Vitaminy rozpustné v tucích Bc. Jana Kráľová Charakteristika vitaminů vSkupina esenciálních mikronutrientů, které splňují následující kritéria: v oSloučeniny odlišné od sacharidů, tuků, bílkovin oPřirozené složky potravin, obvykle přítomné v malých množstvích oEsenciální i v malých množstvích pro zajištění fyziologických potřeb organismu oNejsou syntetizovány lidským organismem v množstvích potřebných k zajištění fyziologických potřeb oV případě jejich nedostatku nebo úplného chybění způsobují specifické příznaky v v v v v Funkce vitaminů vMetabolické funkce v oStabilizátory buněčných membrán oDonory a akceptory vodíku a elektronů oHormony oKoenzymy o vVliv na genovou expresi • Donor: dárce, akceptor: přijímatel Koenzym/kofaktor: látka spolupracující s enzymem, usnadňuje chemickou reakci Genová exprese: proces přeměny genetické informace v strukturu, funkci... Vitaminy rozpustné v tucích vA, D, E, K neboli „DEKA“ v vVstřebávání vyžaduje přítomnost tuku vUkládání v těle vVylučované stolicí Vitamin A Charakteristika vFormy: oVitamin A/retinol (živočišné potraviny) oProvitamin A/karotenoidy (rostlinné potraviny) – vKarotenoidy jsou prekurzory vitaminu A a slouží jako antioxidanty • vNejdůležitější je β-karoten v v v v v v Prekurzor: výchozí látka, ze které vzniká chemickou přeměnou výsledný produkt Antioxidant: látky inhibující oxidaci molekul, působí proti radikálům (např. kyslíkové radikály), které jsou vysoce reaktivní a mohou způsobit poškození buňky... vVitamin A stabilní během tepelné úpravy vKarotenoidy po tepelné úpravě vstřebatelnější v vZásoby vitaminu A v játrech na 6-12 měsíců • vFunkce: oVliv na genovou expresi oVidění oRůst a vývoj (kostí) oImunita oReprodukce • Vidění: retinal (jedna z forem vitaminu A/retinolu) je složkou pigmentů tyčinek a čípků retiny/sítnice oka a je esenciální pro fotorecepciu Doporučená denní dávka •1 RAE = 1 mg retinolu = 12 mg β-karotenu • (24 mg jiných karotenoidů) •RAE (retinol activity equivalents) • • • • • • Věk Vitamin A: RAE (mg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 0,5 0,5 4-11 měsíců 0,6 0,6 Děti 1-3 roky 0,6 0,6 4-6 let 0,7 0,7 7-9 let 0,8 0,8 10-12 let 0,9 0,9 13-14 let 1,1 1,0 Dospívající a dospělí 15-18 let 1,1 0,9 19-24 let 1,0 0,8 25-50 let 1,0 0,8 51-64 let 1,0 0,8 ≥ 65 let 1,0 0,8 Těhotné (od 4.měsíce) 1,1 Kojící 1,5 Zdroje vŽivočišné zdroje (vitamin A): • játra, mléko, vejce, ryby • vRostlinné zdroje (karotenoidy): • žluto-oranžové ovoce a zelenina, • zelená listová zelenina Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin A Vitamin A Potravina Hodnota vitaminu A ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (1 mg) Játra kuřecí 10 RE 10 g Játra tresčí 5 RE 20 g Vejce 0,9 RE 110 g Máslo 0,7 RE 140 g Tuňák 0,3 RE 333 g Sýr Eidam 30 % 0,1 RE 1 kg Smetana kysaná 0,1 RE 1 kg Jogurt smetanový 0,09 RE 1,1 kg β-karoten Potravina Hodnota β-karotenu ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (4 mg) Mrkev 9,9 mg 40 g Kapusta hlávková 5,4 mg 75 g Špenát 4,2 mg 95 g Paprika červená 3,2 mg 125 g Meruňky 1,5 mg 260 g Salát hlávkový 1,2 mg 330 g Brokolice 0,9 mg 440 g Rajčata 0,6 mg 660 g Nedostatek vVysychání oční rohovky a spojivky vŠeroslepost až slepota vPoruchy reprodukce vPoruchy imunity vPoruchy růstu kostí vSuchá a drsná kůže Výsledek obrázku pro xerophthalmia Výsledek obrázku pro hyperkeratosis Xeroftalmie: vysychání oční rohovky a spojivky Hyperkeratóza: suchá a drsná kůže Nadbytek vPříjem vitaminu A nad 200 mg u dospělých a 100 mg u dětí vKapacita jater ukládat vitamin A je překročena vKarotenoidy málo toxické → hyperkarotenodermie v vSuché rty, nosní sliznice, oči vOlupování kůže vZtráta vlasů vKřehkost nehtů vBolest hlavy vNevolnost vZvracení Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hyper carotenodermia Hyperkarotenodermie: zežloutnutí kůže Zdravotní tvrzení •Vitamin A přispívá k normálnímu metabolismu železa. •Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu sliznic. •Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu pokožky. •Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu zraku. •Vitamin A přispívá k normální funkci imunitního systému. •Vitamin A se podílí na procesu specializace buněk. • Vitamin D Charakteristika vKalciferol, „sluneční vitamin“ • vSteroidní hormon v