Nízkomikrobiální strava IZOLAČNÍ DIETA Mgr. Jana Spáčilová Mgr. Kateřina Krčková CHT a nežádoucí účinky •Léčba zhoubných nádorů; přípravná fáze na transplantaci kostní dřeně •NÚ: nevolnost a zvracení, mukozitida, průjem, zácpa, nechutenství, bolest, kardiotoxicita, nefrotoxicita, neurotoxicita, plicní toxicita, kožní toxicita, hepatotoxicita, gonadotoxicita •Útlum kostní dřeně, tj. krvetvorby (myelosuprese) - krvácivé projevy, anémie •Snížená obranyschopnost organismu → infekční komplikace !!! NEUTROPENIE myelosuprese = potlačení funkce kostní dřeně, projevuje se změnami v krevním obrazu, nejčastěji poklesem počtu bílých krvinek, ale i červených krvinek nebo krevních destiček. Mylesuprese je častým nežádoucím účinkem některých protinádorových léků. Neutropenie •= Snížení počtu bílých krvinek (neutrofilních granulocytů) pod 1,0.109/l à snížená obranyschopnost •Neutrofilní granulocyty •Nejpočetnější složka bílých krvinek •Schopnost fagocytózy (pohlcení a destrukce cizorodých látek v těle) •Chrání organismus před mikroorganismy pronikajícími do těla (bakterie, viry, plísně) • Výrazný pokles těchto buněk imunitního systému snižuje schopnost organismu bránit se proti infekcím a zvyšuje riziko vzniku komplikací nejen u onkologicky nemocných pacientů •Zdrojem infekce: vnější prostředí, potraviny Neutropenie •Vznik v důsledku chemoterapeutické léčby •Jako následek transplantace krvetvorných buněk a užívání imunosupresivních léčiv • •3 stupně neutropenie: •Mírná - počet neutrofilů < 1,0.109/l - mírné riziko infekce •Středně závažná < 0,5.109/l – střední riziko infekce •Velmi závažná < 0,1.109/l – velmi vysoké riziko infekce Transplantace kostní dřeně •Léčba poruch krvetvorby, imunodeficience, některých druhů zhoubných nádorových onemocnění (např. leukemie, lymfom, mnohočetný myelom) •Podání krvetvorných buněk do žíly • •Rozdělení: •a) autologní (transplantace vlastní kostní dřeně téhož pacienta) •b1) alogennÍ (dárcem „cizí“ dárce) •b2) syngenní (dárcem jednovaječné geneticky identické dvojče) Přípravný režim k transplantaci •Podstoupení několikadenní vysokodávkové CHT (či RT) - riziko: NÚ stejné jako u protinádorové CHT, ale větší intenzita NÚ (vyšší dávky) • •Cíl: zničit maligní klon nádorových buněk, potlačit imunitní systém pacienta a uvolnit místo pro „nové“ buňky •Součástí přípravného režimu (i potransplantačního) je podávání imunosupresivních lékůà +/ snižují odmítnutí štěpu, -/ výrazně oslabují imunitu pacienta (snižují počet bílých krvinek) Někdy v kombinaci s RT •Autologní transplantace •Imunosupresiva nejsou nutná •Alogenní transplantace •Nutná imunosupresiva •Reakce štěpu proti hostiteli alogenni transplantace.jpg autologni transplantace.jpg Režimová opatření po transplantaci •Edukace •Nemocný, rodina, příbuzní, personál •Hraje významnou úlohu v prevenci vzniku infekce •Podpůrná léčba •ATB, imunoglobuliny, růstové faktory,… •Hygiena •Každodenní celotělová hygiena, koupel po stolici •Časté mytí rukou (po toaletě, před jídlem) + dezinfekce •Hygiena o DÚ měkkým kartáčkem •Ochrana pokožky před zraněním, poškozením •Péče o žilní kanyly •Vyhýbat se vyšetření per rectum, podávání rektálních čípků, zavádění močových katetrů • Režimová opatření po transplantaci •Prostředí •- po transplantaci, snížení počtu bílých krvinek, trvá 1-3 týdny? •Umístění pacienta v tzv. „aseptickém pokoji“ (sterilní) •HEPA filtry s laminárním prouděním vzduchu •V pokoji vyšší tlak vzduchu než v okolním prostředí •Sterilizace předmětů •Komunikace s návštěvou přes skleněnou zeď •Strava - nízkomikrobiální dieta (izolační dieta) • • • Režimová opatření po transplantaci pokoj.jpg Režimová opatření