařené x syrové. nNutriční stav a předchozí nutriční přívod (intake). nPřirozený x syntetický x fortifikovaný zdroj živin. n Resorpce ML ¨Je velmi různá – v závislosti na: ¤chemické formě (iont, komplex) x rozpustnost ¤složení potravy a metody její úpravy ¤fyziologických podmínkách organismu ¨Resorpci snižuje: ¤vláknina ¤fytáty (obiloviny, luštěniny) ¤oxaláty (špenát, rebarbora) ¨Resorpci zvyšuje: ¤jednoduché organické kyseliny ¤kyselina askorbová ¤aminokyseliny ¤ ¤ Období růstu, těhotenství, laktace Starší osoby, onemocnění – převážně související s GIT. SODÍK Natrium Zdravotní tvrzení - Na ¨Potraviny s nízkým nebo se sníženým obsahem Na. ¤Tvrzení: snížená konzumace Na přispívá k udržení normálního krevního tlaku. ¤Podmínky pro používání tvrzení: nTvrzení smí být použito pouze u potravin, které mají při nejmenším nízký obsah Na/soli alespoň podle vymezení S NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI nebo dle vymezení SE SNÍŽENÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. Sodík ¨Celkový obsah sodíku v organismu 70-100g. ¨Vyskytuje se z 50% v ECT, ze 40% v kostní tkáni a z 10% v ICT. ¨ ¨ ¨ ¨ Výsledek obrázku pro natrium Hlavní význam a funkce sodíku ¨Hlavní ECT kationt. ¨Udržení osmotického tlaku a acidobazické rovnováhy. ¨Ovlivnění množství tekutiny → udržení klidového membránového potenciálu. ¤Klidový potenciál zajišťuje buňkám stálost vnitřního prostředí. ¨Udržuje normální funkci svalů. ¨Důležitý i pro aktivaci enzymu -amylasy. ¨ Hladina sodíku v organismu ¨Koncentrace Na v: ¤ ECT 132-145 mmol/l ¤ ICT 3-10 mmol/l ¨Základní parametr – osmotický tlak ECT. ¨Regulace hladiny sodíku spjata s metabolismem vody – systém renin – angiotenzin –aldosteron. ¤Hospodaření s vodou má na starost ADH. n ¨ Výsledek obrázku pro potit se Vstřebávání a vylučování Na ¨Vstřebávání: ¤Probíhá rychle a může se vstřebat až z 90%. ¤Probíhá aktivním transportem i pasivní difuzí (vyšší příjem Na potravou). ¨Vylučování: ¤Močí – 120 – 240 mmol/l. nZvýšené vylučování Na močí je doprovázeno zvýšeným vylučováním Ca. ¤Potem – nadměrné pocení může vést ke ztrátám až 8g Na. Doporučená denní dávka Na Věk Sodík (mg/den) Kojenci 0-3 měsíce 100 4-11 měsíců 180 Děti 1- 3 roky 300 4-6 let 410 7-9 let 460 10-12 let 510 13-14 let 550 Dospívající a dospělí 550 •Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. •https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/natrium-chlorid-kalium/ • Výsledek obrázku pro nacl Na v potravinách ¨Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl – NaCl. ¤1g Na obsažen ve 2,5g kuchyňské soli. ¤Optimální denní přísun – 5-7g/den. ¨Potraviny lze rozdělit na skupiny: ¤S velmi nízkým obsahem Na (40mg Na/100g potraviny) – ovoce, čerstvá zelenina, cukr, cukrovinky, většina tuků, některé mléčné výrobky. ¤S nízkým obsahem Na (40-120 mg Na /100g potraviny) – mléko, mléčné výrobky, ryby, čerstvé maso (drůbež). ¤S vysokým obsahem Na (120-400 mg Na/100g