Vitaminy rozpustné ve vodě Úvod do výživy Vendula Slámová Vitaminy • termín poprvé 1912 biochemik Kazimír Funk • „vita“ + „amin“ = amin života • katalyzátory – usnadňují nebo urychlují biochem. reakce v těle – součástí enzymů, hormonů,.. • každý má svou vlastní funkci, která nelze nahradit jinou látkou • esenciální – tělo si je nedokáže v potřebném množství vyrobit samo = nutné přijímat ve stravě • antioxidanty: A, C, E (dle EFSA jen vitamin E!) Vitaminy • hypovitaminóza – nedostatek vitaminů • avitaminóza – úplný nedostatek vitaminů • hypervitaminóza – nadbytek vitaminů • rozdělení: » vitaminy rozpustné ve vodě • vitaminy sk. B, vitamin C » vitaminy rozpustné v tucích • vitamin A,D,E,K Vitaminy rozpustné ve vodě • doplňovat denně • rozpustnost ve vodě – jediná společná vlastnost • snadno vstřebávány a vylučovány • při nadbytečném příjmu odchod močí (kromě B12 ) => hypervitaminóza minimálně Thiamin (vitamin B1) • koenzym v důležitých reakcích metabolismu sacharidů • avitaminóza: beri-beri – suchá forma - postižení periferního nervstva, svalová slabost, parestezie končetin – vlhká forma - otoky, poruchy srdečního rytmu • alkoholici – porucha absorpce vit. B1 => potřeba B1 je značně zvýšena => Wernickeho Korsakovův syndrom (porucha mozkových funkcí, paměti a demence) • zvýšená potřeba též těhotné a kojící ženy, pacienti s akutními poruchami jater Zdravotní tvrzení Thiamin přispívá k: – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy – normální psychické činnosti – normální činnosti srdce Doporučený příjem B1 (DACH) muž žena kojenci 0-3 měs. 0,2 mg/den 4-11 měs. 0,4 mg/den děti 1-3 roky 0,6 mg/den 4-6 let 0,7 mg/den 7-9 let 0,9 mg/den 0,8 mg/den 10-12 let 1 mg/den 0,9 mg/den 13-14 let 1,2 mg/den 1 mg/den dospívající 15-18 let 1,4 mg/den 1,1 mg/den dospělí 19-24 let 1,3 mg/den 1 mg/den 25-50 let 1,2 mg/den 1 mg/den 51-64 let 1,2 mg/den 1 mg/den ≥65 let 1,1 mg/den 1 mg/den těhotné od 4. měs. 1,3 mg/den kojící 1,3 mg/den Zdroj B1 Nejbohatší zdroj B1 droždí 0,96 mg/100 g hrách 0,88 mg/100 g arašídy 0,81 mg/100 g zdroj: www.nutridatabaze.cz …v jídelníčku: Dospělí ve věku 19-24 let • muž:1,3 mg/den žena:1 mg/den – 200 g bílý jogurt 3,5 % tuku (0,1 mg) – 50 g ovesných vloček (0,27 mg) – 100 g banán (0,04 mg) – 200 g vařené brambory (0,12 mg) – 150 g vepřové maso – kýta (0,99 mg) 1,83 mg – 50 g brokolice (0,04 mg) – 20 g fazole (0,1 mg) – 60 g celozrnný chléb (0,17 mg) zdroj: www.nutridatabaze.cz …v jídelníčku: Dospělí ve věku 19-24 let • muž:1,3 mg/den žena:1 mg/den – 200 g bílý jogurt 3,5 % tuku (0,1 mg) – 50 g ovesných vloček (0,27 mg) – 100 g banán (0,04 mg) – 200 g vařené brambory (0,12 mg) – 200 g losos (0,42 mg) 1,26 mg – 50 g brokolice (0,04 mg) – 20 g fazole (0,1 mg) – 60 g celozrnný chléb (0,17 mg) zdroj: www.nutridatabaze.cz Riboflavin (vitamin B2) • součástí koenzymů FAD a FMN • nedostatek: záněty kůže, záněty ústních koutků, záněty sliznice dutiny ústní, jazyka, poruchy růstu • v těžkých případech až anémie • velký nedostatek – negativní vliv na metabolismus pyridoxinu a niacinu • avitaminóza neznámá • zvýšená potřeba: fyzická aktivita, po operacích, úrazech, při poruchách absorpce, chronický alkoholismus Zdravotní tvrzení Riboflavin přispívá k: – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy – udržení normálního stavu sliznic – udržení normálních červených krvinek – udržení normálního stavu pokožky – udržení normálního stavu zraku – normálnímu metabolismu železa – ochraně buněk před oxidativním stresem – snížení míry únavy a vyčerpání Doporučený příjem B2 (DACH) • DDD: 1,5–2 mg • muž • žena • kojenci • 0-3 měs. • 0,2 mg/den • 4-11 měs. • 0,4 mg/den • děti • 1-3 roky • 0,6 mg/den • 4-6 let • 0,8 mg/den • 7-9 let • 1 mg/den • 10-12 let • 1,2 mg/den • 1 mg/den • 13-14 let • 1,4 mg/den • 1,1 mg/den • dospívající • 15-18 let • 1,3 mg/den • 1 mg/den • dospělí • 19-24 let • 1,3 mg/den • 1 mg/den • 25-50 let • 1,2 mg/den • 1 mg/den • 51-64 let • 1,1 mg/den • 1 mg/den • ≥65 let • 1 mg/den • 1 mg/den • těhotné od 4. měs • 1,2 mg/den • kojící • 1,4 mg/den muž žena kojenci 0-3 měs. 0,3 mg/den 4-11 měs. 0,4 mg/den děti 1-3 roky 0,7 mg/den 4-6 let 0,8 mg/den 7-9 let 1 mg/den 0,9 mg/den 10-12 let 1,1 mg/den 1 mg/den 13-14 let 1,4 mg/den 1,1 mg/den dospívající 15-18 let 1,6 mg/den 1,2 mg/den dospělí 19-24 let 1,4 mg/den 1,1 mg/den 25-50 let 1,3 mg/den 1,1 mg/den 51-64 let 1,3 mg/den 1 mg/den ≥65 let 1,3 mg/den 1 mg/den těhotné od 4.měs. 1,3 mg/den kojící 1,4 mg/den Zdroj B2 Nejbohatší zdroj B2 vepřová játra 3,65 mg/100 g (hovězí 2,95 mg/100 g, kuřecí 2,31 mg/100 g) droždí 2,19 mg/100 g ovesné vločky 0,54 mg/100 g zdroj: www.nutridatabaze.cz Niacin (vitamin B3) • nikotinamid a kyselina nikotinová • součástí koenzymů NAD, NADP • vzniká v těle z tryptofanu v játrech a ledvinách – 60 mg tryptofanu = 1 mg ekvivalentu niacinu – pestrá strava obsahující 60 g bílkovin je zdrojem cca 600 mg tryptofanu -> může vzniknout až 10 mg ekvivalentu niacinu • avitaminóza: pelagra – „nemoc tří D“ (demence, diarrhoea=průjem, dermatitida=zánět kůže) • příčina nedostatku: země s vysokou spotřebou kukuřice, alkoholismus, vrozené poruchy metabolismu tryptofanu a chronické průjmy Zdravotní tvrzení Niacin přispívá k: – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy – normální psychické činnosti – udržení normálního stavu sliznic – udržení normálního stavu pokožky – snížení míry únavy a vyčerpání Doporučený příjem B3 (DACH) • DDD: 15–20 mg muž žena kojenci 0-3 měs. 2 mg/den 4-11 měs. 5 mg/den děti 1-3 roky 8 mg/den 4-6 let 9 mg/den 7-9 let 11 mg/den 10 mg/den 10-12 let 13 mg/den 11 mg/den 13-14 let 15 mg/den 13 mg/den dospívající 15-18 let 17 mg/den 13 mg/den dospělí 19-24 let 16 mg/den 13 mg/den 25-50 let 15 mg/den 12 mg/den 51-64 let 15 mg/den 11 mg/den ≥65 let 14 mg/den 11 mg/den těhotné od 4. měs. 16 mg/den kojící 16 mg/den Zdroje niacinu Nejbohatší zdroj B3 maso (hovězí maso - svíčková 7,4 mg, vepřová krkovice 7,6 mg,..) obiloviny a pseudoobiloviny (ječné kroupy 6,4 mg, pohanka 5,8 mg, rýže natural 5,4 mg, bulgur 5,5 mg) zdroj: www.nutridatabaze.cz K. pantotenová (vitamin B5) • esenciální