po transplantaci •Prostředí -po zvýšení počtu bílých krvinek •Přemístění pacienta na pokoj s označením „izolační pokoj“ •Co nejmenší počet osob na jednom pokoji, bez infekce •Vstup do pokoje s rouškou na ústech, dezinfekce rukou •Na pokoji nejsou živé květiny, zvlhčovače vzduchu •Denní úklid, neprášit •V domácím prostředí se vyhýbat místům s velkým počtem lidí, zvířatům • • Režimová opatření po transplantaci • • Nízkomikrobiální / izolační dieta •= neutropenická (neutropenic diet), sterilní, nízkobakteriální •Cíl: snížit riziko vzniku alimentárního onemocnění •Indikace: dle počtu neutrofilů, před transplantací, po transplantaci •Doporučená délka dodržování diety: oPo alogenní transplantaci 6 měsíců oPo autologní transplantaci 1-3 měsíce oDle počtu neutrofilů (>1 x 109 /l) •V nemocnici brána jako dieta izolační •Pacient dbá na osobní hygienu, vyhýbá se rizikovému prostředí (velké množství lidí), používá roušku na ústa, omezený kontakt se zvířaty, vyskytuje se v čistém prostředí (uklizené místnosti) Zásady nízkomikrobiální diety • Zásady nízkomikrobiální diety •Potraviny zdravotně nezávadné, bez podezřelé barvy, vůně, konzistence •Kontrolujeme neporušenost obalu, datum použitelnosti/ minimální trvanlivosti •Vhodné skladovací podmínky •Tepelné zpracování potravin! •Připravenou stravu podávat pouze čerstvou •Hygiena při manipulaci s potravinami, přípravě pokrmů •Čisté nádobí, náčiní a utěrky •Nestravovat se ve veřejných stravovacích zařízeních (restaurace, rychlé občerstvení, točená zmrzlina) •Voda jen z ověřeného zdroje, převařená nebo speciální minerální vody •Koření nepřidávat do hotového pokrmu • Mléko a mléčné výrobky •Vhodné •Mléko - UHT, sterilizované vysokou teplotou (ne dlouho otevřené) •Tavené sýry, tvrdé sýry - zabalené v alobalu, vakuově balené •Balené sýry typu čedar, parmazán, mozzarella •Mléčné výrobky vyrobené z mléka ošetřeného UHT - krémové sýry, cottage, ricotta •Jogurty (bez živých kultur, např. termizované tvarohy, termix, Lipánek, Créme pudink, Danette, Monte) •Nevhodné •Tepelně neošetřené mléko •Čerstvé sýry, krájené vážené sýry - prodávané v supermarketech za pultem •Plísňové sýry (niva, hermelín, roquefort, gorgonzola), kysaná smetana, zrající sýry (tvarůžky, Romadur) •Jogurty s živými kulturami •Zakysané mléčné výrobky •Sýry obsahující tepelně neupravenou zeleninu (jen přírodní sýry) • • Probiotika •„FAO/WHO charakterizuje probiotikum jako živé mikroorganismy, které v adekvátním množství působí pozitivně na zdraví člověka.“ • •Příznivě působí na střevní mikroflóru •Chrání střevní sliznici před vznikem infekcí •Zmírňují příznaky laktátové intolerance •Zlepšují funkci imunitního systému •Snižují hladinu sérového cholesterolu •Prevence průjmových onemocnění…. • •Označení „probiotický“à počet živých mikroorganismů ve finálním výrobku musí být alespoň 106 – 108 KTJ/ml Probiotika •POZOR! •i přes pozitivní účinky probiotik na lidský organismus existují případy, kdy se užívání probiotik nedoporučuje! – onemocnění narušující funkci imunitního systému (HIV/AIDS), autoimunitní onemocnění (lupus erythematodes, Sjögrenův syndrom, revmatoidní arthritis), některá nádorová onemocnění (leukemie) léčená CHT či imunosupresivy •Protinádorová léčba narušuje střevní sliznici (zabraňuje průniku MO do krevního řečiště), v kombinaci s probiotiky může zvýšit riziko infekce, proto se probiotikům raději vyhýbáme nebo jejich užívání konzultujeme s lékařem • Maso a uzeniny •Vhodné •Jakékoliv druhy masa a uzenin - dobře tepelně upraveny nebo konzervovány •Salámy a šunky - komerčně zabalené, vakuově balené •Párky - uvařené (omezeně) •Nevhodné •Zabíjačky (tlačenky, ovary, sekaná