potraviny) – pečivo, chléb, nakládaná zelenina. ¤S velmi vysokým obsahem Na (nad 400mg Na/100g potraviny) – tvrdé a tavené sýry, uzené masné výrobky, instantní pokrmy, slané snacky. ¨ Výsledek obrázku pro sůl Na v potravinách a vliv na zdraví ¨Další zdroje Na: ¤Minerální vody (5-60mg Na/100ml). ¤Glutamát sodný v ochucovadlech (čínská kuchyně). ¨Studie ukazují na vztah mezi vysokou konzumací soli a prevalencí vysokého krevního tlaku. ¨Geneticky predisponované osoby reagují na obvyklý příjem kuchyňské soli vznikem hypertenze. Jak snížit příjem soli? ¨Snížit obsah soli v průmyslově vyráběných potravinách. ¨Snížit obsah aditiv s obsahem Na (konzervanty, emulgátory, zahušťovadla, látky povzbuzující chuť, protispékavé látky). ¨Snížit užívání soli při kulinární úpravě a nahradit ji pomocí bylinek, zelených natí, cibulí, aromatickou zeleninou, atd. Výsledek obrázku pro bylinky Výsledek obrázku pro obsah sodíku v potravinách Výsledek obrázku pro semafor soli Výsledek obrázku pro niva sýr Seřaďte dle obsahu Na: Výsledek obrázku pro lays Výsledek obrázku pro jogurt bílý Související obrázek • Výsledek obrázku pro banán Jak to tedy je? ¨1. Niva – 1,4g Na/ 100g ¨2. Lays brambůrky – 0,8g Na/ 100g ¨3. Jogurt bílý – 0,062g/ 100g ¨4. Poděbradka – 0,05g/ 100ml !!! 1l = 509mg Na ¨5. Banán – 0,000,g / 100g CHLORIDY Chlorum, Cl Zdravotní tvrzení - Cl ¨Tvrzení: Chlorid přispívá k normálnímu trávení tím, že vytváří v žaludku kyselinu chlorovodíkovou. ¤Podmínky používání tvrzení: nDle nařízení (ES) č. 1924/ 2006. nTvrzení nelze použít na chlorid, jehož zdrojem je chlorid sodný. Chloridy ¨Hlavní aniont ECT – koncentrace 97-110mmol/l. ¨Nachází se ve vysoké koncentraci v mozkomíšním moku a trávicích sekretech (žaludeční šťáva – HCl). ¨80-90% chloridových aniontů se vyloučí močí, méně než 10% stolicí. ¨Ztráty Cl aniontů potem závisí na teplotě vzduchu, našeho těla, fyzické námaze i na stavu onemocnění. ¤Příjem a výdej závislý na míře solení a chuťových návycích. ¨Chloridy se společně se Na, K podílí na udržení osmotického tlaku a acidobazické rovnováhy. Věk Chloridy (mg/den) Kojenci 0-3 měsíce 200 4-11 měsíců 270 Děti 1-3 roky 450 4-6 let 620 7-9 let 690 10-12 let 770 13-14 let 830 Dospívající a dospělí 830 Doporučené denní dávky chloridů •Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. •https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/natrium-chlorid-kalium/ DRASLÍK Kalium, K Zdravotní tvrzení - K ¨Tvrzení: ¤Přispívá k normální činnosti nervové soustavy. ¤Přispívá k normální činnosti svalů. ¤Dále přispívá k udržení normálního krevního tlaku. ¤ ¤Dle nařízení (ES) č. 1924/2006. Draslík ¨Uložen zejména v buňkách (98%) a pouze 2% extracelulárně. ¤Z celkového obsahu ICT je 86% ve svalových buňkách, cca 6% v játrech a 6% v erytrocytech. ¨Celková zásoba draslíku v těle 3500mmol. Výsledek obrázku pro draslík Výsledek obrázku pro srdeční sval Hlavní funkce draslíku ¨Koncentrace v ICT 100-140 mmol/l. ¨Sérová koncentrace