součástí koenzymu A • působí při hojení ran, potlačuje infekci tvorbou protilátek, odstraňuje únavu, vliv na snižovaní hladiny cholesterolu a triacylglycerolů • nedostatek: postižení kůže, vypadávání vlasů, trávicí obtíže, únava, svalová slabost Zdravotní tvrzení K. pantotenová přispívá k: – normálnímu energetickému metabolismu – normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů – snížení míry únavy a vyčerpání – normální mentální činnosti Doporučený příjem B5 (DACH) • DDD: 5–8 mg muž i žena kojenci 0-3 měs. 2 mg/den 4-11 měs. 3 mg/den děti 1-3 roky 4 mg/den 4-6 let 4 mg/den 7-9 let 5 mg/den 10-12 let 5 mg/den 13-14 let 6 mg/den dospívající 15-18 let 6 mg/den dospělí 19-24 let 6 mg/den 25-50 let 6 mg/den 51-64 let 6 mg/den ≥65 let 6 mg/den těhotné od 4. měs. 6 mg/den kojící 6 mg/den Zdroje k. pantotenové • prakticky ve všech potravinách Pyridoxin (vitamin B6) • pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal • součástí koenzymů – v metabolismu aminokyselin • nedostatek: záněty kůže, průjmy, poruchy trávicího ústrojí, nervové poruchy (senzorika) • zvýšená potřeba v těhotenství – zhoršená saturace • chronické užívání některých léků zvyšuje potřebu vitaminu B6 (např. antikonvulziva – epileptické záchvaty) Zdravotní tvrzení Vitamin B6 přispívá k: – normální syntéze cysteinu – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy – normálnímu metabolismu homocysteinu – normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu Zdravotní tvrzení Vitamin B6 přispívá k: – normální psychické činnosti – normální tvorbě červených krvinek – normální funkci imunitního systému – snížení míry únavy a vyčerpání – regulaci hormonální aktivity Doporučený příjem B6 (DACH) • DDD: 1,5–2 mg muž žena kojenci 0-3 měs. 0,1 mg/den 4-11 měs. 0,3 mg/den děti 1-3 roky 0,4 mg/den 4-6 let 0,5 mg/den 7-9 let 0,7 mg/den 10-12 let 1 mg/den 1 mg/den 13-14 let 1,4 mg/den 1,4 mg/den dospívající 15-18 let 1,6 mg/den 1,2 mg/den dospělí 19-24 let 1,5 mg/den 1,2 mg/den 25-50 let 1,5 mg/den 1,2 mg/den 51-64 let 1,5 mg/den 1,2 mg/den ≥65 let 1,4 mg/den 1,2 mg/den těhotné od 4. měs. 1,9 mg/den kojící 1,9 mg/den Zdroje pyridoxinu • téměř ve všech potravinách Biotin • na něm závislé enzymy karboxylázy – glukoneogeneze, odbourání aminokyselin, syntéza mastných kyselin • nedostatek u dlouhodobé konzumace většího množství syrových vaječných bílků – avidin – nevratně váže biotin – nevstřebá se • u dětí vrozený nedostatek enzymu biotinidázy • nedostatek: zánět kůže, nevolnost, zvracení, nechutenství, deprese, vypadávání vlasů, postižení svalů Zdravotní tvrzení Biotin přispívá k: – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy – normálnímu metabolismu makroživin – normální psychické činnosti – udržení normálního stavu vlasů – udržení normálního stavu sliznic – udržení normálního stavu pokožky Doporučený příjem biotinu (DACH) • DDD: 75 µg muž i žena kojenci 0-3 měs. 5 µg/den 4-11 měs. 5-10 µg/den děti 1-3 roky 10-15 µg/den 4-6 let 10-15 µg/den 7-9 let 15-20 µg/den 10-12 let 20-30 µg/den 13-14 let 25-35 µg/den dospívající 