AAK_logo.jpg mapa_2.jpg Nutriční režim nemocných při peritoneální dialýze Olga Mengerová, NTR Page 1 BBAvitum_Dialysis_Process_06 AAK_logo.jpg 2 NUTRIČNÍ REŽIM Musí splňovat, stejně jako u hemodialyzovaných, dva hlavní požadavky : §Zajistit dostatečné množství energie a látek potřebných pro organismus, tzn. hlavně "nepostradatelné" aminokyseliny (jsou třeba pro tvorbu bílkovin), vápník, vitamíny, železo a podobně §Omezit některé látky, které při hromadění v organismu působí škodlivě (nadbytek bílkovin ze kterých vzniká močovina, nadbytek fosforu, který urychluje poškození kostí, nadbytek draslíku, který při vysoké hladině v krvi může způsobit poruchy srdečního rytmu a podobně) AAK_logo.jpg 3 NUTRIČNÍ REŽIM Důležité je, aby přísun všech důležitých látek byl vyvážen tak, aby zajišťoval všechny potřeby organismu. Například nízký přívod bílkovin vede ke snížení obranyschopnosti organismu a častým komplikacím, naopak vyšší než doporučený přívod vede k "otrávení" organismu zplodinami metabolismu a vzniká tím nebezpečí komplikací Tato potřeba je u jednotlivých nemocných různá a je ji třeba individuálně upravit. AAK_logo.jpg 4 ENERGIE Celkové množství potřebné energie je nutné stanovit dle pohlaví, tělesné hmotnosti a výšce, věku, fyzické aktivitě, přítomnosti dalších onemocněních a faktorech Příjem energie se pohybuje mezi 125 - 150 kJ. (30 - 35 Kcal) na 1 kg optimální tělesné hmotnosti, což představuje 8750 – 10500 kJ (2090 - 2500 Kcal) na den pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg §Do tohoto příjmu je nutné započítat i energii obsaženou ze vstřebané glukózy z dialyzačního roztoku (až 3360 kJ (800 Kcal) /den) §Příjem energie by měl být rozložen tak, aby zásadám správného stravování s ohledem na denní režim pacienta AAK_logo.jpg 5 BÍLKOVINY §Příjem bílkovin je vyšší než u hemodialyzovaných nemocných, přibližně 1,4 g bílkovin na kilogram optimální tělesné hmotnosti a den, což představuje 98 g bílkovin na den pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg §2/3 (některé zdroje udávají 70%) přijatých bílkovin by mělo být hrazeno bílkovinami s vysokou biologickou hodnotou (živočišného původu) §Příjem bílkovin, zejména s vysokou biologickou hodnotou, by měl být rozdělen alespoň do tří denních dávek § AAK_logo.jpg 6 TUKY §Doporučené množství tuků je 1,1 – 1,3 g na kg optimální tělesné hmotnosti a den, což představuje 77 – 91 g tuků na den pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg §Upřednostňujeme tuky rostlinného původu, především kvalitní jednodruhové oleje, případně kvalitní margaríny §Příjem TRANSmastných kyselin by měl být do 10% doporučené denní dávky tuků. Tyto kyseliny jsou obsaženy v přírodní formě v hovězím a skopovém masu, mléku a mléčných výrobcích AAK_logo.jpg 7 SACHARIDY §Množství sacharidů, pokud je nemocný dialyzován roztoky obsahující glukózu, by nemělo přesáhnout 50% energie §Vždy je nutné k perorálnímu příjmu sacharidů připočítat množství glukózy, které se vstřebalo do organismu z dialyzačního roztoku (zjistíme obsahem glukózy v dialyzátu) §Dáváme přednost komplexním sacharidům. Výběr potravin je obdobný jako u nemocných hemodialyzovaných § AAK_logo.jpg 8 CHOLESTEROL §Doporučované množství je 100 mg cholesterolu /1000 Kcal/den §Největším zdrojem cholesterolu, jsou kromě vaječného žloutku vnitřnosti, zvláště mozek, játra a ledvinky, rybí jikry, kaviár, mořské plody (humr) §Vaječné žloutky však ze stravy nevylučujeme, protože jsou pro organizmus důležitým zdrojem lecitinu, fosfolipidů a vitamínů rozpustných v tucích. Pouze je omezujeme v množství do 7 ks za týden, vaječné bílky neomezujeme. Při zařazení vaječného pokrmu použijeme 1 vejce a 2 ks vaječných bílků §Vepřové sádlo obsahuje méně cholesterolu než máslo AAK_logo.jpg SODÍK § §Příjem sodíku by neměl překročit 28 – 35 mg (1,2 – 1,5 mmol) na 1 kg TH/den, což představuje pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg denní příjem sodíku 1960 – 2450 mg (84 – 105 mmol), v přepočtu 5,0 – 6,3 g soli § §U anurických pacientů příjem sodíku je snížen na 17 – 24 mg (0,7 – 1,1 mmol) na 1 kg TH/den, což představuje pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg denní příjem sodíku 1190 – 1680 mg (49 – 77 mmol), v přepočtu 3,1 – 4,3 g soli 9 AAK_logo.jpg DRASLÍK §Denní příjem draslíku je doporučován v množství 47 – 59 mg (1,2 – 1,5 mmol) na 1 kg tělesné hmotnosti/den, což představuje pro nemocného s tělesnou hmotností denní dávku 3290 - 4130 mg (84 – 106 mmol) §Pro často přítomné hypokalémie je příjem draslíku zvyšován – vhodným zdrojem draslíku jsou banány, sušené ovoce bez přídavku cukru apod. §K restrikci draslíku je nutné přistoupit při hyperkalemii, která bývá v důsledku nedodržování rozpisu výměn. 10 AAK_logo.jpg VÁPNÍK § §Denní příjem vápníku by měl být 7,1 – 14,3 mg na 1 kg TH/den, což představuje pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg denní množství 500 – 1000 mg § §Doporučení se řídí podle aktuálního stavu kostního metabolismu 11 AAK_logo.jpg FOSFOR § § §Množství fosforu by nemělo překročit 1,1 – 1,4 g na 1 kg TH a den, což představuje pro nemocného s tělesnou hmotností 70 kg denní množství 770– 980 mg § 12 AAK_logo.jpg TEKUTINY §U těchto nemocných nebývá nutná tak velká restrikce tekutin, protože mají větší diurézu § §I zde platí, že příjem tekutin = 500 (800) ml + diuréza § 13 AAK_logo.jpg mapa_2.jpg DĚKUJI ZA POZORNOST o.b.mengerova@volny.cz 14