vStabilní během tepelné úpravy a dlouhodobého skladování v vFunkce: v oVliv na genovou expresi oUdržování homeostázy vápníku a fosforu: oZvýšení vstřebávání vápníku a fosforu oSnížení ztrát vápníku a fosforu močí Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sun vPrekurzory vitaminu D: o7- dehydrocholesterol (živočichové) → – vitamin D3 (cholekalciferol) oErgosterol (rostliny) → – vitamin D2 (ergokalciferol) – vVitamin D2 a vitamin D3 → kalcitriol • (1,25 dihydroxyvitamin D) • vAktivní forma – kalcitriol vzniká hydroxylací v játrech a ledvinách • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin D sun Slunění vDostačující je vystavení obličeje, rukou, paží, nohou slunečnímu záření během neoblačné doby 20 minut 2-3 x týdně v vRozhodující je množství melaninu v pokožce, oděv, použití opalovacího krému v vNarušené působení přes skleněné okno v vSolária ??? Solária: jiné UV záření, vitamin D se netvoří Doporučená denní dávka vČást denní potřeby získáváme na základě expozice slunečnímu záření vDDD stanovené pro lidi nevystavující se slunečnímu záření v v1 IU = 0,025 μg v1 μg = 40 IU v vNejvyšší povolená dávka: oKojenci: 25 μg/den (1000 IU) oDěti a dospělí: 50 μg/den (2000 IU) • • • EFSA: kojenci: 50 μg/den, děti a dospělí: 100 μg/den Věk Vitamin D (μg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 10 10 4-11 měsíců 10 10 Děti 1-3 roky 20 20 4-6 let 20 20 7-9 let 20 20 10-12 let 20 20 13-14 let 20 20 Dospívající a dospělí 15-18 let 20 20 19-24 let 20 20 25-50 let 20 20 51-64 let 20 20 ≥ 65 let 20 20 Těhotné 20 Kojící 20 Zdroje vTresčí játra, ryby vMáslo, smetana vVaječné žloutky vHouby Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin D Vitamin D Potravina Hodnota vitaminu D ve 100 g potraviny Tresčí játra 250 μg Máslo čerstvé 0,71 μg Sýr Niva 0,28 μg Smetana kysaná 0,21 μg Sýr Eidam 30 % 0,18 μg Tvaroh tučný 0,16 μg Jogurt smetanový 0,15 μg Mléko polotučné 0,08 μg •Zjištěný nedostatek vitaminu D v populaci na základě hladin vitaminu D v krvi • •Doporučení zvýšit konzumaci potravin bohatých na vitamin D • •Fortifikace ??? •Suplementace ??? • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt problem Fortifikace vFortifikace musí být striktně regulována vNadměrná i nedostatečná fortifikace nebezpečná v vFortifikace mléka výhodná z hlediska obsahu vápníku vNápoje rostlinného původu fortifikované vitaminem D i vápníkem Fortifikace: obohacování potravin Suplementace vJedinci nevystavující se slunečnímu záření vZimní období vJedinci žijící v severních zeměpisných šířkách nebo v oblastech se znečištěnou atmosférou vJedinci nosící oblečení pokrývající celé tělo vJedinci pracující v noci vSenioři ??? Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin D Suplementace: doplňovaní stravy o zdraví prospěšné látky Senioři: problém vystavovaní se slunečnímu záření, zhoršený stav pokožky, zhoršená funkce jater a ledvin- orgány aktivující vitamin D Nedostatek vDěti: křivice (rachitida) vDospělí: osteomalacie • vPo narození Vigantol • jako prevence Křivice vNarušená mineralizace rostoucích kostí vNedostatek vitaminu D, vápníku a fosforu vBolest kostí, svalová slabost, tetanické křeče vMěkké kosti nedokážou vydržet běžný tlak a namáhání, což vede ke vzniku "ohnutých nohou", ptačího hrudníku a abnormalit na přední straně lebky vLéčba: konzumace potravin bohatých na vitamin D a suplementace vitaminu D vOhrožené děti: v oDěti s tmavou kůží oDěti nevystavované slunečnímu záření oDěti bez suplementace vitaminu D oDěti s malabsorpcí tuků oDěti dlouhodobě užívající léky na epilepsii • Osteomalacie vÚbytek kostní hmoty v dospělosti vMěkkost kostí, svalová slabost vZvýšené riziko zlomenin • vOsteomalacie (měknutí kostí) vOsteoporóza (řídnutí kostí) Nadbytek vPodráždění gastrointestinálního traktu, křehkost kostí, opožděný růst u dětí, nevolnost, bolest hlavy, slabost, nadměrný příjem tekutin, nadměrné močení v vZvýšení hladin vápníku a fosforu v krvi, ukládání vápníku do měkkých tkání vNadměrný příjem vitaminu D může vést k intoxikaci Zdravotní tvrzení •Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu. •Vitamin D přispívá k normální hladině vápníku v krvi. •Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí. •Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů. •Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů. •Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému. •Vitamin