15-18 let 30-60 µg/den dospělí 19-24 let 30-60 µg/den 25-50 let 30-60 µg/den 51-64 let 30-60 µg/den ≥65 let 30-60 µg/den těhotné od 4. měs. 30-60 µg/den kojící 30-60 µg/den Zdroje biotinu • ve většině potravin, ale v malém množství Kyselina listová (folát) • spolu s vit B12 nezbytná pro tvorbu nukleových kyselin – a tedy syntézu DNA , v procesech buněčného dělení • vit. B12 důležitý v metabolismu kyseliny listové • před a na počátku těhotenství je vhodné dávku zvýšit – až 600 μg - jako prevence kongenitálních malformací a jiných neurologických poruch - první trimestr nejdůležitější • prevence KVO – snižuje hladinu homocysteinu • nedostatek: megaloblastová anémie, poruchy růstu, neplodnost, urychlení aterosklerózy, nervové poruchy Zdravotní tvrzení Folát přispívá k: – růstu zárodečných tkání během těhotenství – normální syntéze aminokyselin – normální krvetvorbě – normálnímu metabolismu homocysteinu – normální psychické činnosti – normální funkci imunitního systému – snížení míry únavy a vyčerpání – podílí se na procesu dělení buněk Doporučený příjem folátu (DACH) • DDD: 180–400 µg muž i žena kojenci 0-3 měs. 60 µg/den 4-11 měs. 80 µg/den děti 1-3 roky 120 µg/den 4-6 let 140 µg/den 7-9 let 180 µg/den 10-12 let 240 µg/den 13-14 let 300 µg/den dospívající 15-18 let 300 µg/den dospělí 19-24 let 300 µg/den 25-50 let 300 µg/den 51-64 let 300 µg/den ≥65 let 300 µg/den těhotné 550 µg/den kojící 450 µg/den Zdroj kyseliny listové Kobalamin (vitamin B12) • aktivuje lymfocyty – podpora imunitního systému • důležitý pro krvetvorbu, nervové buňky a v metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin • využití ze stravy pomocí tzv. „vnitřního faktoru“, na který se vitamin B12 naváže a tak proniká do krve • vitamin B12 působí především v kostní dřeni • zásoby na několik let v játrech • ve všech potravinách živočišného původu • v rostlinných potravinách se nevyskytuje (?) • deficit hrozí u veganů => megaloblastová anémie a poškození nervového systému, únava Kobalamin (vitamin B12) • díky jeho uložení v játrech se může nedostatek vitaminu B12 objevit až po mnoha letech veganské stravy • nejvyšší riziko u kojených dětí, jejichž matky dlouhodobě praktikují veganskou výživu • mohou vzniknout neurologické a hematologické problémy v prvním roce jejich života • lze však odstranit úpravou složení stravy • deficit též po resekci žaludku, u chronického zánětu žaludeční sliznice – netvoří se vnitřní faktor Vnitřní faktor Zdravotní tvrzení Vitamin B12 přispívá k: – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy – normálnímu metabolismu homocysteinu – normální psychické činnosti – normální tvorbě červených krvinek – normální funkci imunitního systému – snížení míry únavy a vyčerpání – podílí se na procesu dělení buněk Doporučený příjem B12 (DACH) • DDD:1-4µg/den muž i žena kojenci 0-3 měs. 0,4 µg/den 4-11 měs. 0,8 µg/den děti 1-3 roky 1 µg/den 4-6 let 1,5 µg/den 7-9 let 1,8 µg/den 10-12 let 2 µg/den 13-14 let 3 µg/den dospívající 15-18 let 3 µg/den dospělí 19-24 let 3 µg/den 25-50 let 3 µg/den 51-64 let 3 µg/den ≥65 let 3 µg/den těhotné od 4. měs. 3,5 µg/den kojící 4 µg/den Zdroje B12 __ živočišné Zdroje B12 __ rostlinné • fortifikované potraviny – zejména obiloviny • fermentované potraviny –např. kysané zelí, tempeh,.. • bakterie během fermentace nejsou schopné nasyntetizovat B12 v dostatečném množství • kontaminované hnojivem nebo přítomnost bakterií fixujících dusík –např. luštěniny • mořské řasy  využitelnost?  