KETOGENNÍ DIETA Tereza Vrábelová FN Motol 5.12.2016 LF MU OBSAH  Základní informace o KD  Princip, ketogeneze, ketolátky, mechanismus účinku  Indikace  Kontraindikace  Nežádoucí vedlejší účinky  Doporučení KD, vyšetření  Praktické provedení KD  Sledování pacienta  Další (dietní) přístupy v léčbě epilepsie KETOGENNÍ DIETA (KETOGENIC DIET)  běžně používaný nefarmakologický způsob léčby farmakorezistentní epilepsie zejména u dětí pozn. farmakorezistentní neboli refrakterní epilepsie nastává u 20-30 % pacientů (v ČR cca 25 000), jedná se o nedostatečnou kontrolu záchvatů při správném podávání dvou či více antiepileptik  snižuje u poloviny pacientů počet záchvatů o 50 %, u třetiny dokonce o 90 %  je bohatá na tuky, chudá na sacharidy, obsahuje přiměřené množství bílkovin potřebných pro růst  je navržena tak, aby navodila ketózu a napodobila metabolické změny v důsledku hladovění  Hippokratés (půst), Galén (odlehčená dieta), Avicenna (omezení některých potravin)  20. století: KD jako alternativní léčebný postup „poslední volby“ více na: https://is.muni.cz/th/176663/lf_b_b1/Recova_Ketogenni_dieta_xtkwt.pdf PRINCIP  nejasný mechanismus  působení paralelní a synergické  existuje spousta hypotéz: změny pH v mozku (vyvráceno) změny vodní a elektrolytové bilance změny buněčné bioenergetiky a metabolismu mozku (glukóza x ketolátky x inzulin; změny v počtu mitochondriích) změny v produkci neurotransmiterů, neuromediátorů a neuromodulátorů (glutamát x aspartát; zvýšená syntéza GABA) změny regulace iontových kanálů inhibiční působení MK (ARA, EPA, DHA) snížení oxidačního stresu a antikonvulzivní a neuroprotektivní účinky ketolátek KETOLÁTKY x KETONY Ketolátky? Produkt oxidace MK, vznikající z acetyl-CoA. Ketony? - obsahují karbonylovou skupinu (jako pyruvát a fruktóza) - β-hydroxymáselná kyselina je karboxylová kyselina KETÓZA, KETOLÁTKY  pojmy: ketogeneze, ketonemie, hyperketonemie, ketonurie, ketoacidóza, ketóza  ketóza: 12 mmol ketolátek/ l krve (+ nevolnost, zvracení)  ketóza nastává: při hladovění s vyčerpáním S při konzumaci velkého množství T bez dostatku S po velmi intenzivní námaze  ketolátky (k. acetoctová, k. β-hydroxymáselná, aceton) vznikají v játrech, kontrétně v mitochondriích z acetyl-CoA  za normálních okolností je pro mozek zdrojem energie glukóza, pro periferní tkáně pak spíše ketolátky  při déle trvajícím hladovění se ketolátky stávají z 60-75 % energetickým substrátem pro mozkovou tkáň (hydrofilní, bez B přenašeče, difuze přes HEB) INDIKACE  po selhání 2-3 správně zvolených a dávkovaných antiepileptik zejména u dětí (nejčastěji 1-14 let) se symptomatickými generalizovanými epilepsiemi; s vysokou frekvencí záchvatů (tj. 2 a více za týden) např. těžké myoklonické epilepsie, infantilní spasmy, Westův sy, LennoxGastautův sy, sy Dravetové, Dooseho sy, Rettův sy, Landau-Kleffnerův sy, sy migrujících záchvatů aj.)  první volba při léčbě deficitu glukózové transportéru GLUT 1 a deficitu pyruvát dehydrogenázy  další metabolická onemocnění (deficit fosfofruktokinázy, glykogenóza typu V, porucha mitochondriálního respiračního řetězce)  zkouší se i u jiných neurologických onemocnění (amyotrofická laterální skleróza, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, autismus, mozkové nádory, bipolární afektivní porucha, schizofrenie, narkolepsie, poranění mozku, CMP, deprese, migréna aj.) LÉČBA EPILEPSIE  antiepileptika monoterapie → alternativní monoterapie → polyterapie  vágová stimulace  epileptochirurgie  ketogenní dieta  