http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Kombinované diety při celiakii Bc. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Dotaz do poradny • •Dobrý den, mám 4letou dceru diabetičku s celiakií, alergií na mléko a sóju. Potřebovala bych poradit, jak účinně doplnit vápník a další prvky, poradit jídelníček. Děkuji. http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Obsah •stručný popis celiakie •přehled problematiky čtyř kombinací •CD + diabetes mellitus I. typu •CD + laktózová intolerance •CD + potravinové alergie •CD + nespecifické střevní záněty •kazuistiky http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Celiakie •Postižený orgán •Etiopatogeneze •Klinické projevy •Diagnostika •Léčba ? Celiakie a DIABETES MELLITUS I. TYPU http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Koincidence CD + T1DM •2. nejčastější: 4,4 – 11,1 % •ovlivnění věku diagnózy celiakie •2 – 3 roky > 7 – 8 let •DM dříve – čím dříve, tím spíš celiakie •brzké zavedení lepku – autoimunita (?) http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Screening •děti s T1DM 16 % atTG, 6,2 % +histologie •41,2 % vyvine celiakii do 6 měs. od DM • •vyšetření celiakie •hned po diagnóze •4 roky každý rok •6 let každé dva roky •pak v případě symptomů http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Klinické příznaky •převážně silentní, GIT obtíže 10 % •příznaky neurčité •vyčerpání, GIT potíže, pozvolné hubnutí •nevysvětlitelné kolísání glykemie, pády do hypoglykemií •potíže s růstem, opožděná puberta •snížení denzity kostní hmoty • •po BLP dietě zlepšení (i retrospektivně) http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a T1DM •cíl – dosáhnout optimální glykemie • •výměnné jednotky – různé S, glykemie •vyšší glykemický index •přirozeně BLP – upravit inzulin •zhojování – upravit inzulin • •s ohledem na metabolické parametry http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Konzultace 1.odstranit lepek 2.výměnné jednotky 3.skryté zdroje • •komplexně, ne separátně •problematická compliance – adolescenti Celiakie a LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Koincidence CD + LI •hypolaktázie kongenitální / primární / sekundární •někdy jediný projev celiakie • •19 % celiaků mělo LI (norm. 5 – 10 %) •24 % intolerantních mělo CD (norm. 1 %) http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a LI •suplementace laktázy •bezlaktózová dieta – 4 t. + znovuzavedení • •striktní BLP a BML postup 2 – 3 týdny •+vodíkový test ještě 2 – 3 měsíce •odlišení primární a sekundární •bezlepkové a bezlaktózové výrobky •h Na - h kalciurie • http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Rizikové nutrienty •makronutrienty: •plnohodnotné bílkoviny • •mikronutrienty: •vitaminy B2, D •Ca Celiakie a POTRAVINOVÉ ALERGIE http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Koincidence CD + PA •atopie a celiakie předmětem výzkumu •alergie protektivní / neutrální / riziková pro rozvoj celiakie •zvýšení slizniční propustnosti (?) • •atopické potíže u 3,1 – 3,8 % celiaků (zvýšený výskyt i u příbuzných) •BLP dieta zatím neprokazatelný vliv http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a PA •striktní eliminační dieta – zátěž • •mléko – podobné jako LI •sušené mléko, syrovátkový protein •ovoce – zelenina + fortifikované BLP •náplně, příchutě, jogurty, pečivo apod. •kukuřice – významné omezení • http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Rizikové nutrienty •mléko: •MA – plnohodnotné bílkoviny •MI – Ca, vit. B2, D •ovoce: •MA – vláknina •MI – K, vit. C, antioxidační látky •kukuřice: •MA – sacharidy (komplexní) Celiakie a m. CROHN ULCER. KOLITIDA http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Trocha genetiky… •společné znaky onemocnění •autoimunitní potenciace (23,5 % vs. 12,8 %) •MYO9B – mutace při CD, až 40 % IBD •CD + UC – tight junctions, h permeabilita • •CD rizikový faktor pro IBD a naopak (?) http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Koincidence CD + IBD •výsledky se rozchází •riziko CD u pacientů s IBD normální •kolísá kolem 1 % •riziko IBD u pacientů s CD zvýšené •zdraví do 2 % MC a do 2,5 % UC •rel. riziko 8,49 pro MC a 3,56 pro UC •příbuzní riziko 4,6 – 15x •nižší u kuřáků – +efekt na UC, CD? http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a IBD – prev. •protektivní faktory •vláknina, PUFA, DHA, h n-3/n-6 •rizikové faktory •mono- a disacharidy, >300 g sacharidů nebo >200 g škrobu denně •nadměrné množství živočišných bílkovin •západní styl stravování •strava náchylná k bakteriální kontaminaci • • http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a IBD – prev. •dostatek ovoce a zeleniny •fortifikované BLP výrobky •důraz na olivový olej, ryby, ořechy • •bezlepkové výrobky hodně škrobu •až 60 % •zařazovat přirozeně BLP potraviny http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a