dostatečné množství? Vitamin C (k. askorbová) • kofaktorem enzymů • syntéza kolagenu, karnitinu, katecholaminů • antioxidant x nadměrné množství prooxidační účinky =>tvorba oxalátů - urolithiáza • nedostatek: slabost, únava, sklon k infekcím, svalové bolesti, zvýšená krvácivost, zhoršené hojení ran, vytváření nepevných jizev, snížená výkonnost • potřeba se zvyšuje u různých onemocnění • kuřáci potřebují více vitaminu C o 60-100 % – aktivní i pasivní Vitamin C • avitaminóza u dětí Moeller-Barlowova choroba – poruchy kostí • avitaminóza = kurděje (skorbut) – v současnosti nehrozí • krvácení z dásní až ztráta zubů, otoky, špatné hojení ran, únava, slabost, uvolňování kloubů a porucha obnovy kloubních chrupavek • podstatou je porucha tvorby kolagenu se sníženou pevností stěny cév • 10 mg/den stačí k potlačení projevů avitaminózy = 5,24 g červená paprika = 9,6 g zelená paprika = 19,7 g pomeranč = 53,5 g rajče • dlouhodobé užívání nadměrného množství – projímavé účinky zdroj: www.nutridatabaze.cz Zdravotní tvrzení Vitamin C přispívá k: – udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm – normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů – normálnímu energetickému metabolismu – normální činnosti nervové soustavy Zdravotní tvrzení – normální psychické činnosti – normální funkci imunitního systému – ochraně buněk před oxidativním stresem – snížení míry únavy a vyčerpání – regeneraci redukované formy vitaminu E – zvyšuje vstřebávání železa Doporučený příjem vit. C (DACH) • DDD = 75-100mg/den • optimální = 100-200mg/den muž žena kojenci 0-3 měs. 20 mg/den 4-11 měs. 20 mg/den děti 1-3 roky 20 mg/den 4-6 let 30 mg/den 7-9 let 45 mg/den 10-12 let 65 mg/den 13-14 let 85 mg/den dospívající 15-18 let 105 mg/den 90 mg/den dospělí 19-24 let 110 mg/den 95 mg/den 25-50 let 110 mg/den 95 mg/den 51-64 let 110 mg/den 95 mg/den ≥65 let 110 mg/den 95 mg/den těhotné od 4. měs. 105 mg/den kojící 125 mg/den Zdroj vitaminu C Nejbohatší zdroj vitaminu C • červená paprika 191 mg/100 g • černý rybíz 166 mg/100g • brokolice 121 mg/100 g zdroj: www.nutridatabaze.cz …v jídelníčku: 100 mg vitaminu C odpovídá: 52 g červené papriky 60 g černého rybízu 96 g zelené papriky 105 g růž. kapusty 108 g kiwi 130 g květáku 197 g pomeranče 204 g citronu 227 g bílého zelí 485 g ananasu 1075 g jablek zdroj: www.nutridatabaze.cz • 100 g ředkvičky 23,2 mg • 100 g maliny 24,3 mg • 100 g jahody 66,6 mg • 100 g brokolice 121 mg • 100 g borůvky 15,7 mg • 100 g angrešt 29,7 mg • 100 g špenát 60 mg • 100 g grapefruit 42,8 mg • 100 g rajčata 18,7 mg • 100 g banán 14,3 mg • 100 g červené zelí 52 mg 114,1 mg 105,4 mg 127,8 mg