Stopové prvky Bc. Aleksandra Nikolić Nutriční terapeut Dneska budeme mluvit o… qStopové prvky- v μg q Jod I q Fluor F q Selen Se q Chrom Cr q Kobalt Co white-male-1720207_1280.jpg Stopove prvky jsou anorganicke latky ktere se vyskytuji v orgganizmu ve stopovych mnozstvich, avsak jsou pro normalni funkci organizmu nezbytne nutne. white-male-1720208_1280.jpg JOD JOD I q q q Součást hormonu štitné žlázy (thyroxin a trijodthyronin) q Funkce: q přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy q přispívá k normální činnosti štítné žlázy qpřispívá k normálním rozpoznávacím funkcím. q přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. q přispívá k normální činnosti nervové soustavy. q přispívá k udržení normálního stavu pokožky. q q Kone_med_stor_struma.jpg qDeficit: qendemická struma (hypertrofie štitné žlázy) q hypothyreóza qtrpasličí růst, qkretenismus , qzvýšená potratovost, ... q Strumigeny látky (goitrogeny)- snižují činnost štítné žlázy q sulfonamidy, dusičnany eutiroidna struma.png Kretenismus- při vrozené hypothyreózy snižuji činnost štitne žlazy, tim ze interferuje s vychytavanim či zpracovanim jodu či s tvorbou a uvolňovanim tyroxinu Zdravotný tvrzení.... Jód přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím. Jód přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Jód přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Jód přispívá k udržení normálního stavu pokožky. Jód přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy. DDD dle DACH μg/den DDD dle WHO μg/den Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 40 80 50 50 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-12 let 13-14 let 100 120 140 180 200 90 90 120 120 150 Dospívající a dospělí 15-18 let 19-24 let 25-50 let 51-64 let ≥ 65 let 200 200 200 180 180 150 150 150 150 150 Těhotné 230 200 Kojící 260 200 main.jpg ZDROJE... 3de56c1b-55ad-4659-a3e8-ff5b00d1b187_M.jpg crop.jpg преузимање.jpg 1626394-img-bileplus-cz.jpg 95909308264_yfyxqwqdrkprnszprwau.jpg white-male-1720208_1280.jpg fluor 17790-zub-stolicka-clanok.jpg FLUOR F q V organizmu se vyskytuje v kostech a zubech. q Důležitý přisun i během tvorby zubu a po prořezání qÚčinky fluoridu: q přispívá k zachování mineralizace zubů q zvyšují odolnost skloviny q snižují citlivost zubních krčků q mají antimikrobiální účinek q q mají antimikrobiální účinek- enzym inhibitor zuby-1-prev.jpg fluorosis.gif q Intoxikace: q jednorázová dávka nad 1 mg/kg těl. hmotnosti -nevolnost, zvracení, bolesti břicha q dlouhodobé užívání mírně zvýšených dávek- zubní fluoróza q dlouhodobé užívání vysokých dávek- zhnědnutí skloviny q nadměrný denní příjem ( nad 10 mg, po dobu > 10 let) – fluoróza skeleta DO OSM LET Capture.JPG Capture1.JPG fluoroza skeletu- mineralizace šlách a kloubních pouzder- bolest a ztuhlost kloubů Deficit?... q qFluoridace vody- qnejvhodnější koncentrace 0,5-1mg/litr vody qv ČR od 1958, od 80 letech ústup, 1993 ukončeno fluoridování na posledním vodovodu v ČR qZemě, které dodnes vodu fluoriduji: UK, Irsko, USA , Austrálie, Nový Zéland,... Zdravotný tvrzení.... Fluorid přispívá k zachování mineralizace zubů DDD dle DACH M mg/den Ž mg/den Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 0,25 0,5 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-12 let 13-14 let 0,7 1,1 1,1 2,0 3,2 3,9 Dospívající a dospělí 15-18 let 19-24 let 25-50 let 51-64 let ≥ 65 let 3,2 3,8 3,8 3,8 3,8 2,9 3,1 3,1 3,1 3,1 Těhotné 3,1 Kojící 3,1 ZDROJE... q zubní pasty, zubní vody, gely,... q voda přírozeně bohatá na