draslíku v krvi je 3,8-5,5 mmol/l. ¨K + Na zajišťují acidobazickou rovnováhu a stálý osmotický tlak → sodíko-draslíková pumpa. ¨Ovlivňuje aktivaci některých enzymů (př. glykolytické) a enzymy dýchacího řetězce. ¨Podílí se na využití sacharidů a syntéze proteinů. ¨Účastní se všech fosforylačních dějů v organismu →nezbytný při tvorbě a rozpadu makroergních fosfátů –ATP. ¨ ¨ Vstřebávání a vylučování draslíku ¨Vstřebávání: ¤Resorpce rychlá a dosahuje účinnosti až 90%. ¤Probíhá v tenkém střevě, převážně difuzí, zčásti aktivním transportem. ¨Vylučování: ¤Vylučován z 90% močí a zbytek stolicí. ¤Hospodaření s K mají na starost především mineralokortikoidy, převážně aldosteron – podporuje v ledvinných tubulech vylučování K. ¤Výdej Na i K stoupá při nadměrném pocení a průjmech. ¤ ¨ Výsledek obrázku pro draslík Draslík v potravinách ¨Dobrým zdrojem draslíku je ovoce (banány, citrusové plody), zelenina (brambory, rajčata, listová zelenina). ¨Dále maso, ořechy, obiloviny, houby. ¨ Doporučené denní dávky draslíku Věk Draslík (mg/den) Kojenci 0-3 měsíce 400 4-11 měsíců 650 Děti 1-3 roky 1000 4-6 let 1400 7-9 let 1600 10-12 let 1700 13-14 let 1900 Dospívající a dospělí 2000 •Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. •https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/natrium-chlorid-kalium/ • Výsledek obrázku pro kalium in food VÁPNÍK Calcium, Ca Zdravotní tvrzení - Ca ¨Tvrzení: ¤Přispívá k: nnormální srážlivosti krve. nnormálnímu energetickému metabolismu. nnormální činnosti svalů. nnormální funkci nervových přenosů. nnormální funkci trávicích enzymů. ¤Dále: nSe podílí na procesu dělení a specializace buněk. nJe potřebný pro udržení normálního stavu kostí. nJe potřebný pro udržení normálního stavu zubů. n ¤Dle nařízení (ES) č. 1924/2006. n ¤ Vápník ¨99% Ca se nachází v kostech a zubech – hydroxyapatit a fluoroapatit – významný pro jejich růst, stavbu a udržení pevnosti. ¨Vápník se v kostech shromažďuje v období dětství a dospívání. ¨S přibývajícím věkem dochází přirozeně k úbytku kostní hmoty – důležitá prevence před osteoporózou. ¨Zbylé 1% Ca je v tělesných tekutinách a tkáních. ¨Fyziologicky aktivní je pouze vápník v ionizované formě – Ca2+ . ¨ Funkce a význam vápníku ¨Ca je nedílnou součástí svalů – umožňuje vazbu mezi aktinem a myozinem – svalový stah – důležitý pro nervově – svalový přenos. ¨Samotná svalová činnost je bez vápníku nemožná. ¨Snižuje nervosvalové napětí. ¨Umožňuje správnou funkci převodního systému srdce. ¨Významnou roli má vápník v procesu srážení krve – převádí protrombin na trombin. ¨Vysoký příjem Ca 2g/den – může ovlivnit tvorbu močových kamenů. ¨ ¨ ¨ Výsledek obrázku pro kontrakce svalu Hladina vápníku v organismu ¨Sérová hladina Ca v rozmezí 2,25 – 2,75 mmol/l. ¨Hladina ionizovaného Ca je 1,35-1,55 mmol/l. ¨Nejvýznamnější regulátoři Ca: ¤Parathormon ¤Vitamin D ¤Kalcitonin ¨Udržují rovnováhu mezi ztrátami Ca z kostí, střevní resorpcí a zpětnou resorpcí