jiné dietní přístupy  režimová opatření: pravidelný rytmus bdění a spánku vyvarování se povrchního spánku zákaz konzumace alkoholu omezení sportovních aktivit, u kterých dochází k výraznému zadýchávání se dříve se omezovala čokoláda, kakao, čaj KONTRAINDIKACE ABSOLUTNÍ:  poruchy β-oxidace MK (MCAD, LCAD, SCAD, deficit 3-hydroxy-acyl-CoA MK s dlouhým nebo středně dlouhým řetezcem)  mitochondriální poruchy  poruchy ketogeneze a ketolýzy  deficit pyruvát karboxylázy  primární deficit karnitinu  deficit karnitin-palmitoyl transferázy I a II  deficit karnitin translokázy  porfyrie RELATIVNÍ: špatná spolupráce pacienta a rodiny, renální onemocnění, malnutrice, fokální epilepsie vhodná k chirurgické léčbě NEŽÁDOUCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY AKUTNÍ:  manifestace na začátku diety nebo akutně během stresového období (např. při akutní infekci)  nauzea, zvracení  hypoglykemie → 10 – 20 ml pomerančového džusu/ 5% roztok glukózy  metabolická acidóza  ospalost  dehydratace  nechutenství  odmítání jídla a tekutin NEŽÁDOUCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY POZDNÍ:  dyslipidemie (TAG, chol, HDL, LDL) → vhodné tuky, PA, fytosteroly  zácpa → zdroje vlákniny, pitný režim  GER  osteopenie a osteoporóza v důsledku zásahu antikonvulzivní léčby do metabolismu vit. D, vápníku a fosforu + kompenzatorní hyperkalciurie při metabolické acidóze + menší expozice slunečnímu svitu, méně PA → Ca, vit. D, expozice ☼, monitorování kostní denzity a metabolismu Ca a P  zpomalení růstu (při adekvátním přívodu E a B nehrozí)  deficit mikronutrientů (vit. C, skupiny B, D, Ca, Mg, Se, Zn, K, Na atd.) → vhodné zdroje, substituce  anémie, leukopenie  kardiomyopatie při deficitu Se a acidóze  deficit karnitinu → substituce, vyšetření DOPORUČENÍ, VYŠETŘENÍ  KO, elektrolyty, ABR, CB, ALB, gly, Ca, Mg, P, lipidové spektrum, Zn, Se  renální fce (U, kreatinin), jaterní fce  sérové hladiny antiepileptik, acylkarnitinu, laktátu, pyruvátu, βhydroxybutyrátu, Astrup  UZ ledvin a břicha  rentgen zápěstí (kostní věk)  EKG, EEG, MRI  antropometrie: H, V, H/V, BMI  třídenní záznam stravy  preference, averze, potravinové alergie a intolerance  zhodnocení soběstačnosti  schopnost p.o. příjmu, potíže s pokousáním a polykáním stravy  pohybová aktivita PRAKTICKÉ PROVEDENÍ KD  individuální pro každého pacienta  zohledňuje: věk aktuální (resp. ideální) tělesnou hmotnost, ne/prospívání laboratorní hodnoty diagnóza, prognóza, vývoj  vhodné přihlédnout k předchozímu přívodu energie a živin  měla by reagovat na pocit hladu nebo výkyvy hmotnosti  individuální podle stravovacích schopností vyplývající z věku a psychomotorického vývoje, preferencí, averzí, potravinových alergií a intolerancí PRŮBĚH KD  domácí „předzahajovací“ část po dobu 1 měsíce  zahájení za hospitalizace s postupným navyšováním poměru a kontrolou gly a ketolátek á 8 hodin, při příznacích hypogly častěji běžná strava Ketocal  dříve: 2 dny lačnění s omezeným množstvím tekutin, poté 1/3 dávky stravy o doporučeném poměru, 2/3 …, plná dávka  u ¾ pacientů se projeví efekt diety už po 2 týdnech  kontroly: po 1 týdnu od zahájení, po 2 tý, po 1 měsíci a poté každé 3 měsíce + komunikace přes e-maily a telefon  z důvodu individuálního účinku se doporučuje provést zhodnocení přínosu diety nejdříve za 3 měsíce UKONČENÍ DIETY  první zhodnocení efektu a nežádoucích účinků s možností ukončit dietu se doporučuje po 3 měsících  efektivní: přerušena po 2-3 letech  každé 2-3 týdny se snižuje poměr  