fluor q minerální vody qDobrá voda 0,7 mg/l, q Poděbradka 1 mg/l, qMattoni 1,67 mg/l podebradka-od-roku-1905-prirodni-mineralni-voda-p472880z312053u.png Mattoni-logo.jpg logo-dobra-voda-14.jpg spinach4_C_1351800272.jpg bio-fair-trade-cerny-caj-Darjeeling-STGFOP1.jpg 1354152.jpg 20150818-coffee-beans-shutterstock_71813833.jpg sojove_boby.jpg morsky-vlk1.jpg hlavkovy.jpg преузимање.jpg 179160_ryze-dieta-priloha-v1.jpg čaj černý- delka pripravy, káva, rýže, sojové boby, špenat, cibule, hlávkový salát, ryby mořské, sul http://is.muni.cz/th/258874/lf_b/Fluor_nejen_pro_zuby_dobry.pdf white-male-1720208_1280.jpg selen SELEN Se qesenciální prvek X toxický účinek (nad 3200 mg/den) q Funkce: qantioxidační účinky – glutathion peroxidáza q normální funkce štítné žlázy q normalní funkce imunitního systému qnormální spermatogeneze q kvalita vlasů a nehtů - velmi potřebný stopový prvek - selenózy- křehkost, lámavost a ztráta vlasů a nehtů, záněty nehtového lůžka, vyrážka na pokožce hlavy,únava q Deficit: q Kešánská nemoc – kardiomyopatie, ČÍNA qKašin-Bekův syndrom – osteochondropatie GENERALIZOVANÁ q Intoxikace: Selenózy q projevy: křehkost, lámavost a ztráta vlasů a nehtů, záněty nehtového lůžka, vyrážka na pokožce hlavy,únava 300px-Kbdpatient.jpg Kašin-Bekův syndrom – osteochondropatIE GENERALIZOVANÁ- Smrt buněk chrupavky (v růstové ploténce) a bunek kloubního povrchu nemoc Keshan – vyusti selhani srdce a plicni edema selenózy- křehkost, lámavost a ztráta vlasů a nehtů, záněty nehtového lůžka, vyrážka na pokožce hlavy,únava Zdravotný tvrzení.... Selen přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Selen přispívá k normální činnosti štítné žlázy. Selen přispívá k normální funkci imunitního systému. Selen přispívá k normální spermatogenezi. Selen přispívá k udržení normálního stavu vlasů. Selen přispívá k udržení normálního stavu nehtů. DACH 2011 DDD dle DACH μg/den Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 5-15 7-30 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-12 let 13-14 let 10-40 15-45 20-50 25-60 25-60 Dospívající a dospělí 15-18 let 19-24 let 25-50 let 51-64 let ≥ 65 let 30-70 30-70 30-70 30-70 30-70 Těhotné 30-70 Kojící 30-70 Odhadované hodnoty pro příjem Odhadované hodnoty pro příjem DDD dle DACH M μg/den Ž μg/den Kojenci 0-4 měsíce 4-11 měsíců 10 15 Děti 1-4 roky 4-7 roky 7-10 let 10-13 let 13-15 let 15 20 30 45 60 Dospívající a dospělí 15-19 let 19-25 let 25-51 let 51-65 let ≥ 65 let 70 60 Těhotné 60 Kojící 75 https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/ DACH 2016 https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/ paraorechy.jpg ZDROJE... q koncentrace v potravinách závisí na obsahu Se v půdě a vodě, a u chovných zvířat na obohacování krmiv q q antipasti_mare2.jpg 52209-kureci-maso-653x367.jpg česnek-1.jpg GLU2e4894_vejce.jpg max_1352236039.jpg vy-mozna-mate-zhuntovana-jatra-ale-prase-ne-1-prev.jpg 95909308264_yfyxqwqdrkprnszprwau.jpg Para ořechy, brokolice, mléko, česnek, maso, vnitřnosti, vejce (žloutek), mořské měkkyší a korýši, mořské ryby https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report?nutrient1=317&nutrient2=&nutrient3=&&max=25&subset=0& offset=0&sort=c&totCount=6898&measureby=g white-male-1720208_1280.jpg Chrom CHROM Cr q trojmocný x šestimocný chrom q Funkce: qpřispívá k normálnímu metabolismu makroživin qpřispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi q Deficit: u malnutričních pacientů q Toxicita: z konzumaci potravin nebyla zjištěná, ze suplementu u sportovců