apod.) •Syrové maso (např. „tatarák“) •Domácí uzené maso a klobásky •Salámy s plísní na povrchu (maďarské salámy) •Uzeniny vyráběné sušením syrového masa (Lovecký, Poličan, Herkules, Čabajka) •Krájené vážené salámy prodávané za pultem Pečivo, přílohy, pochutiny •Vhodné •Všechny čerstvé druhy pečiva •Vařené obiloviny a obilné výrobky, těstoviny, rýže, brambory • •Nevhodné •Špatně skladované pečivo (např. v igelitových sáčcích – riziko zaplísnění!) •Tepelně neupravené obilné výrobky •Pečivo obsahující tepelně neupravené ořechy (pečivo s obsahem semen – slunečnice, sezam, len, mák) •Bramborový salát se syrovou zeleninou nebo vejci •Obilné klíčky, klíčené luštěniny Ryby, dary moře •Vhodné •Všechny zmrazené, konzervované nebo čerstvé, ale dobře tepelně upravené (přes 70 °C/10 minut). •Nevhodné •Syrové (sushi), uzené (makrely), marinované (pečenáče, zavináče), syrové (tatarák z lososa) •Tepelně nezpracované mořské plody (např. ústřice) • •Vejce •Vhodné •Dobře tepelně upravené (omeleta, vařené natvrdo, míchaná – dostatečně dlouho) •Nevhodné •Syrová, „ztracená“ vejce, vařená naměkko • Ovoce, ořechy •Vhodné •Ovoce, které lze oloupat nebo dobře umýt •Kompoty a džemy - komerčně vyrobené •Ořechy - tepelně upravené v pečivu • •Nevhodné •Jahody, maliny, ostružiny, rybíz, třešně, švestky a další ovoce, které nejde dobře umýt •Ořechy a sušené ovoce (bývají častým zdrojem plísní)! Zelenina •Vhodné •Všechna tepelně upravená, sterilovaná •Z čerstvých druhů pouze ty, které lze oloupat, případně dobře umýt • •Nevhodné •Syrový salát, čínské zelí a restovaná zelenina •Kysané zelí a zelenina konzervovaná kvašením Tuky •Vhodné •Máslo, margaríny, kvalitní rostlinné oleje, chlazené vepřové sádlo •Komerčně vyrobené majonézy a salátové dresinky •Nevhodné • Domácí majonézy a salátové dresinky (čerstvá vejce) •Dezerty •Vhodné •Domácí nebo kupované sladké koláče, pečivo, pudinky •Žvýkačky, želé bonbony, tvrdé bonbony, sušenky, piškoty •Jednotlivé balení zmrzliny (nanuk) •Nevhodné •Krémové pečivo, zákusky, točená/kopečková zmrzlina •Dezerty s tepelně neupravenými ořechy • Ostatní •Vhodné •Sůl, cukr, ocet •Koření (tepelně zpracované) •Komerčně pasterizovaný med •Sirup, kečup, hořčice, sójová omáčka, maggi, olivy - po otevření skladovat v lednici •Konzervovaná dětská výživa • •Nevhodné •Holandská omáčka •Sušené houby •Koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu Nápoje •Vhodné •Balená voda, minerální balené vody •Voda převařená (déle než 1 minutu) - převařenou vodu uchováváme v čisté, zakryté nádobě a uchováváme ji nejdéle 2 dny •Pacienti by se měli v místě bydliště informovat na hygienické stanici o kvalitě pitné vody •Čaj a káva, pokud byla při jejich přípravě použita převařená voda •Nápoje v plechovkách, lahvích a prášky pro výrobu nápojů, džus pasterovaný •Nutriční doplňky tekuté nebo práškové (sipping, Protifar apod.) • •Nevhodné •Voda ze studny •Točené pivo, víno •Voda z vodovodu •Káva z automatu (nepřevařená voda) Zásady nízkomikrobiální diety - shrnutí • •Zakázané potraviny •??????? Zásady nízkomikrobiální diety - shrnutí •Zakázané potraviny •Tepelně neupravené potraviny (mléko, maso, vejce) •Ohřáté pokrmy •Zrající, plísňové sýry •Jogurty s živou kulturou •Fermentované salámy •Salámy, sýry, pomazánky kupované za pultem •Ořechy a sušené ovoce častým zdrojem plísní! •Majonézy, dresinky (domácí) •Kysané zelí a jiná kvašená zelenina •Ovoce a zelenina, která jde špatně umýt •Uzené potraviny • Děkuji za pozornost Literatura •KRČKOVÁ, K. Nízkomikrobiální strava onkologických pacientů. Brno: Masarykova univerzita, 2012. Bakalářská práce. •www.mnohocetnymyelom.cz/?p=124 • •