dietu se doporučuje prodloužit, pokud došlo ke snížení záchvatů o více než 90 % a snižováním poměru se záchvaty objevují a narůstají  pokud se s dietou pokračuje déle, je vhodné zvolit nižší poměr  neefektivní a bez vedlejších nežádoucích účinků: po 6 měsících během 1 týdne STANOVENÍ POMĚRU, KETOGENNÍ JEDNOTKY Co z toho vyplývá? včetně neprospívajích Ketogenní jednotky: STANOVENÍ POTŘEBY ENERGIE A BÍLKOVIN ROZLOŽENÍ STRAVY  pro vyrovnanou ketózu je vhodné, aby přívod energie a živin byl průběžný  každé ketogenní jídlo musí mít doporučený poměr živin Možné varianty:  5 nebo 6 jídel o stejné velikosti  3 hlavní jídla a 2 svačiny o poloviční velikosti  3 hlavní jídla a 3 menší  snídaně 30 %, přesnídávka 5 %, oběd 25 %, svačina 10 %, večeře 25 %, druhá večeře 5 %  každé jídlo různě velké, pouze zachovaný doporučený poměr Co s přepočtem doporučení při růstu nebo hladu? PŘÍKLADY 3 roky, 17 kg, doporučený poměr 4:1 E: 70 kcal/ kg/ den …. 70 kcal * 17 kg = 1190 kcal/ den B: 1,2 g B/ kg/ den Poměr 4:1 … ketogenní jednotka = 4*9 + 1*4 = 40 kcal Počet ketogenních jednotek = 1190 kcal : 40 kcal = 30 Poměr 4:1 30 * 4 = 120 g tuku 30 * 1 = 30 g bílkovin a sacharidů celkem 1,2 g B * 17 kg = 20 g B/ den 30 g celkem – 20 g B = 10 g S / den VHODNÉ POTRAVINY  klasické x speciální jako alternativa za nevhodné  čím dál více dostupných „speciálních-méně obvyklých“ potravin: s vysokým obsahem tuků s nízkým obsahem sacharidů nízkoenergetických  dostupné: v prodejnách se zdravou výživou, biopotravinami apod. ve velkých supermarketech v drogeriích v low-carb shopech na e-shopech NEVHODNÉ POTRAVINY a jejich nahrazení NEVHODNÉ POTRAVINY a jejich nahrazení VHODNÉ „SPECIÁLNÍ“ POTRAVINY raw krekry večerní bílkovinné chleby pomazánky z ořechů a arašídů potraviny z vaječných bílků těstoviny a rýže vyrobené z houby konjak (shirataki) nebo z mořských řas různě zpracovaná semena a ořechy (oleje, mouky, mleté, lupínky) POTRAVINY PRO ZVLÁŠTNÍ LÉKAŘSKÉ ÚČELY, MODULAČNÍ DIETETIKA, DOPLŇKY STRAVY Ketocal Milupa basic-ch Bílkoviny v práškové podobě MultiMAX Energy PowerMCT olejeCalogen KETOKALKULAČKA KETOKALKULAČKA vyhledání pomocí kategorií součet živin a energie Které potraviny jsou výhodné z pohledu KD ? hodnoty živin a energie pro vybrané komodity doporučený poměr třípísmenný začátek slova RECEPTY VHODNÉ POMŮCKY  digitální váha s přesností na 0,1 g  ponorný mixér a šlehač  struhadlo: klasické, menší, na zeleninové špagety  julienne škrabka  gumové stěrky  tvořítka na led/ nanuky  silikonová nebo klasická vykrajovátka  nepřilnavé pánve  malé plastové krabičky  rozprašovač na olej, mašlovačky  notebook/ tablet TIPY NA PŘÍPRAVU STRAVY  při opakovaném použití menšího množství potravin (např. vejce, smetana, bylinkové máslo apod.) je dobré si potraviny nachystat dopředu a zamrazit do formiček na led  zamražení/ zakonzervování předem připravených pokrmů vč. správného odvažování a rozdělování do nádob  optické zvětšení porce (strouhání, tenké plátky, šlehání, listová zelenina, omelety, palačinky, mleté maso apod.)  maso: viditelný tuk?, hmotnost zasyrova?, kůže?, kosti?  