při nadměrných dávkach kožní léze Chrom přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi – tím ze potencuje/ zesiluje účinek inzulinu, ale neví se přesný mechanizmus Chrom a hubnutí... ? q q20 studii do Sys. review, a 11 do meta-analýzy qPři suplementaci chromem došlo k statisticky významnému snížení tělesné hmotnosti a procentu tělesného tuku, ale ne i u BMI, obvod pasu a WHR qAle závažnost účinku chroma je malá a jeho klinický význam je nejistý kvůli velké heterogenitě qBudoucí studie by měly trvat nejméně 16 týdnů qJe doporučováno větší jednotnost měřicích a hodnotících nástrojů pro složení těla. chrom.JPG https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23495911 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12026/epdf - 16 týdnu- kvuli snizeny heterogenity hmotnosti Zdravotný tvrzení.... Chrom přispívá k normálnímu metabolismu makroživin . Chrom přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi . DDD dle DACH μg/den Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 1-10 20-40 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-14 let 20-60 20-80 20-100 20-100 Dospívající a dospělí 30-100 Odhadované hodnoty pro příjem ZDROJE... GLU2e4894_vejce.jpg hlavkovy.jpg hovezi maso_230x153.jpg 2044610-img-nej-houbar-houby-kosik-sbirani-hub.jpg healhy-grains.jpg kakao.jpg pivovarske-kvasnice.jpg vlo__ky.jpg 230257slavky_skeble.jpg Kukuř.-olej.jpg rajcata.jpg vy-mozna-mate-zhuntovana-jatra-ale-prase-ne-1-prev.jpg maso, játra, vejce, ovesné vločky, rajče, hl. salát, houby, kakao, škeble, kukuřičný olej, celozrnné obiloviny, pivní kvasnice, pitná voda, může být i z nádobí ? white-male-1720208_1280.jpg kobalt KOBALT Co q Součást vitaminu B12 q Důležitý pro správnou funkci enzymu (methionin aminopeptidázou- translace DNA a RNA) q Důležitý pro normální funkci buněk, především kostní dřeně, nervového a zažívacího systému q DDD je nestanoveno - zahrnutá v denní potřebě vitaminu B12 q Deficit- u veganů, u osob se sníženou tvorbou vnitřního faktoru, u osob po gastrektomii, u osob s malabsorpčním syndromem, makrocytární a perniciózní anémie qToxicita- byla pozorována u zvířat při vysokém přívodu anorganického Co q ZDROJE... 52209-kureci-maso-653x367.jpg 95909308264_yfyxqwqdrkprnszprwau.jpg 14441.jpg 230257slavky_skeble.jpg jatra1.jpg lusteniny-v-lete.jpg bio-fair-trade-cerny-caj-Darjeeling-STGFOP1.jpg cokolada_62ze5px.jpg 20150818-coffee-beans-shutterstock_71813833.jpg luštěniny, vnitřnosti, káva, čaj, čokolada, játra, ledviny, ústřice, škeble, drůbež, mléko character-holding-question-mark.jpg Literatura... q Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3. q Mahan, K. Raymond, J. Krause‘s food and nutrition care process. 13. vyd. Saunders, 2011, 1248 s. ISBN 9781437722338. q Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin 1, 3 vyd. OSSIS, 2009, 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2 q SZU, odkaz (přistup říjen 2016): http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/prednasky/Voda/Kozisek_Fluoridy_Milovy_2012.pdf?highlightW ords=pitn%C3%A1+voda q https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/ qhttps://is.muni.cz/auth/th/40179/lf_d/disertacni_prace_1.pdf qhttp://is.muni.cz/th/258874/lf_b/Fluor_nejen_pro_zuby_dobry.pdf qhttps://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report?nutrient1=317&nutrient2=&nutrient3=&&max=25&subset=0 &offset=0&sort=c&totCount=6898&measureby=g qhttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12026/epdf q q q q christmas-570265_1920.jpg