v ledvinných tubulech. Osteomalacie x osteoporóza ¨Osteomalacie ¤Choroba vedoucí ke kvalitativnímu úbytku kostní hmoty. ¤Dochází k demineralizaci kostní hmoty. ¤Nedostatek vitaminu D, Ca a fosfátů. ¨Osteoporóza ¤Vyznačuje se kvantitativními změnami kostní hmoty. ¤Redukce normálně mineralizované kostní hmoty s postižením mikroarchitektury kostní tkáně – zvýšená kostní fragilita a možnost zlomenin. ¤Nedostatek Ca, vitaminu D, poruchy střevní resorpce, věk, pohlaví, nedostatek pohybu, hormonální změny u žen v období menopauzy, alkohol, kouření. Vstřebávání vápníku ¨Vstřebávání probíhá v tenkém střevě. ¨Účinnost resorpce mezi 5-75% - ovlivnitelné různými faktory. ¤Lépe se Ca vstřebává dle pH v kyselém prostředí. ¤Konzumace potravin obsahující Ca je lepší ve večerních hodinách, kdy je vstřebatelnost Ca vyšší. ¤Důležitým faktorem je i věk – v dětství vstřebáno 75% Ca ze stravy, u dospělých 30-60%. Faktory ovlivňující vstřebávání Ca ¨Faktory podporující vstřebávání Ca: ¤Vitamin D. ¤Správný poměr Ca:P (1,4-1,9:1). ¤HCl. ¤Růstové hormony. ¤ Výsledek obrázku pro kravské mléko 2: Výsledek obrázku pro rebarbora Faktory ovlivňující vstřebávání Ca ¨Faktory omezující vstřebávání Ca: ¤Vysoký přísun fosfátů. ¤Vláknina. ¤Kyselina šťavelová (rebarbora, špenát). ¤Kyselina fytová (obiloviny). ¤Nadbytek tuků ve stravě. Využitelnost Ca ze stravy ¨A) využitelnost ≥ 50% - květák, růžičková kapusta, brokolice, kapusta, tuřín, řeřicha ¨B) využitelnost ≈ 30% - mléko, jogurty, sýry, kalciem obohacené sojové produkty a tofu ¨C) využitelnost ≈ 20% - mandle, sezam, fazole ¨D) využitelnost ≤ 5% - špenát, rebarbora ¨ ¤Mléko a mléčné výrobky poskytují cca 80% potřebného Ca a to díky frekventovanějšímu konzumu. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Výsledek obrázku pro sardinka Zdroje vápníku v potravinách ¨Mléko, mléčné výrobky, zakysané ml. výrobky, sýry. ¨Tavené sýry – fosforečnany – tavicí soli - ↓ resorpce Ca. ¨Ryby – sardinky, losos. ¨Olejnatá semena a ořechy. ¨Některé druhy zeleniny (květák, brokolice, kapusta), luštěniny, sojové produkty (tofu). Výsledek obrázku pro zdroje vápníku Doporučené denní dávky Ca Věk Vápník (mg/den) Kojenci 0-3 měsíce 220 4-11 měsíců 400 Děti 1-3 roky 600 4-6 let 700 7-9 let 900 10-12 let 1100 13-14 let 1200 Dospívající a dospělí 15-18 let 1200 19-24 let 1000 25-50 let 1000 51-64 let 1000 + 65 let 1000 Těhotné a kojící 1000 Vylučování vápníku ¨Za obvyklých podmínek se denně vyloučí cca 320mg Ca. ¤175mg močí. ¤125mg stolicí. ¤20mg potem. ¨Vyloučené množství závisí na funkci PTH, působení Na, diuretik a pocení. FOSFOR Phosphorum, P Zdravotní tvrzení - P ¨Tvrzení: ¤Přispívá k: nnormálnímu energetickému metabolismu. nnormální funkci buněčných membrán. nudržení normálního stavu kostí. nudržení normálního stavu zubů. n ¤Dle nařízení č. 1924/2006. Význam a funkce fosforu ¨P se účastní téměř všech metabolicky významných dějů – stavební, katalytické, regulační, aktivační fce