D se podílí na procesu dělení buněk. • Vitamin E Charakteristika vFormy: oTokoferoly (nejdůležitější ɑ-tokoferol) oTokotrienoly (méně biologicky aktivní) v vNestabilní během smažení v vFunkce: oAntioxidant oVliv na genovou expresi v Věk Vitamin E: ɑ-TE (mg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 3 3 4-11 měsíců 4 4 Děti 1-3 roky 6 5 4-6 let 8 8 7-9 let 10 9 10-12 let 13 11 13-14 let 14 12 Dospívající a dospělí 15-18 let 15 12 19-24 let 15 12 25-50 let 14 12 51-64 let 13 12 ≥ 65 let 12 11 Těhotné 13 Kojící 17 Zdroje •Tokoferoly a tokotrienoly syntetizovány jen rostlinami •Nejlepší zdroje jsou rostlinné oleje Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin E Vitamin E Potravina Hodnota vitaminu E ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (12 mg) Olej slunečnicový 55 ATE 20 g Semena slunečnicová 50 ATE 24 g Mandle 25 ATE 50 g Játra tresčí 20 ATE 60 g Olej řepkový 18 ATE 66 g Arašídy 9 ATE 133 g Olej olivový 5 ATE 240 g Nedostatek •Oxidační stres vedoucí k poškození buněk • •Poruchy rovnováhy a koordinace, svalová slabost, poruchy vidění • Nadbytek vJeden z nejméně toxických vitaminů vU dospělých tolerance až 1000 mg/den vZvířata: oPoruchy mineralizace kostí oPoruchy zásobení vitaminu A v játrech oProdloužení srážlivosti krve vVliv na jiné v tucích rozpustné vitaminy Zdravotní tvrzení •Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Vitamin K Charakteristika vFormy: oFylochinon (vitamin K1): zelené rostliny oMenachinon (vitamin K2): střevní bakterie oMenadion (vitamin K3): syntetická forma – vCitlivý na světlo a alkalické prostředí v vFunkce: oKrevní srážení oTvorba kostí oRegulace enzymových systémů v Věk Vitamin K (μg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 4 4 4-11 měsíců 10 10 Děti 1-3 roky 15 15 4-6 let 20 20 7-9 let 30 30 10-12 let 40 40 13-14 let 50 50 Dospívající a dospělí 15-18 let 70 60 19-24 let 70 60 25-50 let 70 60 51-64 let 80 65 ≥ 65 let 80 65 Těhotné 60 Kojící 60 Zdroje •Zelená zelenina: špenát, brokolice, zelí, listy tuřínu • • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin K Vitamin K Potravina Hodnota vitaminu K ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (60 μg) Špenát 483 μg 12 g Listy tuřínu 251 μg 24 g Salát hlávkový 174 μg 34 g Brokolice 102 μg 60 g Zelí 76 μg 80 g Avokádo 21 μg 285 g Nedostatek vVzácný vVýskyt v případě malabsorpce tuků, poškození střevní mikrobioty a onemocnění jater vPo narození intramuskulárně manadion jako prevence hemolytické anemie v vKrvácení (prodloužená doba pro srážení krve) • Intramuskulárně: do svalu Nadbytek vFyloquinon, menaquinon: nezjištěné žádné nepříznivé účinky v vMenadion: ve vysokých dávkách žloutenka u kojenců Zdravotní tvrzení •Vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve. •Vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. • Kvíz J •Vitamin A • •Vitamin D • •Vitamin E • •Vitamin K Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sun Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sunflower oil Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin K Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt liver chicken Kvíz J •Vitamin A • •Vitamin D • •Vitamin E • •Vitamin K Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sun Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sunflower oil Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin K Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt liver chicken Diskuse • • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt DISKUSSION Použitá literatura vMAHAN, L. Kathleen, Sylvia ESCOTT-STUMP, Janice L. RAYMOND a Marie V. KRAUSE. Krause’s food & the nutrition care process. B.m.: St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, c2012, 2012. ISBN 978-1-4377-2233-8. vSCHLENKER, Eleanor D. a Joyce GILBERT. Williams' essentials of nutrition and diet therapy. 11th edition. St. Louis: Mosby, 2015. ISBN 978-0-323-18580-6. vWHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, c2011. ISBN 978-0-538-73476-9. vReferenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. vhttp://nutritiondata.self.com/ vhttps://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-d/ • Děkuji za pozornost