mleté x mixované ořechy  jedlá soda x kypřící prášek  sladidla na bázi oleje x alkoholu  majonéza  smetanové kakao, šlehačka pro maskování léků  smetanové zmrzliny, nanuky z černého aromatizovaného čaje JÍDELNÍČEK 4:1 CCA 6LETÉHO CHLAPCE ZA HOSPITALIZACE 10 g semínkovo-zeleninových krekrů (mrkvánků) salát z 60 g rajčat a 6,4 g rostlinného oleje, na ozdobu 8 g jablka Dopolední svačina Oběd salát z 10 g majonézy a 30 g ledového salátu Odpolední svačina Večeře 10 g Vita zeleninových placek pomazánka z 10 g másla utřeného s 10 g Lučiny Snídaně kakao z 1 g kakaa, 0,5 g stevie, 40 g 30% šlehačky (dolité do požadovaného objemu vodou) pomazánka z 10 g Lučiny, 15 g másla a 10 g strouhaného 45% eidamu dezert z 50 g 30% zakysané smetany, 2 g 30% šlehačky, 1 g chia semínek, 1 g strouhaného kokosu, 1,8 g Protifaru (sušená mléčná bílkovina), 0,2 g stevie směs z 38 g libového vepřového masa, 20 g špeku, 20 g mraženého hrášku a 34 g čerstvé mrkve, připravené na 5 g oleje a polité 9,2 g másla salát z 12 g herkulesu, 16 g majonézy, 20 g okurky, 10 g ledového salátu, 5 g papriky, 5 g rajčete, 2,4 g oleje, posypaný 1 g slunečnicových semínek kakao z 0,5 g kakaa, 0,3 g stevie, 20 g 30% šlehačky (dolité do požadovaného objemu vodou) salát z 20 g avokáda, 63 g červené papriky, 10 g ledového salátu, 17g tuňáka v oleji, 4,5 g oleje a 10 g majonézy EDUKACE PŘED HOSPITALIZACÍ  kontakt s rodinou již před hospitalizací pomocí e-mailů a telefonátů (RODIČ NEJLÉPE VÍ, CO JEHO DÍTĚTI VYHOVUJE) vysvětlení základních pravidel KD ukázky jídelníčku z domova a za hospitalizace zjištění stravovacích schopností, preferencí, averzí, alergií a intolerancí seznámení s vhodnými, méně obvyklými, potravinami a jejich vyzkoušení předzahajovací domácí fáze (omezení sladkostí, moučníků a slazených nápojů, snížení příloh a pečiva, zařazení tučnějších potravin, tatarské omáčky a majonézy apod.) seznam vhodných a potřebných potravin k hospitalizaci, příp. kde takové potraviny (do)koupit v blízkosti nemocnice seznam potřebných kuchyňských pomůcek k hospitalizaci EDUKACE ZA HOSPITALIZACE  získání vědomostí podstata diety, její průběh vhodné a nevhodné potraviny práce s ketokalkulačkou kombinace potravin navzájem, hlavní jídla náhrada pečiva, moučníků, příloh pitný režim řešení komplikací potraviny pro ZLÚ, modulační dietetika, doplňky stravy  osvojení dovedností (příprava stravy, odvážení, propočet receptů) EDUKACE A ZAHÁJENÍ DIETY  částečné zajištění potravin a pokrmů nemocniční kuchyní  ostatní potraviny z domova (~ kapacita lednice na oddělení, doba spotřeby, finance rodiny, doprava do nemocnice, dokoupení chybějích potravin aj.)  spolupráce rodiče na přípravě stravy (odvážení, osvojení si dovedností a postupů, vhodné hygienické podmínky na oddělení)  RODIČ NEJLÉPE VÍ, CO JEHO DÍTĚTI VYHOVUJE  návrh a propočet jídel po dobu hospitalizace  snaha o co nejlepší compliance pacienta a jeho rodiny KONTROLA NT  hmotnost, výška  růst, BMI  (obvod hlavy)  laboratorní parametry (CB, ALB, lipidové spektrum, hladiny mikronutrientů, hladiny ketolátek v séru a v moči)  přítomnost nechutenství, funkce GIT  kontrola dodržování diety, frekvence jídel  modifikace při změně hmotnosti, chuti a intolerancí, záchvatech  kontrola suplementace pomocí RDI  posouzení oblíbených jídel a potravin DALŠÍ DIETNÍ PŘÍSTUPY V LÉČBĚ EPILEPSIE DALŠÍ DIETNÍ PŘÍSTUPY V LÉČBĚ EPILEPSIE DALŠÍ INFORMACE https://is.muni.cz/th/176663/lf_b_b1/Recova_Ketogenni_dieta_xtkwt .pdf https://www.charliefoundation.org/ http://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2013/02/08.pdf http://www.scielo.org.ar/pdf/aap/v114n1/en_v114n1a10.pdf Dietary treatment of epilepsy – Praktical implementation of ketogenic therapy (Elizabeth Neal, 1. vydání, 2012) Ketocooking – A praktical guide to ketogenic diet (Nation, Cross, Scheffer, 1. vydání, 2012) Ketogenní dieta – Průvodce a rádce I a II (Chocenská, 2005 a 2013)