a fce energetického metabolismu. ¨Anorganické fosfáty – kosti, zuby – hydroxyapatit – Ca:P (1,4-1,9:1). ¨Organické fosfolipidy – buněčné membrány. ¨Součástí NK – součástí buněčného jádra a cytoplazmy buněk. ¨Součást pufrovacích systémů. ¨Makroergní sloučeniny – ATP – nositel makroergních vazeb, který přenáší energii. ¨ ¨ ¨ Výsledek obrázku pro fosfor Hladina fosforu v organismu ¨Hladina P v séru 0,7-1,6 mmol/l. ¨V séru jako anorganický fosfor, v ICT pak jako organický ester kyseliny fosforečné. ¨Koncentrace fosforu řízena PTH a úzce spojena s koncentrací Ca v organismu. • • • Vstřebávání a vylučování fosforu ¨Vstřebávání ¤Probíhá v tenkém střevě. ¤Důležitý pro vstřebávání je i poměr Ca – jeli jeden z prvků v nadbytku, zvyšuje se exkrece druhého z nich. ¤Vstřebávání je důležité i z hlediska složení stravy, dále závisí i na věku a zdravotním stavu. ¨Vylučování ¤Močí se vylučuje 25-50mmol/l anorganického P/ den. ¤ ¤ Doporučené denní dávky fosforu Věk Vápník (mg/den) Kojenci 0-3 měsíce 120 4-11 měsíců 300 Děti 1-3 roky 500 4-6 let 600 7-9 let 800 10-12 let 1250 13-14 let 1250 Dospívající a dospělí 15-18 let 1250 19-24 let 700 25-50 let 700 51-64 let 700 + 65 let 700 Těhotné a kojící 800; 900 Výsledek obrázku pro phosphorus in food Fosfor v potravinách ¨Obsažen ve většině potravin v množství nad 100mg.kg-1. ¨Nejvyšší využitelnost P z masa, ryb, mléka, vajec (žloutky), dále z ořechů a sýrů. ¨Využitelnost z luštěnin je menší. ¨ ¨ Přídatné látky obsahující fosfor Výsledek obrázku pro mouka Kyselina fytová ¨Obiloviny, luštěniny, olejniny. ¨Fytátový P má nižší využitelnost a snižuje využitelnost i dalších prvků: Ca, Mg, Zn, Fe. ¨Obsah fytátů roste se stupněm vymílání mouky. ¨Obsah kyseliny fytové se snižuje kuchyňskou úpravou – vařením,pečením, nebo louhováním (luštěniny). ¨ HOŘČÍK Magnesium, Mg Zdravotní tvrzení - Mg ¨Tvrzení: ¤Hořčík přispívá k/ke: nsnížení míry únavy a vyčerpání. nelektrolytické rovnováze. nnormálnímu energetickému metabolismu. nnormální činnosti nervové soustavy. nnormální činnosti svalů. nnormální syntéze bílkovin. nnormální psychické činnosti. nudržení normálního stavu kostí a zubů. npodílí se na procesu dělení buněk. n ¤Dle nařízení (ES) č. 1924/2006. n n Hlavní význam a funkce hořčíku ¨Mg je primární intracelulární elektrolyt. ¨Významně se podílí na stavbě kostry – 60% Mg vázaného na krystaly hydroxyapatitu v kostře. ¨Vysoká koncentrace Mg v pankreatu, kosterním svalstvu, játrech a CNS. ¨Účastní se metabolických dějů – tvorba a hydrolýza ATP, stabilizace makromolekul DNA a aktivuje některé enzymy. ¨Společně s Ca ovlivňuje permeabilitu membrán (antagonista Ca). ¨Koncentrace Mg iontů v ECT má vliv na fci nervových buněk. ¤Nedostatek Mg – zvýšení dráždivosti. ¤Nadbytek Mg – útlum nervové činnosti. ¨ Hlavní význam a funkce hořčíku ¨Má antistresový účinek – působí proti depresím. ¨Uplatňuje se v metabolismu sacharidů – účastní se v mezistupních glykolýzy. U metabolismu B