IBD •malnutrice: 20 – 75 % pacientů •nechutenství, katabolismus, průjmy, maldigesce, malabsorpce, resekce, bypass •deficity •Fe (krvácení), Ca (vstřebávání, mléko), Zn+Se (píštěle), B9 (bezezbytkové diety), B12 (resekce), ADEK (malabsorpce MK) •obezita •prozánětlivé působení produktů adipocytů • • http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Výživa při CD a IBD •individualizace stravy •vliv živin na remisi •kombinace opatření •prohloubení malnutrice – neznalost •absence obilovin – deficity • •velmi žádoucí pravidelné návštěvy NT http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Rizikové nutrienty •makronutrienty: •plnohodnotné bílkoviny, PUFA • •mikronutrienty: •vit. A, B9, B12, D, E, K •Ca, Fe, Zn, Se KAZUISTIKY http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Specifika pacientů s kombinací •BLP dieta – eliminační charakter •každá další dieta zátěž • •non-compliance, deprese •nehodnotný či jednostranný jídelníček http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Praktická část •kazuistiky •paní M., 28 let, CD + T1DM + alergie na BKM •paní L., 26 let, CD + LI + obezita •paní D., 28 let, CD + vícečetné alergie http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Kazuistika 2 − paní L., 26 let •celiakie, laktózová intolerance, obezita •171 cm, 120 kg, BMI 41 kg/m2 • •od 2009 po konzumaci lepku průjmy a křeče •podzim 2014 návštěva PL, odeslána na alergologii •12/2014 − alergologie, #atTG, slíbil doporučení •kontaktovala PL − vynechat mléko a lepek •po urgencích vydáno doporučení na 06/2015 • •nepochopitelné zanedbání lékařské péče http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Kazuistika 2 − paní L., 26 let •strach z jídla − jízlivé poznámky o jejím vzhledu •pocit neustálé časové zaneprázdněnosti •poruchy spánku − spí asi 4 hodiny denně •poruchy menstruačního cyklu •hraniční hypothyreóza •hypoproteinemické otoky • •kombinuje 6 různých doplňků stravy •betaglukany, Nahrin Basico, Nahrin OsArTen, Favea Superželezo, Lymphomyosot, Enterosgel http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Nutriční anamnéza •velmi nepravidelná strava − 2−4x denně •často vynechává oběd •večeří velmi nepravidelně •vynechává tučné a sladké pokrmy, omáčky, hovězí maso a bílé pečivo • •pohyb: 5x týdně alpining nebo kalanetika •občas kolapsové stavy http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Příklad denního jídelníčku •Sn: 1 pl. žitného chleba, 10 g Lučiny, 40 g papriky •Sv: − •Ob: 0,2 l zeleninové polévky, 200 g dušené rýže, 50 g dušené zeleniny, 100 g okurkového salátu •Sv: pomeranč •Ve: 150 g salátu z červené řepy, 20 g hrášku, 20 g okurky, 20 g strouhaného Eidamu 30 % t. v s. http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Hodnocení nutriční spotřeby Doporučený přívod Průměrný přívod Energie 7 764 kJ 3 379 kJ Bílkoviny 88 g 34,3 g Tuky max. 61,3 g 25,8 g Sacharidy 225 g 119,6 g Vitamin B9 400 μg 135,8 μg Vitamin B12 3 μg 1,4 μg Vápník 1 000 mg 479,2 mg Železo 15 mg 7,8 mg http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Nutriční diagnózy •obezita •nedostatečný příjem stravy z hlediska energie a makronutrientů •nedostatečný příjem vitaminů A, D, E, skupiny B a minerálních látek •nepravidelný příjem vlákniny •nevyvážený příjem mastných kyselin •nedostatečné zastoupení mléčných výrobků, ryb a luštěnin ve stravě •nevhodná skladba jídelníčku s ohledem na plánované těhotenství http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Nutriční intervence •3 oblasti intervencí •kompenzace celiakie •normalizace jídelníčku •redukce hmotnosti • •kompenzace celiakie •vyloučení lepku ze stravy •edukace pacientky ohledně BLP diety http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Nutriční intervence •normalizace jídelníčku •zvýšení množství stravy •zvýšení podílu mléčných výrobků (B, Ca) •zvýšení podílu živočišných potravin (B, Fe, B12) •zařazení ryb do jídelníčku (EPA, DHA) •upravení poměru mastných kyselin •zařazení alespoň 5 porcí O/Z denně •zařazení modulačních dietetik (Protifar) •edukace pacientky ohledně zásad správného stravování http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Nutriční intervence •redukce hmotnosti •edukace pacientky ohledně redukčních postupů při zachování plnohodnotné stravy •omezení nevhodných technologických postupů (smažení aj.) •omezení jednoduchých sacharidů •omezení tučných potravin, např. smetanových jogurtů, tučného masa a uzenin apod. •redukce hmotnosti alespoň o 10 %, tj. na 108 kg (příp. méně − otoky) http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_431.jpg Závěr •teoretická část •guidelines kombinovaných diet neexistují •kombinace dietních opatření zvyšuje rizika karencí •vytvoření doporučení pro jednotlivé kombinace • •praktická část •prokázány deficity rizikových živin •potřeba důsledné edukace •dlouhodobý monitoring stravování