má vliv na udržení struktury DNA. ¨Je nezbytný pro sekreci PTH – vliv na metabolismus Ca. ¨ Výsledek obrázku pro hořčík Hladiny hořčíku v organismu ¨Hladina Mg v plazmě 0,8 – 1,1 mmol/l (0,3% celkového Mg v těle). ¨V ostatních tkáních hladina o řád vyšší – význam v plazmě pro svou mobilitu a dostupnost pro ostatní tkáně. ¨ Vstřebávání a vylučování hořčíku ¨Resorpce probíhá převážně v tenkém střevě – účinnost cca 40-50%. ¤Pravidlo – „čím vyšší dávka Mg podána, tím méně se vstřebá.“ ¤Pozitivně ovlivňují resorpci – PTH, vitamin D, glukóza, Se. ¤Negativně ovlivňují resorpci – fosfáty, Zn, Ca. ¨Vylučování ¤Denně se vyloučí cca 4mmol stolicí, stejné množství močí a něco málo potem. Doporučené denní dávky hořčíku Věk Vápník (mg/den) Kojenci 0-3 měsíce 24 4-11 měsíců 60 Děti 1-3 roky 80 4-6 let 120 7-9 let 170 10-12 let chlapci 230, dívky 250 13-14 let 310 Dospívající a dospělí 15-18 let chlapci 400, dívky 350 19-24 let muži 400, ženy 350 25-50 let muži 350, ženy 300 51-64 let muži 350, ženy 300 + 65 let muži 350, ženy 300 Těhotné a kojící 310 ; 390 Výsledek obrázku pro hořčík v potravinách Hořčík v potravinách ¨Přirozený zdroj Mg – rostlinná strava – zejména zelené části rostlin. ¨Celozrnné obiloviny, luštěniny, rýže, ovesné vločky, mandle, slunečnicová semínka, špenát, některé mořské plody, čokoláda. ¨Mléko, sýry, maso, ryby nižší množství Mg, ale vysoká biologická hodnota. ¨Minerální vody. ¨ Výsledek obrázku pro hořčík v potravinách Výsledek obrázku pro hořčík v potravinách SÍRA Sulphur, S Hlavní význam a funkce síry ¨Důležitá součást všech bílkovin – disulfidové vazby – struktura bílkovin. ¨Výskyt v pojivových tkáních, zejména chrupavce. ¨Součástí redukovaného glutathionu – podílí se na schopnosti detoxikace (alkohol, cizorodé látky) – navázán škodlivých látek na S – vyloučení močí. ¨Antiskabiózní účinek – rozpouští pancíř cizopasníků – dermatologie. ¨ ¨ ¨ Síra součástí AK ¨Methionin ¤Esenciální AK. ¤Podílí se na tvorbě bílkovin v eukaryotické buňce. ¨Cystein ¤Esenciální AK. ¤Antioxidant – významná role v oxidačně-redukčním systému. ¤Důležitá pro zachování aktivity enzymů. ¨Taurin ¤Neesenciální AK. ¤Důležitý pro stabilizaci buněčných membrán, regulaci tukové tkáně a hladinu vápníku v krvi. Síra v organismu ¨Deficit síry se ve většině případů nevyskytuje. ¨Vstřebání síry usnadňuje vitamin E, který pomáhá udržet S v AK neporušenou. ¨Naopak vstřebávání S snižují vysoké dávky mědi – měď se může na S navázat – brání vstřebání. ¨Síra se z organismu vylučuje převážně močí. Výsledek obrázku pro síra periodická tabulka DDD a síra v potravinách ¨DDD – 0,5 – 1g. ¨Hlavní zdroj – živočišné a rostlinné bílkoviny. ¨Dobrým zdrojem jsou maso, vejce, sýry, zelí, růžičková kapusta, cibule, česnek, luštěniny. ¨Disiřitan sodný – konzervant – ovocné šťávy, víno, sušené ovoce. ¨ Výsledek obrázku pro sulphur in food Výsledek obrázku pro sulphur in food Výsledek obrázku pro sulphur in food Děkuji za pozornost.